gránit írta: ↑2025.04.11. 13:13:28
Troym írta: ↑2025.04.11. 12:21:25
Bocs, de ez szörnyen hangzik.
Ne tőlem kérj elnézést, a klub meg a játékos prioritása
Alapvetően kockázatosnak tartom, mert nem biztos, hogy fogunk tudni igazolni, így bárkitől megválni hatalmas rizikó. Az életkor szerintem egyre kevésbé fontos, manapság nagyon kitolódik már a sportolók pályafutása. Martinez kora miatt is sokan aggódtak, de nincs rá semmi okunk. A 32 év régebben matuzsálemi időnek számított, ma már messze nem. A Ligában alkalmazott FSR-t meg ugyanúgy meg kellene támadni, mint Olmóék regisztrálásának megtorpedózását.
Partey-t én sem tartom jó opciónak. Alapból egy komoly aláírási pénzt kellene osztani és főleg ingyenesen érkezve baromi magas fizetést igényelne. És igaz, hogy Inigot 33 évesen igazoltuk, de belső védőként ez még nem olyan vészes, főleg úgy hogy cserének érkezett. Ilyen pozícióban és 3.4. számú játékosként 36-37 évesen még vígan játszanak. Nem mellesleg rövid szerződéssel, hozzá opciós éveket rendelve. Egy Partey pedig nem hiszem, hogy belemenne egy ilyen kontraktusba. Az már más kérdés, hogy IM erre a szezonra olyan szinten feljavult, amilyen kb. karrierje legjobb időszakában volt. Emellett lesz egy Bernal minimális fizetéssel, akinek az esetében komolyan benne van, hogy hosszú időre kezdő kérdést oldja meg. Yamal után szerintem az utóbbi 4-5 év legígéretesebb játékosa. Vagyunk annyian azon a poszton, hogy őt is elkezdhessük beépíteni, még Chris nélkül is. Ráadásul De Jong sokkal biztosabb megoldás, aki még jó pénzért el is adható, míg a ghánai nagy eséllyel ingyen, jó esetben apróért mehetne el. Lehet, hogy lenne köztük egy 3-5 milliós diffi, de ha De Jongot kifizetnénk plusz az aláírási pénz, még negatívan is jönnénk ki. Teljesítményben pedig egy centivel sem lennénk előrébb, sőt!
gránit írta: ↑2025.04.11. 11:00:32
A legkézenfekvőbb talán az lenne, ha de Jongnak kifizetnénk a hátralevő egy évét, így nagy pénz szabadulna fel a nyárra. Úgy tűnik, a Flick-csapatba sokan jönnének játszani, ismét népszerű célpont lett a Barcelona, Tah is az ajánlatunkra vár. Ha a csatárigazolás elmarad, mert úgy látjuk, hogy jövőre Lewandowski és Torres, vésztartaléknak PV jók lesznek, akkor Mainoo-ra is rámennék, és Christensent is kifizetném, de Jonghoz hasonlóan. Azért egy Pedri-Partey-Mainoo-Casadó-Gavi-mélységi középpálya elég jó lenne.
Mainoot, ha el is lehetne hozni az legalább 60-70 millió (de könnyen lehet, hogy több, főleg a MU-ból) és egyelőre ő is inkább ígéret, mint egy biztos erősítés, emellett nagyon sérülékeny és, hogy beváltja-e a reményeket az még hatalmas kérdés. Eddig 19 évesen van bő másfél-szűk két szezonja amiből több mint fél évet kihagyott 3 komoly sérülés miatt.
Tah is felesleges szerintem egy olyan helyzetben, amiben vagyunk, fontos posztokon 0 cserével. A bérét sem hiszem, hogy 10 alatt adná (és még valószínűleg keveset mondtam). Chris szerintem meg lesz tartva, és hiába sérülékeny 4.-5. számú védőnek, amennyit játszania kell bőven megfelel. Ráadásul távolról sem vagyok biztos benne, hogy Flick stabil kezdő pozícióba szánná, azt meg nem tudom, hogy inkább a bizonytalant választaná, ahelyett, hogy elmenjen más, szintén komoly csapatba kezdőnek magasabb bérét. Simán visszaeshetne itt, akár 4. helyre, Flicknek láthatjuk mennyire fontos, hogy taktikailag rendben legyen a védelem, Inigoban, Cubarsiban bízik, utóbbi ráadásul rutinosabb, idősebb lesz, emellett ott van Araujo, aki képességekben minimum egy szinten, de inkább a német előtt van, aztán még Chris és EG, akik a meccseink legalább 2/3-án bátran bevethetők. Plusz Frenkievel sem igazán romlunk teljesítményben, sokat játszott Koeman/Xavi alatt). De ezek már olyan fikciók, ha egyszerre kiesik 4 védőnk.
