Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Nehéz volt a magnós része? Én tavaly azt utáltam a legjobban, valahogy az sosem ment. Egyedül azon buktam pontokat, így hoztam össze 90%-ot. Amúgy húgom is most érettségizett és ő nemvolt túl lelkes miután hazaért.bowlinggolyo írta:Haza értem angol érettségiről.Nem tudom h ti hogy vagytok vele,de egy szimpla középfokú nyelvvizsgával elég könnyűnek bizonyult.
Kinek h sikerült?
1. feladat, fordítás:pety27 írta:Inkább valaki linkelje a holnapi angol érettségit.....![]()
Nembowlinggolyo írta:Csak nem Prokob Ildikó az anyukád?messi1996 írta:Na mit gondolsz?Törit
Csak nem Prokob Ildikó az anyukád?messi1996 írta:Na mit gondolsz?Törit
Na mit gondolsz?TöritSanama írta:Mit tanít anyukád ? :Dmessi1996 írta:
Csak kiváncsi voltam anyám tanít-e téged.
Mit tanít anyukád ?messi1996 írta:
Csak kiváncsi voltam anyám tanít-e téged.
Csak kiváncsi voltam anyám tanít-e téged.bowlinggolyo írta:Pál Szabolcs mert? A 6/5be járokmessi1996 írta:bowlinggolyo neked mi a teljes neved?
Pál Szabolcs mert? A 6/5be járokmessi1996 írta:bowlinggolyo neked mi a teljes neved?
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Én 6 éves korom óta közgázzal akrok foglalkozni akk még pénzügy miniszter akartam lenniKalap1988 írta:Ne haragudj, de szerintem az egyik legfontosabb az önismeret, nekem ne mondja meg senki 18-19 évesen, hogy minek menjek, mert, ha elég intelligens vagyok, az iskolarendszer és a szülők megtanítottak rendesen és éretten gondolkodni, akkor én tudni fogom, hogy mik az erősségeim és mik a gyengéim. Én már 12-13 évesen majdhogynem annak készültem, mint ami lett belőlem (történelemszak:D), apró változások történtek. Szóval nincs szükség ezekre a külön foglalkozásokra, erre képesek a szülők is és a jó tanárok. Az a baj, hogy a tanárképzés romokban hever, ha az jobb lenne, akkor nem lenne szükség plusz pénzért pályaorientációs bohócokra:D (nem akarok senkit sem megbántani, úh ne vegyétek komolyan). A szememben az ilyen nem szakma, nincs mögötte akkorra teljesítmény. Egy jó tanár ezt mind tudja. Mellette meg még tanár is...
Nem rossz. Félreértelmezted a kérdést. Azt írja, hogy jelentős volt az önkéntes, szerveződés nélküli bevándorlás. Ez pedig igaz, mert éltek szlovákok Nagy-Magyarország határain kívül is. A régi szlovák és cseh területeknek mondott részek csak kis %-a esett a Magyar-Királyság területére. A Honfoglaláskor csak az Észak-Nyugati csücsökben éltek szlovákok. Főként a Morava-tól Ny-ra. Később települtek be, illetve természetesen szaporodtak el nagyobb számban. Emellett persze volt belső migráció is, de a feladat szövege nem is írja, hogy kizárólagosan betelepülésről lenne szó. A szerb és a ruszin és a román is jó emellett természetesen.bowlinggolyo írta:Most olvastam a töri megoldókulcsát és az fn.hu-n azt láttam, h az 5. feladat c válaszában hiba van.Mivel a szlovákok nem bevándoroltak ahogy a feladat mondja,hanem az országhatárán belül vándoroltak (migráltak).Tehát ez hibás a jó válasz a szerb és a ruszin=rutén lett volna a román mellett
Egyébként nem volt egy vérlázítóan nehéz feladatsor.
Ebben egyetértek, de én pl nem csak beszélek, hanem teszik érte. Az meg ne haragudj, de butaság, hogy a politikusoknak nem kell tenniük rte. Ő k egyrészt ugyanolyan emberek, mint mi, másrészt a kellemes életük és a sok pénzük, a pozíciójuk okán 10 annyi felelősség van rajtuk és több kritikát el is kell viselniük. Legalább a 40-50% felelősség az övék. Hisz az oktatási rendszert, a médiát ők nem pedig én tudom megváltoztatni:Dkennyke04 írta:miután mindenki tudja a megoldást és látja a hibát, egy 40év múlva visszatérhetnénk rá, mert rajtunk fiatalokon múlik mi lesz akkorpl. szidják a tv-be mindig a magyar városokat, hogy koszosak lepukkantak stb. és hangoztatja is mindenki, hogy derossz nekünk, de 5perc múlva azt látod, hogy csikket stb. úgy dobja a földre az emberek 90%, hogyha még rászólsz ő van felháborodva... és ez minden más dologgal így van. "értem én, de lesz*rom". Szemlélet váltás kell, de a média csak kis százaléka fogja segíti elő ezt, nem is a politikusoknak kell tenni egyes dolgokért, hanem a lakosságnak, nem csak magyarázni, nekem meg ez a véleménye
Ne haragudj, de szerintem az egyik legfontosabb az önismeret, nekem ne mondja meg senki 18-19 évesen, hogy minek menjek, mert, ha elég intelligens vagyok, az iskolarendszer és a szülők megtanítottak rendesen és éretten gondolkodni, akkor én tudni fogom, hogy mik az erősségeim és mik a gyengéim. Én már 12-13 évesen majdhogynem annak készültem, mint ami lett belőlem (történelemszak:D), apró változások történtek. Szóval nincs szükség ezekre a külön foglalkozásokra, erre képesek a szülők is és a jó tanárok. Az a baj, hogy a tanárképzés romokban hever, ha az jobb lenne, akkor nem lenne szükség plusz pénzért pályaorientációs bohócokra:D (nem akarok senkit sem megbántani, úh ne vegyétek komolyan). A szememben az ilyen nem szakma, nincs mögötte akkorra teljesítmény. Egy jó tanár ezt mind tudja. Mellette meg még tanár is...bowlinggolyo írta:Ezért kellene a tantervbe integrálniSanama írta:Szerinted ilyenre 10ből hány ember megy el?
