Iniesta kommentátorként: „Ha nem Spanyolország nyer, akkor Messi emelje fel a trófeát”

Dél-Afrika 2010-es hőse, akinek utolsó percekben szerzett találatával nyerte meg Spanyolország a világbajnokságot Hollandia ellen a döntőben, még mindig aktív futballista, Japánban focizik, de a most zajló VB-n nem a játéktudását fogjuk megcsodálni, az RTVE szakkommentátora lesz. David Alonso készített interjút a volt Barcelona játékossal.

Egy világbajnokság kapujában állunk, 12 év telt el azóta, hogy nemzeti hős lettél, milyen emléked van a gólon kívül?

„Tyűha! Nehéz, mert a gól mindent elhomályosít, de a legszebb dolog az volt, amikor visszatértünk Spanyolországba. Ez maradandó emlék.”

Hányszor nézted meg azt a keresztlövést Stekelenburg felé, ami mindent eldöntött?

„A televízióban és a fejemben kb. milliószor.”

Többször mondtad, de tényleg hallottad a csendet egy hatalmas, szurkolókkal teli stadionban?

„Igen, mert varázslatos pillanat volt. Kevesebb, mint egy másodpercig tartott, de amikor a kapuba került a labda, nem hallottam semmit, és minden lefagyott.”

Egyetlen szó, ami leírja azt az érzést?

„Nincs szó ennek az állapotnak a meghatározására. Ez egy szuperlatív pszichés helyzet. Nincs megfelelő kifejezés ennek a leírására, amit abban a pillanatban átéltem.”

Volt a lövésed, ami a végeredményt hozta, és Casillas lába, ami Robbentől vette el a gólszerzés örömét

„Iker lábbal védése csodálatos volt. A két megmozdulás egyike sem volt egyszerű, az enyém inkább egy technikai művelet végrehajtása volt, a kapusé pedig intuitívabb és varázslatosabb. Casillas ismét megmentő volt, mint annyiszor máskor.”

Most ti ketten lesztek a világbajnokság két kommentátora az RTVE-nél. Sok vita nem lesz közöttetek…

„(Nevetés) Nem hiszem. Számomra ez lesz az első világbajnokság hosszú idő óta úgy, hogy nem vagyok a pályán, és különleges lesz ezt más szemszögből is megtapasztalni.”

Védekező stratégiát fogsz ’játszani’ a mikrofon előtt, hogy ne vállalj túl sok kockázatot?

„Visszafogottat ( nevet )”.

És tárgyilagos kommentátorként mit vársz a csapattól? Meddig mehetünk el?

„Nagyon bízom az edzőben, az edzői stábjában és a játékosokban. Szerintem ez a válogatott elérhet a csúcsra. Egy világbajnokság nehéz, de bízom a fiúkban.”

Tényleg látod a csapatban, hogy megszerezhetik a második VB-aranyat?

„Igen, de meg kell küzdeniük érte.”

Te elhoztad volna Aspas-t és Canalest?

„Mivel nem vagyok edző, nem tudom. Annyit mondhatok, hogy jelenleg mindketten remek formában vannak. Iago sok gólt rúgott, Canales pedig jó szezont futott idén. Az jó, hogy sok közül lehet választani.”

És Ramos és Piqué?

„Ez bonyolultabb kérdés, de ahogy az edző mondta, ha megfelelő állapotban lennének, mehettek volna.” (Első körben még rajta voltak a listán – a szerk.)

Luis Enrique a lehető legjobb edző?

„Nekem igen.”

Csoportunk favoritja Spanyolország és Németország, de Japán tud meglepetést okozni?

„Megvan a csapatuk ahhoz, hogy megijesszék az ellenfeleket. Mindenekelőtt nagyon gyors támadójátékkal rendelkeznek, elöl sok veszélyt tudnak teremteni.”

Kubón kívül melyik japán futballistát szereted különösen?

„Sokan vannak. Mitoma, aki a Brightonban játszik a Premier League-ben, a középpályások (Endo, Tanaka és Kamada), akik Németországban… Ez egy nagyon figyelemre méltó csapat.”

Ki a japán Iniesta, a szurkolók kedvenc játékosa?

„Kubo biztosan. Osako, aki csapattársam a Vissel Kobe-nál, szintén nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, és akik Európában játszanak, ők mérkőzéseket tudnak eldönteni.”

Számodra kik az esélyesek?

„Egyetértek Dani Olmo tippjével: Spanyolország, Argentína és Brazília.”

És kik okozhatnak meglepetést?

„Nagyon kíváncsi vagyok Hollandiára. Az az érzésem, hogy nagyszerű világbajnokságuk lesz. Az is érdekel, hogy Anglia tesz-e előrelépést ezen a tornán. De egy világbajnokságon gyakorlatilag mindenki alakíthat egy nagyot.”

És a játékosok közül szerinted ki kápráztat majd el?

„Elsőként Messi, Neymar és Mbappé jut eszembe. Mindhárman meghatározóak lehetnek, de nagyra értékelek más futballistákat is, mint például Busquets-et, aki nélkülözhetetlen a spanyol csapatban, vagy Jordi Albát.”

Kár, hogy a norvég Haaland nem lesz itt?

„Japánból már nem követem annyira közvetlenül a történéseket, mint te itt Európában, de nyilvánvaló, hogy egy ragadozó, aki kíméletlen a kapu előtt.”

Még csak 22 éves, de ahogy a Cityben kezdett, már folyik a vita arról, hogy gólszerzőként meg tudja-e dönteni Cristiano és Messi rekordját

„Ha megtartja a jelenlegi formáját, akkor meg tudja csinálni, de Leót és Cristianót nagyon nehéz lesz legyőznie.”

Ha Spanyolország nem nyeri meg a világbajnokságot, szeretnéd, ha Messi emelné fel a trófeát?

„Igen. Ha Spanyolország nem nyerné meg, örülnék, ha Argentína lenne a bajnok, de akár Japán is, mert sok csapattársam van a válogatottban, de leginkább azt szeretném, hogy Spanyolország nyerjen.”