Munkaasztal :)

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.30. 21:47:44

2006-ban David Beckhamet is megelőzve 47 millió eurót ért. Szabad fordításban ez nálam azt jelenti, hogy ennyi pluszbevételt realizáltak a szponzorai csak azért, mert Ronaldinho nevével kampányoltak, mert ő mosolygott vissza a plakátokról.
nem.nem. ennél sokkal bonyolultabb számításról van szó, ráadásul az, hogy mennyi pénzt hozott a szponzorainak objektíven mérhetetlen.

Ez kb azt jelenti, hogy mennyiért lehetne eladni a ronaldinho márkanevet (a világ legerősebb márkaneve ha jól emlékszem a Coca-Cola valahol 2 milliárd dolllár értékkel), ill. kb ennyi pénzből lehetne hasonló ismertséget elérni. Vélheően több pénzt hozott ennél, a devalválás (leértékelés - a szerk.) azért van, mert egy relatíve új márka, s ha eltűnne pár év múlva nem is nagyon lenne értéke.
A márka értékébe beleszámítják, hogy mennyit szerepelt a médiában, mennyi pénzt kerestek vele, stb. Ez a cégeknél bele is kerül a könyvelésbe, mint immateriális eszköz (intangible asset) és ezen felül, ha lenyúlják, ott a hivatkozási alap, hogy mennyi kárt okozott a tolvaj :D

VISZONT

a korábban említett számok Beckham és Ronaldinho esetében azt mutatják, az illetők összesen mennyit kerestek szponzoroktól, képi jogokból, plusz fizetésből.
Új projektem, olvassátok, lájkoljátok:
http://stadionturista.blog.nepsport.hu
Rhynnblog:
http://rhynn.blog.nepsport.hu
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.30. 19:34:57

Legtöbb játékosról nagyon részletes statisztikát lehet kapni a transfermarkt.de címen.

Ha valakinek kellene cikkhez és még nem ismerné :D
Rhynnblog:
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.30. 00:08:54

Ja még annyit, hogy Marci utolsó bekezdésébe így kezdődik:

Mégy egy esély, annak még egynek kéne lennie :wink:

szerk:Most olvastam újra és az első bekezdésben kétszer írtam, hogy "hogy a Barca" azt javítottam.
http://www.ZALNER.eu" target="_blank
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.30. 00:00:04

Ok, javítva. Sajnos az én kritikám is, hogy nem vettem észre, bár mielőtt felrakok egy cikket, jobban szoktam figyelni az elírásokra, mint a számokra. :)
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 23:44:27

Kicsit átszabtam:

Giovani javítva remélem mindenhol. A bekezdéseket próbáltam jobban összekötni. Ja és Marci a továbbiakban is várom az észrevételeid, illetve mindenki másét!

Ja és Ákos javíthatnád az előző cikkemben az első bajnoki címet másodikra, hihetetlen, hogy a hivatalos oldal ilyen hibákat követ el, na meg az is, hogy én is :roll: . emlékszem tavaly, amikor a hazai statisztikákról írtam, akkor is az összes adat rossz volt úgy kellett kikeresgetnem a többi sztárklub hazai adatait.

A hat új játékos bizonyítványa

Fél évük volt bizonyítani

Thierry Henry, Eric Abidal, Touré Yaya és Gabi Milito az F.C.Barcelona nyári szerzeményei. Immár fél éve állnak új klubjuk szolgálatában és ez alatt az idő alatt szinte mindegyikük kulcsemberré vált Frank Rijkaard csapatában. Abidal, Touré és Milito stabil kezdőnek tekinthető, míg Henryt több sérülés is hátráltatta abban, hogy bizonyítson. Mellettük két új nevet is megfigyelhettünk a Barca állandó keretében. Az egyik a még mindig csak 17 éves szerb-spanyol Bojan Krkic, a másik pedig a 18 éves mexikói Giovani Dos Santos, mindketten a Barcelona „B” csapatától kerültek fel az első csapathoz.

Ebből is látszik, hogy a Barça, utánpótlása nem szűkölködik tehetséges játékosokban. Bojan és Giovani egy éve még csak a „B” csapatban játszott hétről-hétre. Ketten összesen 16 gólt szereztek, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy csapatuk elérje célját, vagyis megmeneküljön a kieséstől. Ahogy azt itt az Eurobarcán is megírtuk a Barca B csapata az 2007/08-s idényt a negyed osztályban volt kénytelen megkezdeni.

A két játékos fejlődését szem előtt tartva az új idényben már az első csapatnál kezdte meg a felkészülést Bojan és Gio. Persze az, hogy az igazi sztárokkal játszhatnak együtt, a teljesítményük egyfajta elismerése is. Elsősorban tapasztalat szerzés céljából kerültek az első csapat keretéhez, ám Eto’o és Henry sérülésének következtében, valamint Ronaldinho gyenge formájának köszönhetően egyre több lehetőséget kaptak. Sőt! Sokszor már tőlük várta a csodát a Barcelona szurkolók hada, vagyis azt, hogy a Barca ismét látványosan és eredményesen játsszon. Ekkora terhet nyilvánvalóan nem szabad két tizenéves vállára tenni, ám ők, még ha nem is feleltek meg az ehhez hasonló elvakult elvárásoknak, rendszerint éltek a lehetőséggel és gólokkal hálálták meg a bizalmat Frank Rijkaard vezetőedzőnek. Vagyis közel sem rajtuk múlt, hogy a Barça őszi teljesítménye finoman szólva is hagy maga után kívánni valót…

A Ronaldinho-utódnak is kikiáltott Giovani már a tavalyi felkészülés során is lehetőséget kapott az első csapatnál, akkor ugyan még Rijkaard visszairányította a „B” csapathoz, de már akkor is elismerően nyilatkozott a fiatal mexikóiról. Aztán az előző szezon végén Giovani már a felnőttek között találta magát, sőt a 2007/08-as szezonra való felkészülés során ő volt a csapat legeredményesebb játékosa. Előtte még az U-20-as mexikói válogatottal vett rész a Világbajnokságon, de az ősz folyamán Hugo Sánchez irányítása alatt már a mexikói nagyválogatott mezét ölthette magára. Az eddigi 17 bajnoki meccsen tizenkét alkalommal szavazott neki bizalmat a Rijkaard - Neeskens edződuó. A Bajnokok Ligájában három meccsen egy gólt szerzett.

A másik fiatal tehetség Bojan Krkic remek ajánló levéllel érkezett az első csapathoz. A 2006/07-es szezont még Juvenil A-nál kezdte meg, de a bajnokság felénél már a „B” csapatnál találta magát, ahol a bajnokság hátralévő meccsein 10 gólt szerzett. Márciusban meghívást kapott az U-18-as Európa válogatottba. Akkor a Meridian Kupa keretében kétszer játszott Afrika hasonló korú legjobbjai ellen. Az U-17-es válogatottal Európa Bajnok lett, a spanyol válogatott az ő góljával győzte le a döntőben Anglia legjobbjait 1-0-ra! A Világbajnokságon is szerepelt, ahol ezüstérmes lett úgy, hogy a döntőben nem játszhatott eltiltás miatt. És mindezt 4 hónap leforgása alatt! Majd Iñaki Saez behívta őt a spanyol U-21-es válogatottba ezzel ő lett minden idők legfiatalabb ilyen korosztályú válogatottja. Ami a Barça első csapatát illeti; rögtön első fellépésén góllal mutatkozott be az első csapatnál az egyiptomi Al-Ahly elleni barátságos meccsen még a tavalyi idény végén. A bajnokságban eddig 13 meccsen kapott lehetőséget és a pályán töltött 353 perc alatt 2 gólt szerzett. Egy gólt jegyez a Király Kupában, amelyet az Alcoyano ellen szerzett, egyedül a BL-ben nem sikerült bevennie az ellenfelek kapuját.

Amíg a fiatalok számára elsősorban a tapasztalatszerzésről szólt ez a fél év, addig a négy, tapasztaltabb igazolással szemben sokkal nagyobb elvárások fogalmazódtak meg a szezon előtt. S hogy hogyan is váltották be a hozzájuk fűzött reményeket? Nézzük szépen sorban.

Kezdjük először Thierry Henryval. A francia támadó sérülten érkezett a nyáron az Arsenaltól és hiába jött rendbe –látszólag- ez a sérülése az ősz folyamán mégis többször kiújult derékfájdalma. Ám a Barca 14-ese így is azon kevesek között van, akik mind a három fronton eredményesek voltak. A bajnokságban 12 meccsen játszott -11-szer volt kezdő- 5 gólt szerzett, a Levante ellen mesterhármast ért el. A Bajnokok Ligájában a 360 pályán töltött perc alatt kétszer volt eredményes, valamint az Alcoyano ellen is betalált a Király Kupában.

