Asys írta:Akkor mégiscsak másokat akarsz felszabadítani valamilyen rabság alól, de az ember szabadon dönti el, azt hogy milyen igába hajtja a fejét... erre a körülmények sem lehetnek kifogások, látom magam körül az embereket és azt, hogy amit tesznek szabadon teszik, hiú célokat kergetnek? Igen! Tény, hogy így van, de az ő döntésük, az ő nyomoruk és az ő felelősségük, ha emiatt boldogtalanok...
A boldogság bennünk van, nem a körülményekben, ott van a királyi palotákban és a nyomortanyákon is.
Igazságosság? Mindenki részesül benne, mert végül mindannyian eltávozunk innen, bűnös is és ártatlan is meghal végül, már ha egyáltalán léteznek ilyen fogalmak és a morális meghatározások nem csak illúziók...
Annyit még közbeszúrnék, hogy te egyénről értekezel én pedig közösségről... Innentől még inkább értelmét veszti a vita.
A tétlenség a lehető legnagyobb bűn a szememben, ezért nincs értelme a ennek a vitának... Nem felszabadítani próbálok valakit, csak beszélgetek erről és arról. Van, amiben egyetértünk, ergó közös irányba megyünk, van amiben nem, arról esetleg megpróbálom meggyőzni, de az eszközeim ennyit tesznek lehetővé és nem is akarok többet. Akarata ellenében úgy sem tudok és nem is akarok embereket más irányba terelni. Egyébiránt, ha azt gondolod, hogy szabadon cselekszünk mindenben, akkor igen naív vagy... A boldogság természetesen ott lehet mindenhol és ott is van, de nem erről beszélgettünk....
Nem kell senkinek magát megváltónak tekintenie,de azért annál rosszabb hozzáállás, mint hogy tétlenül nézzük a rosszat, nincsen. Meg kell találni a helyes formát, az arany középutat, de felesleges szerintem ebben a kérdésben filozófiai mélységekig hatolni, mert messze nem erről beszélgettünk. Ugyanis egyszer sem írta le semmiről olyan receptet, amit megfellebbezhetetlennek és kizárólagosnak tartok, hanem egyes problémákra próbálkozom ilyen vagy olyan megoldásokat keresni. Hol jót, hol talán rosszat találok tehetségem szerint, ezt nem én döntöm el. Ezekről a problémákról kell beszélni, nem pedig feleslegesen filozofálni...