gránit írta: ↑2020.11.01. 13:09:00
A 12. helyen állunk, úgyhogy jó úton halad efelé. Nekem az a problémám vele, hogy nem tanul, és semmiből nem vonja le a következtetéseket. Messit egy olyan pozícióban erőlteti, amelyben nyolc meccsen egyetlen mezőnygólt nem szerzett. Eközben Puig-ot dacból, csak azért sem veti be, nehogy el kelljen ismernie a tévedését.
Miközben ezeket a tévedéseket ő maga is látja. Lenglet-t sárga lappal lehozta a szünetben, mert ha a pályán hagyja, 100%, hogy kiállítják. Ezt ő is tudta, tudat alatt azért ő is látja a problémákat. Ő sem bízik benne, mégis, minden egyes alkalommal ő kezdett, még akkor is, amikor Araújo egészséges volt. Tipikus fafejű dacember, aki semmi esetre sem akarja nyilvánosan belátni a tévedését, és erőlteti a rossz sémákat, csak hogy ne kelljen beismernie a tévedését.
Ez az egyik legnagyobb bajom vele nekem is. Nem olyan hülye ő, mint ami a döntéseiben megnyilvánul. De sajna a döntéseit a nagy egója vezérli. Nem hajlandó a messze legjobb kp-sunknak perceket sem adni, mert el akarta küldeni Pusztán azért, hogy tökösnek tartsák, megkeveri a Klasszikón mindenki helyét, 4 támadóposztból 4 posztidegen játékossal. Bátor, de óriási hülyeség. Vesztes meg döntetlenre álló meccsek utolsó negyedórájában 1 belsővédővel meg egy szélsővédővel képes játszani azért, hogy bent legyen 6 támadó, akik egymás cipőjét taposták már 4-en is. Megint: bátor, de hülyeség. Nem is sültek el jól.
De a legnagyobb bajom vele nekem legalábbis a mentális hozzáállás. Pszichológia 1.0, amit minden hülyének tudnia kéne, hogy a lecseszés SOHA nem fog senkiből jobb játékot kihozni, csak több bizonytalanságot. Fatit pl módszeresen degradálja egyre lejjebb. A srác kb 100%-os helyzetkihasználással dolgozott 17 évesen, erre "beszól" neki interjúban, látványosan mérgelődik és kiabál, mikor végre kihagy 1-2 helyzetet. Kinek lesz ettől jobb? Kinek nem nyilvánvaló, hogy egy önbizalommal teli játékos berúgja a ziccerét, a bizonytalan meg csak ritkán? Utálom, mikor egy edző dühös, és még rosszabb egy edzőt játékosként dühösen látni, mert hibáztál. Hiba mindig lesz a játékban, ez van. Mentálisan ERŐSÍTENI kell a játékost, nem belenyomni a mocsárba, akkor sem, ha amúgy is ott van (Gríz) meg akkor sem, mikor amúgy nem is lenne ott (Fati). Nem beszélve arról, hogy Fati még gyerek, nála hatványozottan igaz ez. Alaves meccs előtti nyilatkozat Koemantól Fatiról:
“...Tegnap beszéltem vele a koncentrációról, ez egy olyan szempont, amelyet fejlesztenie kell. A gyengébb megoldásait a koncentráció hiánya okozza, nem a képességeivel vannak problémák."
?????? Kb minden helyzetét belövi a srác, milyen koncentrációs problémákról beszélünk pontosan? Hogy a 90. perc körül 2-0-ás vezetésnél önzetlen akart lenni? Tényleg nagy szégyen. De egészen véletlenül ahogy ezt lenyilatkozta róla, az Alaves ellen tényleg kihagyott 1-2 helyzetet, amiből 1 100%-os ziccer volt. Jé...
Nézzük meg Guardiolát, Kloppot, kicsit alacsonyabb szinten Gasperinit, Piolit, Simeonét, vagy bárkit, akit kifejezetten jó edzőnek tartunk. De még akár Mourinhot is, pedig ő aztán még egomániás is a javából! Lehet, hogy egy pillanatra fogják a fejüket tehetetlenségükben, de aztán rögtön felemelt kézzel megtapsolják a helyzetkialakítást, vagy ami épp pozitívum volt a dologban, azt sugallva, hogy ez van, szép volt, a következő majd nyilván bemegy. Koeman? Mérgesen kiabál, duzzogva visszahuppan a székébe, lecseréli aki épp kihagyta a helyzetét, omlasztja a csapatmorált csapat és egyéni szinten is.
És nem szigorról beszélek. Simeone meg Gasperini pl rohadt szigorúak. De más a szigorú, de igazságos viselkedés, az igazi vezetői képesség és más ez a paprikajancsiság. Edzősködtem, volt edzőpárom egy ilyen fickó (nem futball) és érdekes módon mindig mindenkit lerothasztott ő is, és azok sem tudtak vele meccseket nyerni, akik bárki mással vagy épp egyedül is top szinten űzték a sportágukat, és halomra nyerték a meccseket.
A szigor és az ilyen erőltetett egomániás döntés közt néha akár árnyalatnyi is lehet a különbség. Példa erre Griezmann esete is: agyba-főbe játszatta, kihagyott egy nagy ziccert, és rögtön kirakta. Előtte kellett volna kiraknia, mikor még csak rossz játék volt a terítéken, az egy szigorú, de igazságos edzői húzás, bár annyira tán mégsem, mert Griezmann osztása is ment minden plattformon ezerrel. Mi szidhatjuk, de a csapatának normálisan kéne menedzselnie a játékosait, nem így. De az, hogy kihagy egy ziccert és kapja a büntit, az paprikajancsiskodás. A kihagyott ziccernél legalább ő indult jól üresbe, oké, elhibázta, de ha ebből önbizalmat merít, akkor lehet, hogy utána lőtt volna három ilyen gólt két meccsen.
Ismétlen, Griezt annyira én sem akarom védeni, de ha már itt van, nem így fogjuk kihozni belőle a maximumot.
És még nem is beszéltem arról, hogy az ilyen ember nem fogja elnyerni a játékosok bizalmát. Erőnek erejével akar uralkodni felettük, és ezt ők is érzik. Lehet jönni azzal, hogy profi játékosok, bírják ki, de ők is csak emberek, akik jobban rúgják a bőrt, mint mi. Ennyi.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy