brazilfan írta: ↑2025.05.12. 10:29:52
Én nem tudnám szétszálazni, hogy amikor például gólhelyzetben hibázik, az technikai fogyatékosság, önbizalomhiány, az abból eredő túlzott bizonyítási vágy miatt van-e. Lehet, hogy egy kicsit mindegyik.
A korábbi években többször is megtörtént, hogy ziccerben a kapusba lőtte a labdát, valamiért nem akart vagy nem mert alápöccinteni és átemelni fölötte, vagy fölemelni a felső sarokba, hanem általában laposan lőtte el, makacsul. (Ezeket ősszel sokkal jobban csinálta).
Nem néztem utána, hogy hány százalékban, de mintha az asszisztjait is az egyszerűség jellemezné, számtalan tűpontos beadás (sokkal több, mint amennyit a csatárok értékesíteni tudnak) és lőtt passz, de kevés olyan körömpassz, leheletfinom mozdulat, amilyenekre fölmorajlik a stadion.
Igen, egyértelműen több a lélekjelnléte a kapu előtt, akármi is volt a gond, az elmúlt másfél évben sem a rúgótechnikája volt a probléma, ez tuti. Valami azok közül, amit írtál, bizonyítási vágy, önbizalom. Hát most már nincs neki mit.
Amúgy a futball IQ-hoz még a centermunkáját is hozzáadnám. Mert kifejezetten intelligens centereknek írják le mindig azokat, akik pont mindig oda tudnak keveredni, ahová kell, pontosan tudja, milyen területet kell támadnia, amikor jön Yamal trivelája (még ha nem lőtte most be). Védőként, szélsőként, 10-esként, centerként is szerintem kifejezetten intelligensen dolgozik, úgy, ahogy még külön-külön a posztjaikon szereplő játékosokra is azt írnám, pl. egy Kane-re, Lewyre.
Ő abszolút pragmatikus, a legtöbb asszisztja "egyszerű", nem komplikálja feleslegesen de azért ad bőven gól/kulcspasszt sarokkal, körömpasszal (pár meccse pl. Olmó gólja előtt), adott már gólhoz vezető kulcspasszokat mellel, vállal is. De csak úgy random nem csinál ilyet, csak ha ez a legjobb megoldás, ez áll neki lábra. De ahogy kiugratta az elmúlt meccsein pl, az Inter ellen Yamalt kétszer ziccerben, tegnap Ferránt, stb, kreatívan, tökéletesen, ha ezt Pedri csinálja, akkor jobban megmarad az embereknek. Nem tudom, miért van ez, de a statisztika ott van, top2, a kifáradása előtt nr1 volt a helyzetkialakítási statokban egész Európában, de még a VB-n is ő volt ebben a legjobb pl, meg arányaiban az előző években is top5 volt benne. Sosem értettem, hogy miért beszél a média róla úgy, mintha ő ahhoz értene, hogy fusson lyukra és lőjön gólt, soha senki nem említi meg, hogy szinte minden meccsen ő kreálja a legtöbb helyzetet (Yamal amúgy zárkózik erősen, jövőre lehet már előz is, adja az ég). Ez még csak nem is a legerősebb skillje, csak idén ebben is jó lett.
Visszafogni a mentalitását nem kell szerintem, 1-1 kirohanás évente belefér, ilyen harcmodor mellett még tényleg csoda, hogy csak ennyiről van szó. Ez a velejárója. Viszont én Flick helyében visszafognám a futómennyiségét, mert a szezon végére ez már inkább káros, legalábbis csere nélkül. Ezt nem lehet fizikailag bírni, amit csinál, akármennyire szimpatikus. Ha jön minőségi csere, akkor nyomhatja.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy