Szandi írta:
1, szponzorok. Alap esetben is nehéz találni, még felnőtt férficsapatoknak is kemény meló összehozni egy megbízható szponzort, akkor mit szóljon egy lány utánpótlás csapat?!
2, a klub majd támogat. Tuti nem, mindannnyian ismertük a helyzetet.
3, A játékosok szülei összedobják. Nem valószínű, mivel egy csapat idénye mindennnel együtt kb 8-900.000 ft.
Alap, hogy még a felnőtt csapat se kap fizetést. Kimenni külföldre meg elég nagy rizikó. Ígyhát ha belegondolunk nagy szívás az egész.
Pluszban a pénzhiány egy dolog.
Kb ezen a mentlitáson is kéne változtatni ahhoz, hogy tényleg látványos fejlődést lehessen elérni, és hogy igenis vegyen mindenki komolyan minket.
Pár észrevételem lenne.
Nekem tetszik a női foci, bár nem feltétlen a játék színvonala miatt.
Női foci = amatőr sport amatőr feltételekkel. Nagyapámnak nagyon bejön, de azért teljesen más, mint a férfi foci. Ráadásul sajnos nagyon drága.
Ha összehasonlítod egy női kézivel, vizilabádval, kosárral, ott azért 4-5000 néző garantált egy jobb mérkőzésen. Ahogy én láttam, női fociba pár százan vannak.
Drága, mert kb 20 fős keretet kell fenntartani, utaztatni, versenyeztetni. Kosárban 7-8 játékost, vizilabádban kb 10-et, kéziben 15öt. Drága a pálya is, mert míg az NBIII-ban is szinte félprofi viszonyok vannak, addig egy női csapatnak ugyanazért a pályáért ugyanannyit kell fizetni. Márpedig a focipálya fenntartása nem egy olcsó dolog.
Szponzorok oda mennek, ahol 1)ismerősök vannak 2) rokonok vannak 3) el lehet adni. Első két esetben kevés a pénz, a harmadikban ugye egyrészt a nézettség (az 2-3 sport esetében van) vagy a jól hangzó sportnév (pl. amerikai foci. csak a neve miatt nagyon sok pénz áramlik bele, teljesen feleslegesen. - saját vélemény, mielőtt megköveznétek). Kisebb nevű sportoknál sajnos kevés pénzből kell kihúzni. Amikor én a pécsi floorballcsapatot csináltam, simán volt egy 4-500.000-es éves költségvetés, pedig csak 5 forduló volt egy évben meg heti 1 edzés. Ezt nagyrészt a játékosok állták, akik még emellett ütőt vettek 20.000-ért. mezt, utazást, cipőt fizettek.
Ha egy osztállyal feljebb jutottunk volna, ahhoz jó 1 millió kellett volna.
Nekünk 10 fős csapatot kellett szinte minimálisra húzott nadrágszíjjal versenyeztetni saját zsebből.
Ha nem sértődsz meg, egy focicsapatnál komolyabb szinten 800.000 forint nem egy nagy pénz. 20 fős keretnél minden támogatás nélkül 40.000 forint. Soknak hangzik, de sajnos magyarországon az amatőr sportot meg kell fizetni, csak kicsit kevésbbé mint a profi sportot (sajnos sok csapatnál szinte ráfizetéses, hogy ott játszál, főleg, ha nem vagy sztár. Bár ha sztár vagy, pénzt attól még sokszor nem kapsz).
80 milliós költségvetés vácott volt tavaly, de MLSZ különengedéllyel, hisz ez az összeg még a másodosztályban is kevés. Ha 28 embert minimálbéren tartasz (edzők, vezetők, csapat), csak a fizetés havi 3 millió. Az NB1 versenyeztetési költsége benne van 50 millióba, s mindjárt egy 100-as elment. Reálisan kell egy 80-100 millió a játékosokra és az igazolásokra. Akkor még nem igazoltak játékost, nem fizettek meg NBII-es szintű játékosokat (ki játszana NBI-ben minimálbéren, amikor Megye 1-ben a haverom győzelmenként 50.000et kapott).
Szerk: két sportban van pénz magyarországon: Motorsport és a foci. De focit kb annyian játszanak versenyszinten mint az összes többi sportot összesen, plusz iskolákban, udvarokban, grundokon. Motorsportban meg hatalmas összegek cserélnek gizdát, én is nagyon gondolkodom egy kis csapaton. Évi 5 milliót kellene kb. összehoznom meg egy 10 milliós garanciát, szerintem 1-2 éven belül meglesz a Quad amatőr OB meg a bamakó rally.