Azon az emberen,aki nem hatáorzta el magát,úgysem fog az segíteni,hogy egy asztal mögött ülő valaki azt mondja,hoy neked informatikusnak kell menend fiam!
Kicsit elbeszélünk egymás mellett, mert teljesen egyetértek veled. Én csak azt írtam, hogy kell a világtörténelem is, de messze nem az a fontosabb. Sőt:) Nemzeti érzelmű emberként nem is mondhatnám azt, hogy a világtörténelem fontosabb. Épp ezért írtam, hogy sokkal több és nem ferdített magyar történelemre lenne szükség. Amit most tanítanak, vagy kérnek az érettségin, azt 40-50 évvel ezelőtt majdhogynem egy 8-os tudta, mert a Klebelsberg Kunó által lerakott iskolaprogram és tanterv még élt akkor. Ez hiányzik. Akkor a tesióra is több volt:)Rinku írta:Kell világtörténelem, kell, mert az alapműveltség része! De nálam a francia történelem soha nem lesz egyenrangú Szép Hazám történelmével! A nemzettudat kezd eltűnni! Nem abban van a nemzettudat, hogy most írtsuk ki a nemkívánt lakosságot, hanem, hogy tudom, hogy mi történik, tudom, mire lehetek büszke, kik votlak, kik a nagyjaink. Legyek tisztában népem és hazám történelmével, tiszteljem e földet, ami a Szülőhazám, ne azért éljek csak itt, mert anyám itt szült meg. Ez az én Szülőföldem, legyen meg a kötelék hozzá! Ez az, ami kezd eltűnni, pedig mi aztán tényleg büszkék lehetünk nagyon sok mindenre!Kalap1988 írta:Nagyon sok igazság van abban, amit írsz, erről beszéltem én is lentebb, csak más dolgokra tértem ki részletesebben. Pár dologgal nem értek egyet, de ez így van rendjén. Tesin sok mindennel kell foglalkozni, sztem nincs baj a mérlegállással sem, ha annak előtte már megszeretik a diákok a testnevelést. Ugyanígy, ha szeretik a matekot, akkor lehet többet tanítani. Történelemből pedig kell a világtörténelem is, anélkül nehéz értelmezni a magyar történelmi helyzeteket is. De valóban több figyelem kel a magyar történelemnek. A nemzetudatnak.
A mérlegállásba nem megyek bele, mert szerintem még mindig baromság, de sportolni jó és kell is a testmozgás. Szeressen és akarjon a gyerek sportolni, mozogni! Sok jóbarátra lehet szert tenni, ha elfogadod a meghívást a grundon! Én pl vagy 30 új emebrt ismertem meg azzal, hogy igent mondtam egyik osztálytársam kérdésére; "Lejössz focizni velünk?" Lementem. Az egiyk legjobb barátom onnan van. Focizni jó, kosarazni is, de úszni is nagyon szeretek!Tanulni kell, de úgy is lehet pihenni, hogy kikapcsolod az agyad és kicsit felpörgeted magad! Százszor többet ér, mint leülni játszani...
Ez meg a tanár hibája,mert ő rendeli a tankönyveket ,hogy miből szeretne tanítani,azt csakis ő dönti el.Ronaldinho&Barca írta:Ha már olvasás megszerettetés, akkor a tankönyvek terén is lehetne egy kis "reformot" végrehajtani. Nem egy évre emlékszem amikor megvettük a drága tankönyveket év elején, és tanár első órán azzal indított, hogy akár ki is dobhatjátok, mert szarra se jó, nem lehet belőle tanulni..
Sztem nem is a kompetencia-méréssel van a baj (mekkora királyság, nekünk lesz idén is, megint el tudok olvasni egy könyvet közbenKalap1988 írta: A kompetencia-mérés: Egy butaságnak tartom, és a pedagógusok nagy része is. Bevált ny-európai szokás,de a hülyeséget onnan sem feltétlen kell átvenni (lásd Bologna...).
Ezért kellene a tantervbe integrálniSanama írta:Szerinted ilyenre 10ből hány ember megy el?
Azon az emberen,aki nem hatáorzta el magát,úgysem fog az segíteni,hogy egy asztal mögött ülő valaki azt mondja,hoy neked informatikusnak kell menend fiam!
Szerinted ilyenre 10ből hány ember megy el?bowlinggolyo írta:Pontosan erre vannak azok a személyiség tesztek amiket elvégeznek egy ilyen pályaorientációs mérésenSanama írta:És az az illető honnan fogja tudni,hogy engem mi érdekel?
Mert meglátja a jegyeimet? Meglátja,hogyan nézek ki?
Attól függetlenül nem fogja ismerni a személyiségemet.De ha jártál volna ilyenen te is tudnád