2019 után újra jó esély van erre
Fél lábbal már az elődöntőben. ✅ pic.twitter.com/tfyvumqRsR
— EuroBarça (@eurobarcahu) April 9, 2025
Nem igazán akarok kötekedni, de van egy olyan "szabály", amit megpróbálunk betartani, hogy egyszerre csak 1 feladvány legyen kinn és az ad fel egy újat, aki kitalálta az előzőt, avagy ha az passzolta, akkor megegyezés alapján (inkább gyorsaság) kiraknak egy újat, de ezzel átlátható lesz, meg nagyobb eséllyel lesz megoldása 1-1 feladványnak, úgyhogy legközelebb légyszi figylej oda, köszi.bali 15 írta:Itt egy okos rejtvény. Lehet hogy ismeritek. Szóval:
Van egy kád tele vízzel. A fürdőszobában nincsen más csak:
-egy kanál
-egy pohár
-és egy vödör
Kérdés:hogyan tüntetem el a vizet a kádból?
Bingó. Kicsit erőltetett tudomIniesta4ever írta:Kihúzom a dugót a lefolyóból.......bali 15 írta:Itt egy okos rejtvény. Lehet hogy ismeritek. Szóval:
-egy kanál
-egy pohár
-és egy vödör
Kihúzom a dugót a lefolyóból.......bali 15 írta:Itt egy okos rejtvény. Lehet hogy ismeritek. Szóval:
-egy kanál
-egy pohár
-és egy vödör
Ez egész jó ötletnek hangzik, de ott bukik meg, hogy nem negyed körcikk lesz az az út, amin mennek. Ezért a folytatás sem rossz, de azt is bizonyítanod kellene egy ilyen esetben, hogy azok ilyen körcikken mennek.haze71 írta:Szerintem a csigák a négyzet középpontjában fognak találkozni és egy negyedkörcikk lesz mindegyiknek a pályája. Tehát ha a négy csigának a pályáit egymásho forgatjuk, akkor egy olyan kört kapunk, aminek az átmérője az egységnyi méretű négyzet oldala. Tehát a csigák összesen (dxpí) a négyzet oldalának 3,14 szeresét fogják megtenni.ElBartimaeus írta:Apukám adta ezt föl nekem, remélem érthetően fel tudom adni.
Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
Ui: ha megvan a megoldás, akkor sárgával válaszolj rá, vagy kékkel, az átláthatóság kedvéért!(Meg zölddel a feladat, fehérrel a tipp.
)
Szerintem a csigák a négyzet középpontjában fognak találkozni és egy negyedkörcikk lesz mindegyiknek a pályája. Tehát ha a négy csigának a pályáit egymásho forgatjuk, akkor egy olyan kört kapunk, aminek az átmérője az egységnyi méretű négyzet oldala. Tehát a csigák összesen (dxpí) a négyzet oldalának 3,14 szeresét fogják megtenni.ElBartimaeus írta:Apukám adta ezt föl nekem, remélem érthetően fel tudom adni.
Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
Ui: ha megvan a megoldás, akkor sárgával válaszolj rá, vagy kékkel, az átláthatóság kedvéért!(Meg zölddel a feladat, fehérrel a tipp.
)
A kép egyedülálló és elképesztően művészi!Danka00792 írta:Na sztem vmi ilyesmi lesz, hogy elkezdenek ivesen menni, és a végén a közepén lyukadnak ki, és ha azt nézzük, hogy a kezdöponttol menyi utat tettek meg akkor az kb fél egységnyi, persze ez csak tipp, de legalább itt az indoklásom a fél egységnyire, meg a középpontra. (Csináltam paintban egy képet hogy hogy képzelem el).![]()
http://i25.tinypic.com/2eq8dpx.jpg
Értem, de ez nem mond ellent annak, hogy középen találkoznak. Max nem egyenes vonalban közelítik meg a középpontot, hanem ívesen. Bár egyszerűbb lett volna, ha ez egyenes vonalban történne meg.ElBartimaeus írta:
Haze, nem az egymással szembelévők indulnak el egymás felé, hanem az azonos oldalon lévők a felsorolt sorrendben.
Abban biztos vagyok, (remélem igazam is vanElBartimaeus írta:Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
Indoklás nélküli megoldásokra többet nem válaszolok.Danka00792 írta:Fél egységnyi utat tesznek meg nem? És középen találkoznak.Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
A csigák az átló vonalán fognak közlekedni és a középpontban találkoznak.ElBartimaeus írta:Apukám adta ezt föl nekem, remélem érthetően fel tudom adni.