A másik francia szerzemény Eric Abidal eredetileg balhátvédnek érkezett Barcelonában, ám bizonyította, hogy a védelem közepén is megállja a helyét. Érkezése után rögtön beverekedte magát a kezdőcsapatba és az együttes egyik legbiztosabb pontjává vált. Ő töltötte a negyedik legtöbb időt a pályán a Barca keretéből, ami mutatja, hogy Rijkaard mennyire bízik benne. Abidal a bajnokság mellet a Bajnokok Ligájában is meghatározó szerepelővé vált, öt meccsen játszott mindegyiken kezdőként. A kupában eddig mindössze 27 percet töltött a pályán, de ez betudható az eddigi ellenfél „erősségének” is. Abidal egy rendkívül kemény és agresszív, ám nem durva játékos, amit az is mutat, hogy eddig mindösszesen két sárga lapot gyűjtött be a szezonban, ami egy védőnél kiváló adat.

Abidal, valamint a fiatalabbik Milito fivér érkeztével a védelem stabilabbá vált. Abidal a bal oldalon bizonyult nagyon hasznos játékosnak, míg az argentin válogatott, Gabriel Milito érkeztével a védelem tengelye erősödött tovább. A két középső védő közül ő jelenti az állandóságot, hol Puyollal, hol Marquezzel, hol pedig Thurammal alkot védő párost attól függően, hogy Rijkaard éppen hogyan állítja össze csapatát. Az eddigi szezon során már 20 meccsen lépett pályára 15 bajnoki -ezeken mindössze három sárga lapot kapott-, valamint 5 Bajnokok Ligája mérkőzésen játszott. A Recreativo ellen a Nou Camp-ban pedig megszerezte első gránátvörös-kék gólját, Xavi szögletét követően. A Bajnokok Ligájában 5 mérkőzésen szerepelt.

Ugyancsak a csapat, ha nem is védelme, de védekezésének megerősítése céljából érkezett Yaya Touré. Az elefántcsontparti játékos kiváló fizikummal rendelkezik, emellett, rendkívül technikás, valamint fej-játéka is az erősségei közé tartozik. Kívánhat-e az ember ennél jobb védekező középpályást? Nem nagyon. Úgy látszik Rijkarrd is hasonló véleményen van, ugyanis Touré 14 bajnokin kapott lehetőséget ezek során 4 sárgát gyűjtött be, és egy gólt is szerzett – legalábbis a játékvezetői négyes szerint – az Athletic Bilbao ellen. A Bajnokok Ligájában három meccsen szerepelt, míg a Király Kupában végigjátszotta az eddigi egyetlen, Alcoyano elleni mérkőzést.

A fiatal játékosok ez alatt a fél év alatt is bizonyították, hogy nem véletlenül számít rájuk Frank Rijkaard az első csapatnál. Tehetségüket senki nem kérdőjelezi meg, csupán rajtuk múlik, hogy milyen sikereket érnek el pályájuk során. A tapasztaltabb igazolások is többé-kevésbé beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Touré, Abidal és Milito stabilitást hozott a csapatba megbízható játékuknak köszönhetően. Henry viszont egyelőre nem bizonyította, hogy miért is akarta Laporta annyira gránátvörös-kék mezben látni már évek óta. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszott az is, hogy sokat volt sérült, illetve az, hogy a támadó alakzat nem úgy működött, ahogy az elvárható lenne egy olyan csapattól, ahol Messi, Ronaldinho és Eto’o játszik egy csapatban.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Drigo 2007.12.30. 12:12:52-kor.
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 22:59:47

grecki írta:Szerintem ne javítsd ki. Szerintem teljesen rendben van ez így. Csak tudod, ez lehet az én hóbortom, de én az olyan írásokat szeretem, aminek van egy medre. Ami az elejétől a végéig egy szálat követ. Szerintem nagyon fontosak az átvezetések, stb.

Szerk! Ugye nem lomboztalak le?! Eszem ágában sem volt. Mingyá lelkiismeret furdalásom lesz. :oops:
Jajj dehogy is sokkal jobban örülök ennek, mintha azt írnád, hogy mennyire jó meg hasonló ebből sokkal többet tanul az ember, csak a bekezdések elejét végét szabom át, hogy passzolkanak egymáshoz. Az adatokról annyit, hogy így is nagyon sokat kihagytam, de mivel az eredeti is nagy hangsúlyt fektetett rá gondoltam én is átveszem, meg én amúgy is szeretem az ehhez hasonló számokat ez meg az én hóbortom.

De köszi mégegyszer.

Giovani miatt úgy is mégegyszer át kell futnom, akkor már kicsit faragok rajta.
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.12.29. 22:53:21

Drigo írta:
Enrique írta:Dani, nagy hiba, nagy hiba, tessék javítani: GiovaNi , egy N-nel. :)
Okés bocsi, pedig átfutottam többször is :roll:

Marci köszi. Dehogy haragszom inkább megköszönöm.

Akkor újra nekifutok és holnapra kijavítom.
Szerintem ne javítsd ki. Szerintem teljesen rendben van ez így. Csak tudod, ez lehet az én hóbortom, de én az olyan írásokat szeretem, aminek van egy medre. Ami az elejétől a végéig egy szálat követ. Szerintem nagyon fontosak az átvezetések, stb.

Szerk! Ugye nem lomboztalak le?! Eszem ágában sem volt. Mingyá lelkiismeret furdalásom lesz. :oops:
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.29. 22:51:09

Okéj, akkor Marcié megy fel, Dani a tiédet meg holnap délután rakom, délelőtt nem leszek úgysem.

És köszi mindkettőtöknek!
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 22:49:06

Enrique írta:Dani, nagy hiba, nagy hiba, tessék javítani: GiovaNi , egy N-nel. :)
Okés bocsi, pedig átfutottam többször is :roll:

Marci köszi. Dehogy haragszom inkább megköszönöm.

Akkor újra nekifutok és holnapra kijavítom.
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.12.29. 22:45:57

Enrique írta:Szerintem jó lett, igazi "Marcis". :D Nem érzem h a végével is bármiféle gond lenne.

Viszont a predesztinálják szó böki a fülem, biztos az kell oda? Most nem néztem utána, de mintha azt jelentené, hogy eleve elrendel. Így meg hülyeség. Esetleg prognosztizál helyette? :)
Predesztinál, igen eleve elrendelést jelent, ugyanakkor azt is, hogy arra számítanak, azt várják. De talán igazad van, átírom vmi másra.
Drigo!

Szerintem nagyon jó témákat választottál. Viszont lenne egy-két építő jellegű észrevételem, ha megengeded. Remélem nem haragszol meg érte.

Kicsit azt érzem, hogy csapkodó, nem olyan gördülékeny. Kicsit próbáld meg jobban összefűzni a gondolatokat, hogy jobban csússzon... :D
Kicsit sok az adat szerintem, elveszik benne az ember. Amúgy nagyon jó, grat.

Ja, és Giovani, egy n-nel. :wink:
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.29. 22:45:05

Dani, nagy hiba, nagy hiba, tessék javítani: GiovaNi , egy N-nel. :)
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.29. 22:42:00

Drigo írta:Ákos nemtom mennyire láttad de én is alkottam egy újat, csak szólok, hátha nem láttad, rögötn Marcié előtt.
Erre mondják azt: hú, jó hogy szóltál! :)

Valamelyiket mindjárt felrakom, a másikat meg holnap. :)
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 22:40:36

Ákos nemtom mennyire láttad de én is alkottam egy újat, csak szólok, hátha nem láttad, rögötn Marcié előtt.
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.12.29. 22:34:29

Örülök, ha tetszik!
:D
Remélem a többiek is ezen az állásponton vannak, és akkor meglátjuk, mit szól hozzá a nép!
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.29. 22:34:29

Szerintem jó lett, igazi "Marcis". :D Nem érzem h a végével is bármiféle gond lenne.

Viszont a predesztinálják szó böki a fülem, biztos az kell oda? Most nem néztem utána, de mintha azt jelentené, hogy eleve elrendel. Így meg hülyeség. Esetleg prognosztizál helyette? :)
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 22:31:15

grecki írta:Mégy egy esély. Talán egy új edzővel, egy új játékrendszerrel ismét a régi fényében tündökölhet. És ha nem? Akkor harminc-negyven (?) millióval vékonyabb lesz a buksza. És akkor? Nekem sokkal többet ér a lehetőség, a remény, hogy egyszer viszontláthassam azt a játékost, akit felállva tapsolt a Bernabeu közönsége. Valamit valamiért. Melyik a fontosabb?
Hatalmas lett cikk lett, mint mindig :wink: Szerintem nagyon jó, nekem nagyon bejön főleg, hogy az én álláspontom is ugyanez. Egy ilyen klubnál nem lehet szempont az a 30-40 millió.

A vége is jó lett az utolsó bekezdés nagyon bejön nekem, ha engem kérdezel ez így jó, ahogy van.
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.12.29. 22:19:39

Mexültem... :)
Szerintetek a végét nem nagyoltam el egy kicsit? Nem igazán van már időm ma csinosítani. Ha szerintetek érthető, jó, akkor menjen, de ha nem, akkor inkább holnap még hozzáteszek.

Valamit valamiért

Pénztárca vagy?

Ronaldinho mély válságba zuhant, ezt már csak a legelvakultabb szurkolói nem képesek, esetleg nem akarják beismerni. Tudásához mérten hétről-hétre erősen visszafogott teljesítménnyel rukkol elő, így nem csoda, hogy a média egyre-másra az esetleges távozását valószínűsíti.

Hogy mennyi igazságtartalma van ezeknek híreknek, azt mindenki döntse el maga. Azt már csak zárójelben jegyezném meg, hogy úgy nehéz is formába lendülnie, ha az edzője rendre rossz, esetleg rosszul időzített megoldással kívánja orvosolni a „gárda sérült testrészének” problémáját. De hagyjuk is ezt a mellékvonalat, a következő bekezdésekben ugyanis egy alapvető közgazdasági modell segítségével szeretném körbejárni a brazil játékmester megtartásának vagy meg nem tartásának kérdéskörét.

Hívjuk tehát segítségül az alternatív költség fogalmát. A mindennapi élet kapcsán, így a futballpályákon és azon kívül is döntéseket kell hoznunk. Elhatározásokat, amelyek horderejüknek megfelelő hatást gyakorolnak egy-egy család, vállalkozás, futballklub vagy éppen játékos jövőjére. Ezeknek a döntéseknek pedig nem csak eredménye, hanem ára is van. Ez pedig nem más, mint az alternatívákról való lemondás. Hogy futballnyelvre is lefordítsam, fel kell tennünk magunkban a következő kérdést. Biztos, hogy több haszonnal jár most drágábban eladni Ronaldinhót - és megkockáztatni, hogy máshol kivirágzik -, mint amennyit veszíthet vele a csapat, ha megtartja? Vagy fordítva, megéri-e megtartani és bevállalni, hogy a továbbra is rossz formát mutató Ronaldinhót jövőre sokkal kevesebbért lehet csak eladni és a pályán sem bizonyít? Vagyis mérlegre kell tenni, hogy az egyes kimeneteleknél mekkora eredményt és mekkora alternatív költséget könyvel el a klub. Nem kell sok sütnivaló ahhoz, hogy belássuk: azt a verziót kell választani, ahol a kettő különbsége a nagyobb.

Ahhoz viszont, hogy az egyes tényezők egy része számokban is mérhető legyen, ketté kell választani őket gazdasági és sportszakmai szempontokra. Ronaldinho, mint márka, mint a világ egyik leghíresebb arca, mint egy „hús-vér hirdetőtábla” becslések szerint 2006-ban David Beckhamet is megelőzve 47 millió eurót ért. Szabad fordításban ez nálam azt jelenti, hogy ennyi pluszbevételt realizáltak a szponzorai csak azért, mert Ronaldinho nevével kampányoltak, mert ő mosolygott vissza a plakátokról. A Barca 10-esének népszerűségéből, marketing értékből nyilván a Barcelona is profitált (Új szurkolókból új vásárlók, új előfizetők, új nézők lesznek!), hogy mégis mennyit, arra vonatkozó adatok azonban nem állnak rendelkezés(em)re. Ahogyan arra vonatkozóan sincsenek információk, hogy a fennmaradó gyengélkedése milyen negatív hatással lesz az üzleti értékére.

De ami egy labdarúgó-egyesület esetében sokkal inkább mérvadó, az a pályán mutatott teljesítmény, és a vitrinbe szállított trófeák száma. A szurkolói elvárások teljesítése és a klub hírnevének öregbítése mellett persze nem kis pénz is áramlik a kasszába egy-egy bajnoki cím vagy BL-diadal egyenes ágú következményeként. Bizony vaskos tízmilliókról van szó! Ha pedig ez a rossz formában játszó Ronnie lesz tagja újra és újra a kezdőcsapatnak, akkor nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy észrevegyük: nem sokat fog lendíteni a Barca szekerén sem a gyepszőnyegen, sem a mérlegben. Persze az is hatalmas túlzás lenne, ha egy személyben őt kiáltaná ki mindenki bűnbaknak az elmaradt sikerek miatt. Így annak ellenére, hogy nem egy profitorientált vállalkozásról van szó, mégis fontos aspektusa ennek a kérdésnek a megítélése szempontjából, hogy a Barca anyagilag hogyan kerül ki ebből az ügyből.

A pénzügyi szempontok tehát – továbbra is a Ronnie mélyrepülését feltételezve - nem feltétlenül Ronaldinho mellett szólnak, főleg akkor, ha azt is számításba vesszük, hogy jövőre kisebb átigazolási összeg ütné Joan Laporta markát. Nem mindent lehet azonban skálán mérni. A Barcelona viszont több mint egy klub. Az Uniceffel kötött szerződés sem jöhetett volna létre, ha ez lett volna az első számú szempont. Sokkal inkább az emberi értékek, a küldetéstudat hirdetése. Mennyit romlana vajon a Barca megítélése, ha így bánnának azzal az emberrel, aki újra Európa térképére vezényelte a csapatot?

Még egy esély. Talán egy új edzővel, egy új játékrendszerrel ismét a régi fényében tündökölhet. És ha nem? Akkor harminc-negyven (?) millióval vékonyabb lesz a buksza. És akkor? Nekem sokkal többet ér a lehetőség, a remény, hogy egyszer viszontláthassam azt a játékost, akit felállva tapsolt a Bernabeu közönsége. Valamit valamiért. Melyik a fontosabb?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára grecki 2007.12.29. 22:48:46-kor.
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 22:15:16

Köszi.

Unatkoztam egy kicsit:

2 in 1:
http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... 02666.html

http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... 02661.html

A hat új játékos bizonyítványa

Fél évük volt bizonyítani

Thierry Henry, Eric Abidal, Touré Yaya és Gabi Milito az F.C.Barcelona nyári szerzeményei. Immár fél éve állnak új klubjuk szolgálatában és ez alatt az idő alatt szinte mindegyikük kulcsemberré vált Frank Rijkaard csapatában. Abidal, Touré és Milito stabil kezdőnek tekinthető, míg Henryt több sérülés is hátráltatta abban, hogy bizonyítson. Mellettük két új nevet is megfigyelhettünk a Barça állandó keretében. Az egyik a még mindig csak 17 éves szerb-spanyol Bojan Krkic, a másik pedig a 18 éves mexikói Giovanni Dos Santos, mindketten a Barcelona „B” csapatától kerültek fel az első csapathoz.

A 2007-es évben ismét megbizonyosodhattunk, hogy a Barça utánpótlása nem szűkölködik tehetséges játékosokban. Bojan és Giovanni egy éve még csak a „B” csapatban játszottak hétről-hétre. Ketten összesen 16 gólt szereztek, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy csapatuk elérje célját, vagyis megmeneküljön a kieséstől. Ahogy azt itt az Eurobarcán is megírtuk a Barça B csapata az 2007/08-s idényt a negyed osztályban volt kénytelen megkezdeni.

Ám a két fiatal játékosra az új idényben már az első csapatnál számított Frank Rijkaard. Eto’o és Henry sérülése következtében, valamint Ronaldinho gyenge formájának köszönhetően egyre több lehetőséget kaptak, és sokszor tőlük várta a csodát a Barcelona szurkolók hada, vagyis azt, hogy a Barca ismét látványosan és eredményesen játsszon. Ekkora terhet nyilvánvalóan nem szabad két tizenéves vállára tenni, ám ők rendszerint éltek a lehetőséggel és gólokkal hálálták meg a bizalmat Frank Rijkaard vezetőedzőnek, és közel sem rajtuk múlt, hogy a Barca őszi teljesítménye finoman szólva is hagy maga után kívánni valót…

A Ronaldinho-utódnak is kikiáltott Giovanni már a tavalyi felkészülés során is lehetőséget kapott az első csapatnál, akkor még Rijkaard visszairányította a „B” csapathoz, de már akkor is elismerően nyilatkozott a fiatal mexikóiról. Aztán az előző szezon végén Giovanni már a felnőttek között találta magát, sőt a 2007/08-as szezonra való felkészülés során ő volt a csapat legeredményesebb játékosa. Előtte még az U-20-as mexikói válogatottal vett rész a Világbajnokságon, de az ősz folyamán Hugo Sánchez irányítása alatt már a mexikói nagyválogatottban is bemutatkozott. Az eddigi 17 bajnoki meccsen tizenkét alkalommal szavazott neki bizalmat a Rijkaard - Neeskens edződuó. A Bajnokok Ligájában három meccsen egy gólt szerzett.

A másik fiatal tehetség Bojan Krkic remek ajánló levéllel érkezett az első csapathoz. A 2006/07-es szezon még Juvenil A-nál kezdte meg, de a bajnokság felénél már a „B” csapatnál találta magát, ahol 10 gólt szerzett. Ez azért nem akármilyen teljesítmény egy 16 éves kölyöktől. Márciusban meghívást kapott az U-18-as Európa válogatottba. Akkor a Meridian Kupa keretében kétszer játszott Afrika hasonló korú legjobbjai ellen. Az U-17-es válogatottal Európa Bajnok lett, a spanyol válogatott az ő góljával győzte le a döntőben Anglia legjobbjait 1-0-ra. A Világbajnokságon is szerepelt, ahol ezüstérmes lett úgy, hogy a döntőben nem játszhatott. És mindezt 4 hónap leforgása alatt! Majd Iñaki Saez behívta őt a spanyol U-21-es válogatottba ezzel ő lett minden idők legfiatalabb ilyen korosztályú válogatottja. Rögtön első fellépésén góllal mutatkozott be az első csapatnál az egyiptomi Al-Ahly elleni barátságos meccsen. A bajnokságban eddig 13 meccsen kapott lehetőséget és a pályán töltött 353 perc alatt 2 gólt szerzett. Egy gólt jegyez a Király Kupában, amelyet az Alcoyano ellen szerzett, egyedül a BL-ben nem sikerült bevennie az ellenfelek kapuját.

