Európa-bajnokságok & Világbajnokságok

Foci a Barçán kívül
LG
Az Év fórumozója 2016

2024.11.21. 13:37:46

Kane-hez azért hozzátenném, hogy a válogatottban nemcsak ő volt gyenge a húzóemberek közül, Bellingham, Saka is maguk alatt teljesítettek. Rendszerszintű problémák voltak ott.
gránit
Director del Fútbol

2024.11.20. 22:41:36

Lewandowski jelenleg Haaland és Kane előtt termel ebben a szezonban. Arról se feledkezzünk meg, hogy a BL történelmének 3. leggólerősebb játékosa. Haalandnak persze még bőven van ideje ezt túlszárnyalni. Nem szoktam Bayern-meccseket nézni, de aligha hiszem, hogy Kane nem hibázik ziccereket. Az angol válogatottban nagyon nem volt meggyőző, a világbajnokságról kiejtette őket az elhibázott büntetőjével. Ritkán nézem a meccseit, de a látott mérkőzéseit elnézve nem csodálkozok azon, hogy soha nem nyert még semmit. Haalandnak még bőven van ideje befogni vagy túlszárnyalni Lewandowski számait.

A portugál bajnokságban olyanok is lőnek 30 gól körül, hogy az nem fest túl jó képet arról a bajnokságról. Sokakról lehullt onnan a lepel, miután erősebb bajnokságokba igazoltak, az ottani számok sok klubot megtévesztenek. Viszont a BL-ben is szépen termel Gyökeres. Örülnék, ha jönne, csak engedjék regisztrálni.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.11.20. 19:39:42

Ezért használtam a jelenlegi szót. Raphinha statisztikailag toronymagasan a legjobb Európában idén, a közelében nincs senki a posztjáról, Yamal ebben kicsit le van maradva, de más skillekkel kompenzálja. Az meg, hogy a jelenlegi legjobb szélső páros, szerintem kb kétség nélküli.

Én Lewyt jelentősen gyengébb támadónak tartom jelenleg a két másik nagynál, ők nemigen hibáznak ziccereket, viszont van a lengyel olyan rutinos, és annyira brutális csapat van mögötte, hogy ezzel az irgalmatlan mennyiségű kihagyott nagy helyzettel is statban ott tud lenni az élen, mondjuk a top3-ban.

Ha most Gyökerest betennénk ezen jól működő rendszer elé (remélem nem csúfítjuk tovább DJ-onkkal meg Pedri előretolásokkal, meg Fermínnel a szélső poszton, és visszatalálunk a korábbi helyes útra), lehet termelne úgy, mint Lewy, ki tudja. Ehhez megvan a képessége. Ráadásul ő nagyon jól kiugratható, kontránál biztos bőven verné a lengyelt. Flick ki tudná aknázni, az tuti. Davidnél jobbnak érzem, de ő meg ingyen jöhet, és jönni akar, annyival semmiképp sem gyengébb.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
LG
Az Év fórumozója 2016

2024.11.20. 18:57:45

andras953 írta:
2024.11.20. 15:08:31
bence0330 írta:
2024.11.20. 12:25:11
.....Lewy is efelé tendál már sajna, sok gólt lő, mert érzi, hogy kell helyezkedni, egy tökéletes rendszer élén lehet, és mert lehet, hogy a világ jelenlegi két legjobb szélsője és a világ egyik legjobb középpályása tömi labdával.....
De jó is lenne! (A Monaconak és az Osasunának más erről a véleménye)
A legjobb formában lévő talán korrektebb kifejezés lett volna (még nem játszanak olyan hosszútávon ezen a szinten, hogy így ilyen simán kijelentsük, hogy ők a legjobbak), de tény, hogy nagyon jó kiszolgálást kap.

Gyökereshez meg köszönöm a válaszokat! A portugál bajnokság valóban sokszor csalóka, de most a válogatottban is 6 meccsen 13 gólpontot hozott, azért az erős. Kiemelkedik ott is, pedig ez sokszor olyan játékosoknak is gondot okoz, akik jól futnak a klubjukban, legjobb példa Vinicius.

