Amúgy mit nevezünk a keresztény kultúrának? Vagy a magyar nemzeti kultúrának?
Mit akarunk megvédeni pontosan?
És ez most részemről egy tényleg őszinte kérdés, mert én már nem tudom. Hallom és olvasom a sok hangzatos felkiáltást, de nem értem mire gondolnak pontosan. Azt látom, hogy a templomba járás már nagyon régóta csak egy szűk réteget szólít meg, meg úgy alapvetően az aktív vallásgyakorlás.
Most kicsit rákerestem, nem csak én érzem így:
Az aktív vallásgyakorlók kifejezetten kevesen vannak Magyarországon, a Pew Research 2018-as európai felmérése szerint a kontinens utolsó harmadában van az ország, a lakosság csupán 17 százaléka erősen vallásos. Vallási szertartáson is a lakosság 17 százaléka vesz részt rendszeresen nálunk, amivel a 33 ország közül a 25. helyen állunk.
https://g7.hu/kozelet/20190811/a-tavaly ... amogatasa/
Esetleg nézhetjük a kulturális eseményeinket, ünnepeinket. Húsvétkor az itt jelen lévők közül hányan járnak még locsolkodni? Karácsonykor ki az aki még mindig végigjárja a rokonságot és nem megy wellnessezni inkább valahova? A gyerekeken kívül van még valaki aki törődik a Farsanggal, vagy már csak a Halloween a buli, ami nem is hazai ünnep? Böjtöt hányan tartanak még?
Esetleg az értékrendekről beszélünk? A tízparancsolat betartása? Vagy hogy az "Elsődleges értékek a család, a nyugalom, a béke, a megbecsülés, a hit. A keresztény értékrendtípus számára fontos keresztény erények: a felebaráti szeretet, az alázatosság (szerénység), az önmérséklet és az önfegyelem." esetleg "tiszteli, akár szereti embertársait, nyitottan fordul feléjük, megértő a gondjaikkal szemben, fontos számára a család, a közösség, amiben él, nem lop, nem hazudik, megengedve azt is, hogy néha hibázik ezen elvek követésében, de mindig próbál jobbítani önmagán "
Csak mert ezekbe
szerintem a gyűlölködés (baloslibsi,migránscsőcselék,hülyejobboldalinácik,stb.), a lopás és korrupció ami átitatja az ország minden szegletét, a szinte naponta megjelenő családon belüli erőszakról szóló hírek és még sorolhatnám, nem illenek bele.
Maradt még a fejemben a házasság intézménye, ami már rég elvesztette sajnos a valódi jelentőségét.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idosza ... gkotes.pdf
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/valas17.pdf
Az elmúlt években volt, hogy az adott évben kötött házasságok számának a felével megegyező válás volt. Annak ellenére, hogy én személy szerint egy nagyon szép dolognak tartom magának a házasságnak az eszményét, és szeretnék én is megházasodni majd idővel, sajnos az látszik, hogy az emberek többségének már rég nem azt jelenti, amit régen. Most a CSOK miatt biztosan megugrik a számuk, de erősen kérdéses, hogy az ilyen jelentősen érdekből alátámasztott házasságok mennyire lesznek stabilak hosszútávon.
Ez az a pont, ahol még talán megérthető ez férfi női szerepek alkotmányos védelme, mint a kultúra megvédése a globális trendektől. Hiszen ha jól tudom a kereszténység alapból elítéli azokat akik a saját nemükhöz vonzódnak, és csak az utóbbi években kezdtek nyitottabbá válni a kérdésben.
Szóval ez az egyetlen rész aminél látom az összefüggést, mit is próbálnak megvédeni, és a miértet is látom.
Amúgy félreértés ne essék, abszolút nem tartom jó felfogásnak azt, ami Németországban, Franciaországban, stb. megy, hogy ha idejön egy másik vallást követő ember a mi országunkba, akkor nekünk kelljen törvényeket módosítanunk miatta, és alkalmazkodnunk hozzá, meg a mi pénzünkből húzzanak fel nekik templomokat.
Én abszolút elfogadó és toleráns vagyok, felőlem nyugodtan kövessék a saját vallásukat, és én tiszteletben is tartom a döntésüket. Viszont ők is tartsák tiszteletben, a mi vallásainkat és törvényeinket. Ha idejönnek lakni, igenis fogadják el, hogy itt ezek a szabályok, ezek a törvények.
A tisztelet csak akkor működik, ha kölcsönös. Ha én DÖNTENÉK ÚGY, hogy kiköltözök mondjuk egy olyan országba, ahol nem hordhatok rövidnadrágot mert azt tiszteletlenség, akkor a kiköltözésem előtt ezzel tisztában vagyok, elfogadom, és ezt tiszteletben tartva megyek oda. Ahogy ha hozzám jön bárki vendégségbe és úgy dönt a mosogatóba szrik mert otthon Ő úgy szokta, ugyanúgy lecseszem és hazaküldöm.
Ha ezt takarná a megvédése a kultúrának, akkor adom. Csak akkor közben házon belül is fordítsunk hangsúlyt ezeknek az értékeknek a megvédésére, és erre nem biztos, hogy csak a kötelező hittan lehet a megoldás.
Mondjuk vehetjük keresztény értékrendnek a régi keresztes háborúkat, és akkor mondjuk tökéletesen passzol a mostani retorika.