2008.01.14. 23:04:30
Vagy elkerülte a figyelmemet, vagy mostanában valóban nem jelent meg 2. világháborúról szóló mozifilm. Nekem még mindig hiányzik egy igazi Iwo Jima-s film, esetleg a don-kanyari eseményekről, illetve az 1. vh vérszivattyújáról Verdun-ről. Számomra a régebbi filmek tetszenek ebben a témában, a Leghosszabb nap, Kelly Hősei, Kémek a sasfészekben, Schindler listája, Stalingrad. (talán még a Zongorista is, de én nem az ilyen történeteket szeretem) Az egyik legjobb az elit alakulat, modern körülmények között, kult. lett. A közelmúlt filmjei nem fogtak meg háborús témában. A legtöbb USA-propaganda film undorító képet adva a háborúról, ez részben az újabb 2. VH-s mozikra is vonatkozik, de legfőképp a vietnami, és ezek után következő konfliktusokról. Iraki témában pedig, sztem egyszerűen cenzúrázzák a forgatókönyveket. Legutóbb az Ellenség a kapuknál fogott meg egy kis időre, persze a Vadászat a vörös októberre sem rossz. A Ryan közlegény-t meg kell nézni, de a mögöttes tartalom nem idézi a régmúlt filmjeit. Ahogyan érdekes a Hart háborúja, de 2-3 év múlva már elfelejtjük.
Ajánlom Sven Hassel könyveit, akit az átlagnál jobban érdekel a 2. világháború, s nemcsak szövetségesek oldaláról. Kítűnő darabok. Rászántam magam, s elolvastam egy amerikai katona 'életrajzi' könyvét, aki szomáliától kezdve írja meg történetét. Annyira nem csalódtam, bár sosem olvasom el, ha nem a 'Mesterlövész' nevet viseli, maga Davis foglakozása. Röviden ennyi. Akit érdekel a téma, s újdonságról tud beszámolni, ill. eddigi tapasztalatairól, az írjon...
"As I walk through the valley of the shadow of death, I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley" - Gen. George S. Patton