2014.10.26. 02:09:02
Már jó ideje nem szóltam hozzá a meccsekhez, de ezután a vereség után megteszem.
Nem látom olyan tragikusan a teljesítményünket mint egyesek, a helyzetünket all in all annál inkább.
Nem rossz csapat ugyanis ez a Barca, éppen csak egy jó középszar, identitás nélkül. Kb. a világ 3-4. legjobb csapata lehetünk jelenleg, és ez pont ahhoz elég, hogy a vezetőség ne lépjen meg bizonyos alapvető változtatásokat, amik az újbóli csúcstámadáshoz kellenének.
A nyáron szerintem egyértelmű feladat lett volna, hogy egy jobbhátvédet és egy középső védőt hozzunk, illetve szerintem egy szervező középpályást hozzunk a jövő évi átigazolási problémát figyelembe véve.
Ehhez képest olyan játékosok érkeztek (Suarezt leszámtíva), akik abszolút félmegoldást jelentenek a csapat problémáira, de lehet hogy még ezzel is túloztam. Engem ez a mostani csapat a 2006-osra emlékeztet, ahol megfértek a Ronaldinho, Eto'o, Deco szintű spílerek mellett a Mották, Oleguerek. Talán erős a párhuzam, de ttől még tény: a topszinten álló riválisaink sokkal komplettebb keretekkel dolgoznak.
A védelemben gyakorlatilag egy olyan embert nem tudok megnevezni, akiben 100 %-ig megbíznék. Érdekes, hogy pont Mascherano az, aki még a leginkább feljavult tavalyhoz képest. Mindenesetre eléggé várom Vermaelen beépülését, illetve nem értem, hogy Bartrához miért nem nyúl Enrique. Annyira jók a helyettesei? aligha. Jobbhátvéd poszton elvileg három jelölt is lenne, de Alves "szenzációs" játékával mindenkit kiszorít. Ja, és jövőre garantáltan távozik. Csak kérdem én, akkor Montoyával miért hosszabbítottunk szerződést? Vagy legyen meg a lehetősége legalább a kicsik ellen, vagy adjuk el. A brazil srácról nem is beszélek, nem tudom milyen céllal hozták ide. Mathieu meg szerintem kiegészítő emberként 10 millióért jó vétel lett volna, de az, hogy alapkezdőként számolunk vele, az egész csapat színvonalát minősíti. Piqué szerintem nagyon jóllakott játékos benyomását kelti, Busquetsről ugyanez a véleményem. ÉS itt térnék át a középpályára.
Busquets a Pep-féle rendszerben nagy játékos volt, jó passzolási statisztikák, remek helyezkedés, játékintelligencia. Amióta kicsit direktebb játék elérése a cél, kijönnek Sergio gyengeségei: lassú, ütközésre alkalmatlan, flegma, szűrni nem tudó szűrőjátékos. Egyébként ma az első félidőben szerintem nem volt rossz, aztán nagyon visszaesett. Amúgy aki isteníti, annak jelezném: 2010-ben is az ő gyatra teljesítménye kellett leginkább ahhoz, hogy megegyen minket az Inter idegenben.
Szerintem egyértelműen Mascheranoval kellene számolni kezdőként. Ezen a poszton világklasszis játékos ő, és Rakiticcsel együtt meg is lenne a kellő izom a középpályán. A csatárhármas nevek alapján a világ legjobbja, középpályáról kell nekik megadni a támogatást. Csak ha mondjuk Iniesta lesérül vagy csak simán nem megy neki a játék ld.: ma, akkor kérdés, ki fogja ezt megoldani? Ezért is tartottam fatális hibának pl. Thiago eladását.
Összességében a fél csapat nagyon jó, a fele öreg és/vagy jóllakott játékosokból áll. Xavi, Pedro, Alves, Piqué, Busquets: mind olyan játékosok, akikre már játékstílusukból vagy egyéb tényezőkből adódóan szerintem nem lehetne már alapozni, vagy nem ilyen súllyal.
Gyakorlatilag olyan keretekkel kell a versenyt felvennünk, amelyeknek sokkal kevesebb gyenge pontja van. Egyébként itt sokat emlegették a vezér szót, szerintem az egyes csapatrészeknek is kell egy vezér, ami pl. a védelemben egyáltalán nincs, de már a középpályán sem Xavi "kiszállásával". Illetve valóban hiányzik egy Puyol. Xavival kapcsolatban is zavaró, hogy szerintem csak az frusztrálja, hogy nem lép pályára, amúgy nem látom hogy tüzelné a csapatot, illetve emlékeztetné játékostársait, hogy mivel jár ennek a meznek a viselése. Vagy lehet, hogy csak én várok el túl sokat.
Annyi tartalékot még érzek idén a csapatban, hogy foltozásokkal címeket lehetne idén nyerni, de ahhoz néhány emebr csapaton belüli pozícióját újra kéne gondolni. A gond az, hogy egy ilyen "tisztogatáshoz" Enriquének szerintem nincs meg a tekintélye, pedig itt olyat kellene meglépni, amibe még Del Bosquénak is beletört a bicskája. Így pedig marad ez a klasszisai révén stílusos, de a nagy ellenfelek ellen elhasaló poszt-tiki-taka hibrid Barca idénre, jövőre meg jöhet a szűk esztendő.
Azért bízom benne, hogy mégis csoda történik.