Hazai és nemzetközi kézilabda

Minden ami nem foci, de sport
Blest
Jugador d'estrella

2008.01.24. 21:18:38

Varga Tamás írta:Büszkék lehetnek a fiúk a tegnapi eredményükre.
"Hajrá, Izland!"

Ez az SMS érkezett nem sokkal a szerdai Magyarország-Izland férfi kézilabda Eb-középdöntő meccs vége előtt az egyik Kossuth Rádió-hallgatótól. Beolvastam, pedig nem kellett volna, azóta nem hagy nyugodni a dolog.

Mielőtt erről kissé hosszabban értekeznénk, hozzuk elő a decemberi, franciaországi női kézilabda-világbajnokságot, ahol a magyar csapat Dél-Korea ellen lépett pályára. Az ellenfél akkor egy atomjaira hullott társaság benyomását keltette, mondta is mindenki úton-útfélen, hogy most aztán nem nyomasztja őket a tét, oda is csapunk rendesen. Nem így történt. Kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, a magyar férfiválogatott azonban Izland ellen járt így: adott a nulla pontos ellenfél, biztos nincs nekik motivációjuk, gyerünk. Így lett a vége 36-28 as győzelem - nem ide. Mert mi mindig azt gondoljuk: ha a soros ellenfélnek nincsen pontja, nekünk meg van 3, mindjárt eleve feladja a magyarok elleni csatát.

Vajon miért van mindez? Miért van az, hogy Norvégia ugyan totálisan vesztésre áll Szlovéniával szemben (mi is motiválta a szlovénokat, hiszen e meccs előtt az olimpiai selejtező nagyon távol volt tőlük), ám minden norvég gólnál úgy ünnepel a stavangeri közönség, mintha éppen akkor nyerte volna meg a házigazda az Európa-bajnokságot. Pedig ha az ember bekapcsolja a tévét, itt is láthatja ugyanazokat a bugyuta adásokat, mint amin otthon "nevelkedik" a magyar, itt is van "Lost", meg valóságshow. Van, de nem játszik központi szerepet Norvégia életében. A lapok címoldalán nem valami ügyeletes műmelles "sztár" van, akit odahaza megpróbálnak példaként eladni, hanem a sportoló. Mert most itt kézilabda Európa-bajnokság van, lehet, hogy Norvégvia nagyot bukik, lehet, hogy el sem jut Pekingbe, mégis az egész sportszerető norvég közvélemény mellettük áll. Nekem annak ellenére Norvégia a kedvenc országom, hogy most nem sok siker néz ki itt nekünk. Kedvencem, mert itt a gyerekek előbb tanulnak meg síléccel futni, mint járni, kedvencem, mert a hihetetlen nehéz természeti körülmények közepette is tudnak mosolyogni (kérdezzünk meg erről egy karasjoki embert, aki fél évig a sötétben él). kedvencem, mert ennek az országnak legalább annyira fontos a sport, mint az olaj és valahol arról álmodozom, milyen jó lenne "norvég sportriporternek" lenni, annyi szép sikert megélni, mint amit ők az elmúlt 20 évben megéltek. Kedvencem, mert itt a miniszterek bicajjal mennek a munkába és nem csak akkor, ha egy tévéstáb éppen erről forgat, kedvencem, mert vannak kerékpárutak, erdők, melyekben az állatok nyugodtan élnek és nem kell menekülniük a legújabb magyar "divatsport", a quad elől, kedvencem, mert a pozitív feeling még a legutolsó és angolul jól beszélő autóbuszvezetőből is kisugárzik.

Mindazonáltal úgy vélem: a 24. órájának a végefelé közeledik a magyar sport. Az állam vagy felismeri, hogy támogatni kell, hogy a XXI. században a csapatsportok körül forog a világ (most nem elsősorban a magyar labdarúgásra gondolok, bár a fejlesztés, a normális emberek sportágba való bevonása ott sem lenne mellékes), vagy elkezdődik a fejlesztés, vagy nagyon rövid időn belül vége lesz mindennek. Igen, ez is benne van. A magyar sport (élsport) jelenleg maga a csoda. A krém kb 150-200 ember, az egyéni sportágakban van annyira intelligens valaki (és kedves), mint Igaly Diana és akkor olimpiai bajnok, van annyira elhivatott valaki, mint Tóth Krisztina, nyer Európa-bajnokságot, van annyira tehetséges (és elnyűhetetlen) valaki, mint Kolonics György, s olimpiai bajnok. Az esernyőt az egyéni sportágak képviselői tartják a magyar sport fölé, ők azok, akiket a világ nem ismer, e miatt busonghatunk, de ha ők sem lesznek, akkor kik? Aztán van a kézilabda, amely az utolsó 20 évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül, s ez a kis ország (a magyar) még mindig tartja a lépést az elittel. Lehet, hogy most csak 9. lesz az együttes, de a nagy orosz medve a 13. helyről kullogott haza, aztán meg voltak olyan országok (Szerbia, Románia, micsoda hagyományok!), amelyek el sem jutottak ide. Ezzel együtt a 9. hely nem dicsőség, hanem állapot, Magyarországon rossz állapot, hiszen nálunk az ezüstérmest is ledorongolják - tetszettek volna aranyat nyerni.

Dévényi Tibi "bácsi" esete óta tudható: óvatosan kell bánni a netes fórumozók lelkivilágával, eszem ágában sincs, hogy szapuljam őket. Ez is egy fórum, régen voltak olvasói levelek, azt is lehetett álnéven beküldeni, aztán vagy megjelentek, vagy nem. Most itt ez a lehetőség, amely kb. olyan, amint azt egyik kedves kollégám megfogalmazta: mintha 1977-ben valaki bement volna a tévébe, kilökte volna Kudlik Júliát helyéről, s egy sísapkában, hogy a szeme se látsszon ki, benyögte volna, hogy hülye a Baróti Lajos, mert csak a pótselejtezőn jutottunk ki Argentínába, azt jónapot. Az egyik nap az egekbe emelnek, a másik nap ledorongolnak, az egyik nap csodacsapat, a másik nap kutyaütők. Félreértés ne essék, nem baj, hogy van ez a lehetőség, sőt! A vélemény szabad, a fórumozók többsége az életben is normális ember (egyikőjüket meg is hívtam a rádió Év sportja adásába), aztán persze vannak olyanok, akik élvezkednek. Élvezkednek a kudarcokon, az agyagba döngölik a sportolókat, majd klikk és számukra vége. Az életben semmi sem fekete és fehér. Magam sem azért írom alá ezeket a "cikkeket" mert ezzel óhajtok népszerűbb lenni, csupán tavaly a férfi vb-n tettem egy kisérletet, amely kedvező fogadtatásra talált, ezért folytattam az idén is. S lehet, hogy ezek a magyar kézilabdázók cigiznek, lehet, hogy Klembucz Ferenc amúgy isteni kolbászát eszik, lehet, hogy nem elég tudományosak, lehet, hogy nem úgy gyúrják őket, mint a németeket, lehet, hogy a kapitányuk nem annyira okos, mint monsieur Onesta, lehet, hogy minket tényleg a balsors tép, de akkor is a legjobbat akarják. Magyarok, a mi sportolóink, a mi kézilabdázóink, akik előtt a következő Veszprém-Szeged meccsen ugyanúgy "meghajol" a publikum, mint korábban.

