ElBartimaeus írta: ↑2024.10.21. 15:12:53
bence0330 írta: ↑2024.10.21. 02:28:36
A Madrid BL-eket nyert ezekkel az elmúlt években
És ezért utáltam meg a Madridot. Éveken át így hullottak nekik a címek, aránytalanul sok meccsen játszottak borzasztóan, ahol valahogy mégis nyertek (mint pl a Celta ellen most a hétvégén). Random, nem kijátszott támadások, kikényszerítetlen hibák kihasználásából. Most 5 gólunkból 4 ilyen volt nekünk is. És nem az első ilyen meccsünk. Első, második góljaink meg szinte kizárólag ilyenekből születnek, utána meg szépen kihasználjuk a fellazult védelem hiányosságait.
bence0330 írta: ↑2024.10.21. 10:05:49
ráadásul nem vagyunk túl jók átmenetekben.
Ezt nem mondhatod komolyan! Még te is kiemelted, hogy mennyivel jobban működik a letámadásunk, mert abból egyből veszélyesebbek vagyunk. Kifejezetten jók vagyunk átmenetekből, kifejezetten jók vagyunk egész pályás kontrákból is és kifejezetten sokat játszunk ezekre a nem rendeződött védelmekre. (Pedri gólja is ékes példa erre, jó védekezésből 2 húzással Yamalhoz került a labda, akihez felfutott 5 társ segíteni.)
Jó, de nem azt csináljuk, mint a Madrid.

Szétalázzuk játékban az elejétől kb a 3. gólig az ellenfelek 80 százalékát, és annyi helyzetet, vagy félhelyzetet alakítunk ki, hogy az lenne az anomália, ha néha nem pattannának szerencsésen a dolgok. Az engem is idegesít, mikor zsinórban a 10. meccset nyerik meg rosszul focizva a 90. percben eldöntött meccsen, mert az durva, de azért az sem teljesen alaptalan általában, csak ilyen kontextusban, sorozatban anomália. Azért ott se csak úgy maguktól flippereznek be a labdák, általában egyre durvább satuba kerül az ellenfél a meccs végéhez közeledve, a Madrid egyre erősebben tuszkolja befelé a labdát, nem szerencse azért, hogy ebből bepattog egy-kettő. Az, hogy évekig folyamatosan, más kérdés. Viszont ők nem is 5 gólokkal nyerik a meccseket. Mi remekül játsszuk ki a helyzeteket, hol nagyon direkten, hol 5-6 passzal 1-2 mp alatt gyönyörű kényszerítőkkel (ez jellemző volt a régi BM-re is), minden meccsünkön van pár ilyen. Meg olyan is, amikor a letámadásból direktben szerzünk gólt, vagy alakítunk ki komoly gólhelyzetet. A támadásaink többsége szervezett, tudatos. Ha 20-30-szor lősz kapura, és emellett még 15-20-szor törsz be a 16-oson belülre nagy sebességgel (akár egyéni akcióból Yamal, akár egy nagy passzal Raphinha, akár összjátékkal), akkor sok esély lesz arra, hogy lesz néha szerencsésen megpattanó labda IS, vagy épp elkaszálnak, mert ezt védőként hibátlanul bírni kb lehetetlen. De nem ezekkel nyerünk, ez egy kellemes ráadás. A foci része, de csak az ennyire intenzíven támadó csapatnak jöhet össze értelemszerűen.
Igen, a letámadásunk remekül működik. Én nem veszem átmenetnek azt, amikor 8 játékossal az ellen 16-osánál vagyunk, elvesszük a labdát és rárontunk a kapura. Ezt a BM ellen is meg tudnánk csinálni, ha oda tudnánk nyomni őket (nem fogjuk).
Azzal van a baj, amikor beszorulunk. A középpályásaink lassúak, fizikálisan nem túlzottan erősek, és nem tűrik túl jól a stresszt (Pedri osztályokat tud esni egy BL meccsen, lásd Monaco, ahol egy labdát nem tudott átvenni már kb), hiába ügyesek, eleve nehézkesen jövünk ki a letámadásból (ebben persze javulhatunk alapvetően), a támadóinknak meg nem erénye az ilyen jellegű kontra. Raphinha gyors, de szétstresszeli az agyát, ha egyedül kell mennie, Lewy azért már nem gyors, nem ér fel a támadásokkal, Yamal jó egyedül ebben, nem szélvész, de elég gyors, és nem is illetődik meg egyedül, viszont ő azért kapu előtt még nem az igazi. De tőle lehet várni ilyet. Ezt láttuk az Osasuna, Monaco ellen, de amúgy tavaly is a PSG ellen. Ha letámadnak, és ezt nagyon jól teszik (a BM ilyen, Pep szinten szorítaak, Company egy Pep klón nyíltan, és Pep által kimondva is), akkor nem nagyon tudunk átmenni a félpályán sem. A középpályásainkon megy ez el szerintem elsősorban, amellett, hogy a támadóink sem feltétlenül pont ebben remekelnek. Pedri egy zseni, de nem sűrűn fog átrohanni a pályán, Casadó szintén ügyes és labdabiztos, de nem ez a profilja, meg a szintje sem. Olmóban talán van efelé valami, de ő most nem fog játszani kezdőként. Talán pont az ilyen meccseken lenne jó Frenkie nagy erénye, csak ő meg elég rosszul tűri és jön ki stresszhelyzetből, de ő lehet, hogy most erősítés lenne. De hát ő sincs.
Plusz a biztos pontokon s múlik ez, védők+Pena. Nem akartam én Cubarsit bántani, jó érzéke van hozzá, de nem egy 17 éves védőre kéne támaszkodni, meg egy olyanra, aki 30 éves koráig középmezőnyben focizott. Mindketten tudnak egy szintet, kedvelem őket csereként, de nem a BM meg a Madrid ellen. Ahogy írod, labdával alighanem jobbak ketten, mint az Ara-Cubarsi páros, ami legalább labdakihozatalokkor kompenzál, de közben azért sokkal gyengébb védők.
Akkor elkontrázgatunk kellemesen, mikor visszaveszünk a tempóból és a kiscsapat nekünk esik. Akkor jellemzően letámadással sem kell foglalkozni, eleve már vezetünk, stresszelni sem kell, akkor rendre végigviszünk 1-2-t, de az szerintem teljesen más eset.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy