no, akkor
Valsh im Bashir.
sikerült megtekinteni. érdekes témát boncolgatott a "film". nem is tudom, lehet-e egyáltalán filmnek nevezni. ugyanis számomra egy film képileg is közvetít némi értéket, ennél meg úgy éreztem, hogy a képek csak töltelék, a lényeg a beszélgetéseken van. és akkor el is érkeztem a legnagyobb problémához. a film nyelve számomra teljesen ismeretlen, nem meglepő módon. egy betűt nem tudok héberül, ezért teljesen a feliratra voltam utalva. és ez volt a legnagyobb gond, mivel ez a magyar felirat értékelhetetlenül rossz. tényleg, nem akarok jelzőket keresni, mert "nyomdafestéket tűrő" kifejezéseket nem találnék. a tengernyi félrefordításnál csak a helyesírási hiba volt több, borzalmas. a félrefordítást az angol felirathoz viszonyítva nézegettem, de azt is csak azért, mert olvastam a feliratot és egyszerűen olyan zagyvaságnak, logikátlan hülyeségnek tűnt, hogy egyszerűen nem értettem. ekkor fordultam az angol felirathoz, aminek meg az volt a gondja, hogy időzítésbeli problémák mellett hiányos is volt, legalábbis nem mindig volt felirat a beszéd alatt, így nem volt tökéletes megoldás az sem. nekem ez, hogy a feliratnak köszönhetően nem értettem mindent, nem tudtam helyenként követni, hogy ki kicsoda, ki kivel van, ki mit csinált, elég sokat elvett a filmből.
köszönöm recrea leírását, így utólag összeállt a kép nagyjából. nem igazán ismerem az izraeli szituációt, hogy mi is a helyzet arrafelé.
és akkor a filmről is megpróbálok valamit, csak hogy mindenki boldog legyen. ha eltekintek a felirattól, akkor egészen vállalhatónak mondanám. habár az animáció nem igazán tetszett, de nem is az volt a lényeg. az egyetlen, amiért megnéztem volna élőszereplősen a filmet, az a ruha nélkül úszó néni volt, aki elragadta magával azt a hollandiában élő ürgét álmában (ha jól rémlik, ő volt az). amit mindenképp kiemelnék, az a vége, mikor
az eredetiben mutatja a mészárlás végeredményét. megdöbbentő, hogy ilyenre képesek az emberek. szóval azt nem mondom, hogy napokig fogok forgolódni álmatlanul a film mondanivalójától, de utólag nem bántam meg, hogy megnéztem. pedig mikor megláttam a film címét, kisebb sokk ért, miután megnéztem imdb-n, akkor meg nagyobb sokk, rosszulléttel, hogy nekem egy animált életrajzi filmet kell néznem.

részemről ez egy
7/10
szerk.
bocsánat. igazából nem is gondoltam, hogy egy történelmi témájú film lehet spoileres. de hát akkor így most _talán_ jó. nem értek hozzá.