Hansi Flick történelmi kihívás előtt: a Barça eddigi német edzői nem igazán jártak sikerrel

A Barcelonánál dolgozó német elődeinek, Weisweilernek és Latteknek olyan sztárokkal kellett egy öltözőben lenniük, mint Cruyff és Maradona, most egészen más lesz a helyzet.

Hansi Flick lett a harmadik német edző az FC Barcelona történetében. Négy évtizeddel azután, hogy egy ilyen nemzetiségű edző ült a kispadon, a klub ismét a német iskolának szavazott bizalmat. Hansi Flick abban bízik, hogy a jelenlegi csapat adottságait maximálisan ki tudja használni, erre a feladatra kérték fel a katalánok Xavi Hernández menesztése után.

Német elődei nem teljesítettek túl jól, és Flicknek sem lesz egyszerű dolga, mondhatni történelmi kihívás áll előtte. Az első német edző, aki a Barçához érkezett, Hennes Weisweiler volt az 1975/76-os szezonban, aki Rinus Michelst váltotta. Ő bizonyítási kényszerrel érkezett, hiszen a Borussia Mönchengladbach diadalmenete után érkezett, amellyel megnyerte a Bundesligát és a Bajnokok Ligája elődjét is. Erős karakterrel rendelkezett, de a módszerei nem igazán váltak be. Összetűzésbe került Johan Cruyffal, akinek nem akart ekkora szabadságot adni a pályán, és a konfrontáció odáig fajult, hogy a holland népszavazást javasolt közte és az edző között. Cruyff nyert (a szurkolók és a csapattársak is mellette álltak), így Weisweilert Laureano Ruiz váltotta le.

A Barcelona ezután 1981-ig nem fordult német edzőhöz, amikor is a Bayern Münchennél és a Borussia Mönchengladbachnál is sikereket elérő Udo Latteket választották erre a feladatra. Első szezonjában közel került a LaLiga megnyeréséhez, de egy rossz széria végén a Real Sociedad megnyerte a bajnoki címet, azonban a Kupagyőztesek Európa-kupáját megnyerte a Camp Nouban a Standar Liege elleni döntőben. A bajnoki címre való törekvés miatt a következő szezonban a Barça szerződtette Diego Armando Maradonát. Úgy gondolták, hogy Schusterrel együtt remekül ki tudják majd egészíteni egymást, és a bajnoki cím így már nem csúszhat ki a kezeiek közül. Latteket azonban kirúgták, a Racing Santander elleni hazai vereség után, amikor már eldőlt, hogy nem lehetnek esélyeik a bajnoki címre. A vezetőség úgy gondolta, hogy Menotti érkezésével, aki közelebb állt Maradonához, mint Lattek, javulni fognak a dolgok.

Hansi Flick a jelenlegi csapatban nem talál olyan játékosokat, mint Cruyff és Maradona, így nem kell majd túlzott egókkal foglalkoznia. A jelenlegi topsztár Lewandowski, akivel az edző már a Bayernnél is dolgozott, és akivel jó kapcsolatot ápol.

Az ilyen játékosok nélkül Flick nagy kihívása az lesz, hogy menedzselje Lamine Yamal feltörekvését. A tavalyi meglepő szezonja után várhatóan ő lesz a hamarosan kezdődő idény egyik legmeghatározóbb játékosa. A hatalmas tehetsége ellenére, amely az Európa-bajnokságra is elvitte, Lamine-nak még mindig van hova fejlődnie, különösen taktikai és döntéshozatali szinten, innetől kezdve pedig az, hogy ebben előrelépést érjen el, a német edző feladata is lesz.

***