Tehát akkor Hajrá, Izland!? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. Amikor 1990-ben elkezdtem ezt a foglalkozást, arra tettem fel "mindenemet", hogy rengeteg szép magyar sikerről tudósíthassam az otthoniakat. Mert én vagyok az a szerencsés néző, aki elmondhatja, mit lát. A tegnapi, Izland elleni meccs, nem volt szép. A fiúk nem bírták el a rájuk nehezedő terhet. Rosszul játszottak. Gál Gyulának nem megy. Skaliczky nem üvöltötte le a hajukat. Nagy Laci nem lőtte át a falat. Eklemovics nem irányított úgy, ahogyan kellett volna. A felkészülés nem volt olyan, ami győzelemre vezette a társaságot. De könyörgöm, ezért mindjárt rájuk kell dobni a keszegi (Nógrád megye) kőbánya összes kövét?

És Hajrá, Izland?

Nem. Hajrá, Magyarország!

Lantos Gábor
http://fanzone.blogzona.hu/Euro2008/
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2008.01.24. 21:16:31

Németország-Svédország 31-29 :cry:
Olimpiai részvételünk esélyei jelentősen lecsökkentek!
Büszkék lehetnek a fiúk a tegnapi eredményükre.
Kép
Oleguer
Capitá del Barça
Kapcsolat:

2008.01.24. 19:47:06

Barcafeco írta:nekünk mi lenne jo a német-svéden? :)
min. 4 gólos német győzelem :wink:

szerk.: látom modik aktívan ténykednek. :roll: :lol:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Oleguer 2008.01.24. 19:48:00-kor.
PCsabi
aka Game90

2008.01.24. 19:39:59

Vito írta:aztán az öregem mondta, hogy a meccs végén a lassításoknál látni lehetett, h Gál lekummaanyázza Fazekast.
Az időkérés alatt is lehetett hallani az anyázást, csak nem tudtam, hogy kinek mondta. Amúgy, ha tényleg Fazekas volt a 'célpont', akkor erről miért nem lehetett hallani sem a tv-ben, sem pl. NSO-n?

Mai meccsnek is 3 szakasza volt: egy jó első félidő, aztán a szokásos 2. félidei kezdés, most viszont felálltunk a végén. Összességében viszont elégedett voltam a meccsel.
Fazekas, Eklemovic (micsoda passzokat adott :shock: ), Ilyés (Tamás még mindig így kell írni), Törő és Zubai nagyszerűen játszott.

Izland elleni vereség még mindig fáj... :( De ha már kikaptunk, akkor lehetett volna kisebb is a különbség...

Németország - Svédország 10-10, 19. perc!
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2008.01.24. 18:46:22

Azért Nagy Laci 0, azaz nulla gólja önmmagáért beszél. A Barcelonából ilyen teljesítmény után elköszöntek volna tőle.
Szép volt fiúk! Küzdenitudásból jelesre vizsgáztak! Ilyés, Törő a két Iváncsik fenomenális volt, Fazekas is kitűnően védett, főleg az első félidőben.
Azért a bírók érdekes felfogásban dirigálták a meccset: elég ritka, hogy egy csapat megítélt büntető nélkül játssza végig a 60 percet!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Varga Tamás 2008.01.24. 19:43:06-kor.
Kép
Rivaldo11
Llegenda del Barça

2008.01.24. 18:46:20

barca99 írta:31-28 :!:

Szép volt, bár mentünk héttel is, ráadásul a tegnapi tudatában most bosszankodhatunk. :evil:
Ne ringassuk magunkat abba az álomba, hogy ha tegnap nyertünk volna, akkor ma is...
Túl sok példa van az ellenkezőjére, nem tudok hinni benne. Akkor ma csesztük volna el.
Rivaldo-A Legnagyobb.
ozsimiki
Adminisztrátor

2008.01.24. 18:45:32

Vito írta:nem igazán értem, h miért kell figyelni a horvát-norvég meccset?
Mert ha a horvátok nyernek aszhem,akkor nem a norvégokkal kell játszani a másik ágról...

sport2sen mindjárt német-svéd meccs, a lényeg ha jól számolom:

