Ferran Torres most éli a legjobb időszakát Barcelonában

Ő Xavi jokere a három támadó poszton

Amióta 2021 decemberében megérkezett, Ferran Torresnek bizonyítania kellett. Az átigazolásának magas ára, a Cityvel kötött üzlet, ami beleszámítva a változókat is, elérte a 65 millió eurót, okozott némi vonakodást. A konkurencia megnehezítette a csapatban való érvényesülését, és a neve minden átigazolási időszakban felmerült, de ebben a szezonban minden rekordot felülmúl, döntő gólokat szerez, és Xavi egyik legjövedelmezőbb jokerévé vált: mindhárom támadó pozícióban játszott már és mindhárom poszton gólokat szerzett.

A Manchester City korábbi játékosa erősen kezdte a 2024-es évet. Öt alkalommal lépett pályára kezdőként: a LaLigában a Las Palmas ellen, a Szuperkupában az Osasuna és a Real Madrid ellen, a Copa del Reyben pedig a Barbastro és az Unionistas ellen. A valenciai támadó volt a Barça első góljának szerzője a Salamanca elleni mérkőzésen, amely az egyenlítést jelentette. Ez a gól egyébként a nyolcadik találata volt a szezonban: ez a legeredményesebb idénye eddig Barcelonában (tavaly 7-ig jutott) és még hol a vége? Ennél csak Lewandowski, akinek 12 gólja van, rendelkezik jobb számokkal ebben a tekintetben.

Torres, aki ebben az idényben 28-szor lépett pályára minden sorozatot figyelembe véve, ebben a szezonban arra tart, hogy elérje és túlszárnyalja profi pályafutása legjobb teljesítményét: azt, amit Manchesterben mutatott, és azt, ami a Barcelonába való átigazolásához vezetett. A 2020/21-es szezonban, amely az első volt neki a Premier League-ben, 13 gólt szerzett és 3 asszisztot adott abban a négy sorozatban, amelyben játszott.

Pozícióváltás

A 23 éves Ferran Torres azonban nem csak gólokat tud szerezni, hanem egy olyan játékos is, aki Xavi szavait bizonyítva a támadó posztok mindegyikén képes játszani. Az Unionistas ellen a katalánok mestere őt tette be a sérült Raphinha helyett, és a jobb oldalon kezdett. Ebben a szezonban 9 mérkőzést játszott azon a szélen, 7 találkozót középcsatárként, 12 összecsapást pedig balszélsőként, vagyis azon a poszton, ahol a legjobban érzi magát. Mindhárom poszton gólt szerzett: négyet a jobb oldalon, kettőt a bal oldalon és további kettőt középen.

A Barcelona támadósorában a nagy verseny miatt a klubnál töltött időszaka egy ideig akadálypálya volt, amelyet leküzdött. Dembélé, Griezmann, Aubameyang, Lewandowski, Ansu Fati, Joao Félix, Lamine Yamal, Raphinha… csak néhány azok közül a csapattársak közül, akiket az öltözőben látott, és akikkel meg kellett küzdenie a kezdőcsapatba való bekerüléséért, de ebben a szezonban, és különösen a 2024-es év elején megerősítette, hogy helye van a csapatban a támadó posztok bármelyikén, és hogy olyan gólokat lő, amelyekkel pontokat szerez és meccseket nyer a csapatnak.

A csatár emellett többször megmutatta a lelátóhoz és a szurkolókhoz való közelségét is. Az Unionistas elleni mérkőzésen például a kis Máriának adta a mezét, aki nagyon hálás volt érte.

***