2007.05.28. 10:01:21
Először is: én klubszinten soha, sehol nem fociztam. Kispályán igen, elég sokat. Amúgy mindig a kapuban állok, egy kicsit bolond vagyok, de ha elkezdődik a meccs, akkor számomra más nem létezik.
Másodszor: a profi magyar fociban tevékeny részt vállalók, igenis szégyellnivaló teljesítményt nyújtanak. 20 éve csak a duma megy, a mellébeszélés, meg h látszik az alagút vége. Csak az a kérdés: melyik? Amelyiken bementünk? Akkor még vagy 100 évig várhatunk, mire meglátjuk a másik végéről pislákoló fényt. Mit vártok attól az embertől, aki előbb kijelentette, h nem akar ő ligaelnök lenni - és mégis az lett. Utána fennhagon közölte, hogy esze ágában sincs MLSZ-elnöknek lenni - oszt mégis az lett. A válogatottnak nincs két olyan focistája, aki európai mércével mérve elérné a közepes színvonalat. Ott van pl. Gera. A WBA-ban biztos jól nyomja - hogy hogyan nem tudjuk, hisz nem látjuk, írni meg azt írnak róla, amit akarnak. De, egyet tudok: a magyar válogatottban egy éve semmi emlékezeteset nem mutatott. És ő a sztár. Ha ő sztár, akkor Kaká, R10, CR, Figo, Giggs, Deco micsodák?
Harmadszor: hogy milyenek az edzések? Itt, Szombathelyen, a Hali állítólag fel akar jutni az nb1-be. Mivel az edzőpálya mellett megyek el mindennap a munkába menet és jövet, pár alkalommal volt szerencsém látni az 'edzésüket'. Hát, ha Janics Natasa vagy Nagy Tímea így készülne a világversenyekre, akkor az előbbi belefordulna a vízbe, az utóbbi meg 15-0-lal kiesne a selejtező első körében. Komolyan mondom, egy kispályás bulimeccs alkalmával én jobban elfáradok a kapuban, mint az nb2-es focisták az edzésen. A futás a pálya körül abból áll, hogy lassan bandukolnak, sétálgatnak, a sarkokat nagy ívben levágják, és közben jóízűeket röhögnek. Volt rá példa, hogy a játékos alabdát elrúgta a francba, és kb. 3 percig tartott mire visszaért vele a pályára. Nos, ilyenkor ha én edző vagyok, azt a játékost jól fenékbe billentem, és elküldöm az irodába a szerződéséért.
És gondolom, ha itt így megy, ezmásutt sem lehetmásképp, hiszen ha nem így lenne, előbbre tartanánk.
Negyedszer: ha én vállalat-igazgató lennék, nem lenne kérdéses számomra, hogy inkább Nagy Tímeát szponzoráljam, mintsem a mai magyarfocit. Sőt, továbbmegyek: a magyarfoci állami-önkormányzati támogatását egyszerre meg kellene szüntetni, egy fillért sem szabadna az adófizetők pénzéből számukra kiutalni. Mert nem érdemlik meg, nem dolgoznak meg érte. Mutassatok még egy olyan foglalkozást, ahol nulla munkával milliomossá lehet válni! Nem hiszem, hogy van ilyen.És ez nem demagógia, ez a színtiszta magyar valóság.
És, ötödször: miért van az, hogy ami tőlünk nyugatra, keletre, északra és délre kva jó üzlet, jó szórakozás, teltek a stadionok, nálunk nem működik. Mert a fejétől bűzlik a hal.
És nem a hobbiból, a kispályán, örömfocit játszókra céloztam most sem, meg a korábbiakban sem. Ők minden tiszteletet megérdemelnek, ők a játék szeretetéért játszanak.