Sosem rejtettem véka alá, hogy számomra Ibrahimovics mentalitása, személyiségéből a külvilágnak mutatott része számomra unszimpatikus. Ez különösebben nem érdekelt, míg nem igazoltuk le. Féltem a csapategységre gyakorolt hatásától, kilengéseitől, összetűzéseitől a szurkolókkal, botrányosan soknak tartottam az érte kifizetett összeget, sajnáltam Eto'ót is, s nem láttam benne a csapat következő meghatározó támadóját.
Persze, meghatározó lett, csak épp más értelemben. Nagyjából olyan szintet produkál, mint Berbatov, csak a bolgár ennek megfelelően kevés szerephez jut, míg nekünk egy egész idényen keresztül el kellett bírnunk őt, akármilyen formában volt. S ami a legbosszantóbb, hogy a taktikánkat nagyrészt miatta változtatta meg Guardiola, bizonyos mértékben Messi miatta került középre, lett fostalicska szélsőjátékunk, impotens,lassú támadójátékunk. Hangsúlyozom, miatta IS, de jócskán kivette a részét mindebből.
Igazából ezt egyszerűen elhibázott döntésnek nevezhetjük, amiben Pepnek nagyobb felelőssége van, ugyanakkor ez szánalmas hozzáállással párosult. Mert amikor egy ilyen drága, ekkora hírnevű játékos esetében, ennél a klubnál 20-30 perceken történő intenzív mozgást, letámadást és csapatszellemet kell dicsérnünk, s örülni, mint majom az ánuszának, az tökéletesen mutatja, hová süllyedt az ázsiója, s hogy mi is meddig eresztettük a mércét.
A legszebb: mi alkalmazkodjunk hozzá, változtassuk meg a futballról alkotott véleményünk, az erényeink adjuk fel az ő esetleges fellendülése érdekében. Hol vagyunk uraim? Most vagy én vagyok elmeroggyant, vagy nektek kellene elgondolkodni azon, hogy melyik a kedvenc csapatotok.
Hogy mi zajlik benne, szerintem ő maga sem tudja. Az, hogy egy teljes szezonon keresztül minden bizalmat megkapott, szerintem nem vitás. Elegendőnek kellene legyen, hogy vért izzadva küzdjön, harcoljon, beépüljön. Most odáig jutottunk, hogy úgy érzem
egyrészt luxus őt a csapatnál tartani, másrészt pazarlás. Utóbbit saját magára értem elsősorban, hiszen valóban klasszis támadó ő, de mentális összeomlása, valamint ez a környezet, s a játékrendszer - amit hiába mondja bárki, amennyire a csapat stílusa, az alapanyag engedte, megpróbáltunk hozzá is idomítani, bőségesen - egy középszerű lesipuskást faragott belőle, akire én személy szerint nem tudok úgy tekinteni, mint egy biztos pont, egy klasszis elsőszámú ék, aki hátára tudja venni a csapatot, villan, stb.
Lehet itt gólokról, egy-két gólpasszról beszélnünk... mélységesen maga alatt teljesít, s ez nem csak számára, a csapatnak is elviselhetetlen. Mert azt nem nevezném formahanyatlásnak, vagy a másik oldalról türelmetlenségnek, ha valaki sorozatban 15 meccsen nem tud újat hozni a játékába, ezért megtalálják, padra követelik, kifütyülik, s mégis ott van a következő kezdőben, majd ugyanolyan átlagosan, sokszor gyengén teljesít.
Mégis, mit kellene tenni, hogy itt valóban klasszis teljesítményt nyújtson? Eladni Messit, klónozni Xavit, angol stílusra váltani, a Calcióba nevezni jövőre, s elnevezni a klubot FC Ibrahimovicsnak? Mert egyébként olyan ábrándokat, képzeteket, téveszméket, mint hogy "idő kérdése", illetve "most is jól teljesít", stb., azt ideje elhessegetni.
Nem mindenben őt hibáztatom. Csupán azt mondom, hogy
egy másik csapatban ugyanolyan klasszis lenne azzal a pimaszsággal, flegmasággal, ami jó teljesítményének alappillére, s nem vergődne. Ez luxus. S akkor arról még nem is esett szó, hogy a helyén pedig egy másik játékos, még ha nem is olyan jó képességű, számtalanszor hasznosabb lenne a csapat számára. Vagy legalábbis ha csak fele annyit gólt szerezne, de azt kreativitással, egy, az egy elleni megnyert csatákkal, hihetetlen mezőnymunkával, alázattal, mozgással kompenzálná úgy, hogy illeszkedne a csapatba, a játékosok közé, jól érezné magát, erősítené a csapategységet, s nem csak egy-egy mérkőzésre lenne képes felpörögni, valamint a szurkolók többsége feltétel nélkül bízna benne, hogy képes eldönteni akármilyen mérkőzést.
Nem rossz statisztikák, de emlékezzünk a többség véleményére:
"Ibrahimovics messze a leglenyűgözőbb legtechnikásabb csatár, imádom a játékát, olyan gólokat amilyeneket lő, csak ő tud."
"Minden adott hogy megmutasd, megállíthatalan vagy és a techinkai készséged maximális amit itt talán mégjobban ki tudsz használni. "
"...úgy nem tud bánni senki a labdával ahogy ő, fejjátéka páratlan és a labdát az OLASZ!! védők között ahogy megtartotta páratlan!!"
Tehát, miután ezekből semmi sem mutatkozik meg itt, nincs értelme statisztikákról beszélni. Nyomokban sem tapasztaltam ilyesmit. Persze, majd jövőre...

Mégis mitől? Egy másik dimenzióba kerülünk?
Nyilvánvaló, hogy itt marad. Elégedett nem leszek. Kissé beletörődtem február környékén, ez most is így van. Nem látok rá semmi esélyt, hogy a következő szezonban újjászülessen, ezt nem is várhatjuk el. Ugyanúgy lőhet gólokat, de ugyanaz a szürke, ellenszenvet kiváltó, támadásainkat lassító, sokat szabálytalankodó, lesen őgyelgő, önbizalomhiányos támadó lesz Katalóniában. Ugyanúgy bízhatunk benne, vitázhatunk, jöhetnek minden egyes, már-már nevetséges gól után a vállveregetések, ő akkor
sem lesz ebben a csapatban sohasem vezéregyéniség, klasszis, hasznos támadó, csapatjátékos. Nem az ő hibája, de alkalmatlan erre.
Az pedig, hogy egy Ibrahimovics szintű csatár sétálgasson tanácstalanul, kedvtelenül, megjátszhatatlanul a pályán ilyen anyagi vonzatok mellett,
következmények nélkül (ez alatt padoztatást, szankciókat értek, nem a támadósorunk impotenciáját), úgy, hogy például Bojan lehetőséget sem kap - nem azért, mert ő jobb, s elé kellene helyezni, vagy hasonló, csak hogy legalább annyira formába legyen, hogy ha egy BL-elődöntő visszavágóján 10 percre élet-halál harcba bedobják, két helyzetből ne csak egyet értékesítsen, s háromból ne csak két embert verjen meg, illetőleg esetleg fejlődjön is -, hogy kizárólag Messin álljon, vagy bukjon a csapat támadójátéka, az egész egyszerűen
fájdalmas pazarlás a legmagasabb szinten és bár tartható, de értelmetlen. Láthatólag ő sem képes itt többre, s bármennyire is mutatja felénk, hogy akarja, WC-papírnak is kevés, üres szavak. Ezt megfejelve még láthatóan pocsékul is érzi magát, ha a pályán van.