)
Fél egységnyi utat tesznek meg nem? És középen találkoznak.Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
Az biztos, hogy a négyzet mértani közepében találkoznak, de hogy mekkora utat tesznek meg, azon még elmélkedem haza felé.ElBartimaeus írta:Apukám adta ezt föl nekem, remélem érthetően fel tudom adni.
)
Itt a megfejtés! Írsz következő feladványt, vagy írjak én?ElBartimaeus írta:Javíts ki, ha tévedek, de 2 mérésből meg lehet oldani biztosan. 3-3-3 részre osztjuk a pakkot, 2-t megmérünk.haze71 írta:Ám legyen! Kezdetnek egy kis egyszerű! Van kilenc teljesen azonos kinézetű és méretű golyónk. pl 8 db fából, 1 db fémből és egy mérlegünk. Hány mérést kell MINIMUM elvégeznünk ahhoz, (és milyen módon) hogy BIZTOSAN meg tudjuk mondani, hogy melyik golyó készült fémből. Tételezzük fel, hogy a golyóknak csak a tömegük különböző, minden egyéb tulajdonságuk egyforma.
Ha nem billen ki, akkor az egyikben sincs, tehát a másik 3-asban van és onnantól 1 méréssel meg tudjuk állapítani: 1-1-t összemérünk, amelyik felé billen az a nehezebb, ha nem billen, akkor a kinn maradó 1.
Ha kibillen, akkor vesszük a nehezebb csoportot és azt a 3-s csoportot mérjük meg 1 méréssel
Javíts ki, ha tévedek, de 2 mérésből meg lehet oldani biztosan. 3-3-3 részre osztjuk a pakkot, 2-t megmérünk.haze71 írta:Ám legyen! Kezdetnek egy kis egyszerű! Van kilenc teljesen azonos kinézetű és méretű golyónk. pl 8 db fából, 1 db fémből és egy mérlegünk. Hány mérést kell MINIMUM elvégeznünk ahhoz, (és milyen módon) hogy BIZTOSAN meg tudjuk mondani, hogy melyik golyó készült fémből. Tételezzük fel, hogy a golyóknak csak a tömegük különböző, minden egyéb tulajdonságuk egyforma.
Igen, a fém egy kicsit nehezebb. Egyébként a megfejtés elve hasonló, mint azé a másik feladványé!ElBartimaeus írta:
Azt lehet tudni, hogy nehezebb, vagy könnyebb?Amúgy már volt ehhez nagyon hasonló, ott 12 golyóból kellett 1 különbözőt 3 méréssel kiválasztani úgy, hogy nem tudtuk, hogy könnyebb. vagy nehezebb. Az kicsit "fincsibb" feladat volt, de ez se rossz.
Azt lehet tudni, hogy nehezebb, vagy könnyebb?haze71 írta:Ám legyen! Kezdetnek egy kis egyszerű! Van kilenc teljesen azonos kinézetű és méretű golyónk. pl 8 db fából, 1 db fémből és egy mérlegünk. Hány mérést kell MINIMUM elvégeznünk ahhoz, (és milyen módon) hogy BIZTOSAN meg tudjuk mondani, hogy melyik golyó készült fémből. Tételezzük fel, hogy a golyóknak csak a tömegük különböző, minden egyéb tulajdonságuk egyforma.
Mivel haze egy hajszálnyival gyorsabb volt így övé a megtiszteltetés az újabb feladvány feladásáhozHawk írta: Nem tudom eldönteni, hogy kinek kell mondani új feladatot. Döntsetek Ti!
Ezt a megoldást ismerem én is, de bowlinggolyo megoldása sem rossz.haze71 írta:Kérnek kölcsön egy birkát a szomszédtól, így lesz 18 birkájuk. Ennek a felét (9) megkapja a legnegyobb, a harmadát (6) a középső, kilencedét (2) a legkisebb. 9+6+2=17, tehát a maradék 1 birkát vissza fogják adni a szomszédnak.
Az 1. megkapja a felét egész számban kijön h 8 a 2. a harmadát ez egészben 5 a 3. pedig a 9edét ami 1. marad 3 birka ezeket pedig el tudják osztani 3 egész részreHawk írta:Csak beírtad, vagy tudod indokolni is?bowlinggolyo írta:Az 1. 9 birkát kap a 2. 6ot a 3. pedig 2őt
Valami magyarázat kellene, hogyan jutottál el ezekhez a számokhoz!