2013.07.11. 22:25:04
A Marquinhos-ügyhöz, leigazolásának lehetséges hatásaihoz érdemes megnézni Sergio Ramos Realhoz szerződésének hasonló adatait. SR született 1986-ban, Marq. 1994-ben. SR a Sevillaban játszotta első élvonalbeli meccseit, 2003/4-ben kb. 3-t, 2004/5-ben 29 bajnokit, akkor lett stabil kezdőember, pályára lépett az EL-meccseken, sőt a válogatottban is. Marq. a 2011/2-es szezonban mutatkozott be a brazil élvonalban kb. 5 meccs erejéig, 2012/3-ban Roma stabil kezdőjátékosaként kb. 25 meccset játszott. A Real 2005 augusztusban vette meg SR-t, a különleges a dologban, hogy 2005 augusztus 28-án még a Sevillában játszott a nyitófordulóban és október 9-én szerepelt először a Realban, ahol hamarosan stabil kezdőember lett, mára 108-szoros válogatott, kétszeres EB- és egyszeres VB-győztes. 2005 augusztusában a transfermarkt.de 7,3M euróra becsülte az értékét, de a Real 27M-t fizetett ki érte. Marq. kb. ugyanannyit tett le az asztalra jelenleg a brazil és olasz ligában. A becsült ára a transzfermarkt.de szerint 15M. Akkoriban még csak a Chelsea robbantotta a keresletet, de most már ott van a piacon a City és a PSG is, úgyhogy a 25M-s nyitó árajánlat a Roma részéről számomra nem hihető, valószínűnek tartom, hogy többet akarnak.
Érdemes megnézni Varane adatait is. 1993-ban született, 2010/11-ben kb. 22 meccset játszott a francia elsőligás kiscsapat Lens-ban, 2011 nyarán szerződött a Realhoz, ahol 8, majd a legutolsó szezonban kb. 12 bajnokit játszott, de szerintem bejátszotta magát a Real kezdőjébe. 2011 nyarán a transfermarkt.de 4M-ra értékelte, de a Real 10M-t fizetett érte. Átigazolását segíthette, hogy a Lens kiesett az első osztályból és gondolom szüksége volt a pénzre és a gyereknek is nagy előrelépést jelentett. Marq-ért a 25M szerintem mindenképpen tükrözi a piaci realitásokat, akkor lehetett volna olcsóbban megszerezni, ha 2012 nyarán mi perkálunk a Corinthiansnak 1,5M-t a kölcsönvételért és a vételi opcióért és 2013 januárjában +3M-ért megvesszük, miközben a becsült értéke 0,8M. A Realnak azért volt olyan olcsó Varane, mert rögtön az első "lépcsőben" megvették. Aki mer az nyer, kivéve, ha nem Csigrinszkij, Caceres és Henrique esetéra gondolunk, velük az első és második "lépcső" közötti vásárlásnál fürödtünk be. Egyébként próbálkozunk első "lépcsős" játékosokkal, a B-csapatban Edgar Ié szerintem annak tekinthető, de bűzlik a dolog, mert ott nagyon keveset szerepelt. Egyébként egy újabb ügyeletes első "lépcsőnél " tartó ígéret a Botafogóban Matheus Doria. Őt odaadnák olcsóért, de attól még simán befürödhetünk vele, a másik megoldás, eldönteni, illik-e a csapat játékába Marq., van-e rá elég pénz, és ha igen, akkor szívfájdalom nélkül kifizetni érte akár 30M-t is. Jelentősen segítene a dolgon, ha Marq. is állandóan azt hangoztatná, hogy élete álma a Barca, magára haragítaná a szurkolókat és a vezetők kénytelenek lennének szabadulni tőle. Ja, meg lehetne tovább álmodni TS-ról és Messiétől alig elmaradó fizetéssel elérni, hogy kihisztizze az eladását.