gránit írta: ↑2023.12.17. 03:44:04
La Masia1 írta: ↑2023.12.16. 19:39:59
Az xG alul rúgása egy "potenciál".
Potenciál lenne, ha az adott játékosokban meglenne ez a potenciál. Ha egy csapat huzamosabb ideje alullövi az xG-jét, ott felesleges átfordulásban reménykedni. Ott vagy a csapat játékosainak vannak ilyen korlátai, vagy nincsenek kellő színvonalon felkészítve a mérkőzésekre. Vagy mindkettő. Ez a három lehetőség van. Az egy idő után nem opció, hogy át fog fordulni.
Ezt írod válasznak nekem, és ezek után szerinted érdemes neked az xG kapcsán bármivel érvelni?
Én vagyok, aki nem a kérdésre reagál, és nem értem az xG-t.
Ennyi idő alatt tényleg vehetted volna a fáradtságot, hogy legalább minimális szinten utána olvasol a témának.
De ha csak a józan, teljesen hétköznapi logikára hagyatkoznál, bármiféle mutató nélkül:
TÉNY #1. Van a tavalyi bajnokság nyertese - valamiért csak megnyerték a világ egyik legerősebb bajnokságát, nagy fölénnyel; a te "logikád" szerint akkor még tudtak edzeni, lőni, védekezni, Xavi tudott edzést tartani, fel voltak készítve.
TÉNY #2. Ebben a csapatban játszott, és most is játszik, mások mellett, a világ egyik legjobb csatára, aki gólkirály is lett - valahogy nem voltak "korlátai", és ezek szerint Xavi felkészítette (

nekem kellemetlen leírni ezt a hülyeséget...)
TÉNY #3. Idén a Barca alakítja ki a top ligákban magasan a legtöbb helyzetet, megvannak darabra és minőségre is - a "Xavit lemeccselik, fogalma nincsen mit csinál, esélyünk nincsen, össze-vissza játszunk", stb. szintű ovis hülyeségeknek semmi alapja nincsen.
TÉNY #4. Kb. 30%-ban rúgja be a csapat a helyzeteit, ez nagyon alacsony arány.
Nos, ha csak ezt a fenti 4 tényt olvasod és összerakod, - az xG bármilyen szintű értelmezésén kívül - milyen következtetést vonnál le:
1. A csapatban benne van a potenciál, hogy több gólt rúgjon, eredményesebb legyen. Valami nem klappol teljesen per pillanat, alacsony a helyzetkihasználás.
2. Reménytelen a társaság, ennyit tudnak, gyengén edzenek, rosszul vannak felkészítve, többet kellene gyakorolni és akkor fejlődnének.
FCBsteve írta: ↑2023.12.17. 10:15:35
...a hangsúlyt inkább a passzjátékra, összeszokottságra fektetni és erre alapozva a tegnapi gólhoz hasonlóan "~1xG-s" helyzeteket teremteni...
Mondjuk ennek picit ellentmond, hogy Pedri üresen a 16-ról miért nem rúgja el néha-néha...
Pontosan ez lenne a lényeg, ez a Barca játéka, és ez az amit tudatosan végre tudsz hajtani.
Magas xG-jű helyezetek kell kialakítani, ami mindig is jellemző volt a klubra, hogy "mattig" van játszva.
Ez adta a játék szépségét is, és egyben az eredményességét.
A távolabbi rúgásban jóval kevesebb a tudatosság, és az esélyét mindenki jóval felülértékeli.
Egy meccsen még 16-ról is nagyon ritkán van olyan lövési helyzet, aminél elég magas a gólszerzés esélye.
Ezt sokan kritizálják, hogy "minek kell a gólvonalig vinni, miért nem lehet elrúgni".
Általánosságban sokkal okosabb, tudatosabb döntés megpróbálni tovább játszani.
Az edzés nagyon más. Sokat rúgnak ott 16-18-ról, gyakorolják. Röhej, amikor ilyenekkel jönnek, hogy nem gyakorolnak és "nem tudnak rúgni". Szó szerint oda rúgja mindenki, ahova akarja. 100 lövésből akkor nincsen 98 gól, ha poénra veszik. De ez az edzés.