Üdv! Ez az első hozzászólásom, ebben próbálnám objektíven jellemezni azt, amit a Tito-éra alatt látok mind játékban, mind hozzáállásban - legyen az vagy a klub, vagy az edző hozzáállása -.
Amit leírok szigorúan egy saját vélemény a klub filozófiájáról, kérlek titeket, hogy cáfoljatok rám, vagy erősítsétek meg a leírtakat, kíváncsi vagyok, hogy hányan osszátok a véleményemet, esetleg hol van buktató a véleménysorban.
Sok nyilvánvaló dolgot leírok, de így lesz teljes a kép, hisz' most nem reagálok semmilyen hsz.-re, csupán a magvas gondolataim írom le.
Meglátásom szerint amióta Tito az edző azóta a szélek sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak támadásban és védekezésben is. Robotmunkát végeznek, ezzel lezárva a széleket és zavarva az ellenfél támadásépítését. A pályát a csapat széthúzza, több helye marad a belső-középpályásoknak, így több idejük is a szervezésre. A hamis kilencesünknek így nem feltétlen kell törődnie az ellenfél szélső védőivel, ha pedig igen, egy szélső támadónk mindenképpen szabadon marad. Így támadásban jó esetben marad egy ember üresen, amit megjátszva gólt érhet el a csapat. Ehhez mindenképpen önfegyelem és precízió szükséges hatalmas munka árán, de ha eredményesen tudja csinálni a csapat akkor megéri.
Védekezésben nagy hangsúlyt kap a két szélső támadónk, akik fel-alá robotolva elfoglalják a széleket, és helyet nem hagyva védekeznek. A szűrőnknek megvan a sávja, előtte a két irányító helyezkedik el, felvéve az ellenfél szűrőit, így alakítva ki létszámegyenlőséget a hátsó alakzatnál. A csapat veszélyes fegyvere a lestaktika, amit a középsővédőknek kell megoldani, mert a szélsőink rendre egy sorral feljebb védekeznek, a szűrő vonalában. Így tért nyerünk, és rákényszerítjük az ellenfelet arra, hogy közel játsszon a tengelyünkhöz, ezzel veszélybe sodorva a támadásukat.
Arról nem is beszélve, hogy ha a hátsó szélsőink valamelyike nem marad fent nem sok lyuk van.
Labdatartásban a fentebb említett taktika miatt (pályaszéthúzás és társai) mindig van egy üres ember akár szélen, akár középen, így mindig van megjátszható ember.
Legalábbis a valóságban így kéne kinéznie a jelenlegi taktikának, amelyet vitathatunk, hogy szélsők, vagy csatárok kellenek-e inkább. Én megjegyzem, hogy szerintem a védekezést valamelyest át kéne szervezni, de erre később kitérek.
A szélsők fel-alá robotolásához hatalmas erőnlét szükséges, és agresszió az ezzel járó letámadáshoz. Nos.. Ez hatalmas energiafelhasználás. Kifutják magukat a hosszú sprinteken, rövid sprinteken, így a kapu elé, pillanatnyi fáradsággal (lévén hatalmas sprint végén érnek oda -> dekoncentráltság) a helyzet kimarad, mert a játékos nem tud kellően összpontosítani a célra, legyen az nagyon precíz labdaátvétel, vagy kapáslövés (most ne firtassuk azt, hogy ennek van-e valós alapja, aki focizott már huzamosabb ideig magas szinten az tudja, miről beszélek). A védekezést ezért olyan szinten át kéne szervezni, hogy ezeknek a szélsőknek ne kelljen kifutnia minden energiáját, és ne csak arra legyen erő, hogy a kapu elé érjenek, hanem arra is, hogy berúgják a helyzetet. Meglátásom a védelem nagyon magasra jön, így a lassú középhátvédeinket az ellenfél könnyűszerrel lekontrázza. Ahhoz, hogy ezt megakadályozza a csapat remek visszazárás kéne, de ezt mint látjuk nem sikerül megoldani. Ezért vagy gyorsabb középhátvédek (erre még kitérek), vagy hátrébb tolt védelem szükséges. A hamis kilencesnek a védekezésből (esetleg letámadásból) jobban ki kell vennie a részét, hisz' a csapat mindig arról volt híres, hogy csapatban védekezünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy nem csak a két szélső támadó rohangáljon. Ha a középső támadónk többet futna, kevesebbet kéne a szélsőknek, így energiát spórolnának (még mindig azt mondom, hogy a szélsők lehetnének jobban gyilkos ösztönűek).
Támadásnál a kevesebb szélső futásból adódóan ugyanúgy felérnének a játékosok kapu elé, de lenne energia a befejezésre is, így talán, ismétlem, TALÁN, sikerülne a szélsőhelyzetet gólra váltani.
