Először is, aki azt állítja, hogy Lampard nem technikás és nem jó játékos, az vagy vak, vagy nem ért a focihoz, vagy nem látta még játszani!!! És ezt halál komolyan mondom. Lampard óriási mezőnymunkát végez, szeme van a labdáinak, remekül lát és irányít a pályán, végül, de nem utolsó sorban pedig olyan lövése van, mint szerintem senkinek. Én meg vagyok róla győződve, hogy a világ legjobb rúgótechnikája neki van, de legalábbis az első 3-ban mindneképpen benne van!
Másodszor, mindeki tudja, hogy mik a hiányposztok: vkp és balhátvéd.
Vkp: Szerintem nem a játékosok (Edmilson, Motta) tudásával, hanem a taktikával van a probléma. Be kell ismernünk, hogy a csapat védekezése gyenge, és a problémák nem csak és kizárólag a védelemben keresendők, hanem a csatársorban és a középpályán egyaránt. Már rengetegszer hangsúlyoztam én is, hogy hiányolom a korábbi években megszokott letámadós játékot, hiszen annak a szisztémának köszönhetően egyszerűen nem hagytuk az ellenfelet kibontakozni. Nemcsak sok gólt, de ami szintén fontos, rengeteg labdát szereztünk. Nemcsak a védekező középpályások, hanem a támadóbb szelleműek (Deco, Eto'o, Messi, Ronaldinho, Xavi, stb) is! Jelenleg ez hiányzik, és ez érezhetően vissza is vetette a defenzív játékunkat. Tehát, szerintem nem a kerettel, sokkal inkább a felfogással van a baj, és ezáltal talán kicsit Rijkaarddal is. Ne értsetek félre, nem elküldeni akarom, de ebben a mutatóban iszonyatosan megérezzük Ten Cate hiányát. Ebben biztos vagyok, hogy az a fajta taktika az ő agyszüleménye volt. Máskülönben miért változtatott Rijkaard egy bevált, begyakorolt, a tökéletesig fejlesztett rendszeren???
Balhátvéd (és egyben a jobbhátvéd) szerepköre hatványozottan fontos a mi esetünkben. Mivel a 4-3-3-as felállásban a két "szélső" támadónk rendszeresen behúzódik középre (még jó, hogy R10 és Messi nem rohad meg a mészcsík mellett...

), ezért nem tudjuk kellőképpen széthúzni az ellenfél veédekezését, így a betömörülő vetélytársakkal szemben sokszor tehetetlenek vagyunk. Ez történt például a Nástic ellen is, holott fényévnyi különbség van a két garnítúra kvalitása között. Szóval, nekünk főleg olyan szélső hátvédre van szükségünk, aki a támadásból is (és szerintem ez a fontosabb egy a hozzánk hasonló támadó szellemű csapat számára) bőven ki tudja venni a részét. Sőt...
Szóval én azt mondom, hogy Daniel Alves leigazolásával (Zambrotta át a balra, és nem keverni összevissza, mint pl tette ezt Frank a Tarragona ellen) megoldódnának a támadásbeli problémák. SZVSZ, teszem hozzá...
A középpályán pedig elég lenne, ha visszaállítanánk a pressziót, akkor Edmilson/Motta is sokkal hatékonyabb lenne.
De visszatérve Lampardhoz. Az persze más kérdés, hogy akarjuk-e, és ha
igen, akkor kit áldozunk fel érte. És vajon megéri-e?
Én több lehetőséget látok, ezeket meg is próbálom felvázolni.
1. Megvesszük Lampardot, nem adunk el senkit (Motta és/vagy Edmilson esetleg mehetne) és szerkezetet módosítunk. Lehetne pl egy Milan és jelenleg a Chelsea által preferált gyémántalakzat.
2. Megvesszük és eladunk valakit a Deco, Iniesta, Xavi trióból. Nyilván a választás Decóra esne, mivel nem saját nevelés, ő a legidősebb és egy Chelseavel köttetendő üzlet esetén ő mehetne a másik irányba. Hozzáteszem én sem szívesen adnám el a portugált, annak ellenére, hogy én őt nem tartom olyan fontos és pótolhatatlan láncszemnak, mint ahogyan ezt a legtöbben teszik itt az Eurobarcán.
Essienről pedig senki ne is álmodozzon, ő lenne kb az utolsó a Földön, akitől Mourinho megválna....