Természetesen nem vagyok történész, de elég sokat olvasgattam a témában, és itt nem a Blaugrana által lefordított cikkekre gondolok.
A terrorral kapcsolatban pedig azt tudom hozzáfűzni, hogy a divatosan bedobott, lényegében lejáratás céljából eltúlozott szövegeknek vajmi kevés valóságalapja volt. Egyáltalán nem társadalmi elnyomásról volt szó. Nem lett betiltva a katalán zene, a katalán népviselet, a katalán népművészet, még a katalán nyelv sem, pedig ezt is mennyiszer hallottam már. Persze olcsó dolog a közvélekedésre hivatkozni, de úgy érzem, hogy ez itt most megkerülhetetlen. És senki ne értsen félre, én egyáltalán nem Franco tevékenységét próbálom védeni, mert kétségtelenül egy véreskezű diktátor volt, borzalmas tettek elkövetője, csupán a vele kapcsolatos ferdítéseket nem szeretem, melyeknek természetesen az az egyetlen célja, hogy a Real Madridot lejárassák. Egyébként is elég röhejesnek tartom, amikor magyar emberek próbálják saját tragédiájukként beállítani ezt az egész korszakot. Attól mert valaki Barcelona-drukker, még nem lesz katalán, és nagyon ostoba dolognak tartom, amikor valaki vakon próbál minden Katalóniával kapcsolatos dologgal azonosulni - legszemléletesebb példája ennek talán pontosan az, amikor drukkerek teljesen hülyének nézik a rivális csapathoz köthető újságokat, a saját csapatukhoz köthetőek által leírt információkat pedig készpénznek veszik. Ha valamilyen hülyeséget (vagy éppen valótlanságot) állít a Marca, az AS, az ABC, az El Confidencial, az El País vagy akármelyik másik madridi újság, akkor én biztos nem fogom védeni őket. Miért tenném? Mi közöm van hozzájuk? A jelenséget egyébként az is jól mutatja, hogy az Atletiről kapcsolatban sosem tesznek ilyen említéseket, pedig az ő csapatuknak ezerszer több köze volt Francóhoz. Nem véletlenül volt Atlético Aviación a beceneve a klubnak ebben a korszakban. Persze ez nem változtat azon, hogy a Real Madrid volt a fő jelképe az egységes, centralizált Spanyolországnak. Mind belpolitikában, mind külpolitikában.
A sporthoz visszakanyarodva, azt kellene megérteni, hogy itt egy öngerjesztő folyamatról volt szó. Madrid a főváros, a madridi csapatok az uralkodócsalád jelképei, Barcelona a katalán függetlenségi törekvések egyik központja, a futballcsapat pedig az identitástudat egyik legalapvetőbb része. Egy polgárháború során mondhatni természetes, hogy ilyen adottságokkal rendelkező felek szembe fognak kerülni egymással. A Real Madrid és az Atlético Madrid nem határolódhatott el az ország vezetőségétől, a katalán közép- és alsóbb társadalmi osztályoknak pedig esze ágában sem volt nyíltan behódolni. Ahogy Hitler és Mussolini, úgy Franco is pontosan tisztában volt vele, hogy a sport egy remek eszköz a hatalomfikoktatáshoz, Azon túl, hogy a klubnak nevet kellett változtatnia, hogy a katalán zászlót ki kellett venni a címerből, és hogy egy Clásicón (mert többre nincs bizonyíték) elcsalták az eredményt, semmilyen lényegi hátrány nem érte a klubot.
Az elnyomáshoz visszatérve, abban igazad van, hogy évekig üldöztek bizonyos embereket, csak éppen azt felejtetted el megemlíteni, hogy itt közel sem katalánellenességről volt szó. Senkit nem ért hátrány a származása miatt. Ha már ntibi felhozta, kicsit olyan ez, mintha azt mondanám, hogy a szovjetek magyarellenesek voltak. Ami természetesen, ebben a formában, nem igaz. Azt üldözték, aki lázadt a rendszer ellen. Madridiak, andalúzok és főként baszkok is ugyanúgy szerepeltek a kivégzettek között, mint katalánok. Ahogy már írtam, közel sem társadalmi vagy rasszista indíttatású elnyomásról volt szó. Egyébként még a kormányban még is akadtak katalán származású emberek az évtizedek során. Egyébként az általad említett Sunyol és Companys a polgárháború idején vesztették életüket, nem az azt követő terrorban.
És még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy itt egyáltalán nem azt próbálom elmondani, hogy ne lenne nagyon is sok valóságalapja a híreszteléseknek - de az, amit erről a korszakról állítanak, nem igaz. Sem a klub, sem a katalán nép szempontjából.
ntibi:
az átigazolási botránnyal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy a Real Madrid esetében bűnösnek talált nyolc gyermekkel szembeni vádak többsége nevetséges voltak, ezért csökkentették az eredetileg kiszabott büntetés mértékét. A vád komolyabb pontjairól mind bebizonyosodott, hogy nem igazak. A srácok nagy része Spanyolországban született, köztük Zidane két fia is, de mégis olyanokat állítottak velük kapcsolatban, hogy törvénytelenül jutottak állampolgársághoz, és hasonlók. Az egyetlen valós szabálytalanság ngyon röviden egyébként az volt, hogy van egy CTI (Certificado de Transferencia internacional) nevű engedély amit a 10 évnél idősebb gyerekeknek kell megkapnia ahhoz hogy a hivatalos spanyol utánpótlás-ligák (Division de Honor) egyikében játszhassanak. Ezzel kapcsolatban a Real Madridnak kell a spanyol labdarúgó-szövetséghez fordulnia, akik lepapírozzák az ügyet a FIFA átigazolásokért felelős szerévével (TMS). A nyolc "bűnösnek talált" fiatal esetében pedig arról volt szó, hogy úgy játszottak (ki mennyit, de általában egy-két szezont), hogy hiányzott ez a papírjuk.