Cruyff: „A futball észjáték”

A legenda 25+2 idézete | Tehetség, szorgalom és intelligencia

Borzasztó ezt leírni, de soha többé nem lesz már lehetõségünk arra, hogy Johan Cruyff gondolatait közöljük. Az FC Barcelona legendás holland játékosa, vezetõedzõje, korszakalkotó zsenije nem csak a futballhoz értett, de az intelligenciája révén köröket vert szinte mindenkire. Minden egyes szavából tükrözõdik az értelem, így a következõkben 25+2 idézetben összeszedtük a futball- és életfilozófiáját.

 

 

„A technikai képzettség nem azt jelenti, hogy képes vagy 1000-szer dekázni. Bárki képes erre, ha eleget gyakorolja. Ebben az esetben dolgozhatsz a cirkuszban is. A technikai képzettség az, amikor egy érintõvel tudsz játszani, és kellõ erõsségû passzt adsz a társad jobbik lábára.”

„Valaki, aki a pályán elkezd dekázni, idõt hagyva négy védõjátékosnak, hogy visszaérjen, nos, róla gondolják azt az emberek, hogy mekkora futballista. Szerintem viszont a cirkuszban a helye.”

„Az összes edzõ a mozgásról beszél, arról, hogy sokat kell futniuk a játékosoknak. Én azt mondom, hogy nem szükséges feltétlenül rengeteget futniuk. A futball ugyanis észjáték. A megfelelõ helyen kell lenned a megfelelõ pillanatban – nem korábban, nem késõbb.”

„Minden egyes posztra válaszd ki a legjobb játékost, és végül nem egy erõs tizenegyed lesz, hanem tizenegy erõs egyéned.”

„Az én csapatomban a kapus az elsõ támadó, a támadó az elsõ hátvéd.”

„Miért ne tudnánk megverni egy gazdagabb egyesületet? Még egy pénzzel teli bõröndöt sem láttam gólt szerezni.”

„Egykori játékos, egykori technikai igazgató, egykori edzõ, egykori menedzser, egykori tiszteletbeli elnök. Egy szép lista, ami ismét bizonyítja, hogy egyszer minden véget ér.”

„Azok a játékosok, akik nem igazi vezérek, de azok próbálnak lenni, mindig leteremtik a társukat egy-egy hiba után. Az igazi vezérek azonban már az elejétõl fogva tisztában vannak azzal, hogy mindenki játékában benne van a hiba.”

 

 

„Lehetséges, hogy Mourinho mint ember lenyûgözõ, és lehetséges, hogy egy kiváló edzõ, de hogy milyen példát mutat a világnak, az megint egy más dolog.”

„Mi a gyorsaság? A média gyakran összemossa ezt a játékolvasással. Nézd, ha én egy kicsit elõbb kezdek el futni, mint az ellenfelem, én tûnök majd gyorsabbnak.”

„Amikor egy mérkõzésen játszol, statisztikailag kimutatott tény, hogy a játékosoknál általában 3 percet van a labda. Szóval a legfontosabb dolog, hogy mit csinálsz a maradék 87 percben, amikor nincs nálad a játékszer. Ez határozza meg azt, hogy jó játékos vagy-e vagy sem.”

„Miután nyertél már valamit, sosem vagy 100%-os, már csak 90%-on pörögsz. Olyan ez, mint egy palack szénsavas víz, miután a kupakot egy kis idõre leveszem. Azután már egy kicsivel kevesebb szén-dioxid lesz a palackban.”

„Csak egy labda van a pályán, szóval szükséged lesz arra, hogy birtokold.”

„Nem vagyok vallásos. Spanyolországban mind a 22 játékos keresztet vet, mielõtt fellép a pályára. Ha ez mûködne, az összes meccsnek döntetlennel kellene végzõdnie.”

„Azt kell elérnünk, hogy a legképzetlenebb játékosuk kapja meg a labdát a legtöbbször. Ez esetben pillanatok alatt ismét a miénk lesz a játékszer.”

„Ha nálad van a labda, minél nagyobbá kell tenned a játékterületet, ha nincs nálad, a lehetõ legjobban le kell azt szûkítened.”

„Minden egyes golfozónak van egy speciális edzõje ütésfajtánként. A labdarúgásban egy edzõ jut 15 játékosra. Ez abszurd.”

„Sosem az a célom, hogy túléljem az elsõ kört. Ha rajtam múlna, Brazíliával, Argentínával és Németországgal kerülnék a legszívesebben egy csoportba, mert akkor az elsõ kör után már két komoly riválisom kiesne. Én így gondolkodom. Idealista vagyok.”

„A mai játékosok már csak rüszttel tudnak rúgni. Én képes voltam belsõvel, rüszttel, és mindkét lábfejem külsõ részével is bánni a labdával. Más szavakkal élve, hatszor jobb játékos voltam, mint a maiak.”

„Minõség eredmények nélkül? Értelmetlen. Eredmények minõség nélkül? Unalmas.”

„Az olaszok nem tudnak nyerni, de te bármikor veszíthetsz ellenük.”

„Ha az ellenfél csapatában van egy intelligens játékos, aki állandóan képes kibújni az emberfogásból, mindig is a legegyszerûbb megoldást kell választanunk: senki se fogja õt, így nem tud majd kibújni belõle. Az ok? Csak nagyon kevés játékos van, aki tudja, mit kell tenni, ha nem követik emberfogással. Szóval a védõdnek azt kell mondanod: a támadó nagyon jó, de ne álljál rá, hagyd szabadon játszani.”

„Szörnyûnek tartom, hogy a tehetségeket számítógépes adatok alapján válasszák ki. Ha az Ajax jelenlegi szisztémája lett volna érvényben korábban is, akkor engem is elutasítottak volna. Amikor 15 voltam, nem tudtam 15 méterre elrúgni a labdát a bal lábammal, a jobbal talán 20 méterig ment. Az én képességeim – technikai és játékolvasás – nem értelmezhetõek egy számítógép által.”

„Ha azt akartam volna, hogy megértsetek, sokkal jobban elmagyaráztam volna a mondandómat (egy újságírónak egy sajtótájékoztatón – a szerk.)

„Focizni nagyon egyszerû dolog, de a focit egyszerûen játszani a lehetõ legnehezebb, ami létezik.”

+2

„Amikor a pályára léptek, nézzetek fel a lelátókra: mindenki miattatok jött ide. Szóval menjetek, és élvezzétek az egészet (a 92′-es BEK-döntõ elõtt a játékosainak – a szerk.).”

„Mindig is nyitottnak kell lennünk, és készen kell állnunk arra, hogy másoktól új dolgokat tanuljunk.”