Barça vs. Real - El Clásico
- csababarca
- Az Év Fórumozója - 2021
Én csak annyit akartam mondani, hogy régebben kevéssé fértek volna oda a maiak, mert ilyen mennyiségű és minőségű meccset nem kaptak volna.
Valdes pl jó példa, évek óta kapusgondokkal küzdöttünk, még az aktuális vb sztár Rüstü leigazolása se segített, de ha van egy Casillas/Czech/Buffon kaliberű kapusunk, sose kapta volna meg ezt a lehetőséget.
Szóval itt a körülmények nagyon lényegesek szerintem, és Messi/Iniesta vonalat se kapcsolnám ide, Yamal/Pedri ahogy írtam is, korszakos arcok, nyilván, itt vonnék párhuzamot.
A többi ilyen Gabri, meg Gerard Lopezek akkor kerültek a kezdő közelébe, ha sérüléshullám volt kb, Gerard helyére akkor igazoltunk Edmilsont, Marquezt pl mert se ő, se Motta mint kiderült nem volt szint.
Az a lényeg, hogy most az utóbbi években "könnyebb" felkerülni és komolyan mennyiségű időt eltölteni a kezdőben is akár, mert olyanok a körülmények.
És tudjuk, hogy egy fiatalnak a fejlődés érdekében minél többet kell játszania (nem túljátszatásra gondolok).
Ezek most adottak.
Valdes pl jó példa, évek óta kapusgondokkal küzdöttünk, még az aktuális vb sztár Rüstü leigazolása se segített, de ha van egy Casillas/Czech/Buffon kaliberű kapusunk, sose kapta volna meg ezt a lehetőséget.
Szóval itt a körülmények nagyon lényegesek szerintem, és Messi/Iniesta vonalat se kapcsolnám ide, Yamal/Pedri ahogy írtam is, korszakos arcok, nyilván, itt vonnék párhuzamot.
A többi ilyen Gabri, meg Gerard Lopezek akkor kerültek a kezdő közelébe, ha sérüléshullám volt kb, Gerard helyére akkor igazoltunk Edmilsont, Marquezt pl mert se ő, se Motta mint kiderült nem volt szint.
Az a lényeg, hogy most az utóbbi években "könnyebb" felkerülni és komolyan mennyiségű időt eltölteni a kezdőben is akár, mert olyanok a körülmények.
És tudjuk, hogy egy fiatalnak a fejlődés érdekében minél többet kell játszania (nem túljátszatásra gondolok).
Ezek most adottak.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
-
- Entrenador del Barça
2004 Barca Laporta 1 éve elnök
Saját nevelések
Victor Valdes
Thiago Motta
Puyol
Xavi
Gerard Lopez
Gabri
Fernando Navarro
Oleguer
Iniesta
Jorquera
Messi
Azért voltak akkor is bőven saját nevelések, és maradtak is hosszú távra is belőlük, voltak akik idővel távoztak
Jó kérdés a jelenlegiek közül kik fértek volna be oda, ki maradhatott volna a keretben, kire figyeltek volna fel.
Balde, Yamal, Cubarsi, Bernal szerintem egyértelmű, régóta ismertek az utánpótlásban a tehetségükről
Pena, Gavi, Fermin, Casado, Garcia, kérdéses, ha tudunk majd igazolni, lehet, hogy a posztjukra keresünk is jobbat.
Pedri, Araujo pedig fiatal játékosként érkeztek, mint akkor Motta az utánpótlásba, rengeteg ilyen volt, de nem nagyon váltak be, mint most Darvich vagy Roman.
Az aktuális edzőn is sok múlik.
Arteta, Fabregas, Thiago, akkor sem jutott nagyon játéklehetőséghez Xavi, Iniesta, Busquets mellett, Fabregas visszajött, de ment is.
Ha Bartóék nem pazarolnak el sok tehetséges fiatalt, lehet, hogy azóta is a keretben lennének, mint Grimaldo, Icardi, Bartra, Pedro
Lehet, hogy a mostani fiatalok itt maradnak vagy 10 évre, lehet, hogy az igazolások kiszorítják őket, vagy többet akarnak máshol játszani, de az nem volt gazdaságos, hogy Alba mögé kineveltünk 2-3 minőségi bal hátvédet a rotációba, de ehelyett elszórtunk vagy 50-60 milliót igazolásokkal.
Szerintem régen és most is jól működik ez, ezért bízok a jelenlegi vezetőségben.
Szerk: még Oleguer is lehúzott 6 évet 127 meccset a Barcában
Saját nevelések
Victor Valdes
Thiago Motta
Puyol
Xavi
Gerard Lopez
Gabri
Fernando Navarro
Oleguer
Iniesta
Jorquera
Messi
Azért voltak akkor is bőven saját nevelések, és maradtak is hosszú távra is belőlük, voltak akik idővel távoztak
Jó kérdés a jelenlegiek közül kik fértek volna be oda, ki maradhatott volna a keretben, kire figyeltek volna fel.
Balde, Yamal, Cubarsi, Bernal szerintem egyértelmű, régóta ismertek az utánpótlásban a tehetségükről
Pena, Gavi, Fermin, Casado, Garcia, kérdéses, ha tudunk majd igazolni, lehet, hogy a posztjukra keresünk is jobbat.
Pedri, Araujo pedig fiatal játékosként érkeztek, mint akkor Motta az utánpótlásba, rengeteg ilyen volt, de nem nagyon váltak be, mint most Darvich vagy Roman.
Az aktuális edzőn is sok múlik.
Arteta, Fabregas, Thiago, akkor sem jutott nagyon játéklehetőséghez Xavi, Iniesta, Busquets mellett, Fabregas visszajött, de ment is.
Ha Bartóék nem pazarolnak el sok tehetséges fiatalt, lehet, hogy azóta is a keretben lennének, mint Grimaldo, Icardi, Bartra, Pedro
Lehet, hogy a mostani fiatalok itt maradnak vagy 10 évre, lehet, hogy az igazolások kiszorítják őket, vagy többet akarnak máshol játszani, de az nem volt gazdaságos, hogy Alba mögé kineveltünk 2-3 minőségi bal hátvédet a rotációba, de ehelyett elszórtunk vagy 50-60 milliót igazolásokkal.
Szerintem régen és most is jól működik ez, ezért bízok a jelenlegi vezetőségben.
Szerk: még Oleguer is lehúzott 6 évet 127 meccset a Barcában

- csababarca
- Az Év Fórumozója - 2021
Ha a real idén is BL-t nyer, amire van esély, akkor MBappé lesz nyomva, az fix. Jó a marketingje, sokkal jobb mint Viniciusnak vagy Bellinghamnek.
A realból mellőztek néhány nevet a válogatottban, simán Nacho válogatott szintű volt, Vazquez is kaphatott volna behívót legalább a válogatott meccsekre, stb.
Az, hogy hol milyen a klubmodell, az más kérdés.
De ráhúzni a barcára, hogy mi mindig is az utánpótlásra építettünk, kicsit fals, vagy nagyon.
Azért most egy kényszerpályán mozgunk, és nem is tudunk másra támaszkodni kb csak az utánpótlásra.
Helyt állnak, ez viszont dicsérendő dolog.
De ettől függetlenül, amikor tehettük és volt pénz (meg sajnos, amikor már nem volt akkor is), akkor hoztuk azokat az igazolási mutatókat, mint a real, sőt.
Azzal is egyetértek, hogy a mostani garnitúrából 10-15 éve sokan max április-májusban néhány levezető bajnokin kaptak volna helyet, vagy az előszezonban, aztán ki tudja mi lett volna velük. Na nem Pedri-Yamal félékre gondolok, ők korszakos tehetségek azért, és megállták volna a helyüket valószínűleg korább időkben is.
De ilyenkor azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy Busquets-Xavi-Iniesta kp-nál akik ha nem volt sérülés betonkezdők voltak, nagyon nehezen kapta volna meg a tartós (!) lehetőséget Gavi, Fermin, Casado féle brigád. És ha nem kapsz tartós lehetőséget, akkor fejlődni is képtelenség ilyen ütemben.
A realból mellőztek néhány nevet a válogatottban, simán Nacho válogatott szintű volt, Vazquez is kaphatott volna behívót legalább a válogatott meccsekre, stb.
Az, hogy hol milyen a klubmodell, az más kérdés.
De ráhúzni a barcára, hogy mi mindig is az utánpótlásra építettünk, kicsit fals, vagy nagyon.
Azért most egy kényszerpályán mozgunk, és nem is tudunk másra támaszkodni kb csak az utánpótlásra.
Helyt állnak, ez viszont dicsérendő dolog.
De ettől függetlenül, amikor tehettük és volt pénz (meg sajnos, amikor már nem volt akkor is), akkor hoztuk azokat az igazolási mutatókat, mint a real, sőt.
Azzal is egyetértek, hogy a mostani garnitúrából 10-15 éve sokan max április-májusban néhány levezető bajnokin kaptak volna helyet, vagy az előszezonban, aztán ki tudja mi lett volna velük. Na nem Pedri-Yamal félékre gondolok, ők korszakos tehetségek azért, és megállták volna a helyüket valószínűleg korább időkben is.
De ilyenkor azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy Busquets-Xavi-Iniesta kp-nál akik ha nem volt sérülés betonkezdők voltak, nagyon nehezen kapta volna meg a tartós (!) lehetőséget Gavi, Fermin, Casado féle brigád. És ha nem kapsz tartós lehetőséget, akkor fejlődni is képtelenség ilyen ütemben.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Ez egy kicsit fals dolog. Nacho pl krónikusan mellőzve volt a válogatottban. Real csk., 300+ pályára lépés és igencsak megkérdőjelezhető védők kerültek az évek alatt a válogatottba. Lucas kiváló kiegészítő ember volt a Realba de nem nagyon fért oda a padra pedig voltak ott gyenge nevek. Az évek alatt erősen Barca nehéz lett a válogatott. Olyan játékosok kaptak rögtön behívót akin azért lehetett pislogni. Cubarsi lejátszott 5 meccset és repült a meghívó. Fermin, Casado és sok ilyen volt az évek alatt. Másik fórumon írták is egyik héten, hogy vajon Asencionak mikor megy a behívó. Kicsit olyan mint a Bayern volt régebben, ha német vagy és Bayernes akkor rögtön válogatott.
U21ben is nem tudom mi megy de a Real utánpótlásban is akadnak tehetségek. Pl Gonzalo 22 meccsen 21 gólos. Ő jött be a kupába és győztes gólt fejelt. Fene tudja mi folyik a szövetségben de ők tudják. Jelenleg Carvajal az a szintű spanyol akit nem lehet kihagyni de ugye sérült. Ha mindenki egészséges más posztra meg nem is tudom milyen spanyol játékos férne be a csapatba. Kb Pedri. De Ceballos is ott van idén de hozzá se fog szagolni a válogatotthoz. A Barcából jobban szeret a szövetség válogatni többnyire joggal de voltak azért szemöldök emelő behívók az évek során.
Nekem az az érzésem, hogy Perez nem nyugszik addig, amíg nem lesz újabb aranylabdája, szerintem egy kicsit ezért is vették meg Mbappét, az ő aranylabdája biztosabb alapokon áll a Viniciusénál. Várhatóan október közepe táján indul majd a kampány, rengetegen el fogják mondani, hogy csak ő kaphatja, senki más. Hacsak Vinicius meg nem javul addigra, mert akkor Mbappé csak második lesz.
Előre is gratulálok.
Közben a Real, a spanyol futball zászlóshajója hosszú ideje nem adott új játékost a válogatottnak, az U21-ben sincs senki, egészen hihetetlen.
Előre is gratulálok.
Közben a Real, a spanyol futball zászlóshajója hosszú ideje nem adott új játékost a válogatottnak, az U21-ben sincs senki, egészen hihetetlen.
- bence0330
- Az Év Fórumozója 2022 & 2024
Abszolút egyetértek, főleg, hogy évek óta pont Vini miatt pakolják ide-oda, a saját posztján nem tudom, hányszor játszott életében, Mbappé leigazolásával meg alighanem soha nem fog. És mégis meghatározó játékos, többre tartom, mint Vinit, ha nem is sokkal. Ha meg megcserélnénk őket, akkor alighanem sokkal több gólja is lenne, Vininek meg sokkal kevesebb.
Nem beszélve arról, hogy példamutató a magatartása is, társával ellentétben, ami elvileg kritérium. Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna őt bármi unszimpatikus dolgot csinálni. Őt bármikor szívesen nézném nálunk, kb bármelyik poszton az első 4 közül.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Nem "kihagytam", hanem akkor nyert, amikor nem volt válogatott tornája (2001). Válogatottbeli teljesítményért, válogatott tornáért angol utoljára 1966-ban nyert Aranylabdát. Ezek után azt mondani, hogy egy angol a válogatott miatt esélyes az Aranylabdára...

Amúgy igazad van, Owen sem azért kapta. És máig az utolsó angol, aki megkapta. 24 évvel ezelőtt... Nagyon "esélyesek" az angolok

Owent is egy túlhájpolt játékosnak tartom, sosem lőtt legalább 20 gólt egy bajnoki kiírásban, egy UEFA-kupa volt nemzetközi szinten a legnagyobb durranás, amit nyert. Bajnokságot is egyszer nyert, perememberként a Manchester Unitedben. Kifejezetten rossz igazolás volt a Real Madrid részéről, nem is nyertek vele semmit. Eto'o milliószor jobb játékos volt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.02.15. 11:48:42-kor.
Owent kihagytad, de ő is liverpooli, nem válogatottbeli teljesítménye miatt kapta, mondjuk kb rögtön le is húzta a karrierjét a sárba a Madridba igazolással.
Vinicius nem aranylabdás szinten játszik, ezen meg nincs mit szépíteni, hamarabb jutna eszembe Rodrygo, aki szerintem sokkal kiegyensúlyozotabb, hasznosabb és a sikerek szempontjából is meghatározóbb.
Anglia szokásához híven semmit nem nyert a válogatott tornákon az elmúlt években. Ebben az évtizedben a spanyolok nyertek egy EB-t (a kettő közül), nyertek egy nemzetek ligáját (a kettő közül). A franciák nyertek egy nemzetek ligáját (a kettő közül) és legjobb európai csapatként játszottak egy VB-döntőt. Hogy jön a képbe Anglia, amikor semmit nem nyertek? Emiatt bukta az Aranylabdát a klubszinten trófeákat halmozó Bellingham, és előzte be őt az EB MVP Rodri. Ezek után az angol válogatottszereplésből levezetni a nagyobb aranylabdaesélyességét...
Angol válogatottbeli teljesítmény után utoljára Bobby Charlton kapott Aranylabdát, úgy negyvenezer évvel ezelőtt. Kevin Keagan kapott Aranylabdát, de ki sem jutottak a vb-re (1978).
Angol válogatottszereplés miatt Aranylabdát kapni ritka, mint a fehér holló. Anglia nem top2 válogatott, mert mások nyernek trófeát, ők viszont nem.
Vinicius meg pont nem pusztán a válogatottbeli gyengesége miatt nem kapott Aranylabdát, hanem azért, mert klubszinten sem lő elég gólt. Tavaly 15 gólig jutott a bajnokságban, hát hagyjuk már. Most tart 8 találatnál. Ez nem Aranylabda-szint az ő posztján, még a mai, hanyatló futballban sem.

Vinicius meg pont nem pusztán a válogatottbeli gyengesége miatt nem kapott Aranylabdát, hanem azért, mert klubszinten sem lő elég gólt. Tavaly 15 gólig jutott a bajnokságban, hát hagyjuk már. Most tart 8 találatnál. Ez nem Aranylabda-szint az ő posztján, még a mai, hanyatló futballban sem.
- bence0330
Tudom-tudom, Anglia gonosz, és a szél fújta össze nekik az elmúlt 4 nemzetközi torna átlagolva top2 eredményét, két döntőt, egy elődöntőt, egy negyeddöntőt, amúgy hóttbénák, és hype. Ez semmi, sőt, Bellingham szerepe az utolsóban ilyen aprócska 90+ percben beollózott gólokkal szintén semmi, ami nélkül jóval hamarabb kiestek volna, észre se lehetett venni, nem volt jelentősége. Ha szűkebb múltat vizsgálunk, és csak az utolsó versenyt nézem, akkor is top2, hiszen döntősök voltak, csak akkor ugye nem a franciákkal hanem a spanyolokkal top2. Hirtelen nem tudok olyan statot hozni, ami alapján ne lenne top2 a válogatott Európában, pedig most nekiálltam gondolkodni. Szerintem kicsit elvakít az utálat. 
