mess2009 írta:
érdekelne, te miben látod azokat a különbségeket?
A hatékonyságban, a szó szoros értelmében, abban, hogy mekkora különbséget jelentett a két játékos külön-külön az ellenfelek ellen. Azzal, hogy Messi kikerült a jobbszélre, a lehető legjobb dolog történt a szezonban a Barcelonával. Nézzük meg a hosszú labdáit... 20, 30, 40 méteres keresztlabdák a baloldalra kapu elé, amivel a fentiek közül bármekkora távolságból egyetlen passzal helyzetbe tudta hozni a csapatot folyamatosan. Ronaldoban nincs meg ez a képesség, a beadásai sokszor hajszálpontosak, de nem teremtenek ilyen helyzeteket, nincs meg a
vision, az a fajta játékintelligencia, ami Messit hozzásegíti, hogy ilyeneket csináljon a pályán. Aztán ott vannak a cselek, a kreativitás, amivel állandóan meg tudta bontani az ellenfelek védelmét, ez sincs meg feltétlenül a portugálban, és kispasszos összjátékban is jobb volt idén az argentin. Ronaldot a múltszezonban helyzetbe kellett hozni, meglőtte a góljait, illetve meg-meg tudta futni az embereit, megnyerni a párharcait, levegőben nagyon sokszor, de egyszerűen közel nem lehet egy lapon említeni az idei teljesítményüket, ilyen pedig még nem volt szerintem, hogy ennyivel jobb legyen egyik a másiknál.
Messi sokkal kombinatívabb, sokkal kreatívabb volt a kapu előtt is, életveszélyesen focizott, akár a csapattársak helyzetbe hozásáról, akár a gólokról beszélünk. De nem igaz, hogy ez nem látszik, nem tűnik ki a videóból, ami tényleg a két játékos legjobb pillanatait mutatja be. Ha kell, leírom részletesebben is, de szerintem jól kivehető, mire gondoltam.
Apropó, egy "labdarúgóedző" ismerősöm szerint C. Ronaldo jobb játékos, mert "cselezni tud úgy, mint a Messi, lőni tud úgy, mint a Messi, bal lábbal még jobban is lő, passzolni passzol olyan jól, mint a Messi, fejelni meg jobban fejel." Azt hiszem, ez nem szolgál különösebb magyarázatra...