Alexis mindig kontracsapatban játszott, neki ahhoz van tehetsége, hogy hatalmas mezőnymunkával helyet teremtsen a társaknak, esetleg a kapu elé érve veszélyes legyen. Utóbbi nem valósul meg a fentibb okok miatt.
Pedro a Pep-érában nem rohangált ennyit a szélen; a gyengébb teljesítményt az ő esetében is a sok futásnak tudom be.
Persze most jöhet a kritikaáradat, hogy akkor Villa miért lövi be. Nos azért, mert neki nincs akkora mezőnymunkája, mint a fentebb említett két játékosnak, így marad energiája arra is - és figyelme is marad -, hogy az akciókat befejezze. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy ő mindig befejezőcsatár volt.
Xavi egyre kopottabb, szerintem Thiago hanyagsága tapasztalattal kiküszöbölhető, de ehhez az kell, hogy többet játsszon a bajnokikon, ezzel el is értünk szövegem fő vitatémájához.
Úgy gondolom, hogy a klub egy hatalmas gondot göngyölít maga előtt. Nevezetesen az ifjak beépítését. Bartra, Muniesa már évek óta kopogtat az ajtón, és a bajnokikon nem vérteztük fel őket kellő tapasztalattal, hogy beugorhassanak a mélyvízbe.
Ez igaz Thiagora is. Évek óta vár a lehetőségre, remekül rotáltuk, hogy készen álljon, az adott pillanatban - amikor Xavi megkopik -, és remekül vezényeljen. Nagyon kevés lehetőséget kapott bajnokikon - tehetségéhez képest -, így most még mindig csiszolásra szorul, miközben már jóval előrébb tarthatna.
Elképesztő sok csatár van a keretben, és Neymart is hozni szeretné a vezetés. Mondhatjátok, hogy Deu majd évek múlva jó lesz. Akkor most megkérdezem.. Hol lesz jó? Deu nem tud a B csapatnál ennél sokkal tovább fejlődni, és meg fogja unni a várakozást. Lehet, hogy van egy Tello a keretben, aki remek csere fáradt csapatok ellen, de sok potenciál nincs benne. Amit ő játszik az simán lehetne Deu ideje is, bármennyire nem tart ott, mint Tello. Egyszerűen a nagyobb potenciál miatt. Cuenca az én szememben nem tart valami jó helyen, de ez legyen az én bajom.
Kérdem én, ha ennyire gyatrán állunk középhátvédekből - Puyol öreg, sokat sérült -> bármennyire tisztelem a Kapitányt, az idő már eljárt fölötte -, és nem vagyunk/voltunk hajlandóak az ifiket játszatni, akkor miért nem igazoltunk egyet? Oké, Song jó igazolás, szeretem a játékát, de nem neki kellett volna a prioritásnak lennie, ott Masch is tud játszani, ha muszáj. Egy középhátvéd kellett volna, nevezetesen Sakho vagy Hummels. Mindkét játékosnak remek passzolója van, robosztusak, viszonylag gyorsak - főleg Piquéhez képest -, lenne helyük, és a védőinket is tudnánk rotálni valamilyen szinten.
Azt megjegyezném, hogy Piqué sem lenne vészes -, sőt -, ha nem minden második meccsen mással kezdene középen.
Neymar leigazolása ésszerű ötlet - tehetséges, veszélyes a kapura, gyors -. Az ára rettentő magas, ezért úgy gondolom, hogy inkább Deu jöjjön fel, és annyit alakítsunk az alakzaton, hogy a szélsők ne haljanak meg a befejezésre (ez csak pillanatnyi fáradság, 2 mp sétával leküzdhető, de mégiscsak számottevő -> a focisták, főleg a sokat futók tudják miről beszélek).
Szerintem a kapusposzt túl van értékelve. Mármint lábilag, ha fogalmazhatok így. Persze ez túlzás, mert fontos, hogy a kapus is tudjon passzolni a Barcában, de nem ez jelenti a fő nehézséget. A Barca kapusának nem sok hárítanivalója van egy meccsen, így folyamatosan ébernek kell lennie. Szerintem a kapusunk formája nagyban függ a védelemtől is.
Az én kezdőm a következő lenne jövőre (ami tény, hogy sok pénz, de megérné kisebb eladások mellett): A kapusról vitatkozhatunk

Valdés | Alves - Piqué - Hummels - Alba | Busi - Xavi/Thiago - Iniesta | Alexis/Pedro/Messi - Neymar/Pedro/Alexis - Messi/Villa.
Vitatható kezdő, de szerintem tökéletes lenne néhány taktikai módosítás után, aminek én szükségét látom, de gondolom ezzel nem sokan értetek egyet. (ezért saját vélemény, nem?

)
A vészkorongokat nem kell kongatni, mert nem olyan vészes a helyzet, de szerintem nem árt tanulmányozni a dolgokat minden oldalról.
Köszönöm a figyelmet, remélem van olyan elvetemült aki elolvasta. Kérem reakciótokat erről a rövid elemzésről.
Üdv.