ElBartimaeus írta: ↑2025.05.11. 18:34:36
Szerintem rájöttem, mi a legnagyobb bajom vele: elképesztően két bites, egyszerű játékos. Nem mondom, hogy buta, mert láttam Dembelét itt kóricálni, rapha hozzá képest agysebész, de az ő fejében sincs több egy mókuskeréken rohanó bekokózott rágcsálónál.
Szerintem a futball IQ-ja az egekben van. Más kérdés, hogy néha ezt felülírja egy vörös köd (azaz a bekokózott rágcsáló, ami amúgy találó, és a mentalitásának a velejárója néha), vannak meccsei (főleg az előző két szezonban volt ez jellemző rá), mikor legördül a függöny nála ziccerekben, vagy 1-1 bizonyos szituban, vagy túlpörög, vagy ilyesmi. De ez szerintem megfér a magas játékintelligencia mellett, még ha nem is szerencsés, nem üti egymást a kettő. Ő ilyen.
De ahogy lát és ahogy "viselkedik" futball értelemben a pályán, az nagyon magas futball intelligenciára vall. Pár példa, ahol eléggé gondolkodni kell: Nézd meg, hogy kerüli ki a lescsapdákat. Iszonyú okosan, gyakorlatilag nem lehet lesre állítani. Amikor hátramegy a védősorba kontráknál (nem ritka), mindig 100%-ban figyel, hogy együtt mozogjon Inigóákkal, és még soha nem lógott be emlékezetem szerint, pedig rettentő sokszor van ott támadóhoz képes, konkrétan a belső védőkkel egy sorban akár, lásd Leganes mentése, ahol szintén ott volt a védősorban, valaki más lógott be, ő végig figyelt mindenre, vissza is lépett olyan ütemben, mint a legrutinosabb belső védők, és aztán jött a heroikus szerelése, mert azonnal levágta, hogy valaki belógott, és sprintelni kell. És ez még nem is a posztja, csak itt is tud IQ-ból dolgozni. Nézd meg, hogy helyezkedik, mindenkit konstansan figyelembe vesz, tolódásokat, szélsőbekket, annak a minőségét, mikor kell belépnie a kp-ra, mikor nem, rendszeresen jó ütemben csinálja ezt, hogy zárja le a területeket letámadáskor, ritkán csinál veszélyes hülyeséget, ritkán játszik meg meredek passzt, mikor úgy érzi, veszély lehetne belőle, olyankor inkább választ biztonsági passzt, ezért kb sosincs olyan labdaeladása, amiből gólt kapunk, mint pl. Olmónak, akinél ez elég gyakori. A látása szerintem párját ritkítja. Tényleg van, mikor begőzöl, de simán Yamal látásával vetekszik az övé, hasonló labdákat osztogatnak, és Rapha teszi mindezt úgy, hogy nem áll neki lábra. Jobbról ebben lényegesen jobb. Milyen intelligencia kell már ahhoz, hogy aranylabdás szinten adaptálódj egy másik poszthoz, teljesen máshogy kell érinteni a labdát, ballábasként nem látja maga előtt a pályát, és természetszerűleg több érintés kell neki, hogy jó pozícióba kerüljön egy lövéshez vagy egy passzhoz, és még így is megoldja. Aki egész életében inswinger passzokat szórt, annak teljesen idegen hirtelen outwingereket tökéletesen kalkulálni, és pár %-al vissza is esett ebben onnan, de könyörgöm, ez eleve exra, kevesebbet tud onnan ösztönből játszani sokkal, mindent kalkulálnia kell.
Amúgy annyi tehetséggel, ami neki van (sztárokhoz képest nem sok) nem is lehet ilyen magasságokba érni intelligencia híján. Dembélének megy, mert ösztönös zseni, Yamalnak is menne, ha hülye lenne, de szerencsére ő okos is mellé. Neki ez nem menne.
Néha tényleg olyan szinten hajszolja bele magát szituációkba, hogy felülírja ezt, és tényleg full hülyeséget tud ilyenkor csinálni, annyira gólt akar néha rúgni, hogy az adrenalintól belebikázik néha a labdába, mikor csak be kéne helyezni, de ez idén pl. nagyon ritka. Szerencsére Flick nem érezteti vele, hogy egy kalap ürülék, így nem érzi úgy, hogy görcsösen bizonyítania kell, ennyi változás történt vele a kapu előtt.
Az meg hogy mennyi rossz megoldást választ, vagy épp rosszul kivitelezi... hát Yamal is választ ennyi rosszat, legalább, sőt, pedig ő a természtes oldalán játszhat. Még Messi is, bár ennyit ő nem. De az ilyen típusú játékosok így működnek. Próbálkoznak, sokszor váratlan, meredek, alacsonyabb %-os dolgokkal, ami törvényszerűen sokszor nem jön be. De pont azért hoz ilyen számokat, mert folyamatosan próbálkozik valamivel, sokszor extra dolgokkal, és néhány mindig bejön belőle, néhány meg nem. Ez így van kalkulálva. Yamalnal is, bárkinél, aki agresszívebb támadójátékos. Sokszor kell dönteniük tizedmásodperc alatt, lesz köztük rossz is.
No meg Európa legintenzívebb focistájaként nem csoda, ha néha, főleg a szezon végén fáradtan kicsit több rossz megoldást
választ valaki. Mert természetesen tényleg visszaesett, de még így is brutál mód döntő faktor meccsről meccsre.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy