2009.02.25. 12:59:34
Az elmúlt hetekben megformálódott az én sajátos véleményem mind a csapatról, mind Victor Valdésről. Ezt most megosztanám veletek. Szeretném, ha minél többen elolvasnák, s akár újra átgondolnák hogyan értékelnek, s miként tekintenek rá, és a jövőjére. Megpróbáltam egy összefogó gondolatmenetet alkotni. Hangsúlyoznám, hogy nem állítom, hogy minden úgy van, ahogy most leírom, ez csupán az én perspektívám.
Kissé szélsőséges a róla alkotott vélemény, főként az utóbbi hetekben.
Először is, én hogyan ítélem meg:
Úgy gondolom, hogy egy megfelelő kapus, aki azt a szintet -amit a Barça képvisel, s amit jogosan elvárhatunk- eléri.
Nem nevezném sohasem klasszis kapusnak, de nagyon jó kvalitásokkal van megáldva. A személyiségére most nem térnék ki, ahogy az erősségeire, hiányosságaira, "fogyatékosságaira" sem.
Sokszor számít egy kapus esetében a szerencse/balszerencse aránya is, ez az örök érvényű kérdés nála az utóbbi heteken öltött alakot.
Nyilván hibázott is, de még így is ő kapta a legkevesebb gólt a Primera D.-ben.
Persze, ennek roppant egyszerű oka van, hiszen eddig a csapat védelme rendre kifogástalan, már-már tökéletes teljesítményt nyújtott, aminek a pontos támadójátékkal együtt meglett az eredménye. Neki kevés munkája volt, többnyire gond nélkül megoldotta.
Az elmúlt két mérkőzésen látottak miatt meg lehet találni kritikákkal, de azért maradjunk a földön. Én úgy látom, nem (csupán) az ő egy-egy kihagyása eredményezett pontvesztést, illetve nehéz mérkőzéseket, nyögvenyelős játékkal.
A kardinális probléma nem ő(!), sokkal összetettebb:
-első sorban a támadók formájának visszaesése volt a kiváltó ok, ami miatt rendre megtorpant a mérkőzések során a Blaugrana;
-ez szorosan kapcsolódik az Iniesta hiányát megérző, és Xavi utóbbi időben mutatott szürke játékát felvonultató középpálya közepes teljesítményéhez, rengeteg pontatlanságához. Így az eladott labdák száma is durván megnőtt, illetve a labdaszerzések után rengeteg akció halt el ezen okok miatt;
-nyilván ez egyenes úton vezet a védelemre nehezedő, fokozódó nyomáshoz. A védelmünket (így) többször is sikerült hibára kényszeríteni, leginkább a pontrúgások során, de egy-egy kontra is csúnyán összekavarta a hátsó alakzatot;
-végül eljutottunk oda, hogy Valdésnek is megnőtt a szerepe, s bár többször tette a dolgát (a tegnapi meccsen is) -olykor kifogástalanul-, mégis hibázott, de ezért elküldeni melegebb éghajlatra botor dolog, badarság, és sületlenség.
Még akkor is az lesz, ha a csapat nem lendül formába a következő mérkőzések során, s akkor is látunk tőle ilyen hibákat. A kapott gólok is a csapat érdeme, ahogy a lőtt gólok is, a felelősség mindenkire azonos mértékben kell háruljon.
(Az iménti összegzésben a "fortuna-tényezőt" nem vettem figyelembe.)
Most kitérnék a kritikák következményére is, mert jelenleg ennek van a legnagyobb súlya az ügyben: ha lenne opció Victor helyett -de senki, legalábbis én senkit nem tudnék megnevezni, főként a ti általatok felállított mérce alapján- akkor sincs mód a nyár előtt igazolni, a cserekapusaink pedig szvsz gyengébbek, mint ő.
Szóval a sok, kíméletlen, kemény kritikával annyit lehet elérni, hogy itt a fórumon egymás torkának estek, óvodás módon, a sajtó pedig magát Valdést zavarhatja össze, teheti idegessé, ami pedig a produktumában esélyes, hogy meglátszódhat.
Végezetül, a fentebb említett ok-okozati összefüggések függvényében szeretnék megkérni minden egyes aggályoskodót, hogy tegye azt normális módon, próbáljon megfelelő érvekkel előrukkolni, azokat megvédeni, s következetesen végiggondolni eme szituációt, s csak ezek után véleményt formálni, azt is emberi hangnemben, nem egy aberrált módjára... Kérés, nem követelés.
Köszönöm mindenkinek, aki hajlandó volt végigolvasni, netán ezt is figyelembe véve elgondolkodni....
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára
torrestoni 2009.02.25. 13:11:33-kor.
"As I walk through the valley of the shadow of death, I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley" - Gen. George S. Patton