Plusz Brazíliában nem látom a kiugró szereplést, VB-n pláne nem, és az esetleges Copa súlyozásban is elmarad az EB-től, érthető okokból, van 2 nagy csapat, Európában meg 6-7.
Szóval szerintem a 3 komoly esélyesük közül Bellingham és Mbappé esélyesebb nem csak a csapaton belül betöltött szerepük, meg a Vinit körülvevő egyre erősebb utálat miatt, hanem kétévente nekik van több esélyük a nemzeti szereplés miatt.
Nálunk meg ha top csapatként elkezdenénk nagyokat menni, kétévente alighanem a jelenlegi keretből Yamal/Pedri lenne mindenképp az esélyesebb pl. Raphinhával szemben ugyanezen okokból, bár a mi brazilunk legalább jó a válogatottjában. Persze az is lehet, hogy 1-3 év múlva Yamal már olyan jó lesz, hogy ez alig fog számítani, és ha kb bármit nyerünk/nyer a válogatott, megkapja, mint Messi, világ legjobbjaként.
Legyen így.

Plusz Brazíliában nem látom a kiugró szereplést, VB-n pláne nem, és az esetleges Copa súlyozásban is elmarad az EB-től, érthető okokból, van 2 nagy csapat, Európában meg 6-7.
Szóval szerintem a 3 komoly esélyesük közül Bellingham és Mbappé esélyesebb nem csak a csapaton belül betöltött szerepük, meg a Vinit körülvevő egyre erősebb utálat miatt, hanem kétévente nekik van több esélyük a nemzeti szereplés miatt.
Nálunk meg ha top csapatként elkezdenénk nagyokat menni, kétévente alighanem a jelenlegi keretből Yamal/Pedri lenne mindenképp az esélyesebb pl. Raphinhával szemben ugyanezen okokból, bár a mi brazilunk legalább jó a válogatottjában. Persze az is lehet, hogy 1-3 év múlva Yamal már olyan jó lesz, hogy ez alig fog számítani, és ha kb bármit nyerünk/nyer a válogatott, megkapja, mint Messi, világ legjobbjaként.

ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Bellingham hol ment nagyot Angliával? Észrevehetetlen volt az EB-n, ezen ment el az Aranylabdája. Mbappé és Bellingham a stabilan két legjobb európai válogatottban???
Ez egyre szürreálisabb. (Mbappé és a francia válogatott mondható második európai erőnek, de hogy kerül a képbe Anglia?)
Vinicius nálam tavaly sem jöhetett volna szóba, mint aranylabdás, mert nem lőtt elég gólt.

Vinicius nálam tavaly sem jöhetett volna szóba, mint aranylabdás, mert nem lőtt elég gólt.
- bence0330
Mbappé lasztija szerintem hosszútávon kb elkerülhetetlen, de az a durva, hogy még idén sem lehetetlen, akármilyen ótvar ősze volt. Vini majdnem megkapta szimplán egy BL tavaszra, ráadásul egy nemzetközi tornás évben. A brazilnak szerintem már nem lesz valós esélye, tűzközelben lehet, top10, top5 akár, de Mbappé mindig előrébb lesz, főleg, hogy szerintem kicsit elege van már belőle mindenkinek, rá sokan nem fognak szavazni szimpátia miatt. Bellingham-et is hamarabb érzem esélyesnek, mert ő legalább a válogatottjával is nagyokat megy, Mbappé úgyszintén, az elmúlt versenyek stabilan két legjobb európai válogatott tagjai, ami kétévente már előny lesz Vinivel szemben. Azt sem tartom kizártnak, már ha ez az egyik fő célja, hogy lépni fog 1-2 éven belül, mint Neymar tette.
Akárhogy is, alighanem lesz a következő években 1-2 madridi aranylabdás, sajnos.
Viszont remélem idén valami csodával határos módon nagyot megyünk, és tőlünk kerül ki valaki, Rapha, Pedri, Yamal közül valaki esetleg. Vagy ha idén nem, hát jövőre.
Viszont ha a két nagy spanyol csapat közül kapná véletlen meg valaki, akkor mindenképp "saját nevelés" lesz a laszti.
Akárhogy is, alighanem lesz a következő években 1-2 madridi aranylabdás, sajnos.
Viszont remélem idén valami csodával határos módon nagyot megyünk, és tőlünk kerül ki valaki, Rapha, Pedri, Yamal közül valaki esetleg. Vagy ha idén nem, hát jövőre.
Viszont ha a két nagy spanyol csapat közül kapná véletlen meg valaki, akkor mindenképp "saját nevelés" lesz a laszti.
A Realban és a Barcelonában a nyolcvanas évek eleje óta 13 aranylabdás fordult meg. Közülük Sztojcskov, Rivaldo, Ronaldinho, Figo és Messi is a barcelonai teljesítményére kapta meg a díjat.
Ezzel szemben Zidane-t, Kakát, az igazi Ronaldót, Owent és CR-t már aranylabdásként vette meg a Madrid.
Cannavaro madridiként, de még az előző szezonjának köszönhetően lett aranylabdás, és csak Modric és Benzema a kivételek. Lehet, hogy jövőre eggyel többen lesznek, Perez biztosan minden tőle telhetőt meg fog tenni érte.
Ezzel szemben Zidane-t, Kakát, az igazi Ronaldót, Owent és CR-t már aranylabdásként vette meg a Madrid.
Cannavaro madridiként, de még az előző szezonjának köszönhetően lett aranylabdás, és csak Modric és Benzema a kivételek. Lehet, hogy jövőre eggyel többen lesznek, Perez biztosan minden tőle telhetőt meg fog tenni érte.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára brazilfan 2025.02.15. 00:21:22-kor.
Hát ez az, a Real Madrid elsősorban nem magának neveli az utánpótlást, hanem más csapatoknak. Ezért nevezik Spanyolországban az utánpótlásképzésüket "La Fábrica"-nak, azaz "Gyár"-nak. Futószalagon termelik az utánpótlást, de elsősorban nem önmaguknak. Abban az értelemben biztos nem állja meg a helyét az "outperform" kifejezés, hogy mennyi meghatározó játékost állít ki a két utánpótlásnevelés a saját nagycsapatának. Az viszont tény, hogy akikre nem tartanak igényt, azokat a játékosokat hatékonyabban adják el, mint mi, aminek az egyik oka az lehet, hogy a mi játékosaink a mi játékrendszerünknek megfelelő, nagyon speciális képzést kapnak, ami más klubokban kevésbé alkalmazható.
Define performanceepping írta: ↑2025.02.14. 20:43:20Real Madrid’s La Fábrica academy outperforming Barcelona’s La Masia academy
The CIES Football Observatory revealed in one of its weekly reports that the club has the most players from in its academy playing in Europe’s top five leagues (Spain, Italy, Germany, France and England) with 44, ahead of Barcelona (40), Lyon (31) and Valencia (29).
Since 2009, the club has made €395 million ($431m) in player sales from those who came through the club’s academy in the Spanish capital.
Define success
Ez egy statt. Mit akarsz vele mondani? Ha nem írsz semmit akkor ez csak provokáció.
Ha minket kérdezel akkor azt lehet mondani hogy darabra lehet hogy több, de minőségre...
Real Madrid’s La Fábrica academy outperforming Barcelona’s La Masia academy
The CIES Football Observatory revealed in one of its weekly reports that the club has the most players from in its academy playing in Europe’s top five leagues (Spain, Italy, Germany, France and England) with 44, ahead of Barcelona (40), Lyon (31) and Valencia (29).
Since 2009, the club has made €395 million ($431m) in player sales from those who came through the club’s academy in the Spanish capital.
Azzal összességében egyetértek, hogy mi sokkal inkább támaszkodunk a La Masiára, mint amennyire a Real Madrid az utánpótlásképzésére. Ők a nagycsapatukba inkább igazolnak, mint belülről beépítenek. Az meg nyilván nem igaz, hogy mi nem veszünk már befutott sztárokat. Romario, Laudrup, Koeman, Hagi, Ronaldo, Kluivert, Ronaldinho, Deco, Edmilson, Larsson, Henry, lehetne sorolni. Mi emellett több játékost építünk be az utánpótlásképzésünkből, mint a Real Madrid a sajátjából. Általában a Real Madrid költött többet, mára a két klub bevételei között viszont nincs igazán jelentős különbség, ők egyszerűen jobban gazdálkodnak, és hasonló klubmodell és bevételek mellett nem vitték a csőd szélére magukat. A történelem nagyobb részében nyilván általánosságban igaz az, hogy ők többet fordítanak játékosigazolásra, de azért mi is igazoltunk már befutott szupersztárokat.
Ez pont olyan belemagyarázása az értelemnek a semmibe, mint amit irodalom órán csinálnak, nem gondolt az a költő semmire, ha erre gondolt volna, akkor nem írt volna Bechkam-et, Bellingham-et vagy Mbappe-t, mert azoknak ugyan nem volt semmilyen aranylabdájuk már mikor oda szerződtek, meg amúgyis Bellingham mint csúcson lévő, címeket nyert világsztár? Nyert egyáltalán bármit is, esetleg egy német kupát a Dortmunddal?
Egy ismert fiatal ígéretes tehetség volt, akiből vagy világsztár lesz, vagy a következő méregdrága nulla mint Sancho.
Ronaldinho mikor ide került volt akkora sztár már mint a felsorolt madridi nevek legalább fele, még ha nem is akkora mint a listán lévő legnagyobb nevek.
Amúgyis hatalmas ferdítés a lista, nyilván ha az egyik oldalról felsorolod a "sztárigazolásokat" a másikról meg azokat akik "szerinted" nem sztárként jöttek, hanem itt lettek azok, akkor nyilván az egyik oldalon sztárigazolások vannak, a másik oldalon pedig "itt sztárrá vált játékosok".
De ha ilyen listát írt volna:
Raúl, Casillas, Roberto Carlos, Marcelo, Sergio Ramos, Guti, Di Maria, Özil, Varane, Casemiro, Valverde, Vinicius, Rodrigo
Akik még viszonylag kevésbé voltak ismertek, mert alig 1-2 szezont játszottak még top szinten mikor oda szerződtek, míg Barcelona oldalról meg ilyet írt volna:
Ronaldinho, Henry, Ibrahimovic, Fabregas, Neymar, Suarez, Coutinho, Griezman, Lewandowski
Akik mind világsztárok voltak már mikor ide kerültek, akkor rögtön teljesen fordított a kép.
Szóval arra gondolt a költő, hogy olyan listát kell írni, ami a saját igazát támasztja alá, az lényegtelen hogy ferdítés.
