Nem tudom ti hogy vagytok vele,de én már akkor boldog leszek,ha idén (2010-re és nem mint szezonra gondolok!!!) egy címet tudunk nyerni.
Ez a csapat már nagyon nem a triplázó,ellenállhatatlan Barca. Persze lehet mondani,hogy ez természetes meg stb. - ami persze igaz is- de nekem akkor is kicsit csalódás a csapat. Nem azért csalódás,amiért nem nyerünk minden meccset 3-4 góllal,nem. Itt sokan vannak,akik az ehhez hasonló mondatra rögtön ugranak,de már most leszögezem,hogy nem erre gondoltam. A játékunk képére gondoltam, arra,hogy vezetés megszerzése után leállunk, nehézkesen építjük a támadásokat és azok a játékosok,akiknek vezéreknek kellene lenni, gyengén és ráérősen játszanak,ami átragad a többiekre is. Ráadásul én sokszor látom rossznak a taktikát is. Sokszor 0 a széljátékunk,amivel tavaly ellenállhatatlanok voltunk.
Az alapcsapatunkat tekintve a védekezéssel lehetünk a legjobban megelégedve. Valdes idén egy potyát kapott,annak sem volt jelentőssége,ettől eltekintve én nyugodtan nevezném bravúrkapusnak. Az Alves-Puyol-Pique-Abidal védősor pedig a lehető legkevesebb gólt kapja,mindegyikük kiválót nyújt a védekezésben. Azonban a Barca játékában nagy szerepe lenne a szélső védők támadásokhoz való csatlakozásához,amiben pedig mind Abidal,mind Alves gyenge idén. Kettőjük közül Alvestől várnám a jó támadófocit,mert Abidalnak ez köztudottan nem az erőssége (ami nem is baj,mert adott esetben nem árt,ha 3 védő hátrébb helyezkedik,hogy ne kapjunk kontrából gólt). Alvesben viszont én nem látom azt a játékot,amit 2008 őszén nyújtott,sőt jópárszor még az akarás szikráját sem,ami kicsit elszomorít.Persze vannak jó megoldásai,de ez nem az a játék,amiért idehoztuk.
A középpályánkból hiányzik a stabilitás,amit Touré megadhatna,és amikor pályán van,meg is ad. A probléma mindössze annyi,hogy a sztáredzőnk ezt nem akarja észrevenni,ami szerintem hiba. A két szervező középpályásunk közül egyedül Xavi játszott idén eddig a saját posztján,mert Iniesta szélső támadóként lépett pályára. Xavi pedig eddig számomra idén hatalmas csalódás,mondhatnám Iniesta nélkül önmagában kevés,amit tud. Alig van elvétve egy-egy indítása,amiből az előző szezonokban meccsenként volt legalább 4-5.A passzai nagy része pedig vagy visszafelé megy vagy, tehetetlenséget tükrözi.Nála sem látom azt az akarást,ami eddig jellemezte sajnos. Iniesta az,akivel én eddig teljesen elégedett vagyok.A játéka közel sem az,amit ő valójában tud,de ennek az az oka,hogy nem azt játszik a meccsek nagy részén,amit kellene.
Rátérve csatársorra: henry idén nagyon kevés, én úgy látom,hogy kiégett szinte teljesen (ami persze valamilyen szinten érthető,mert nem egy fiatal játékosról van szó),sablonos, kiszámítható a játéka ,az akarás pedig szinte a nullához közelít. Normális esetben nem lenne már helye a világ legjobb klubjaként szereplő Barca kezdőjében. Messivel kapcsolatban pedig sajnos az aranylabda-szindróma jeleit látom,mondhatnám azt,amit anno Ronaldinhonál. Vannak jó megoldásai,de közel sem azt játssza,amit az előző szezonokban, sokszor önző és körülményes,nála is látok sajnos morális gondokat. Tudom,hogy ez a vélemény sokaknak nem fog tetszeni,de gondoljunk bele abba,hogy idén jóformán csak az elnyert címeivel szerepelt az újságokban,nem voltak kiemelkedő meccsei és elvétve játszott csak jól. Végül pedig Ibra-ra rátérve. Vele kapcsolatban nehéz igazán véleményt alkossak,mert látszik,hogy nagyon akar és megküzd minden meccsen,valamint az is,hogy technikailag tökéletesen képzett. Viszont másik oldalról nézve én úgy látom,hogy az ő stílusa nem a Barca játékstílusába illik. Lassítja a játékunkat,keveset mozog,kevés a beindulása és akkor is lassú,beérik a védők,akik közül lehet lebirkózik 2ettőt is,de általában szabálytalanul vagy pedig ezzel pozíciót vesztve,és ezen menne kel a támadások. Sokkal inkább volt megfelelő stílusú játékos Eto'o,vagy lett volna megfelelő Villa vagy Torres, lehet Tevez is.
(Persze ezt már sosem tudjuk meg.)
A cseresorról pedig annyit,hogy tavalyhoz képest nagyon rövid és minőségét tekintve nagyon szerény. Jóformán csak Maxwell,Busquets és Pedro tud újat hozni a cserék közül,ha beküldi őket a mester. A többiekkel sajnos romlik a játékunk színvonala, nagy részüket én elküldeném melegebb éghajlatra. Keitával kapcsolatban pedig nem értem miért van még itt. Gudjohnsennek több jó megoldása volt,Hleb pedig azon a poszton,ahol Keita nálunk játszik hozzátenni is tudna,nem csak elvenni.
Csiga és Márquez nem rosszak ,de új dolgokat nem igazán tudnak előhúzni a kalapból.(Persze ez nem a védők feladata lenne.) Egyedül annyi a problémám,hogy Csigára nem sajnáltuk a pénzt,de támadóra igen. Ennyit bőven tudott Cáceres is vagy Henrique.
A támadó cserék közül pedig Bojan és Jeffren keveset is játszanak és akkor is pocsékul,inkább vannak terhére a csapatnak,ha beállnak.Pedro pedig csakis a góljai miatt(ami persze bőven elég is lenne

)hasznos,mert játékban ő is gyenge.
Lehet ez így egyszerre túl negatívnak tűnik,de gondoljunk bele,hogy címvédőként majdnem kiestünk a BL csoportkörében és a bajnokságban pedig egy bombaerős ( eredményei alapján) reál az ellenfél,aki nem fog túl sok pontot elhullajtani. Arra célzok ezzel,hogy a tavasz sokkal keményebb lesz az ősznél és ezzel a kerettel de főleg a mutatott játékkal kétlem,hogy el tudunk érni egy sorozatban is a csúcsra. Ne legyen igazam!

(Bocs,hogy hosszú lett)