Svéd győzelem

Vagy

4nél nagyobb arányú Német győzelem

ez a két eredmény lenne nekünk jó!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ozsimiki 2008.01.24. 18:47:19-kor.
Kép
"Ha megfelelő a motivációd, az akadály mint olyan, nem létezik" M.O.
"Arra van a legnagyobb szükségem, hogy szükség legyen rám" M.O.
Vito
Llegenda del Barça

2008.01.24. 18:43:51

nem igazán értem, h miért kell figyelni a horvát-norvég meccset?
ozsimiki
Adminisztrátor

2008.01.24. 18:42:25

Nah nyertünk nagynehezen 31-28re :!:

Meglátjuk mire lesz elég,amin ez eldől Német-Svéd meccs....szurkoljunk a németeknek,h minél jobban verjék el a svédeket....és akkor 3.ak vagyunk

de kumma ideges lettem,hisz tegnap elcsesztük az elődőntőt :evil:
Kép
barca99
Llegenda del Barça

2008.01.24. 18:42:25

31-28 :!:

Szép volt, bár mentünk héttel is, ráadásul a tegnapi tudatában most bosszankodhatunk. :evil:
Vito
Llegenda del Barça

2008.01.24. 18:39:18

megvan a meccs!
barca99
Llegenda del Barça

2008.01.24. 18:33:06

ozsimiki írta:Nem azért szidták mert szhar volt,hanem mert egy ősbunkó :wink:
...és szhar volt. :D

(oké, tudom, hogy most műtötték, de a csapategység rombolás miatt nagyon pipa vagyok rá :evil: )

Szerk.: a bírók ismét toppon vannak... ](*,)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára barca99 2008.01.24. 18:33:52-kor.
Lionel Messi Fan
Jugador d'estrella

2008.01.24. 18:27:56

lehet szidni a Magyar csapatot meg a játékosokat meg a kézilabdát de ők legalább eljutnak sorozatba a világverszenyekre és sok meccset megnyerneka drágalátos Magyarországon nagyra becsült focisták még egy kumma Eb-re vagy egy VB-re sem tudnak kijutni:S
ozsimiki
Adminisztrátor

2008.01.24. 18:27:29

Lionel Messi Fan írta:én értek a kézilabdához mert 10 éve kézilabdázok már a Gál Gyula nem ilyen [auto_cenzúra] meg kell védenem ez a világverseny nem jött ki neki de az előző EB-n meg VB-n nagyon kijött neki 5-6 gólokat dobált a meccseken szal azért lehet szidni de tisztában kell lenni hogy most nem megy neki de a Nagy Lacival is ezt volt a tavalyi VB-n meg az előtt lévő VB-n nagy Ilyésről nem is beszélve most meg nekik megy szal mielőtt szidná itt mindenki legyen tisztába a dolgokkal
Nem azért szidták mert szhar volt,hanem mert egy ősbunkó :wink:
Kép
Lionel Messi Fan
Jugador d'estrella

2008.01.24. 18:25:09

én értek a kézilabdához mert 10 éve kézilabdázok már a Gál Gyula nem ilyen [auto_cenzúra] meg kell védenem ez a világverseny nem jött ki neki de az előző EB-n meg VB-n nagyon kijött neki 5-6 gólokat dobált a meccseken szal azért lehet szidni de tisztában kell lenni hogy most nem megy neki de a Nagy Lacival is ezt volt a tavalyi VB-n meg az előtt lévő VB-n nagy Ilyésről nem is beszélve most meg nekik megy szal mielőtt szidná itt mindenki legyen tisztába a dolgokkal
ozsimiki
Adminisztrátor

2008.01.24. 18:24:05

Nekünk 1 hetest nem adnak,nekik meg már hanyadikat....

