Lopetegui és a barcelonai debütálás…

Magabiztosan érkezett, de rémesen debütált | Sosem nyerte el Cruyff és Robson bizalmát

A Real Madrid vezetőedzője, Julen Lopetegui mind a fővárosi klubban, mind a katalán egyesületben eltöltött három-három évet, ám a katalóniai időszakra nem szívesen gondol vissza a tréner. Sosem nyerte el az aktuális vezetőedző bizalmát, ráadásul már a debütálás is borzasztóra sikerült…

1994 nyarán igazolta le a Barça a spanyol portást, aki akkoriban 27 esztendős volt. Zubizarreta státusza az athéni BEK-döntőn nyújtott teljesítménye miatt, melyen vastagon benne volt egy-egy gólban, megrendült, a legendás kapus távozott is, Johan Cruyff pedig kereste az utódját. Képben volt Santiago Cañizares is, de végül az azt megelőző három szezonban a Logrones színeiben a sajtó által Spanyolország egyik legjobb kapusteljesítményét nyújtó Lopetegui került Barcelonába.

„Egyáltalán nem bénít meg az, hogy Zubizarretát kell feledtetnem” – mondta még a bemutatása előtt a Real Madrid jelenlegi vezetőedzője, ám a folytatás már egyáltalán nem volt ilyen magabiztos és szép. A madridi ‘Marca’ összeszedte Lopetegui kálváriájának az összes részletét a három barcelonai évből, mi csak a debütálását emelnénk ki. Lopetegui ugyanis a Spanyol Szuperkupa visszavágóján kapott lehetőséget a Camp Nouban a Real Zaragoza ellen.

Az első meccset a Barça nyerte 2-0-ra idegenben, ám a visszavágót – köszönhetően a kapus rémes teljesítményének – elveszítette 5-4-re. Cruyff ezek után még a vőjét, Jesús Angoyt is előbb tette be a csapatba a Barça B-ből, mint Lopetegui-t. Ráadásul ne feledjük, hogy ekkortájt a Barcelona első számú kapusát Carles Busquets-nek hívták, aki nem tartozott éppen a top hálóőrök közé. A rossz kezdet után pedig Lopetegui még akkor sem tudta elfelejtetni ezt a meccset, amikor Sir Bobby Robson személyében új edző érkezett a klubhoz 1996-ban, és az újonnan igazolt Vitor Baiát – szintén nem a világklasszis kategória – sem tudta kiszorítani.

Sokat dolgoztunk rajta, végre elkészülnek! Ha igazán egyedi Barçás cuccokat keresel, érdemes szétnézned!