2009.05.18. 19:55:07
Egy lényeges meccsel a szezon vége előtt lenne pár észrevételem az idei csapatról és mit lehetne ez ellen tenni a jövőben:
Először is a csapat egyik hibája a nem elég erős és hosszú cseresor. A középpályán Hleb, Guddy, Keita és Busi sem tudnak plusz nyújtani csereként, az utóbbi kettő játékos megbízhatóak és mindenképpen megtartandóak, de egyértelműen szükség lenne itt egy kreatív középpályásra is (szívesen látnám Thiagot esetleg ilyen szerepben).
A védelemről szólva: ez a leggyengébb csapatrészünk. A játékosok megvannak egy jó védelemhez a nevek alapján, de ez már jó ideje nem áll össze, ide kellenek keretbeli változások is. Caceres padon ücsörgésének nem sok értelmét látom, így sose lesz belőle semmi, kezdőbe meg még nem való. Alves és Piqué kivételével nincsenek hosszú távú megoldásaink a védőposztokon. Puyolra nagyon sok szerep fog még sokáig hárulni, de már nem ő a jövő az biztos, Marquez nagyon inkozisztens, a zseniáis meccsektől kezdve sok hülye belépő és eladott labda is benne van a játékában minden percben. Márpedig egy védelem legfontosabb ismertetőjegye a stabilitás. Militotól nem tudom mit várhatunk, nagyon nagy sérülésen van túl, és első évében azért nem győzött meg arról, hogy neki jár egyértelműen a kezdő poszt. Balvédő poszt is üres lesz jövőre, Abidalt mindenképp meghagynám, elég Syl távozása (Taiwo játéka például tetszett tegnap). Szóval ebbe a csapatba egy hosszútávú Piqué társ kellene, aki lehet hogy Henrique lesz, de én nem láttam még játszani, szóval nem tudom mire lehet tőle számítani. Jobbhátvédre szerintem nincs szükség, Puyol le tudja hozni a posztot simán, én inkább középső védőben gondolkodok, ahol mennyiség van bőven, csak minőségileg nincs meg a kell stabilitás.
Támadók: itt sincs igazán cseresorunk. Bojan egyedül kevés, más meg nincs (Pedro ügyes gyerek, de ketten is nagyon kevesek). Felmerül a kérdés: igazoljunk valakit cserepadra, vagy esetleg egy kezdőt? Én a kezdő balszélső mellett tenném le a voksomat. Elsősorban azért, mert így erősödne legjobban a támadószekció Henry 32 éves korával már nem hosszútávú megoldás (és csak eseti kezelést csinálnánk), és idén szinte sérülésünk se volt a támadó trióban, ez jövőre korántsem biztos, hogy így lesz. Ribery vagy Silva, ez nálam a kérdés. Ekkor Henry kiszorulna a papíron legerősebb kezdőből (mint ahogy lassacskán Puyol is), viszont ez nem jelentene sokkal kevesebb játéklehetőséget senkinek (pihentetés+ sérülés), mindenki lehetne a támadótrióból kezdő majdnem 40 meccsen elviekben. Henry szolgálna univerzális támadócserének amikor a legerősebb kezdő állna fel, aki balszélről és középcsatár posztról is akármikor tudna változást hozni a meccse képébe ( Henke Larsson 2), mert jelenleg a padon nincs ilyen játékosunk egyszerűen. Egy kezdő szintű új balszélsővel legalább plusz egy taktikai hadrendet nyernénk egyből ( nem a 4-3-3 megváltoztatására értem, hanem játékvitelre).
Tehát ezekkel a változtatásokkal a mostani Barca hiányosságait úgy tudnánk pótolni elviekben, hogy nem okoznánk nagy súrlódást az egyes játékosok cserélésével, és egy hosszabb távon is kompetitív csapatot tudhatnánk magunkénak.