Amúgy ha nem jutunk ki,megérdemeljük,+7ről így leadni ezt is...egy Francia B csapat ellen...no comment
Kép
Vito
Llegenda del Barça

2008.01.24. 18:08:00

Varga Tamás írta:Ha ez igaz, én Fazekas helyében úgy szájon töröltem volna Gált, hogy a fogai kihullottak volna. Ezt komolyan gondolom. New York egyes részein ilyen szidalmazásért 9mm-es lyukat fúrnak az illetőbe.
Gálnál nem ez az első eset.

ide egy keményebb edző kellene, aki a félidőben tudatná a játékosokkal, hogy milyen mezt viselnek...
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2008.01.24. 18:03:27

Ha ez igaz, én Fazekas helyében úgy szájon töröltem volna Gált, hogy a fogai kihullottak volna. Ezt komolyan gondolom. New York egyes részein ilyen szidalmazásért 9mm-es lyukat fúrnak az illetőbe.
Kép
Vito
Llegenda del Barça

2008.01.24. 17:59:42

Game90 írta:Azért valljuk be, hogy Gál nem is hiányzik...

Fazekas kb. 60%-kal véd, Eklemovic nagyon nagy passzokat ad, Ilyés 5 gól stb...

Most sajnálhatjuk az Izland elleni meccset :(

4-gyel megyünk a félidőben!
a svéd meccsen az időkérésnél annyit hallottam, hogy Skala nyugtatja a játékosokat. aztán az öregem mondta, hogy a meccs végén a lassításoknál látni lehetett, h Gál lekummaanyázza Fazekast. mindezt úgy, hogy addig az egész EB-n mínusz végtelen volt a teljesítménye, az átlövésgólok róla jöttek, egyszerűen hullagyenge volt, a pofája viszont nem állt be! :x
a svéd meccs tuti ezen ment el, a tegnapit nem láttam, de nem nehéz megjósolni, hogy fejben vesztették el azt is.

ehhez képest SIMÁN elődöntőben lehettünk volna, mert a franciák százszor inkább minket vittek volna be az elődöntőbe, mint pölö a németeket, gondolva a döntőre...

naccerű
barca99
Llegenda del Barça

2008.01.24. 17:55:59

Azért az hihetetlen, hogy a franciák már vagy 4 hetest kaptak, mi meg egyet sem... :evil:

Eddig jók vagyunk, ezt kell folytatni!
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2008.01.24. 17:55:02

Game90 írta:Azért valljuk be, hogy Gál nem is hiányzik...

Még vereség lesz a vége. 2 perc alatt sikerült a +7-et leküzdenünk +4-re.
Kép
ozsimiki
Adminisztrátor

2008.01.24. 17:54:33

Vito írta:
ozsimiki írta:Gált kitették...
ha hamarabb megteszi Skala, akkor nem lennének most ebben a helyzetben.
a svédek elleni meccsen veszett össze mindenkivel, a végeredmény ismert.
Nem írtam,h bánom :wink:

Amúgy félidőben 15-11 :roll: volt 7gól is közte,de ezt kell folytatni,és győzni mindenképp!!!

(persze akkor mégfájóbb lesz a tegnapi vereség,ugyanis,ha ma győzünk elődőntőbe kerültünk volna :cry: :cry: :cry: ) na de az Olimpia még a tét!
Kép
PCsabi
aka Game90

2008.01.24. 17:52:53

Azért valljuk be, hogy Gál nem is hiányzik...

ozsimiki
Adminisztrátor

2008.01.24. 17:43:57

Fazekas nagyon jó ma is,és van 5gólós előnyünk..de a tegnapi után nem érdekel,majd ha a végén is ennyi lesz akkor örülök!

HAJRÁ MAGYAROK!
Kép
Vito
Llegenda del Barça

2008.01.24. 17:40:38

ozsimiki írta:Gált kitették...
ha hamarabb megteszi Skala, akkor nem lennének most ebben a helyzetben.
a svédek elleni meccsen veszett össze mindenkivel, a végeredmény ismert.
Válasz küldése