A szokásos spanyol recept: jó játék győzelem nélkül

Spanyolország-Lengyelország EB mérkőzés

Az Európa-bajnokság csoportkörének 2. fordulójában Spanyolország Sevillában, a La Cartuja stadionban fogadta a lengyel válogatottat. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, ezért a spanyolok győzelmi kényszerben lépnek pályára az utolsó körben Szlovákia ellen.

Az FC Barcelona játékosai közül Jordi Alba és Pedri végigjátszotta a találkozót, Eric García a kispadról figyelte az eseményeket, Busquets pedig a keretbe sem került be, miután pozitív koronavírus-tesztet produkált és csupán egy napot tölthetett el a válogatottbeli csapattársaival a meccs kezdetéig. Alba volt a hazaiak ( egyik ) legjobbja, több helyzetet is kidolgozott, veszélyes beadásokkal operált és a védekezés terén is jól teljesített. A 18. percben Lewandowskival került szembe utolsó emberként, de szerelni tudta a lengyel csatárt. Egyetlen nagy hibát vétett, aminek köszönhetően a lengyelek komoly helyzetbe kerültek.

Pedri a svédek elleni összecsapáshoz képest visszafogottabb teljesítményt tett le az asztalra, de így is kiosztott pár nagy átadást. Szégyent egyáltalán nem vallott, sőt, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy 18 évesen élete első nagy tornáján szerepel. Alapvetően a bal oldali félterületben mozgott, Jordi Albaval sokszor passzoltak egymásnak.

Az első játékrészben a spanyolok domináltak, helyenként szépen is futballoztak. A vezetést a 28. percben szerezték meg Álvaro Morata gólja révén. Azonban, Lewandowski 54. percben szerzett egyenlítő találata nagyon megtörte a őket, erre a kihagyott büntető rátett még egy lapáttal. 3.36-os xG-t termeltek, míg a lengyelek csupán 1.35-ös xG értéket tudnak felmutatni. A csoportot jelenleg Svédország vezeti 4 ponttal  mögöttük Szlovákia 3, Spanyolország 2, Lengyelország 1 egységgel rendelkezik. Az utolsó körben Spanyolország Szlovákiát fogadja, a lengyelek pedig a svédek ellen lépnek pályára Szentpétervárott.