A ziccerek kihagyását sem tartom akkora bajnak, hogy annyiszor tud helyzetbe kerülni, hogy beleférjen. Ha legjobb barcás kilenceseket nézzük az elmúlt évekből, akkor kijelenthetjük, hogy Etoo, Suarez és Lewa is azért hagyogatott ki bőven komoly lehetőségeket, de ennek ellenére is világklasszisok. Mondjuk én az előző kettőt többre tartom a lengyelnél, mert ők komoly tétnél, BL-rangadókon azért jobban oda tudták tenni magukat. A svéd-magyarnál ez majd eldől, egyelőre hozza magát ezen a téren is, de még nyilván kevés igazi rangadót játszott, még vár valamelyik top liga, a BL egyenes kieséses szakasza, és válogatott szinten sem a Nemzetek Ligája a mérvadó.

A MU-ba igazolnia viszont veszélyes szerintem, az elmúlt években ők voltak a legnagyobb játékostemető. Nyilván nem minden tehetség válik be, de azért az sem mindegy, hogy az adott klubnál milyen szakmai munka folyik. Nyilvánvaló, hogy ott nagy bajok voltak, TALÁN az új edzői stábbal lehet javulás.
andras953
Jugador del Barça

2024.11.20. 15:08:31

bence0330 írta:
.....Lewy is efelé tendál már sajna, sok gólt lő, mert érzi, hogy kell helyezkedni, egy tökéletes rendszer élén lehet, és mert lehet, hogy a világ jelenlegi két legjobb szélsője és a világ egyik legjobb középpályása tömi labdával.....
De jó is lenne! (A Monaconak és az Osasunának más erről a véleménye)
bence0330

Hát igen, nála az a kérdés, hogy volt-e két jó szezonja egy tökéletesen összerakott csapatban, vagy későn érő. Szerintem az adottságai nem rosszak, de az önmagában semmi, Nunez ékes példája, aki ránézésre simán lehetne a világ legjobb centere. Ezek a nagyon profin összerakott rendszerek mindig veszélyesek, lásd Ajax. Ott minden összeállt, lehet, hogy még ten Hag sem volt olyan jó, csak úgy minden kirakósdarab összeillett, és oda pont jó volt. Az onnan távozó játékosok meg kb mindenhol megbuktak.

De közben meg simán lehet, hogy csak későn érő, és az adottságaihoz fejben most ért fel, pont itt van nálunk az ellenpélda, aki 25 éves koráig egy senki volt.

Én ahányszor láttam, döbbenetes ziccereket hagyott ki, sokat. Még a City elleni mesterhármasnál is simán kihagyott egy olyat, mikor 1v1 vezette a kapus ellen, meg meg egy másikat is (meg azért tiziket lőtt be). Ha tökéletes a rendszer, akkor persze rengeteg kihagyott helyzet mellett is képes lehet valaki sok gólt rúgni - kicsit amúgy Lewy is efelé tendál már sajna, sok gólt lő, mert érzi, hogy kell helyezkedni, egy tökéletes rendszer élén lehet, és mert lehet, hogy a világ jelenlegi két legjobb szélsője és a világ egyik legjobb középpályása tömi labdával, de egészen döbbenetes helyzeteket hagy ki zsinórban, akár teljesen üres kapura is.

És akkor a jól összerakott rendszer mellett ott a Portugál liga "ereje", amiből nehezen szűrhető le, mit tud valaki.

Szerintem ember legyen a talpán, aki megmondja, mi történik vele egy top csapatban. Taremi ott van példának, iszonyat számokat hozott, elsősorban karrierje végén, nagy klubban meghalt, 14 meccsen 1 gólos. Ott van Nunez, aki halomra lőtte magát 2 évig, aztán a Poolban megzuhant, még ha nem is totálisan, de nem egy szűk elit center, mint amire számítani lehetett. Kicsiben ott van Trincao, aki szenzációs számokat hozott, és hát nálunk... nem.

Az biztos, hogy most nagyon-nagyon jó.

A MU tényleg ideális hely lenne, ők centerposzton gyengék.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Cseri
Entrenador del Barça

2024.11.20. 12:02:08

LG írta:
2024.11.20. 10:55:19
Van aki követi Gyökeres teljesítményét? Én nyáron hallottam először a nevét, és mivel a portugál ligát nem követem, inkább csak a számai alapján tudom megítelni, de az elég komoly, amennyi gólt termelt az elmúlt hetekben. A City kitömése ugye magáért beszél, de a szlovákok ellen is volt a nyerő, akiknek nem olyan könnyű gólt lőni, ezt láttuk az EB-n is.

