gránit írta: ↑2025.08.18. 23:53:28
bence0330 írta: ↑2025.08.18. 19:48:23
Őőőő milyen alapon? Nem fújt a sípjába, és nem történt szabálytalanság. Lehet van valami extra kivétel a szabálykönyben, amiről nem tudok, de most így csípőből ezt kizártnak tartanám.
Mi ebben az elképzelhetetlen? Feltételes módban írtam.
Igen-igen, értettem, hogy a vita elméleti, eszerint is reagáltam, többi lent.
gránit írta: ↑2025.08.18. 23:53:28
bence0330 írta: ↑2025.08.18. 19:48:23
A fejsérülésekre meg 1-2 éve vezettek be "zéró toleranciát", minden gyanús esetnél, ahol egyáltalán csak hangyányi gyanú felmerül, fújni szoktak. Itt elkezdte megkérdőjelezni magát, végig hagyta menni az akciót, és gondolom rémülten látta, hogy gól lett belőle. Az alap irányvonalat nem követte egyáltalán, szerintem (ha létezik valami meccs utáni belső értékelés), nem fognak örülni neki. De ha már végigengedte, akkor ez bizony gól, ha nem szabálytalanság volt, ami kérdőjeles.
A bíró utólag is érvénytelenítheti a találatot, ezért jó, hogy ilyen esetekben, ahogy a lesgyanús helyzetekben is, hagyják végigmenni az akciót. Utólag érvénytelenítheti a bíró a gólt, ha a VAR vagy az orvos úgy ítéli meg, hogy a gól nem szabályos. Lehet egy gólt utólag érvényteleníteni, a VAR is erről szól. Ezért jó, hogy hagyják végigfutni az akciót, mert utólag elvehetik a gólt, ha szabálytalan, nem pedig lefújják az akciót, amivel lehet, hogy egy szabályos góltól fosztanák meg a támadó csapatot. Ez teljesen jó így.
Hát én még életemben nem hallottam ilyenről, hogy az orvos úgy ítéli meg, hogy nem szabályos (vagy ha nem ezt akartad írni, hanem azt, hogy mondjuk úgy ítéli meg, hogy agyrázkódása stb van, akkor sem). Életemben nem láttam még bírót orvossal tárgyalni, vagy bármiféle ítéletet ez alapján meghozni. Maradjunk az elméleti résznél, tételezzük fel, hogy kisebb agyrázkódást szenvedett. Ha mutatsz egy vonatkozó részt a szabálykönyvból, elfogadom, de sosem hallottam róla. Két teljesen más témát hoztál szerintem egy fedél alá. Persze, a bizonyos játékhelyzeteket inkább elengnek, mert egy lest, meg előnyszabályt nem lehet már "visszaállítani", ezért tök logikus, hogy inkább elengedik, aztán ha mégis les vagy szabálytalanság történt, akkor ennek jogán fújják vissza az esetet. Ez meg egy teljesen más szitu volt, miért vonták volna vissza, mert Yamal túl erőset rúgott a labdába? Semmilyen jogalapja ennek, vagy én legalábbis még sosem hallottam róla, mondom, ha hozol nekem erre bizonyítékot, elfogadom, de nehezen tudom elképzelni. Egyszerűen nem történt szabálytalanság, ami alapján visszafújhatták volna. Alapból jó ötletlnek tartanám, hogy ilyen esetben bizonyítható súlyos, játékot akadályozó fejsérülésnél visszafújható legyen a dolog, és tényleg lehet, hogy betettek egy ilyet sunyiban, akkor legalább tanultam valamit, de erősen kétlem. Szerintem ha nem történt szabálytalanság, és elengedte, akkor nincs mit tenni, ez van. Nyilván ha a fejsérülést egy magasra emelt láb okozza, teljesen más sztori, simán visszafújható, de itt egy Barcás lövésébe nézett bele szegény.
A szabályokban vannak ennél gyakrabban felmerülő lyukak is, pl. ha bármilyen szabálytalanság (les, oldal/alapvonalon kicsúszott, de elengedett laszti, stb) után történt súlyos, pirosat érő szabálytalanság, az ugyebár nem számít, ha utólag befújják a szabálytalanságot, akkor sem, ha kettétörték a lábad közben. Én ezzel is kezdenék valamit, de a fenti is érdekes módosítés lenne, ha még nincs, márpedig sszerintem 99%, hogy nincs. Nem mondom, hogy behoznám ezt, de egy beszélgetést megérne odafent.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy