Drigo írta:Kalap1988 írta:A bűnügyi híreket pedig igenis csökkenteni kell, persze a politikusoktól is frusztáltak leszünk, de ez nem jelenti azt, hogy a bűnesetektől nem. Azért felháborító, hogy az ember megnéz egy híradót, mondjuk a kereskedelmi tv-ékben és ha nem gondolja át, akkor azt hiszi, hogy a vadnyugaton él..... Mondjuk van,aki valóban ott él, de annak nem kell híradót néznie, hogy tudja. A médiatörvény sok sebből vérzik, de kivételesen ezt egy jó pontjának tartom. Viszont azt hiszem ez politika, erről nem lehet itt beszélni...
Valóban ez már (kicsit) politika (is). Viszont egy érdekes téma, amiről lehet úgy beszélgetni, hogy nem az aktuálpolitikai oldaláról vizsgáljuk meg. (Egyébként érdemes lenne azt is körüljárni, mert ahogy eddig kivettem azért néhányakkal el lehetne arról is beszélgetni anélkül, hogy
"rám lőnél mert a múltkor nem a te pártod mellé álltam")
Szóval; bűnügyi hírek.
Egyik nagyon fontos kérdés ebben a témában: Mi számít bűnügyi hírnek?
Én úgy gondolom, hogy erre definíció szerűen válaszolni nem lehet, és innentől kezdve felmerül a kérdés, hogy akkor mégis hogyan lehet ezt megvalósítani?
Mivel Te mellette vagy, gondolom van elképzelésed is, így remélem megosztod, mert engem pl érdekelne. Már maga az, hogy Te például mi alapján válogatnád szét a híreket, illetve általánosságban ezt hogyan lehet szerinted megvalósítani.
Ezt azért kérdezem, mert az általam idézett postodban, az érvelésed az eddigi írásaid alapján méltatlan Hozzád.
Ha nem gondolja át???
A Biblia tanításairól szóló érvrendszeredben az volt az alap gondolatod, hogy aki jól értelmezi, az helyesen is cselekszik. Most meg azért korlátozzunk valamit, mert mi van, ha valaki nem gondolja át. Vagy siettél valahova, vagy nem tudom, ezért is kérem hogy fejtsd ki a gondolataidat jobban.
Én kimondottan ez ellen vagyok. Egyrészt az a tendencia, hogy egyre több háztartásban van internet kapcsolat is, így nem tudom, hogy mivel lennénk előrébb. Másrészt az információhoz való jutás alkotmányos jog, így pl beszámolnak x dologról, de az x+1-ről már nem lehet, a szabályozás miatt, akkor ez a joga az embereknek sérül. Harmadrészt mint már írtam, szerintem meghatározhatatlan, hogy mi számít bűnügyi hírnek.
(Remélem nem személyes támadásnak veszed, csak örülök, hogy valakivel lehet ilyen témákról is beszélni.)
Szerintem az új médiaszabályozásban konkrétan le van vezetve az a kérdés, hogy mi számít bűnügyi hírnek. Nem is ezt a kifejezést használják, ha jól tudom... Képzett jogászok is vannak a kormányban, a dolog megoldható mindenképpen. Én sem jogász, sem döntéshozó nem vagyok, így hagyj ne osszam meg az elképzeléseim, mert nem értek hozzá. Az ott lévő emberek viszont igen. Ha jó tudom itt az erőszakos, véres híreken van a hangsúly,de lehet tévedek. A bibliai okfejtésem teljesen másról szólt. A jó híradó alapelve ( ezt gyakorló újságíróként is mondom), hogy tükörként funkcionáljon és a valóságos életet próbálja meg visszaadni. Ha azonban ezt nem teszi meg és aránytalanul sok ilyen erőszakos hírt mutat, akkor nem tesz eleget a kötelességének, a tájékoztatási feladatát nem látja el. Hanem annak az embernek egy ferde képet mutat erről, aki egy munkahely-közlekedési eszköz-otthon burokszerű világban él ( persze néha-néha máshová is megy, de ismerjük el, hogy a rohanó világunkban sok ilyen van). Akkor pedig frusztált lesz, félni fog, ne adj Isten a bűnözésre hajlamos ember ötleteket merít. Ezt nem akarhatjuk. A valós világról képet kell mutatni, hogy ne naiv és megvezetett emberek legyen, de a túlzott hangsúlyozás is legalább olyan káros tud lenni, mint az elhallgatás. Így azt hiszem sokkal bővebben kifejtettem.
A kereskedelmi tv-ékben minden barom utolsó utcai balesetről beszámolnak ( erre ott az internet, ahol szabadan lehet válogatni), miközben a sikereinkről, vagy egyéb fontos dolgokról nem. Ez nem helyes. Az internet egy más téma, mert ott szinte végtelen számú lehetőség és oldal van, amik közt lehet válogatni ( valószínűleg nem ismered elég jól a 40-50 vagy még idősebb korosztályokat, ha azt gondolod, hogy náluk általános a netezés, remélem csak a fiatalokra érted, hogy mindent meg tudnak nézni), míg a tv egy korlátozott dolog egyelőre. Tudod, hogy egy viselkedésforma, hogy valaki a munka után egy jó ital mellett leül a fotelbe és kezébe veszi a távirányítót és kapcsolgat. Itt nem túl nagy a lehetőségek tárháza, de, ha nincs más, akkor megnézi a rosszabb műsorokat is pihenésképpen. Ezt a netezőknek nem feltétlen szükséges csinálniuk, ha mindenképpen netezni akarnak. Óriási a különbség szerintem. A tájékozódási jog pedig nem sérül, mert közölhetnek bűnügyi híreket csak nem 100%-osan. Eddig sérült, mert szinte csak azt adtak....
Bob! Nagyon sok dologban egyetértünk,ahogy olvastam a posztod.