Persze az ilyen szupertehetségekben mindig ott van a kockázat, hogy nagy pénzért nagy bukta lesz, de gondolom nyáron valaki mélyen a zsebébe fog nyúlni miatta, kivéve, ha összeszed valami durva sérülést.
Azért Ő nem az a klasszikus szupertehetség, hiszen 26 éves, és kb. az elmúlt két szezonja kiemelkedő. (nem kicsinylem le a teljesítményét) Egy nagyon felkapott srácról beszélünk, de a top csapatok többsége megvan elől, szerintem MU lesz belőle.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
LG
Az Év fórumozója 2016

2024.11.20. 10:55:19

Van aki követi Gyökeres teljesítményét? Én nyáron hallottam először a nevét, és mivel a portugál ligát nem követem, inkább csak a számai alapján tudom megítelni, de az elég komoly, amennyi gólt termelt az elmúlt hetekben. A City kitömése ugye magáért beszél, de a szlovákok ellen is volt a nyerő, akiknek nem olyan könnyű gólt lőni, ezt láttuk az EB-n is.

Persze az ilyen szupertehetségekben mindig ott van a kockázat, hogy nagy pénzért nagy bukta lesz, de gondolom nyáron valaki mélyen a zsebébe fog nyúlni miatta, kivéve, ha összeszed valami durva sérülést.
bence0330

2024.11.19. 01:24:14

Összefoglalókat meg szoktam nézni így a kéthetes szünetben unalmas órákon, és ez a Nusa szerintem eléggé felkerült a térképre, már ha eddig nem volt rajta, a Lipcse scoutrendszere megint elég jól működött. Balszélső, ördöngősen cselez, nagy csapatok ellen nem láttam, de kisebbek számára teljesen tarthatatlan, és nagyon tudatosan focizik, kezdi hozni a gólpontokat is (fiatal még), ha nem lenne 5 éves szerződése, mondanám, hogy repüljünk rá, nagyon-nagyon izgalmas jelenség.

Norvégia kicsit már érdekes lehet így, az a támadósor kezd elit lenni, Haaland-Odegaard-Nusa, eléggé ontják a gólokat már a kisebb csapatok ellen, és közepeseket is megveregetnek már inkább, mint nem. Nem tartom lehetetlennek, hogy úgy egy osztrák szint köré beérkezzenek majd valamikor eredményességben, akár ilyen EB egyenes kieséses szakaszba, ennek még egy ilyen neccesebb Haaland aranylabda-esélyesség esetén lehet jelentősége a jövőben.
FcBarcelona1
Capitá del Barça

2024.10.17. 13:38:21

Troym írta:
2024.10.17. 13:08:28
Akkor át lehetne vinni a hátország topicba.
Ebben a topicban a téma a válogatott események, játékosok játszatása, túljátszatása, szerintem a szövetségek, szervezetek is közrejátszanak ebben.
Azért írtam neveket, mert összefüggést kerestem, ahelyett, hogy egyes személyeknek tulajdonítanám a meccsterhelést.
Majd akkor ki lehet emelni Laportát és a klub alkalmazottjait egy, vagy több személyben, ha létrejön a Szuperliga, és ott csakis saját magunkat képviseljük, esetleg csak ott játszunk, ahol egyéb szervezetek nem befolyásolják a klub lehetőségeit, a klubok által elfogadott szabályok szerint.
Akkor könnyű lesz megállapítani a felelősöket, addig is én személy szerint több oldalról nézném.
Szerk:
https://barcauniversal.com/internationa ... cent-past/
Troym
Director del Fútbol

2024.10.17. 13:08:28

FcBarcelona1 írta:
2024.10.17. 12:39:37
Ez lehet, hogy így van.
Én pedig csak annyit állítok, hogy mivel nem engednek kialakítani egy jó korban lévő felnőtt keretet, szerintem érthető okokból túlterheljük a még nem teljesen kialakult izomzattal rendelkező fiatalokat. Cserébe a teljesítményükért beválogatják őket, ahol még csak annyira sem veszik figyelembe az egyének, vagy klubjuk helyzetét, fizikai felkészítését, edzésmódszerét, és ott is széthajtják őket, holott a válogatottban szerintem nincs akkora kényszer, mint a Barcánál a játszatásukra, mert a merítési lehetőségük szinte korlátlan, és anyagi nehézségekkel sem küzdenek. Mégis a Barcanál olvasom folyamatosan a "child labour" félig meddig viccesnek szánt kifejezést.
Most ha feltételezzük, hogy Xavi <> Flick <> Deco <> Laporta, mert mindegyikük más ember más jó és rossz tulajdonságokkal és más hülyeségekkel, akkor miért van egy kalap alatt Ceferin, Tebas, DelaFuente?? Nem ugyanott dolgoznak, nem ugyanazért felelősek, kb semmi közük egymáshoz.

- Ceferinnek kb semmi köze a Barcához, egy korrupt nemzetközi szövetség vezetője...

- De la Fuente a spanyol kapitány, semmi köze a Barca pénzügyeihez, az ő dolga a legerősebb és legsikeresebb spanyol válogatott felépítése. Mi köze a Barca gondjaihoz? Ne hívjon be a Sevillából se játékost, mert épp csődben vannak?

- Tebas nem főnöke a szövetségi kapitánynak, nem egy szervezetben dolgoznak, nem mondhatja meg kit hív, kit nem hívnak be... rajta az FFP számonkérhető, a válogatott összeállítása fura lenne.

- Xavi / Flick nem felelős a pénzügyekért, de a játékosok fizikai állapota igenis feladatuk, viszont a keret kialakítása nem feladatuk, maximum kéréseik lehetnek.

- Deconak a feladata az adott pénzügyi keretek közt a legjobb keretet összerakni. Az ő döntése volt 60 millióért +12 milliós fizetéssel Olmora költeni az egészet Gündogant is feláldozva. Hozhatott volna 2 db játékost 30-30 millióért 5-5 milliós bérrel, ezt ő döntötte el, szerinte ez a helyes döntés, meglátjuk...

- Laporta feladata meg az anyagi források, befektetők, szponzorok előteremtése lenne, nem fiktív cégekre gondolok, akik majd állítólag 400 milliókat fizetnek fiktíven felértékelt üzletrészekért, hanem valós, létező partnerekre gondolok.
FcBarcelona1
Capitá del Barça

2024.10.17. 12:39:37

Troym írta:
2024.10.17. 11:33:00
Én annyit állítok, hogy a játékosok 99%nak fontosabb a válogatott, mint a klubcsapat, egyik a munkahelyed (főleg ha xy helyről igazolt jelenlegi csapatához) másik meg, hogy az országát képviseli. Én megértem, hogy nagyobb megtiszteltetés akár csak NL, vagy barátságos meccset játszani az üzbégek ellen, mint egy 60-70 meccses klubszezon 1-1 mérkőzése.
Ahogy írtam: nem mindenki lesz 100+ válogatott.
Erre nekem tökéletes példa a sportigazgató helyettesünk. Krkic 18 évesen mutatkozott be a spanyol válogatottban, és maradt összesen egyszeres válogatott, most 34 évesen meg már nem is aktív játékos. Nem tudhatod mehetsz-e még valaha.
Ez lehet, hogy így van.
Én pedig csak annyit állítok, hogy mivel nem engednek kialakítani egy jó korban lévő felnőtt keretet, szerintem érthető okokból túlterheljük a még nem teljesen kialakult izomzattal rendelkező fiatalokat. Cserébe a teljesítményükért beválogatják őket, ahol még csak annyira sem veszik figyelembe az egyének, vagy klubjuk helyzetét, fizikai felkészítését, edzésmódszerét, és ott is széthajtják őket, holott a válogatottban szerintem nincs akkora kényszer, mint a Barcánál a játszatásukra, mert a merítési lehetőségük szinte korlátlan, és anyagi nehézségekkel sem küzdenek. Mégis a Barcanál olvasom folyamatosan a "child labour" félig meddig viccesnek szánt kifejezést.

Érdekes módon a szurkolói részről is több kritikát kap(ott) Koeman, Xavi, Laporta, Deco, mint De La Fuente, RFEF elnöke ( aki jelenleg nincs, ez is egy külön történet :) ), Tebas, Ceferin vagy éppen Infantino.

Valami biztosan nincs rendben, ezzel kapcsolatos hír, ami megint csak szerintem minket érint érzékenyen (keretek kialakítása), elhalasztották a Barca B, Sociedad B meccsét, mert a U válogatott behívók és sérülések miatt nem tudtunk kiállítani 11 embert :)
Troym
Director del Fútbol

2024.10.17. 11:33:00

FcBarcelona1 írta:
2024.10.17. 11:04:31
Troym: kicsit ezzel a válogatott VS klubok és sérülések, fizetések/FFP VS elvárások és bevétel
Olyan érzetem kezd lenni, mint a kérdéskörben, hogy mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás :)
Én annyit állítok, hogy a játékosok 99%nak fontosabb a válogatott, mint a klubcsapat, egyik a munkahelyed (főleg ha xy helyről igazolt jelenlegi csapatához) másik meg, hogy az országát képviseli. Én megértem, hogy nagyobb megtiszteltetés akár csak NL, vagy barátságos meccset játszani az üzbégek ellen, mint egy 60-70 meccses klubszezon 1-1 mérkőzése.
Ahogy írtam: nem mindenki lesz 100+ válogatott.
Erre nekem tökéletes példa a sportigazgató helyettesünk. Krkic 18 évesen mutatkozott be a spanyol válogatottban, és maradt összesen egyszeres válogatott, most 34 évesen meg már nem is aktív játékos. Nem tudhatod mehetsz-e még valaha.
FcBarcelona1
Capitá del Barça

2024.10.17. 11:04:31

https://www.espn.com/soccer/story/_/id/ ... eal-madrid
Itt egy jó hosszú cikk a témában.
Rossz olvasni, Pedri, Fermin, Gavi és most Yamal vonatkozásában.
Olvastam Tebas kérését a klubvilágbajnoksággal kapcsolatban Infantinohoz intézve.
Akkor neki is benyújthatna valaki valamit, mert a Barcát érinti szerintem a legérzékenyebben az FFP agymenése miatt, nem tudunk kiállítani egy felnőtt focicsapatot, a fiataljaink karrierjét kockáztatjuk, igazolni, de még ingyenes játékosokat regisztrálni sem engednek. Közben a pénz, a bevétel a legfontosabb, hogy az FFP-ben jól mutasson, de az sem mindegy, honnan jön (gazdasági karok), cserébe lehet menni túrákra, meccsekre haknizni, hogy kijöjjenek az egy évre előre kikalkulált számok.

Közben olvasom az AS is elindította a pszichológiai hadviselést a Clasico előtt egy Negreirás és egy játékosokért tartozás cikkel :)

A helyzeten az ilyen Font féle okostojás sem javít "belülről" érkezve.

És most következik egy kemény hét, ahol kellenek az eredmények, de közben pihentessük is a játékosokat a hatalmas jelentőséggel bíró válogatott meccsek után, ahol a "FIFA vírus" "csak" Yamalt és Lewyt nem kímélte.

Valószínűleg már a spanyol kissé sem toxikus újságírók is készítik a kérdéseket Flicknek, ha az eredmények úgy alakulnak. :)

Troym: kicsit ezzel a válogatott VS klubok és sérülések, fizetések/FFP VS elvárások és bevétel
Olyan érzetem kezd lenni, mint a kérdéskörben, hogy mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás :)
Troym
Director del Fútbol

2024.10.17. 10:40:21

ALEXDP írta:
2024.10.17. 00:57:14
Ohh, igen. Csak mennyi Magyar játszik a két csapatban?
Lényegtelen, mert ugyanakkora szakmai probléma egy dán játékos lerobbanása a Fradinak, Győrnek stb, mint egy magyaré, mégis elengednek mindenkit a válogatottjukba.
Kovbal88 írta:
2024.10.17. 10:26:09
Troym írta:
2024.10.16. 21:22:48
Nem tudom, kell-e még több pénzt belenyomni a fociba. Mi lehet az ideális bér. Mert nagyon sok játékos egyáltalán nem érdemli meg a keresetét. És ugye ez csak fociból származó pénz, mellette még jöhet bőven reklám bevétel

Fura, hogy ott van Alves, aki szintén nem kereset sose rosszul focistaként, nem magának fizeti ki a pár milliós óvadékot.

Szóval nem biztos, hogy a szuperligás pénzek jót tesznek a focinak. Eleve gáz, hogy a Real Madrid elnöke fogja elosztani. Nem támogatom a szuperligát, arra jó, hogy nyomást gyakoroljon a FIFA-ra vagy az UEFA-ra, de lehet mi nézők és szurkolók leszünk azok akik megfizetik az árát és mégse nyerünk vele semmit
Senki nem kötelez minket, hogy 9 milliót adjunk Inigonak, ez lokális döntés volt, senki nem kötelezett minket, hogy 30 milliót keressen Lewa 36 évesen, egyetlen más ilyen korú játékos nem keres ennyit Európában. Képtelenek vagyunk normálisan tárgyalni, de ez a mi sarunk, senki másé...

Attól még, hogy jönne pénz a szuperligából, nem annak a 20 játékosnak kell még több pénzt adni, hanem 30 fős keretnek adni kisebb béreket, mert még szuperligával együtt is kisebb lenne a terhelés, ha 50%-al nagyobb lenne a keret.
Kovbal88
Entrenador del Barça

2024.10.17. 10:26:09

Troym írta:
Én a szuperliga mellett vagyok, de egyszer nem állítottam, hogy 18-20 fős keretünk kéne legyen.
Igen vannak bajnoki, bl, kupa és válogatott meccsek. Ha lennének szuperliga meccsek, lenne annyi pénzünk, hogy lehetne 28-32 fős keretünk, mert valószínűleg a szuperliga meccsek is hétköznap lennének és a 3 nap sem lenne meg 2 meccs között.

De azt meg ne döntsük el sem mi, sem a klub, hogy 1-1 játékosunk képviselje-e az országát.
Nem tudom, kell-e még több pénzt belenyomni a fociba. Mi lehet az ideális bér. Mert nagyon sok játékos egyáltalán nem érdemli meg a keresetét. És ugye ez csak fociból származó pénz, mellette még jöhet bőven reklám bevétel

Fura, hogy ott van Alves, aki szintén nem kereset sose rosszul focistaként, nem magának fizeti ki a pár milliós óvadékot.

Szóval nem biztos, hogy a szuperligás pénzek jót tesznek a focinak. Eleve gáz, hogy a Real Madrid elnöke fogja elosztani. Nem támogatom a szuperligát, arra jó, hogy nyomást gyakoroljon a FIFA-ra vagy az UEFA-ra, de lehet mi nézők és szurkolók leszünk azok akik megfizetik az árát és mégse nyerünk vele semmit
ALEXDP
Capitá del Barça

2024.10.17. 00:57:14

Troym írta:
Én a szuperliga mellett vagyok, de egyszer nem állítottam, hogy 18-20 fős keretünk kéne legyen.
Igen vannak bajnoki, bl, kupa és válogatott meccsek. Ha lennének szuperliga meccsek, lenne annyi pénzünk, hogy lehetne 28-32 fős keretünk, mert valószínűleg a szuperliga meccsek is hétköznap lennének és a 3 nap sem lenne meg 2 meccs között.

De azt meg ne döntsük el sem mi, sem a klub, hogy 1-1 játékosunk képviselje-e az országát.

Mi van más sportágban?
Az NHL még a jégkorong vb idejére sem áll meg, így aki még versenyben van a rájátszásban, nem megy a VB-re, de minden más liga megáll és elengedik a játékosokat, legutóbb már az olimpia idejére sem állt meg a liga.
Mit lehet belőle tanulni?
Semmit.
Minden sportág más.

Vagy a Fradi ne engedje el a vizilabdásait válogatottba, mert az elmúlt 5 évben 2 BL-t nyertek?
Vagy a Győr a női kéziseket?
Ohh, igen. Csak mennyi Magyar játszik a két csapatban?
gránit
Director del Fútbol

2024.10.16. 23:26:58

A labdarúgás pont úgy működik, mint a vízilabda. A vízilabdában ott van a LEN és a FINA, a labdarúgásban a FIFA és a regionális szervezetek, a klubok pedig ezeknek a szárnyai alatt működnek. A vízilabdában azért nem jött létre szuperliga, mert olyan kevés a nemzetközi szinten is erős csapat, hogy nem jönne össze egy bajnokságnyi csapat. Régen a kosárlabda is ilyen alapon működött Európában, csak ott a nagy klubok, köztük mi is, beintettek a FIBA-nak.

Mi úgy várunk változást, hogy olyan szervezetek alatt működünk, amik meg nem akarnak változást. Ez meg nem működik. Ezek föderális szervezetek. Meg vannak őrülve azért, hogy a spanyol válogatott Üzbegisztánnal játsszon, vagy hogy a Real Madrid meccseljen az Auckland City-vel. Nem fognak megváltozni, mert akkor saját jelentőségüket csökkentenék. Az ő jelentőségük pont abban van, hogy ilyen meccseket tűznek ki. Ha ezek a meccsek nem lennének, ők is alig lennének, csak kétévente jutna eszünkbe, hogy ja tényleg, ezek is léteznek.

Mi a válogatott meccsekre mutogatunk, ők meg azt mondanák, hogy senki nem kötelezi a La Ligát arra, hogy ne 12 csapatos legyen. Ők a válogatottakra is építenek, és a labdarúgásnak az igazi nimbuszát azért mindig ez adta. Azért az vicces lett volna, ha a klubok akartak volna diktálni az Aranycsapatnak. A klubok a futball ökoszisztémájában nem fontosabbak, mint a válogatottak, legalábbis a jelenlegi rendszerben.

Hogy kinek van igaza, szerintem lényegtelen, mert az egész rendszer értelmetlen. Nincs értelme olyan szervezetekhez tartozni, amelyekkel alapvető és nagyon durva érdekellentéteink vannak. Mindenki a saját érdekeit nézi, senkit nem érdekel, hogy mi fair és mi nem. A szövetségi kapitány is a saját meccsét akarja megnyerni, a klub is a saját meccseit akarja megnyerni. Nem mutogatni kell rájuk, hanem szakítani velük. Én megértem a szövetségi kapitányokat is. A történetben nem a bűnöst kell megtalálni, mert mindenkinek más a bűnös, hanem az érdekeinket.
Troym
Director del Fútbol

Mi van más sportágban?
Az NHL még a jégkorong vb idejére sem áll meg, így aki még versenyben van a rájátszásban, nem megy a VB-re, de minden más liga megáll és elengedik a játékosokat, legutóbb már az olimpia idejére sem állt meg a liga.
Mit lehet belőle tanulni?
Semmit.
Minden sportág más.

Vagy a Fradi ne engedje el a vizilabdásait válogatottba, mert az elmúlt 5 évben 2 BL-t nyertek?
Vagy a Győr a női kéziseket?
LG
Az Év fórumozója 2016

2024.10.16. 18:41:03

A kupameccseken és az alsóházi csapatok ellen azért nem szoktak olyan komoly alázások lenni, mint amikor válogatott szinten játszik valamelyik nagy törpeválogatott ellen. Vannak olyan válogatottak, ahol konkrétan félamatőrök játszanak. Profi küzdősportokban nem is engednének ilyen meccset, ahol ekkora különbség van az ellenfelek között, hiszen a félamatőr belahalhatna. Fociban nyilván ilyen nincs, de nem hinném, hogy olyan jó érzés 6-7-8 gólokat kapni. :roll:
Peter
Director del Fútbol

2024.10.16. 16:40:19

gránit írta:
2024.10.16. 16:16:02
Ki érti ezt?
Ha van kalap.....ha nincs kalap.....én ezért nem hordok kalapot, így velem mindíg csak a baj van.... :D
gránit
Director del Fútbol

2024.10.16. 16:16:02

Peter írta:
2024.10.16. 16:09:39
LG írta:
2024.10.16. 15:28:20
egy spanyol-üzbég meccs -ha már a példánál maradunk- alapvetően értelmetlen.
Ez a megközelítés pedig éppen a sport létét, ha tetszik a küldetését kérdőjelezi meg.
Én az egészet nem értem egyébként. Pár éve mindenki a pokolba kívánta a szuperligát, mert hogy hogy képzelik a nagy csapatok, hogy dezertálnak. Most meg mindenki arról beszél, hogy de sok a felesleges meccs.

Ki érti ezt?
Peter
Director del Fútbol

2024.10.16. 16:09:39

LG írta:
egy spanyol-üzbég meccs -ha már a példánál maradunk- alapvetően értelmetlen.
Ez a megközelítés pedig éppen a sport létét, ha tetszik a küldetését kérdőjelezi meg.
Bármilyen kupameccs, ahol nevenics ellenfele van a Barcának vagy a Realnak semmivel sem értelmesebb, de egy La Palmas - Barcelona sem, ha ilyen megközelítése lenne a dolgoknak, hogy mi értelmes vagy mi nem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2024.10.16. 16:17:27-kor.
gránit
Director del Fútbol

2024.10.16. 15:59:19

A kosárlabdában a klubok és a válogatottak nem egy szervezetben vannak. Van a FIBA, ami kb a FIFA ottani megfelelője. Az NBA-csapatok például nem tartoznak a FIBA alá. Az egy FIBA-től teljesen különálló bajnokság. Az európai nagy klubok meg létrehozták az EuroLigát, amelyben mi, a Barcelona is játszunk. Ez is a FIBA-tól egy teljesen külánálló bajnokság. A FIBA-nak így semmilyen beleszólása nincs a klubok döntésébe. Szezon közben nincsenek is válogatott meccsek. Nem is mennének el ezekre a játékosok, mert a csúcsligák presztizse sokkal nagyobb. Senki nem menne el NBA-szezon közben játszani egy USA-Senkiföldje vagy EuroLiga-szezon közben egy Spanyolország-Lakatlan-szigetek meccsre.

Az olimpiának persze van presztizse, arra négyévente a nagyágyúk is el szoktak menni. De közülük sem mindenki. Curry-nek például az idei volt az első olimpiája, 36 évesen. Egy topligának azért nagyobb a presztizse, mint egy olimpiának. A sokkal kisebb nimbusszal rendelkező világbajnokságokra, kontinensbajnokságokra meg inkább a B-kategóriás játékosok mennek, akik ott tudnak bizonyítani. Az európai topjátékosok el szoktak ezekre menni. De nem játszanak év közben selejtezőmeccseket meg NL-féle felesleges meccseket. A labdarúgásban méginkább nem látom értelmét a selejtezőknek, úgy, hogy már szinte mindneki kijut ezekre a tornákra. 24 csapatos EB, te jó ég. Ki nem jut már csak ki arra? Vatikán, Andorra? Ezért tényleg "érdemes" meccseket játszani, hogy aztán kb mindenki kijusson. Vagy legyenek selejtezők, és rendezzenek egy csúcstornát, vagy legyen ott mindenki, akkor meg nem kell selejtező. A jelenlegi "két szék között a pad alá" a legrosszabb lehetőség.

A labdarúgás rendszerét kívülálló szemmel nézve elég értelmetlennek tartom. Mindenesetre pár éve, amikor a sportág válszút elé került, egyértelműen a FIFA és az UEFA védnöksége mellett törtek lándzsát, így nem látom, hogy érdemben bármi változna.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2024.10.16. 16:12:38-kor.
LG
Az Év fórumozója 2016

Troym írta:
2024.10.15. 22:24:48
Sportolóként nincs nagyobb megtiszteltetés, mint az országodat képviselni, nehogy már kitalálja itt valaki, hogy ha a spanyolok az üzbégekkel játszanak, akkor induljanak haza a sztárok. Azt is elfelejtitek, hogy nem mindenki lesz 150* válogatott, valakinek összesen 1,2 5, 10 meccs jut egész karrierje során, de egy átlagos klubpályafutás 500-700 meccs.
Az NL meccs meg azért fontos, hogy a következő vb selejtezőn is pályára léphess, mégis hogy várod a behívót, ha az edzőben kérdések merülnek fel mennyire számíthat rád.
Részben igazat adok, de egy spanyol-üzbég meccs -ha már a példánál maradunk- alapvetően értelmetlen. A spanyoloknak púp a hátán, felkészülési meccsnek sem tekinthető, annyire gyenge az ellenfél, az üzbégeknek meg egy kiadós verés, ami sosem tesz jót a léleknek. Éppen ezen kellene dolgozni, hogy az ilyen értelmetlen meccsekből kevesebb legyen klub- és válogatott szinten egyaránt.
Válasz küldése