Az igazolós lista pedig azért állt meg, és van koncentrálva annyira a saját nevelésekre, mert nincs pénz igazolni. Ha lett volna kit igazolni, akkor jött volna világsztár azóta is, Cubarsí és Casadó az első csapat közelében sem lenne, Balde egy Lucas V. féle cserének elmegy, annyi különbséggel hogy Balde még fiatal, belőle még lehet valaki, Gavi egy tesco gazdaságos Casemironak elfogadható rotációba a hoki meccsekre, de szintén fiatal, még fejlődhet, csak Yamal az egyetlen aki biztos hogy játszana eleget akkor is, ha lenne az elmúlt évekből még 10 igazolással több a keretben, a többieknél nem abban nem vagyok biztos hogy játszanának-e, hanem abban hogy a keretben lennének-e.
Ez korábban lehet,hogy igaz volt,biztosan van ilyen statisztikai valahol. Nekem a meccseinket nézve pont az szokott szembetűnő lenni,hogy mennyi Barca nevelés,-akik a csapatukban stabil játékosok-szaladgál a ligában. Alena,Bartra,Miranda,Sergio Gomez,Marmol,Ilias,Mingueza,így hirtelen.El Sie7e írta: ↑2025.02.14. 16:48:11Érdekes kérdés az utánpótlás.
Ha iszonyatosan leegyszerűsítem akkor úgy tudnám leírni, hogy a La Masia specialista a La Fabrica pedig sokkal univerzálisabb. Ebben arra gondolok, hogy a La Masia egy végletekig speciális a Barca első csapata alapján nevel már egészen kis kortól, ezért a Barcába könnyebben bekerülnek és jobbnak is néznek ki mint mondjuk amilyenek valójában. A La Fabrica egy sokkal univerzálisabban használható módon nevel, nem az első csapatra hanem első osztályra alkalmas focistákat ha ez így érthető mire gondolok.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
Érdekes kérdés az utánpótlás.
Ha iszonyatosan leegyszerűsítem akkor úgy tudnám leírni, hogy a La Masia specialista a La Fabrica pedig sokkal univerzálisabb. Ebben arra gondolok, hogy a La Masia egy végletekig speciális a Barca első csapata alapján nevel már egészen kis kortól, ezért a Barcába könnyebben bekerülnek és jobbnak is néznek ki mint mondjuk amilyenek valójában. A La Fabrica egy sokkal univerzálisabban használható módon nevel, nem az első csapatra hanem első osztályra alkalmas focistákat ha ez így érthető mire gondolok.
Egy Real nevelés szerintem sokkal könnyebben megragad mondjuk egy la liga csapatnál vagy akár külföldön is mint egy Barca nevelés. Általában az a Barca nevelés aki lemorzsolódik az el is tűnik nyilván vannak kivételek de még csak közép magas szinten se maradnak meg. A Real nevelések ennél sokkal jobban megmaradnak ha lemorzsolódnak. Nem világverő emberek de befutottak egy karriert. Ilyen pl Parejo, Juanfran, Canizares, Soldado, Granero, Soria, Sarabia, Marcos Llorrente, Morata, Callejon meg még sokan mások.
Ezen felül voltak Lucas Vazquezek, Joseluk akik nem fértek be de volt olyan pillanat amikor visszajöttek és nagyon hasznos elemek voltak. Aztán vannak a sikerstoryk mint Carvajal vagy Nacho illetve a félrement wonder boyok mint Jesé. A Barcában is mindig voltak ifisták (itt nem a bevált emberekre gondolok mint Iniesta) de mindig az volt az ember érzése, hogy ok de máshol bebukna és kell neki a Barca rendszer.
Mindenhol megvolt a sikerkorszak. A Barcának ez pont egybeesett Messivel a Realnak meg a galacticokkal. Azért a Realból is jött ki Raúl meg Casillas meg most Carvajal ezek nagyon ritka kaliberek akármennyire keresi az ember. A Barcánál is mindig csak nuevo arcok jöttek de azok most hol vannak? Most Yamal néz ki annak, hogy horogra akadt egy. De pl Casado most megkapta ezt az évet és a Barcában még ki is néz valahogy, de állítom egy kozép laliga csapatban csak szenvedne.
Teljesen más elveken működik a két utánpótlás. Ha a Realnál jönne valami olyan gyerek akkor megkapnák az esélyt ott is. Nem hülyék dolgoznak ott se csak ezek iszonyatosan ritkák.
Remélem legalább félig érthető mire gondoltam
Egy Real nevelés szerintem sokkal könnyebben megragad mondjuk egy la liga csapatnál vagy akár külföldön is mint egy Barca nevelés. Általában az a Barca nevelés aki lemorzsolódik az el is tűnik nyilván vannak kivételek de még csak közép magas szinten se maradnak meg. A Real nevelések ennél sokkal jobban megmaradnak ha lemorzsolódnak. Nem világverő emberek de befutottak egy karriert. Ilyen pl Parejo, Juanfran, Canizares, Soldado, Granero, Soria, Sarabia, Marcos Llorrente, Morata, Callejon meg még sokan mások.
Ezen felül voltak Lucas Vazquezek, Joseluk akik nem fértek be de volt olyan pillanat amikor visszajöttek és nagyon hasznos elemek voltak. Aztán vannak a sikerstoryk mint Carvajal vagy Nacho illetve a félrement wonder boyok mint Jesé. A Barcában is mindig voltak ifisták (itt nem a bevált emberekre gondolok mint Iniesta) de mindig az volt az ember érzése, hogy ok de máshol bebukna és kell neki a Barca rendszer.
Mindenhol megvolt a sikerkorszak. A Barcának ez pont egybeesett Messivel a Realnak meg a galacticokkal. Azért a Realból is jött ki Raúl meg Casillas meg most Carvajal ezek nagyon ritka kaliberek akármennyire keresi az ember. A Barcánál is mindig csak nuevo arcok jöttek de azok most hol vannak? Most Yamal néz ki annak, hogy horogra akadt egy. De pl Casado most megkapta ezt az évet és a Barcában még ki is néz valahogy, de állítom egy kozép laliga csapatban csak szenvedne.
Teljesen más elveken működik a két utánpótlás. Ha a Realnál jönne valami olyan gyerek akkor megkapnák az esélyt ott is. Nem hülyék dolgoznak ott se csak ezek iszonyatosan ritkák.
Remélem legalább félig érthető mire gondoltam
Nem is ezt állítottam, hanem hogy Barcelona-játékosként kaptak aranylabdát, ellentétben Zidane-nal, Kakával, akik a Juventusban ill. a Milanban lettek azok (Cannavaro már Real-játékos volt, amikor megkapta, de nem a madridi játéka, hanem a néhány hónappal korábbi világbajnoki címe elismeréseként). Figo, Beckham, Mbappé szintén nem a Realban lett világsztár, hanem az előző klubjaikban.Sonoma írta: ↑2025.02.14. 12:43:07Rivaldora és Ronaldinhora azért erős túlzás, hogy mi neveltük ki. Már kész (és ismert) játékosként jöttek ide.brazilfan írta: ↑2025.02.13. 23:49:13
Ahhoz, hogy leigazolják Zidane-t, Figót, mindkét Ronaldót, Kakát, Beckhamet, Cannavarót, Bellinghamet, Mbappét, nem kellett fociszakértőknek lenniük, mert címeket nyert, csúcson lévő játékosokat vettek, nem pedig olyanokat, akik nagyon jó futballistákból náluk fognak majd világklasszissá érni.
A Barcelonában szerintem egyedül Cruyff volt ilyen, azóta nem vásároltuk az aranylabdásokat, hanem létrehoztuk: Ronaldinho, Rivaldo, Messi.
Csak most vettem észre, hogy megelőztél, köszi.
Rivaldora és Ronaldinhora azért erős túlzás, hogy mi neveltük ki. Már kész (és ismert) játékosként jöttek ide.brazilfan írta: ↑2025.02.13. 23:49:13
Ahhoz, hogy leigazolják Zidane-t, Figót, mindkét Ronaldót, Kakát, Beckhamet, Cannavarót, Bellinghamet, Mbappét, nem kellett fociszakértőknek lenniük, mert címeket nyert, csúcson lévő játékosokat vettek, nem pedig olyanokat, akik nagyon jó futballistákból náluk fognak majd világklasszissá érni.
A Barcelonában szerintem egyedül Cruyff volt ilyen, azóta nem vásároltuk az aranylabdásokat, hanem létrehoztuk: Ronaldinho, Rivaldo, Messi.
- Chino
- Llegenda del Barça
Valverde ugyanannyira saját nevelés mint Pedri, azt az utat járta be csak idősebben, a különbség hogy Pedri nem játszott a B-ben, ahogy Araujo is kb. ugyanez volt. Azokat én sosem tudtam igazán saját nevelésnek tartani, akik véglegesen eligazolnak és onnan vásárolják vissza. Én például sokkal inkább tartom annak Ramost, mint mondjuk Fran Garciát, pedig hivatalosan pont fordítva van. Ugyanúgy, nem tudom nézni Olmot vagy Cesc-t. Talán Piqué volt, akinél ez nem "szúrta a szemem". Nyilván szőrszálhasogatás csak ezt zárójelben.Troym írta: ↑2025.02.13. 20:52:01Ott nem saját nevelés Carvajal, Fran Garcia, Valverde, Vazquez? Nem követem őket, de ott a legtöbben eligazolnak fiatalon, majd páran azért visszatérnek, nem?Damask írta: ↑2025.02.13. 20:22:45
Gondolom amikor utoljára a csőd szélén álltak és az játszott aki ingyen elérhető volt.
Szép dolog verni a mellünket hogy a saját nevelések így meg úgy, de itt is csak azért játszanak mert évek óta nem tudunk igazolni rendesen a pénzügyi helyzet miatt, ha tudtunk volna mint a Madrid, akkor Yamalon kívül a többi nem lenne itt, Yamalon kívül egyik sem tud semmi extrát azon kívül hogy már itt van és ingyen van.
Ugyan így a túloldalon is ha nem lesz pénz igazolásokra évekig, akkor elhiheted hogy a fél csapat majd saját nevelésekből fog állni.
Az szerintem pont nem igaz, hogy Yamalon kívül senki sem tud olyan extrát, csak ő annyival fölötte van, hogy úgy tűnik. Azon kívül inkább generációkban kell nézni. A jelenlegi 16-18 éves korosztályunk például baromi tehetséges. Nagyon sok jóval átlag feletti tehetséggel rendelkező játékos van. Ha mondjuk csak a harmada
(bár mondjuk Yamalról, Cubarsiról már talán beszélhetünk így) bejönne már hatalmas összegeket spórolhatnánk és sokat erősödne a csapat is. És erre van is esély, Fort, Bernal már stabilan az első csapatnál például. Benne van, hogy nem lesz belőlük komoly játékos, legalábbis magas szinten, de az ellenkezője is, amihez ugyanakkor kell egy megfelelő edző is.
De vannak olyanok is mint mondjuk Casádó vagy Fermin, akik sosem voltak annyira kiugróak mégis felkerültek (akár anno Piqué, Busi, Alba). Ha lett volna lehetőség nyilván nem Casádó lett volna aki kezdő lesz, bár ameddig Bernal le nem sérült nem is ő volt. Nyilván jönni fog olyan időszak és az lesz a több, amikor az előbbiek számítanak majd a top-nak az utánpótlásban, ezt a jelenlegit viszont most elég erősnek érzem.
Én inkább úgy fogalmazám, hogy nem kerültek volna, kerülnének fel idő előtt. Yamal is valószínűleg csak csereként szállna be olykor, vagy rotációban játsziana 50-60 percet, ahogy mellesleg kellene is, ha vehettünk volna oda egy top játékost. (ugyanígy egyik szemem sírt, a másik nevetett, amikor Flick nem Unait vagy egy hasonló játékost hozott fel a Monaco ellen, hanem az alig 16 éves Guille és Toni Fernandezt)
Azért a Real nagyobb értékű igazolásait sem mondanám akkora ásznak. Azért az utóbbi 4-5 évben, amióta nekünk egyre jobban szorítani kellett a nadrágszíjat kkidotak Jovicra vagy 60-70 milliót, Mendy 50 vagy Tchouameni 80 milliójától sem hiszem, hogy ezt várták, főleg amikor Casemirot kellett volna pótolni.
Én abból az 5-6 játékosból akiért komoly pénzt adtak, igazából Camavingát tartom jó húzásnak, Bellinghem is annak tűnik, de másfél év még nem teljesen releváns 110-120 milliós nagyságrenddel. ahogy Mbappé sem jónak, bár ha kellene inkább rossznak lehetne mondani, legalábbis amennyibe fájt Perezéknek.
Nyilván vannak jó igazolásaik, akár ingyen is, mint Rüdiger.
De abból a szempontból nem lehet összehasonlítani a két csapatot, hogy nekünk volt 3-4 évünk lecserélni nem csak a kezdőt, hanem az egész keretet úgy-ahogy van. Legalábbis, ha az egészet nézzük, három, 5 legfeljebb 6 játékos van jelenleg is it mondjuk a 2021/2022-es keretből, ebben benne vannak az ilyen 17-18 éves elsőéves Baldék, Gavik stb.. 3 év alatt közel 20 játékos cserélődött le. Pontosan nem néztemm meg ide vagy oda tévedhetek, de 1, max 2 főnél biztosan nem többet. Van különbség aközött, hogy sztár gazolásokkal erősíts egy csapatot vagy abból a pénzből építs egy újat. Nem mintha nem csináltuk volna az előbbit és ezért nem kárhoztatom a Reált, ha van lehetőség, akkor ez a normális. De nálunk például nagyon rossz út volt.
Forca Barca!!!!
-
- Entrenador del Barça
Az a probléma, hogy sokan csak Guardiolatol nézik a Barcát, max Ronaldinhottol.
Lejjebb írtam, hogy Laporta első korszakában is volt sok saját nevelés a keretben.
Arról Bartóék tehetnek, hogy bal hátvédnej nem volt elég Alba mögé Grimaldo, Cucurella, Miranda, de jó volt leigazolni Digne, Aleix, Firpo meg a többit.
Így tovább a többi posztra.
A La Masian folyamatosan figyelik a játékosokat, szerintem már jó előre tudják, ki a tehetség, aki bemutatkozhat a nagyok között. Ez már sok éve így volt akár Deulofeu, Assauli, Kubo, Dos Santos fivérek, Simons, Moriba, Puig vagy most a Fernandez unokatestvéreknél, de mostanában sokat olvasok Baba Kouroumáról, Moriba testvéréről.
Az nem csak a regisztáció engedésén múlik, hogy ki mutatkozik, vagy marad meg a felnőttek között.
Balde, Cubarsi, Yamal, Gavi szerintem alapból régen is keretbe került volna, (hiány)poszttól függően Garcia, Fermin, is kaphatott volna esélyt, ahogy anno Pedro vagy Bartra is megkapta.
Araujo és Pedri pedig többször írtam, Ramon Planes nagy húzása apróért, ahogy régen is hoztak a B-be játékosokat. Koeman is játszathatta volna helyettük Pjanicot vagy Lenglet/Umtitit, ahogy Xavi is választhatta volna Cubarsi helyett Fayet.
Lejjebb írtam, hogy Laporta első korszakában is volt sok saját nevelés a keretben.
Arról Bartóék tehetnek, hogy bal hátvédnej nem volt elég Alba mögé Grimaldo, Cucurella, Miranda, de jó volt leigazolni Digne, Aleix, Firpo meg a többit.
Így tovább a többi posztra.
A La Masian folyamatosan figyelik a játékosokat, szerintem már jó előre tudják, ki a tehetség, aki bemutatkozhat a nagyok között. Ez már sok éve így volt akár Deulofeu, Assauli, Kubo, Dos Santos fivérek, Simons, Moriba, Puig vagy most a Fernandez unokatestvéreknél, de mostanában sokat olvasok Baba Kouroumáról, Moriba testvéréről.
Az nem csak a regisztáció engedésén múlik, hogy ki mutatkozik, vagy marad meg a felnőttek között.
Balde, Cubarsi, Yamal, Gavi szerintem alapból régen is keretbe került volna, (hiány)poszttól függően Garcia, Fermin, is kaphatott volna esélyt, ahogy anno Pedro vagy Bartra is megkapta.
Araujo és Pedri pedig többször írtam, Ramon Planes nagy húzása apróért, ahogy régen is hoztak a B-be játékosokat. Koeman is játszathatta volna helyettük Pjanicot vagy Lenglet/Umtitit, ahogy Xavi is választhatta volna Cubarsi helyett Fayet.