Amíg a fiatalok számára elsősorban a tapasztalatszerzésről szólt ez a fél év, addig a négy, tapasztaltabb igazolással szemben sokkal nagyobb elvárások fogalmazódtak meg a szezon előtt. S hogy hogyan is váltották be a hozzájuk fűzött reményeket? Nézzük szépen sorban.

Kezdjük először Thierry Henryval. A francia támadó sérülten érkezett a nyáron az Arsenaltól és hiába jött rendbe látszólag ez a sérülése az ősz folyamán mégis többször kiújult derékfájdalma. Ám a Barca 14-ese így is azon kevesek között van, akik mind a három fronton eredményesek voltak. A bajnokságban 12 meccsen játszott -11-szer volt kezdő- 5 gólt szerzett, a Levante ellen mesterhármast ért el. A Bajnokok Ligájában a 360 pályán töltött perc alatt kétszer volt eredményes, valamint az Alcoyano ellen is betalált a Király Kupában.

A másik francia szerzemény Eric Abidal eredetileg balhátvédnek érkezett Barcelonában, ám bizonyította, hogy a védelem közepén is megállja a helyét. Érkezése után rögtön beverekedte magát a kezdőcsapatba és az együttes egyik legbiztosabb pontjává vált. Ő töltötte a negyedik legtöbb időt a pályán a Barça keretéből, ami mutatja, hogy Rijkaard mennyire bízik benne. Abidal a bajnokság mellet a Bajnokok Ligájában is meghatározó szerepelővé vált, öt meccsen játszott mindegyiken kezdőként. A kupában eddig mindössze 27 percet töltött a pályán, de ez betudható az eddigi ellenfél „erősségének” is. Abidal egy rendkívül kemény és agresszív, ám nem durva játékos, amit az is mutat, hogy eddig mindösszesen két sárga lapot gyűjtött be a szezonban.

Yaya Touré érkeztével a Barça középpályája stabilabbá vált. Ami nem is meglepő elnézve az elefántcsontparti játékos felépítését, valamint technikai képzettségét, és ami még nagyon fontos egy rendkívül jól fejelő játékosról van szó. Touré 14 bajnoki szereplése során mindig kezdő volt 4 sárgát gyűjtött be ezek alatt és egy gólt szerzett – legalábbis a játékvezetői négyes szerint – az Athletic Bilbao ellen. Megbízható játékának köszönhetően alapemberré vált Rijkaard kezdő tizenegyében. A Bajnokok Ligájában három meccsen szerepelt, míg a Király Kupában végigjátszotta az eddigi egyetlen, Alcoyano elleni mérkőzést.

Az argentin válogatott, Gabriel Milito érkeztével a védelem tengelye erősödött tovább. A két középső védő közül ő jelenti az állandóságot, hol Puyollal, hol Marquezzel, hol pedig Thurammal alkot védő párost attól függően, hogy Rijkaard éppen hogyan állítja össze csapatát. Az eddigi szezon során már 20 meccsen lépett pályára 15 bajnoki -ezeken mindössze három sárga lapot kapott-, valamint 5 Bajnokok Ligája mérkőzésen játszott. A Recreativo ellen a Nou Camp-ban pedig megszerezte első gránátvörös-kék gólját, Xavi szögletét követően. A Bajnokok Ligájában 5 mérkőzésen szerepelt.

A fiatal játékosok ez alatt a fél év alatt is bizonyították, hogy nem véletlenül számít rájuk Frank Rijkaard az első csapatnál. Tehetségüket senki nem kérdőjelezi meg, csupán rajtuk múlik, hogy milyen sikereket érnek el pályájuk során. A tapasztaltabb igazolások is többé-kevésbé beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Touré, Abidal és Milito stabilitást hozott a csapatba megbízható játékuknak köszönhetően, Henry viszont egyelőre nem bizonyította, hogy miért is akarta Laporta annyira gránátvörös-kék mezben látni már évek óta...
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.29. 14:49:19

Fenn van, köszi, jó lett! 8)
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.29. 14:13:14

A sok sokk :lol: után egy kis reménysugár:

http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... 02655.html

Van még esély?

Azzal, hogy a Barça múlt szombaton kikapott az ősi rivális Real Madridtól nem csak egy presztízs csatát vesztett, hanem komoly, hét pontos hátrányba került a fővárosi gárdával szemben. Ez azonban közel sem azt jelenti, hogy Puyoléknak búcsút kéne inteni a bajnoki címnek. Bizakodásra adhat okot ugyanis az a tény, hogy a gránátvörös-kék alakulat ez elmúlt években többször is hasonlóan nehéz helyzetbe került, ám végül sikerrel zárhatta a spanyol pontvadászat küzdelmeit.

Ki ne emlékezne szívesen a 2005/2006-os idényre, amikor is Xaviék - többek között - egy bajnoki címmel, valamint egy Bajnokok Ligája győzelemmel ajándékozták meg szurkolóikat. Arra azonban nyílván kevesebben emlékeznek, hogy milyen nehezen is indult az a szezon a csapat számára. 8 meccs elteltével a hatodik helyen állt a gárda – 13 ponttal - négy ponttal lemaradva az éllovas Getafe mögött. Az a versenyfutás végül a Barcelona számára boldogan zárult, azaz sikerült begyűjteni a Rijkaard-éra első bajnoki címét.

Még ha nem is ekkora, de hasonló sikerként könyvelték el a klubnál a 2003/04-es bajnokságban történteket: 20 mérkőzéssel a bajnokság vége előtt az addig megszerzett 24 pont csupán a 12. helyhez volt elég. Rijkaard fiai 18 pontos hátrányban voltak az éllovas Real Madrid mögött. Akkor tavasszal egy szenzációs menetelésnek lehettek szemtanúi a Barça drukkerek. Aminek a végén a második helynek örülhetett a Ronaldinho és Edgar Davids fémjelezte gárda. Valamint annak, hogy mivel menet közben sikerült megelőzni madridi vetélytársát, valamint a Valencia kivételével az összes többi ellenfelét, a gárdának nem kellett selejtezőt játszania a Bajnokok Ligájában való részvételhez. Az ember nem is gondolná, hogy mekkora különbség lehet második és második hely között…

Ha visszamegyünk egészen az 1998/99-es szezonig, akkor egy egészen elképesztő feltámadásnak lehetünk tanúi. Akkor a Barça a 10. helyen állt a tizennegyedik fordulót követően. A tizenkilencedik fordulót követően viszont már így festett a tabella legeleje: 1. F.C.Barcelona ! Akkor elég volt öt mérkőzés is a Páli fordulathoz, valamint ahhoz, hogy onnantól kezdve a Louis Van Gaal trenírozta gárda magabiztos szerepléssel begyűjtsön egy újabb bajnoki címet.

Látszik tehát, hogy a Barça mostani helyzete közel sem reménytelen, ha csupán a számokat vesszük alapul. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy amennyiben nem következnek be gyökeres változások a Klub háza táján, akkor ez a remek lista az év végén nem fog tovább bővülni…
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.29. 14:02:35

Lökjed, majd rakom. :)
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.12.29. 13:56:33

Írok egy cikket R10 eladásának kérdésköréről.
Ma vmikor postolom.
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.27. 12:55:43

Így gondoltam, csak beírtam ide, mert fogy a hely a postaládámban és törölném :D
Rhynnblog:
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.12.27. 12:35:03

Majd Iván hazajön, aztán eldönti. Felőlem oké, csak rendes munka legyen... :)
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.27. 10:04:07

Varga Tamás írta (egyébként nem hülye a gyerek, csak nagyon elfogult, meg komoly gondok vannak a modorával.

Üdv!
Lenne két kérdésem, észrevételem, ill. ajánlatom.
1. A 'Játékoskeretek' rész eléggé elavult, elég rég nem lett felújítva. Szívesen megtenném, ha meg lehet oldani, vagy aktualizálom az adatokat, és Te bemásolod.
2. Az fcbarcelona.cat-on van olyan, hogy History, és azon belül olvashatunk a klub legandás játékosairól egy rövid rezümét, sikereiket, mérkőzésszámukat. Meg lehetne-e ezt nálunk is csinálni. Ebben is segítenék, nekem vagy 70-80 Barca játékos statisztikája megvan, naprakészen. Pl. Ramallets, Kubala, Gensana, Olivella, Rexach, Migueli, Urruti, Sadurni, Morá, Zubi, Koeman, Lineker, Maradona stb.
Ezek csak ötletek, ha megoldható, szívesen segítek benne.
Várom válaszod, addig is maradok tisztelettel: Varga Tamás.
UI: olvastam Attya kollégánk beírását, és egy félmondatos elnézését. Pü-ben megírtam neki, hogy ez nekem kevés. Ettől függetlenül elviselem, de a három lépés távolságot megtartom Vele szemben.
Rhynnblog:
Lezárt