Mivel az egyetemen még nincs tanulni való, így nagy unalmamban kicsit elemezgettem azt, hogy mit ronthattunk el Milánóban, ebből kiindulva mely’ területeken kell javítani. Ezzel párhuzamosan megpróbáltam megvizsgálni, hogy hogy lehet továbbjutni a párharcból. Mit csináltunk jól a Chelsea ellen, illetve mivel szinte biztos, hogy a Milan ugyan olyan taktikával fog felállni, mint anno az Inter, visszanézve azt a meccset megpróbáltam rájönni, hogy miért nem tudtunk helyzeteket kialakítani az Inter ellen. Ha egy mód van rá, akkor mindenképpen szeretném, ha Bob reagálna erre, mert a taktikára való rálátását nagyra értékelem

Jöjjön először a Milan meccs:
1. kép
Jól látható, hogy ha lett volna ott egy center, akkor ki lehetett volna ugratni Zapata mindkét oldalán (2es pont) Az 1-es pont pedig azt jelzi, hogy Alba nagyon hiányzott onnan, mert Iniesta a befelé mozgással elvitte volna Abate-t, és Messi kidobhatta volna Alba-nak, akinek 3 célpontja lehetett volna (Iniesta, a center, Pedro)
2. kép
Itt is a center hiányára szeretném felhívni a figyelmet. Ha ott lett volna egy 9-es, Alves vagy laposan vagy ívelve is meg tudta volna játszani. A másik dolog pedig, hogy Pedro a két hátvéd között volt, és ahelyett, hogy kiugrott volna, visszafele mozog, teljesen El Sharawy mögé. A másik lehetőség hogy kényszerítővel üres területet tudott volna nyitni Alvesnek a szélen.
3. kép
Busquets és Xavi sorozatosan visszajött a védelem vonaláig, és sokszor egymást „fogták”. A középpályán így egy 5-2 elleni szitu bontakozik ki, a labdakihozatal esélytelen. A nagy sárga körben nincs senki…
4. kép
Busquets teljesen feleslegesen jött vissza már nem először. Így a védelmi vonalban 6an vannak. Messire és Fabregasra is ketten figyelnek.
5. kép
Center hiánya... laposan vagy ívelve is meg lehetne játszani.
6. kép 7. kép 8. kép
Defenzív, biztonságos taktika. Itt a 8-as képpel kezdődik a jelenetsor. 50:30 az idő. Xavi teszi Alvesnek, Iniesta és Fabregas itt még megvan. Majd a 6-ossal folytatódik, eltelt 7 mp, és egyedül Fabregas jött fel a támadással. Messi elveszíti a labdát. Miért nem jött fel Ini és Xavi? 9 védő volt 20 méterre a kaputól, 4 támadóval szemben. Mögöttük óriási üres terület, ahova a két játékmesternek véleményem szerint fel kellett volna érni. A 7-es képen pedig látszik, hogy hol tartózkodtak, sőt az is, hogy Busi és Alba is teljesen visszahúzódva, biztosítva hátul maradt…
Chelsea 1 Chelsea 2 Chelsea 3
A Chelsea ellen sok gólhelyzetet és helyzetet alakítottunk ki. Ezen a meccsen középcsatárral álltunk ki, Alexis személyében, akit néha felváltott Fabregas. 3 képet hoztam, amin tisztán látszik, hogy a Chelsea ugyan olyan vonalban védekezett, mint a Milan, csak amíg itt volt kire felpasszolni a labdát, a San Siroban senki, így jobbára egyedül kellett megpróbálni valamit kialakítani. Továbbá látni azt is, hogy a védők mögött mekkora terület volt, ahova vagy a középcsatárnak, vagy Iniestának is ki lehetett tenni, és mivel volt center, így lett volna kit megjátszani középen.
Inter 1 Inter 2 Inter 3
Az Inter ellen viszont megint érthetetlen taktikával és felfogással mentünk ki. Itt is volt középcsatár, Ibra személyében, viszont nem jutottak el hozzá a labdák. Vagy ha el is jutottak, csak a kapunak háttal átvette, megpróbálta megtartani, de meg kellett várni, amíg azokra a hatalmas üres területekre játékostárs érkezik. Nyílván itt közrejátszott az is, hogy Keita volt a másik középpályás, de itt is megfigyeltem, hogy Xavi állandóan Keita hátsójában lógott, így a középpálya jobb oldalára jobbára Alves, vagy a középhátvédet játszó Touré lépett be, hogy legyen kinek passzolni. De Alves belépésével szünetelt a jobb szélünk.
Amit megállapítottam, aztán majd a taktikához tőlem sokkal jobban értők megcáfolják ha nem így van: lendület, lendület, lendület!!! A középpályán nem szabad teli pelussal kezdeni a meccset, hanem ott kell lenni a 16-os előtt. Létszámegyenlőség közeli helyzetet kell teremteni, mert 6-7 a 9 ellen jobban meg tudja oldani, mint 4-5 a 9 ellen...A másik fontos, hogy kell egy középcsatár. Én ezért is preferálnám a 3-3-4et, elől gyémánt alakzattal. Villa középen centerként, Alexis és Pedro két szélen a védekezés és kontrák miatt, mert Fabregas nem fog visszaérni Boateng-el, mögöttük pedig Messi. Vagy Messi Villa helyén, Messi helyén pedig Fabregas, aki a PL-es tapasztalatából kifolyólag talán jobban meg tudja akasztani a támadásokat a pálya közepén, és Messivel nagyon jól érzik a zsugát.