Troym írta: ↑2025.08.29. 12:11:24
Mindenkinek szíve joga kritizálni.
A gazdasági jelentések hivatalosak, ahogy a dátumok vagy határidők is.
Lehet kritizálni a vezetőséget a fizetések, stadion, tevékenység okán.
Szerintem az nem reális, mikor pl. feljön a keret. Ilyen FFP mellett linkeltem top 5 bajnokságot, 414 millióból lett 1,12 milliárdos keret, amiből De Jong 85 milliós tétele Bartóéké.
Lehet kritizálni a fizetések miatt, Chino többször írt erről, annyi a lényeg, hogy a Capology nem pont mérvadó. Hivatalos gazdasági jelentés szerint ebben az évben 505 millió volt minden szakág bértömege. Ha 950 az idei bevétel (meglátjuk), akkor jócskan az előírt 70% alatt van, még ha úgy is véljük jogosan, hogy túlfizetjük a játékosokat, és itt számításba kell venni a keret árát és értékét
Lehet kritizálni jogosan a Sixth Street, Barca Studios, VIP eladások miatt, vagy hogy Darren Dein 40+ milliót akasztott le az üzletből. Nézzük meg mit nyertünk, mit veszítettünk, és vegyük hozzá az FFP elvárasokat.
Lehet kritizálni a kiadások miatt teljesen jogosan, na ez az, amire abszolút nem látunk rá, max. a szakágak bértömegére. Szerintem is sok a kiadás, csekély a profit.
Lehet kritizálni, hogy sok még most is az adósság. Itt számításba kellene még venni a kieséseket és a Bartó korszakból áthozott átütemezett és sima fizetéseket, ami idén lett törlesztve. Illetve azt, hogy egy Socio rendszerről beszélünk, elég szűkös a mozgástér bevételek szerzésében (tulajdonrészek eladása).
A semmiből nem lehet pénzt szerezni.
Lehet kritizálni a stadion miatt. Én sem értem a Limak szerződést. Miért nyilatkozott a novemberi költözésről, amire semmi esély nem volt 1 évvel a munkállatok megkezdése után. Írtam neked, nagy valószínűséggel az FFP miatt megy a költözés-hazudozás, és a VIP páholyok sürgetése. A 100+ milliós kiesést pótolni kell, ha versenyképes akar maradni a klub. Ha felépül a stadion, akkor jóval több hasznot hoz. Én nem tudom megállapítani, hogy most kellett e belevágni, de Chino is írt róla, 10+ éve tervezik. Persze az így is szigorú FFP-nek hatványozottan rosszat tesz. Ugyancsak pótolni kellett a kiesést, törlesztést bankok, játékosok felé, amivel a Sixth Street üzlettel oldották meg, és úgy néz ki sikerült egy versenyképes csapatot kialakítani, és hatalmas bevételekre szert tenni.
Nem tudom megállapítani mi lett volna, ha nem ezt az utat választják, és meddig csúszunk vissza, mennyivel csökken a Brand, a bevétel és a klub értéke.
Szóval teljesen jogos kritikával élni a vezetőség felé, én is úgy gondolom, hogy lehetne jobban tevékenykedni. Csak a jogtalan kritikákkal van bajom, vagy ha úgy kritizálják, hogy nincsenek tisztában a történésekkel.
Teljesen jogos Laporta viselkedését is kritizálni akár a nyilatkozatai, társadalmi madridizmus, holnap költözünk, eladtuk a Barca Studios 49%-át 200 millióért, meg akarják akadályozni, hogy a Barca újra sikeres legyen stb. De érdemes tisztában lenni a körülményekkel. Nekem sem szimpatikusak ezek a demagóg nyilatkozatok, még ha jócskán van is bennük igazság.
Érdemes ezeket félretenni, és azt nézni honnan hová jutott a klub 4+ év alatt, milyen lehetőségekkel.
Persze itt megint az merül fel, hogy félig üres, vagy teli az a pohár.
Én személy szerint úgy gondolom, ha kritikát fogalmazzunk meg, érdemes minden körülményt figyelembe venni és az alternatívákat is. Célszerű építő jelleggel kritizálni, mert anélkül a kritika is egyoldalúvá vagy demagóggá válik.