És arról nem is beszéltünk, hogy csare jobbhátvéd igazolás is tervben van, Vandersonról nagyon sokat beszélnek vagy éppen Fort szükség esetén, így Koundé is minőségi megoldás. Szerintem amiatt sem kezdte még el sűrűn játszatni a kicsit, mert a francia nemcsak kiemelkecdően játszik, de látszólag pihentetést sem igényel, így 17-18 évesen még nem kap annyi percet. Ami alapvetően még rendben is van, csak ebben a csapatban baromira hozzászoktunk, hogy iszonyat fiatalon már építik be a játékosokat, sok lehetőséget kapnak, ami valljuk be nem is normális. Yamal, Cubarsi, Baldé, Fati, Gavi, Pedri, Bernal a jelenlegi keretből az utóbbi pár évet tekintve 16-18 évesen már komoly szerephez jutott. De akik nincsenek itt, mint például Moriba vagy Guiu is ide sorolható. 19-20 évesen már úgy tekintünk egy-egy játékosra, ha még nem robbantott vagy játszott komoly szerepet, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Jó példa erre, mondjuk Casádó, Fermin, akik úgymond "későn"futottak be.
Ami reális lehet, komolyan felmerült és nagyon égető az mindenképp egy minőségi csere szélső. Igazából kettő lenne az ideális, de arra nem hiszem, hogy lenne lehetőség. A center poszt Torresszel és Lewyvel jövőre még rendben lenne, utána pedig be lehet és kell ruházni egy kezdő szintbe. Sajnos az utánpótlásból nem igazán számíthatunk senkire, az Atleticnek is ez az Achilles sarka, leginkább ennek köszönhető az idei szereplésük. (na meg annak, hogy az alapjátékosaik háromnegyede távozott) Gistau az, akiben komoly potenciál van, de még nagyon fiatal, kevés tapasztalattal.
A sokszor, több helyen felmerült nevek közül nálam Lookman lenne a befutó az Atalantából. Szélen és középen egyránt bevethető, gyors,, jó korban van, ráadásul mozdítható. Nyáron biztosan vált, és 30 millió körül hozható, nem mellesleg ő is szívesen jönne. Én speciel középen nagyon megnéznék olykor egy ilyen típusú játékost. Nem tartom jó ötletnek egy Luis Diazt hozni,, de Nico Williamset sem feltétlenül a további, rendszeresen szereplő nevekből. Nagyon drágák (főleg előbbi) és magas igényűek egy minőségi rotációs szerepre. Persze ha a brazil huzamos időre kidőlne a sorból nyilván nyugodtabbak lehetnénk. Itt megjegyzendő, hogy arra bazírozni nem lehet, hogy majd jövőre is lehoz a Raphinha-Yamal páros egy 60-70 meccses szezont komolyabb sérülés és szinte rotáció nélkül (az ideinek sincs még vége, úgyhogy gyorsan lekopogom). Feltételes mód, de ha mondjuk a brazil benyalt volna egy másfél-két hónapos sérülést, nem tudom, hogy most a kupadöntőre, jó eséllyel BL-elődöntőre készülnénk-e vagy a bajnokságban fő esélyesként állnánk.
Egy balhátvéd is nagyon elkelne a padra, GM-el, mint elsőszámú pótlással én nem szívesen mennék neki a szezonra, főleg, hogy oda még olyan vészmegoldásunk sincs, mint mondjuk odaát Araujo. Habár Fort szerintem erre a szerepre rendben lenne a korábbiak alapján, de nem hiszem hogy Flick ott bármennyire is számolna vele. Szimpi Martin, de Baldé komolyabb pótlására távolról sem elég, pedig nagyon fontos lenne, nagyon kellett az idei teljesítménye. Az utóbbi néhány meccsén OK volt GM, de a szezon zömében a csapat leggyengébb pontja és a tavalyi szezonban sem mutatott olyat, ami komoly bizodalomra adna okot. Plusz, ha Fortban tényleg nem bízik a német, Koundé mögé Vanderson egy ideális megoldás, amivel középen is bővülne a sor.
Ha a támadósorba sikerülne egy-két minőségi rotációra alkalmas játékossal erősíteni és a szélső védők kérdését is hasonlóan megoldani, szerintem a realitás talaján maradva, a leheztőségekhez képest tökéletes igazolási szezont zárnánk. Persze ez függ még a távozóktól is. Ha a kezdőből, elsőszámú cserék közül távoznak, akkor oda kell a pótlás.
Az utánpótlásból, akiről leginkább el tudom képzelni, hogy bekapcsolódik és segítség is lesz, az jelenleg Guille. A korát tekintve még fiatal, de az ő esetében ez inkább megtévesztő (ebben az aspektusban Bernalra hajaz), nagyon éretten játszik, fizikálisan teljesen rendben van, bírja a terhelést is. Ha valakiről el tudom képzelni, hogy Pedrit pótolhatja (a kdevenc játékosom, de ezt el merem mondani) vagy a szintjét megütheti, akkor az "öreg" Fernandez az.