2019 után újra jó esély van erre
Fél lábbal már az elődöntőben. ✅ pic.twitter.com/tfyvumqRsR
— EuroBarça (@eurobarcahu) April 9, 2025
Az a két ügylet botrány volt. Mindketten alapemberré váltak az Atletiben, fizettek volna, ha megkérjük az árukat. Kellett mindkettő az Atletinek, mint egy falat kenyér, de úgy tűnik, az Atleti kedvenc sportja a foci mellett, hogy bohócot csinál belőlünk.
Az MV (market value) a becsült piaci értéke, míg a fee az átigazolás díja. A Zágrábban taksálta Transfermarkt 19 millióra '21-ben és 36,8-ért váltott klubot. A VB után 75 millió a TM által kalkulált értéke és 90-ért vitte el a City. Az előbbi összeg kb. tájékoztató jellegű nem tudom pontosan mi lapján számolják ki. (gondolom kor, szerződés hossza, a képességeit fogalmam sincs hogyn lövik be.gránit írta: ↑2024.02.17. 06:30:07Én mindenhol 19 milliót látok, még a transfermarkton is, pedig ők elég sok valótlaságot írnak, főleg a "transfer rumours" rovatban. Most a transfer rumours rovatban nálunk Bergvall is szerepel... Mondjuk akik becsült értékről írnak a futballban, azoknak az oldalaknak eleve nem hiszek.Chino írta: ↑2024.02.17. 05:58:48A Transfermarkt adatai szerint 2021-ben érkezett a Dinamoból a Lipcsébe 36,8 millióért.
https://www.transfermarkt.com/josko-gva ... ler/475959
Lehet, hogy mi is tudnánk annyiért értékesíteni csak akkor az A keretbe nem jutnának annyian. Ha mondjuk a mostani csapatból eladnánk Fortot, Cubársit, Bernalt, Primet, Guiut jövőre jó eséllyel 40 millió körül, vagy Gavi, Fermin, Fati , Balde, ami kb egy generáció
nem kevés jönne be.
Ugyanakkor a Madrid ezalatt a 13 év alatt hány játékost adott a felnőtteknek? Nem sokat.
Inkább legyen kevesebb bevétel a B-ből/Atleticből de legyenek saját nevelések az A csapatban
https://www.transfermarkt.com/fc-barcel ... verein/131
https://www.goal.com/en/news/josko-gvar ... 0ewf4wqxds
Szerintem felcserélték a rubrikákat, és 36,8 millióra taksálták az értékét 2022-ben, ami talán reális ár lett volna akkoriban. 2022 nyarán 35 milliós értékre becsülték. Ezeknek a becsléseknek semmi értelmét nem látom, de még szerintük sem került volna ő százmillióba akkoriban, ahogy nagyon sok remek játékos kel el manapság is ennek a töredékéért.
A Madridban is van castillás kezdő. A különbség az, hogy akik nem maradnak a csapatban, azokat jó pénzért adják el. Persze náluk is voltak katasztrofális transzferek az elmúlt években, talán emiatt fogták vissza magukat mostanában, talán túlzottan is.
Mindennek csak azért van jelentősége, mert nem szabad elhinnie a klubnak, hogy nem lehet jó üzleteket kötni, hogy mi csak drágán juthatunk jó játékosokhoz, és csak bagóért válhatunk meg tőlük. Laporta nálam azért nyerő, mert még őt látom legkevésbé megalkuvónak, bár nála is érzem ezt a feelinget a különbőző elbánázott ügyleteknél, de biztos vagyok benne, hogy más még rosszabb üzleteket kötne, már annyira elhiszi mindenki a klubnál, szurkoló is, elnök is, hogy mi született lúzerek vagyunk a tárgyalóasztalnál. Végül Dembelé is drágábban kelt el, mint amennyit a szurkolók akartak, sokan nagyjából ingyen elengedték volna. Nekem személyesen is volt sok vitám olyan szurkolókkal, akik esküdtek arra, hogy csak ingyen szabadulhatunk meg tőle, én meg mondtam, hogy ácsi, fizessen csak a PSG. Szóval ilyen környezetben van Laporta, ehhez képest még az általam kevésnek vélt eladási ár is jó volt.
Nem, a karok eladása miatti nagyjából várható buktára gondoltam évi szinten. Ettől még érdekes adat amit hoztál, bár jó lenne emellé egy a miénkről is, mert addig elég egyoldalú ez a hír. Pl szerintem idén nyáron ez az átlag nekünk is kb megvolt a kölcsönadási díjakkal együtt (Nico-Abde kb 15M, és a Riad-féle kölcsönök). Előző évben nem volt ilyen jó, azelőtt meg szintén megvolt kb ez a madridos átlag, és azért tegyük hozzá, hogy százszor rosszabb alkupozícióból indultak Laportáék az előző korszak költekezései miatt, mint Perezék. Ha visszább megyek Bartóékig, sokkal rosszabb a helyzet, de ugye itt nem ez a téma.gránit írta: ↑2024.02.17. 04:53:22Ezzel kapcsolatban egy érdekes tény, hogy a Real Madrid 2009 és 2022 között 365 millióért értékesítette a castillás játékosait. Évente átlagosan 28 millió euró. Mi nagyon csekély összegekért válunk meg játékosoktól, ez le is húzza nálam Laporta értékelését is.
https://therealchamps.com/2022/07/09/in ... lla-sales/
Én mindenhol 19 milliót látok, még a transfermarkton is, pedig ők elég sok valótlaságot írnak, főleg a "transfer rumours" rovatban. Most a transfer rumours rovatban nálunk Bergvall is szerepel... Mondjuk akik becsült értékről írnak a futballban, azoknak az oldalaknak eleve nem hiszek.Chino írta: ↑2024.02.17. 05:58:48A Transfermarkt adatai szerint 2021-ben érkezett a Dinamoból a Lipcsébe 36,8 millióért.
Lehet, hogy mi is tudnánk annyiért értékesíteni csak akkor az A keretbe nem jutnának annyian. Ha mondjuk a mostani csapatból eladnánk Fortot, Cubársit, Bernalt, Primet, Guiut jövőre jó eséllyel 40 millió körül, vagy Gavi, Fermin, Fati , Balde, ami kb egy generáció
nem kevés jönne be.
Ugyanakkor a Madrid ezalatt a 13 év alatt hány játékost adott a felnőtteknek? Nem sokat.
Inkább legyen kevesebb bevétel a B-ből/Atleticből de legyenek saját nevelések az A csapatban
A Transfermarkt adatai szerint 2021-ben érkezett a Dinamoból a Lipcsébe 36,8 millióért.gránit írta: ↑2024.02.17. 04:53:22Ezt a 36,8 milliót hol olvastad? Becsült értékről a transfermarkt szokott írni, aminek semmi értelmét nem látom, mert egy játékos vételárát egyetlen transzfer fogja eldönteni, nem sok transzfer átlaga. Egy játékosnak nincs árfolyama. Végül a transfermarkt is 19 millió euróról írt, a Tottenham adott volna érte 22 milliót.
Ezt a 36,8 milliót hol olvastad? Becsült értékről a transfermarkt szokott írni, aminek semmi értelmét nem látom, mert egy játékos vételárát egyetlen transzfer fogja eldönteni, nem sok transzfer átlaga. Egy játékosnak nincs árfolyama. Végül a transfermarkt is 19 millió euróról írt, a Leeds adott volna érte 22 milliót.
Ezzel kapcsolatban egy érdekes tény, hogy a Real Madrid 2009 és 2022 között 365 millióért értékesítette a castillás játékosait. Évente átlagosan 28 millió euró. Mi nagyon csekély összegekért válunk meg játékosoktól, ez le is húzza nálam Laporta értékelését is.
A 19 millió az aktuális becsült értéke volt. A Lipcse 36,8 milliót fizetett ért 2021-ben. De nem feltétlenül ez a fontos. Ezt csak azért írom, mert belső védőt (Koundé) egy évvel később vettük, Gvardiol pedig akkor már legalább 70-80 körül mozgott.gránit írta: ↑2024.02.16. 23:47:29A RB Lipcse 19 millióért vette Gvardiolt. Az igaz, hogy ennél nyilván drágábban akartak túladni rajta, ez 2022-ben is így lett volna. Ezért kellene még időben lecsapni jó játékosokra, és nem megvárni, amíg egy világversenyen dobbantanak. Szerintem nagyon sok jó szerzeményünk volt az utóbbi időkben. Az én kritikám a Raphinha-Koundé-féle 100 millió, ami szerintem nem utólag rossz döntés, hanem akkor is az volt. Koundét már az első meccsein is bizonytalannak éreztem, ez azóta sem változott. Még azt is dícsérem, hogy 2022 tavaszán mindent megtettek, hogy ne legyen nagy égés a szezon. Különben nyáron nem jönnek egy olyan csapatba, ami a középmezőnyben végzett. Ezt nagyon is támogatom, hogy a klub egy szezonról sem mond le, csak így lehet a jövőt életben tartani. Ezért nem értek egyet azokkal a kritikákkal, hogy Laporta eladta volna a jövőt. Szerintem nem eladta, hanem életben tartotta. Nagy név nem fog egy középmezőnybeli csapathoz igazolni. Mindig ott kell lenni az elején, amennyire csak lehet. Nem mindig lehet nyerni, de mindent meg kell tenni, hogy minél előrébb végezzünk. Volt jelölt, aki ifjúsági csapatot csinált volna a felnőtt csapatból, és éveket adott volna fel. Na, akkor milánosodtunk volna el. Ez volt a helyes út. Hozzátéve, hogy voltak rossz igazolások, ahogy a Riad-féle ügyet is bénának gondolom. Martinez állandóan sérült volt, már az átigazolásakor is sérült volt, lett volna itt játéklehetőség. Erre kölcsönadtuk, idén nyáron meg vehetjük vissza 7 millióért... Sok értelme volt ennek is, a Carrasco-ügyről meg a többi bénázással együtt, és persze panaszkodunk a szűk keret miatt.
https://www.espn.co.uk/football/story/_ ... ansfer-90m
A RB Lipcse 19 millióért vette Gvardiolt. Az igaz, hogy ennél nyilván drágábban akartak túladni rajta, ez 2022-ben is így lett volna. Ezért kellene még időben lecsapni jó játékosokra, és nem megvárni, amíg egy világversenyen dobbantanak. Szerintem nagyon sok jó szerzeményünk volt az utóbbi időkben. Az én kritikám a Raphinha-Koundé-féle 100 millió, ami szerintem nem utólag rossz döntés, hanem akkor is az volt. Koundét már az első meccsein is bizonytalannak éreztem, ez azóta sem változott. Még azt is dícsérem, hogy 2022 tavaszán mindent megtettek, hogy ne legyen nagy égés a szezon. Különben nyáron nem jönnek egy olyan csapatba, ami a középmezőnyben végzett. Ezt nagyon is támogatom, hogy a klub egy szezonról sem mond le, csak így lehet a jövőt életben tartani. Ezért nem értek egyet azokkal a kritikákkal, hogy Laporta eladta volna a jövőt. Szerintem nem eladta, hanem életben tartotta. Nagy név nem fog egy középmezőnybeli csapathoz igazolni. Mindig ott kell lenni az elején, amennyire csak lehet. Nem mindig lehet nyerni, de mindent meg kell tenni, hogy minél előrébb végezzünk. Volt jelölt, aki ifjúsági csapatot csinált volna a felnőtt csapatból, és éveket adott volna fel. Na, akkor milánosodtunk volna el. Ez volt a helyes út. Hozzátéve, hogy voltak rossz igazolások, ahogy a Riad-féle ügyet is bénának gondolom. Martinez állandóan sérült volt, már az átigazolásakor is sérült volt, lett volna itt játéklehetőség. Erre kölcsönadtuk, idén nyáron meg vehetjük vissza 7 millióért... Sok értelme volt ennek is, a Carrasco-ügyről meg a többi bénázással együtt, és persze panaszkodunk a szűk keret miatt.Chino írta: ↑2024.02.16. 22:58:56150-160 millió volt befoltozni Dembélét, hozni egy góllövőt és rendbe tenni a védelmet.
Gvardiol már a Lipcsébe is közel 40 millióért került, kötve hiszem hogy egy évvel később eladták volna, főleg a vb után, amikor megugrott az ára.
Emellett sikerült ingyen/potom pénzért két embert a kp-ra, meg az Alves óta tátongó lyukat plusz egy olyan embert aki utólag baromira bejött, pedig a dánban nem hiszem hogy sokan láttak volna kezdő szintű játékost. Bellerin ugyan nem jött össze, de a lehetőség megvolt benne.
150 millióból 3 posztot minőségi játékossal lefedni, szerintem semmiképp sem elhibázott. És utólag mindig okos az ember, hogy miért nem hoztuk őt meg őt akkor amikor olcsó volt, ha ez ilyen egyértelmű lenne minden csapat ezt csinálná.
És akkor ott van az a faktor, hogy ki tudja itt annyira bejöttek volna-e.
Hány olyan igazolásunk volt aki az előző csapatában nagyon jó volt, itt viszont besült. Vagy fordítva.
De ha mondjuk Gvardiolt hozzuk Koundé helyett, a jobb oldalra legfeljebb a SR lett volna ha éppen egészséges vagy nézhettük volna Araujot ott az egész szezonban
150-160 millió volt befoltozni Dembélét, hozni egy góllövőt és rendbe tenni a védelmet.gránit írta: ↑2024.02.16. 19:54:51Ma igen, akkor még nem. A 2021-es Copán figyeltem fel rá, de Messi már korábban is dícsérte és ajánlotta a csapatba. Nem kellett. Akkor biztos nem került volna 80 millióba. Griezmann elbénázott elengedésekor Carrascóra volt 20 millióért opciónk. Opciót kötöttünk egy olyan játékosra, akit le sem hívtunk... Sok értelme volt. Carrasco került volna 20 millióba, de Paul korábban nagyjából ebben az árfekvésben volt. Mac Allister tavaly nyáron 35 millió fontért kelt el. 2022-ben ennek a töredékéért megszerezhettük volna. Gvardiolt szintén.
200 millió euró minden, csak nem korlátozott mozgástér. Nem a mozgástér volt korlátozott, hanem voltak elhibázott igazolások. De voltak jók is, Lewandowki nagyon kellett tavaly, Roque-ban is bízok. Nem teljesen ehibázott a játékospolitikánk, sőt, azt nagyon is értékelem, hogy sok szurkoló akaratával ellentétben mentek az átmeneti emberekre, nem adtak fel szezonokat, mert ha szezonokat feladunk, és évről évre kopik a klub presztizse, akkor egy olyan lejtmenetbe kerülünk, amiből sokkal nehezebb visszajönni. Nem adták fel a tavalyi szezont, nem adták fel ezt a szezont sem, voltak jó szerzemények (Christensen is, Kessié is, Cancelo is, Gündogan is), de voltak elhibázottak is. Nem lehúztam a vezetőséget, sőt, Laporta nálam újraválasztandó. De voltak rossz döntések is.
Nem vicc, a középpályát is erősíteni kellett volna. Erősebb csapatok ellen még mindig átjáróház vagyunk (mára sokszor még a kicsik ellen is), akkor is azok voltunk. Minden prioritás volt akkor. Kellett góllövő, kellett védő, és kellett középpályás is. Minden is prioritás volt. Most is, mert szűk a keret.torrestoni írta: ↑2024.02.16. 12:53:28Ez vicc? Egyrészt 2022-ben egyértelmű volt, hogy nem a középpálya erősítése prioritás.
Kessiét nem kritizáltam, ő ingyenes szerzemény volt, keretbővítésnek teljesen jó volt. Én a Raphinha-Koundé pakkot kritizáltam, ami 100 millióba került. Torre alig játszott, és nem is kellett Xavinak. Roberto szintén alig játszott. Rövidek voltunk a középpályán, most is azok vagyunk, aztán panaszkodunk a sérülések után, hogy nincs kit bevetni. Kellett volna még ember a középpályára.torrestoni írta: ↑2024.02.16. 12:53:28Így volt Gavi, Pedri, Busquets, de Jong, Kessie sor, Torréval és SR-rel kiegészülve, Nico nélkül, miközben Xavi álma már akor is Kimmich volt.
Ma igen, akkor még nem. A 2021-es Copán figyeltem fel rá, de Messi már korábban is dícsérte és ajánlotta a csapatba. Nem kellett. Akkor biztos nem került volna 80 millióba. Griezmann elbénázott elengedésekor Carrascóra volt 20 millióért opciónk. Opciót kötöttünk egy olyan játékosra, akit le sem hívtunk... Sok értelme volt. Carrasco került volna 20 millióba, de Paul korábban nagyjából ebben az árfekvésben volt. Mac Allister tavaly nyáron 35 millió fontért kelt el. 2022-ben ennek a töredékéért megszerezhettük volna. Gvardiolt szintén.
200 millió euró minden, csak nem korlátozott mozgástér. Nem a mozgástér volt korlátozott, hanem voltak elhibázott igazolások. De voltak jók is, Lewandowki nagyon kellett tavaly, Roque-ban is bízok. Nem teljesen ehibázott a játékospolitikánk, sőt, azt nagyon is értékelem, hogy sok szurkoló akaratával ellentétben mentek az átmeneti emberekre, nem adtak fel szezonokat, mert ha szezonokat feladunk, és évről évre kopik a klub presztizse, akkor egy olyan lejtmenetbe kerülünk, amiből sokkal nehezebb visszajönni. Nem adták fel a tavalyi szezont, nem adták fel ezt a szezont sem, voltak jó szerzemények (Christensen is, Kessié is, Cancelo is, Gündogan is), de voltak elhibázottak is. Nem lehúztam a vezetőséget, sőt, Laporta nálam újraválasztandó. De voltak rossz döntések is.
Persze, van párhuzam a két metódusban, és épp ezért sajnálom, hogy a mindennapokban is egymás mellé állítunk komplexebb témákat, melyek csak részlegesen metszik egymás. Ez végképp megmutatja a nagyobb horderejű probléma rákfenéjét, azaz, hogy milyen negatív hatást és ellenérzést, akár frusztráltságot vált ki a helyzet az emberekből, amit béklyőként viszünk tovább, teljesen független témaköröknél is párhuzamokat állítva.Andris írta: ↑2024.02.16. 14:16:30
Azért ha elolvasod újra, szerintem látszik, hogy egyáltalán nem arra akarok kilyukadni, hogy a Barcelona vezetésének eredményeit pl egy könyörtelen autokráciában tapasztaltakhoz hasonlítsam, csak bizonyos módszerbeli, módszertani hasonlatot, párhuzamot vonok. És azzal sem mást akarok sugallni, mint hogy a működést átitatja a populizmus.
Teljesen igazad van abban, hogy a következmények overall egészen más súlycsoportba tartoznak.
Természetesen abban is igazad van, hogy a sajtónak nem szükségeltetik segítség sem a káoszhoz, sem a kacsákhoz, se a közönség bevonásához. Az interaktív, a klikkvadász és a provokatív tartalom is kifizetődő.
Amiért én azt gondolom, hogy ez mégis segítséggel történik, az a már általam leírt szisztematikusság, és annak a konkrét részletei. Akár időzítések, akár témakörök tekintetében.
A szerintem megfelelő "taktika" egyáltalán nem egy utópisztikus dolog lenne. Nagyon picit kell csak legörgetni, hogy lásd, miket gondolnék / gondoltam volna kívánatosnak a vezetőség (=Laporta) részéről.De nagyon tömören, röviden: Leginkább az lett volna a követendő és felelős kommunikáció, hogy ha a megválasztásától (sőt akár már a kampánytól) kezdve a lehető leginkább igyekszik mérsékelni az elvárásokat, és tisztázni azt, hogy a klub újáépítése nem 1, nem 2, nem 5 éves munka lesz. Ennek a tökéletes ellenkezője történt, ráadásul komoly gyakorlati hiányosságokkal és jelentős anyagi vonzatú döntésekkel is, amik szerintem hibásnak bizonyultak vagy bizonyulnak.
Ami a lényeget illeti: sztem kétségbevonhatatlan Laporta populizmusa, az átláthatóság és az őszinteség hiánya. És ezek olyan dolgok, amiket SEMMILYEN körülmények közt nem látok szívesen a kedvenc klubom háza táján.
Azért ha elolvasod újra, szerintem látszik, hogy egyáltalán nem arra akarok kilyukadni, hogy a Barcelona vezetésének eredményeit pl egy könyörtelen autokráciában tapasztaltakhoz hasonlítsam, csak bizonyos módszerbeli, módszertani hasonlatot, párhuzamot vonok. És azzal sem mást akarok sugallni, mint hogy a működést átitatja a populizmus.torrestoni írta: ↑2024.02.16. 13:26:16
Értem az érvelést, továbbá arra is hagysz kiskaput, hogy nem tévedhetetlen a konklúziód, vagy inkább megérzésed. A költői kérdésed egyedül, amit én túlzásnak tartok, mivel sajnálom a polarizáltságot, ami egész egyszerűen mindent átsző. Amire pedig azzal a kérdéssel utalsz, az valljuk meg, nem igazán Laportához hasonlítható, sokkal inkább (egyéb) könyörtelen és élhetetlen autokráciákhoz, vagy diktatúrákhoz, mely emberek életét teszi tönkre. Ezzel szemben Laporta legfeljebb a sertéspopulációra jelent valós veszélyt - a Serrano- és Ibercio-fogyasztását elképzelve.
Ugyanakkor bárminemű ellenérv nélkül, úgy, hogy semmilyen érdemi szimpátiám nincs Laportával szemben, ami miatt most korteskednék mellette (a véleményeddel szemben), kíváncsi vagyok, hogy mi lenne szerinted most a megfelelő utópikus helyzet, vagy taktika? Ahhoz is túl intelligensnek tartalak, hogy intermezzóként ki kelljen emelni legalább azt a számomra nyilvánvaló tényt, hogy a sajtónak csont sem szükséges, alapjáraton is elég "kreatív" ahhoz, hogy árnyék-piackutatás, vagy bújtatott propaganda nélkül is kitermelje ezeket a pletykákat. Végső soron ez persze valóban segítheti Laporta ármánykodását a poziciója megtartását illetően. Szumma szummárum, szerintem felelsleges ebből ennyire elvi kérdést kreálni, míg az utolsó mondatodban megfogalmazott az objektívabb és szkeptikusabb emberek számára eddig is tudvalévő volt, továbbá lehetetlen eldönteni, hogy ez valóban károsabb-e, mint bármilyen más alternatíva, melyek csak feltételes módban elképzelhetők.
A sajtó ilyen szempontból irreleváns, főleg ilyen távol még az igazolási időszaktól. A távozók mellé ugyanannyi érkezőt is írtak, ha nem többet. Már több mint a fél csapatot eladták az újságok, hogy melyik nap ki van terítéken az folyamatosan változik. Sőt, talán az AS volt aki angol forrásokra hivatkozva nyártól Gavit is a Poolban látta. Mentünk már Mbappé-ért is a sajtó szerint.Andris írta: ↑2024.02.16. 13:04:40Ahogy az elmúlt hetekben a katalán sajtó sorban megpengette egyesével eladásra már a jelenlegi keret bő felét... ma legújabbként Baldét..
Folyamatosan emlegetik a kis és a nagy neveket is a Barca padjára, attól függetlenül, hogy közülük már többen kijelentették személyesen, hogy nem váltanak csapatot..
És persze Xavi évközi menesztéséről se volt egyetlen szó se hivatalosan, mégis napok óta olvasni nem hivatalos forrásból a sajtóban, hogy a Napoli kudarc esetén elküldenék.
Egyre inkább az az érzésem, hogy Laportáék élnek azzal az eszközzel, hogy mindent és mindenkit megszellőztetnek, és megnézik mindegyukre a reakciókat.
Így nem kell szakmai alapon dönteni, és kockázatokat is lehet minimalizálni, azt csinálják, ami legkönnyebben lemegy a választók torkán, vagy amit neadj isten támogatnak. Mindegy, hogy szakmailag helyes-e, indokolt-e, anyagilag felelős döntés-e, vagy épp bármelyik ellenkezőleg.
Honnan is ismerős, hogy megmérik a témáknak a társadalmi támogatottságát, és kizárólag ez alapján vesznek irányt?Költői kérdés.
Persze a tévedés jogát fenntartom, de szerintem nem az. Laporta egy gátlásokkal alig-alig rendelkező, középszerű, populista politikus.
Én mindig abban hittem, hogy a közös lónak túros a háta.torrestoni írta: ↑2024.02.16. 12:53:28Nehéz eldönteni esetedben, hogy Lewy, Xavi, Deco, Laporta, az átigazolások, a taktikai, az eredmények vagy ezek végtelen permutációjb a fő problémád, esetleg úgy en block a jelennel állsz komoly hadilábon szimpátia oldalon, de objektivitást nem látok. Nem lehet elemenként érvelni igazán.
Értem az érvelést, továbbá arra is hagysz kiskaput, hogy nem tévedhetetlen a konklúziód, vagy inkább megérzésed. A költői kérdésed egyedül, amit én túlzásnak tartok, mivel sajnálom a polarizáltságot, ami egész egyszerűen mindent átsző. Amire pedig azzal a kérdéssel utalsz, az valljuk meg, nem igazán Laportához hasonlítható, sokkal inkább (egyéb) könyörtelen és élhetetlen autokráciákhoz, vagy diktatúrákhoz, mely emberek életét teszi tönkre. Ezzel szemben Laporta legfeljebb a sertéspopulációra jelent valós veszélyt - a Serrano- és Ibercio-fogyasztását elképzelve.Andris írta: ↑2024.02.16. 13:04:40Ahogy az elmúlt hetekben a katalán sajtó sorban megpengette egyesével eladásra már a jelenlegi keret bő felét... ma legújabbként Baldét..
Folyamatosan emlegetik a kis és a nagy neveket is a Barca padjára, attól függetlenül, hogy közülük már többen kijelentették személyesen, hogy nem váltanak csapatot..
És persze Xavi évközi menesztéséről se volt egyetlen szó se hivatalosan, mégis napok óta olvasni nem hivatalos forrásból a sajtóban, hogy a Napoli kudarc esetén elküldenék.
Egyre inkább az az érzésem, hogy Laportáék élnek azzal az eszközzel, hogy mindent és mindenkit megszellőztetnek, és megnézik mindegyukre a reakciókat.
Így nem kell szakmai alapon dönteni, és kockázatokat is lehet minimalizálni, azt csinálják, ami legkönnyebben lemegy a választók torkán, vagy amit neadj isten támogatnak. Mindegy, hogy szakmailag helyes-e, indokolt-e, anyagilag felelős döntés-e, vagy épp bármelyik ellenkezőleg.
Honnan is ismerős, hogy megmérik a témáknak a társadalmi támogatottságát, és kizárólag ez alapján vesznek irányt?Költői kérdés.
Persze a tévedés jogát fenntartom, de szerintem nem az. Laporta egy gátlásokkal alig-alig rendelkező, középszerű, populista politikus.
Ez van akkor mikor üres a zseb. Pénzhez meg csak így tudnak jutni hogy a piacképes játékosokat eladják.Andris írta: ↑2024.02.16. 13:04:40Ahogy az elmúlt hetekben a katalán sajtó sorban megpengette egyesével eladásra már a jelenlegi keret bő felét... ma legújabbként Baldét..
Nehéz eldönteni esetedben, hogy Lewy, Xavi, Deco, Laporta, az átigazolások, a taktikai, az eredmények vagy ezek végtelen permutációjb a fő problémád, esetleg úgy en block a jelennel állsz komoly hadilábon szimpátia oldalon, de objektivitást nem látok. Nem lehet elemenként érvelni igazán.Troym írta: ↑2024.02.16. 08:43:29
off:
Hát a házi góllövőlistán Fati pont ugyanannnyi gólt lőtt a bajnokságban, mint Raphinha és Fati fél évig 5-10 perceket játszva érte el 2 évnyi sérülés után, attól nem ájulnék el egyikük esetén sem, hogy összegereblyéztek 7 gólt.
2022/2023 Fati Laliga 12(24) meccs 1382 perc 7gól
2022/2023 Raphinha Laliga 25(11) meccs 2087 perc 7gól
Nem mondom, hogy nem volt hasznosabb Raphinha (mezőnymunka stb) és Fatinak volt pár gólja tétnélküli meccseken, de legyünk már korrektek.
Vissza Laportához:
A fizuról meg annyit, hogy FFP oldalon vérzik a klub.
Ott nem csak a fizetést számolják, hanem "leírják" a vételárat, így hiába 100 fillér Auba és 100 fillér Depay fizuja, akár 100 lehet Lewáé is, de Lewának volt egy 50 milliós vételára, amit 3 év alatt kell leírni 0-ra.
Így az ingyen érkező Auba és az ingyen érkező Depay fizuja és "értékcsökkenése" kb megegyezik az egy szem Lewáéval. Velük ketten biztos előrébb lennénk, mint az egy szem Lewával és azt sem tudom elképzelni, hogy Xavi erősködött volna Lewa mellett mindenáron.
Ez az egész ügy Laporta volt.
Ez vicc? Egyrészt 2022-ben egyértelmű volt, hogy nem a középpálya erősítése prioritás. Így volt Gavi, Pedri, Busquets, de Jong, Kessie sor, Torréval és SR-rel kiegészülve, Nico nélkül, miközben Xavi álma már akor is Kimmich volt. Másrészt De Paul alsó hangon 80-as árcédulát kapott volna, hanem nagyobbat. Másrészt MacAllister a VB-előtt még más PL-kluboknak sem kellett, pedig nem lett volna nagy nehézség bárkinek küzülük leigazolni a Brightontól. Azért őt a de Zerbi- és a Scaloni-féle rendszerek segítették magasabb polcra jutni. Teljes zsákbamacska lett volna akkor, a VB-előtt legalább 50 millióért, utána legalább 70 plusz komoly fizetés. Gvardiolra kb. ugyanaz igaz, mint MacAllisterre. 4 védőt igazoltunk akkor (mennyiség is kellett), összesen 50 millióért, Gvardiol pedig egyedül 90 millió € volt. Oké, 22' nyarán talán csak 60 lett volna. Szerintem akkor épp nem tűnt jobb opciónak Koundé-nál, sőt picivel nagyobb zsákbamacskának számított, nem is vitte akkor senki.
Nem igazán érzem indokloltnak ezt az Aubemeyang-dolgot. Ő is koros volt, mint Lewandowski, és ő sokkal hamarabb kifújt. A következő szezonja teljesen off volt, míg Lewandowski gólkirály lett. Össze sem lehet hasonlítani őket. Lewandowski azért most is tart 10 gólnál, ami lehetne több is, de Aubameyangnál jobban tartja magát. A legrosszabb döntés lett volna utóbbit megtartani. Lewandowskinak nagyon is nagyok az érdemei a tavalyi bajnoki aranyban.Troym írta: ↑2024.02.15. 23:06:17Elmondom a gondom a Lewa üggyel:
Van mondjuk 150 millió Ft adósságod, és van a zsebedben még mondjuk 20-30 millió Ft értékű részvény. Eladod, mit veszel belőle? Laporta vett egy 50 éves Ford Mustangot. Persze tud gyors is lenni, meg mutatós, de az utolsó pénzedből ha veszel egy pénztemetőt, akkor nincs visszaút. Egyre nagyobb teher és a végén pénzt se nagyon kapsz érte. Marad 150 millió adósság és üres zseb.
Mit kellett volna? Egy olyan játékost, aki tud segíteni a csapaton és 2-3 évvel később nem ingyen távozik, hanem ugyanakkora, vagy nagyobb összegért mint amennyiért érkezett.
Nem hiszek a csodákban, ez a csapat előtte lévő szezonban összehozta Aubának is a 0,5 gól / meccs mutatót, szóval ő és Depay együtt biztos felülmúlta volna Lewát, kevesebb bérért. Szakmailag nem volt indokolt Auba és Depay mellé csatárt hozni, viszont kellett volna rendes jhv, bhv. De ugye ez szakmai döntés lett volna és itt lépett képbe Laporta és politikai döntést hozott. Az előző szezont nem Lewa és a támadók, hanem a betonvédelem hozta aranyra.
off:bence0330 írta: ↑2024.02.15. 23:27:29Azért valamennyire csak-csak.
Elméletileg Depay és Auba fizuja is második évben egyenként nettó 10 köré nőtt, ami Lewy szintje. Szóval ha ez stimmel, akkor eleve csak egy maradhatott volna. Ettől függetlenül értem az érvet, és nem mondom, hogy én nem mást hoztam volna pl, de nem mondanám ezt egy kifejezetten rossz döntésnek. Egy döntésnek mondanám, ami felemásan sikerült. Rosszul sem, de talán egy full sikersztori sem lett a dologból - bár mondom, ez szerintem nem csak az ő sara, sőt. Szerintem nem gáz, ha van a csapatban legalább egyetlen ember, akinek nagy a marketingértéke, vonzza a nézőket, stb. Mondom, én lehet, nem így tettem volna, de nem érzem kifejezetten rossz döntésnek. Plusz alighanem BL-győztes rutint is akart vele, na ez a fele nem jött be, de előzetesen ezt nem lehetett tudni.
Azért ősszel Lewy hozta elöl a győzelmeket, novembertől meg Raphinha, oké, hogy a védelem beton volt, ami kulcskérdés, de gólokat nyilván kellett lőni, ez a két igazolásunk lett bőven az első kettő a házi góllövőlistán, az egyik meg is nyerte azt La Liga szinten, a másik meg a legtöbb pontot hozó játékosunk lett elöl novembertől kezdve. Szerintem igazolva lettek valamelyest ezek a transzferek.
Ezzel együtt ja, nem Lewyt tartom Laporta legfényesebb húzásának, én egy Ben Yedder féle olcsóbb, de mégis 20+-os játékosban reménykedtem, ha már rutin. De nagyon rossz sem volt, nem kell túl sokat visszamenni időben, hogy ennél akár drágább, rosszabbul elsülőket találjunk. Vagy akár Európa szerte. 150 misiért ez a három játékos elég jó fogás, mai árak mellett, és konkrét baki egyik sem volt, ami azért nagy szó. És mellette az ingyenesek is nagyon ültek, ezért tudtunk ilyen játékosokat megvenni, mert a foltokat onnan félig-meddig betapasztottuk.
Azért valamennyire csak-csak.Troym írta: ↑2024.02.15. 23:06:17Apróbb átigazolásokba kár gondolkodni, szerintem apróhalnyit nem érdekli egy Romeu / Nico / Lenglet / Fati / Mingueza sorsa. Azok nem politikai, hanem szakmai és/vagy pénzügyi ügyek. Ami Laporta szintje, az kb Messi, Griezmann, Haaland, Lewa.
Elmondom a gondom a Lewa üggyel:
Van mondjuk 150 millió Ft adósságod, és van a zsebedben még mondjuk 20-30 millió Ft értékű részvény. Eladod, mit veszel belőle? Laporta vett egy 50 éves Ford Mustangot. Persze tud gyors is lenni, meg mutatós, de az utolsó pénzedből ha veszel egy pénztemetőt, akkor nincs visszaút. Egyre nagyobb teher és a végén pénzt se nagyon kapsz érte. Marad 150 millió adósság és üres zseb.
Mit kellett volna? Egy olyan játékost, aki tud segíteni a csapaton és 2-3 évvel később nem ingyen távozik, hanem ugyanakkora, vagy nagyobb összegért mint amennyiért érkezett.
Nem hiszek a csodákban, ez a csapat előtte lévő szezonban összehozta Aubának is a 0,5 gól / meccs mutatót, szóval ő és Depay együtt biztos felülmúlta volna Lewát, kevesebb bérért. Szakmailag nem volt indokolt Auba és Depay mellé csatárt hozni, viszont kellett volna rendes jhv, bhv. De ugye ez szakmai döntés lett volna és itt lépett képbe Laporta és politikai döntést hozott. Az előző szezont nem Lewa és a támadók, hanem a betonvédelem hozta aranyra.