Veidt_madridista írta: ↑2020.12.10. 10:58:33
Ebben igazad van, csak ezt sem értem, hogy jön az ügyhöz. Ennyi erővel én is megsérthetve érezném magam, mert ha minden fekete rinyál az elnyomottság miatt, azzal minden fehért elnyomóként azonosítanak. Egyébként Franciaországban (hisz Demba Ba ott született) mikor is volt pontosan rabszolgaság, társadalmi elnyomás a feketék ellen?
Tökéletesen egyetértek, ugyanakkor véleményem szerint a feketék "kasztrendszeri" problémái pontosan ugyanabból a törzsi mentalitásból fakadnak, mint itthon a cigányságé. Nekem ne mondd már, hogy egy New York-i középosztálybeli feketét bármilyen hátrányos megkülönböztetés a bőrszíne miatt - vagy hogy egyáltalán kasztrendszerben gondolkodna.
18.-19. századig mondjuk a franciáknál se bántak olyan jól a feketékkel.
De én az USA-ról beszéltem, mivel ez az egész onnan indult.
Ettől függetlenül egy francia fekete azonosulhat az amerikai feketékkel, főleg, mert egy tőről fakadnak.
De mondom, mivel tapasztaltam, éppen eleget, láttam, hogy bizonyos munkákat kik végeznek, amit a rendszer "támogat".
Persze megvannak a gettók is, azok menthetetlenek, de nem minden fekete gondolkozik törzsi mentalitással, sem él gettóban.
Pl. táboromban kirúgták az egyik fekete gyerekfelügyelőt, mert erélyesebben szólt rá a fehér gazdag gyerekre. utána héten egyik fehér gyerekfelügyelő szappant nyomott a gyerek szájába, mert fuck you-zott neki a kisgazdag fehér gyerek, őt nem rúgták ki.
Most ez csak egy példa, de igenis meg vannak ezek a megkülönböztetések, ezeket elvitatni nem igazán lehet.
Nem tudod legyőzni egyik napról a másikra a generációs sérelmeket. Nem lehet.
Mi sem tudjuk félretenni az ellenszenvünket a szlovákok, románok irányába (sem ők, mivel elnyomók voltunk a szemükben valamilyen szinten) a múltbeli sérelmekért, vagy a franciákat utáljuk trianon miatt, stb.
Ezeket nagyon nehéz leküzdeni, túllépni ezeken a történelmi eseményeken, berendezkedéseken.
Nem véletlen, hogy a 19. században amikor felszabadították a rabszolgákat, még évtizedekig erről sokan nem vettek tudomást, és továbbra is űzték. És mondjuk a feketéknek se volt ellenükre ez, mert legalább ellátták őket, volt fedél a fejük felett.
De hogy mondjak egy személyes példát:
régen a táborban nagyon sok orosz dolgozott, a 90-es évek végén, 2000-es évek elején.
Így megszokták a táborozók, hogy a staff az russian, és a russian dormban laknak.
2013ban voltam először, akkor már 5-6 éve nem voltak oroszok ott, de továbbra is ránk russian guy-ként hivatkoztak. Számomra sértő volt, mert magyar vagyok, nem orosz, ezért szóltunk a táborigazgatónak, hogy nem lenne gond, ha lenne erről valami elbeszélgetés. Leültek, elmondták a gyerekeknek, hogy magyarok vagyunk, lengyelek, csehek, szlovákok, stb, és megoldódott a helyzet.
Ezt azért írom le mert írtad, hogy mi nem sértődünk meg ilyeneken.
Nekem rosszul esett, engem ne russianozzanak.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."