sanika01 írta: ↑2024.07.01. 23:59:05
bence0330 írta: ↑2024.07.01. 23:05:05
Nem tudsz virtuózkodni, ha rögtön ketten vannak rajtad, öten előtted, és senkinek nincs körülötted esélye sem lyukra futni, vagy max meccsenként 1-2-szer. Zidane egy zseni volt, de ma jóval kisebb zseninek látszana ilyen betonfalak ellen, szorosabban fogva. És vannak ma is olyan játékosok, akik 20 évvel ezelőtt nagyobb zseninek tűnnének kétszer akkora hellyel.
Azt a híres Zidane-féle cselt pl. sosem tudná most megcsinálni, nem lenne hol, nem jönnek lendületből kb az egész meccsen, mert az ellenfél be van parkolva.
Ebben is van igazság, de véleményem szerint nem ez a fő gond azzal, hogy ennyi nézhetetlen meccs megy. A legnagyobb probléma a biztonsági játék. Az első cél szinte minden esetben a kapott gól elkerülése és csak utána jön a gólszerzés. Ezért a rendkívül gyenge francia, angol, portugál meccs. És amúgy ez szinte minden csapatra igaz, kevés a kivétel.
Több kockázattal sokkal több gól és sokkal de sokkal jobb meccsek lehetnének, de ugye abban a kapott gól is nagyobb eséllyel benne van. Látszik is a spanyolokon, messze a legszebb focit játszák, de kockáztatnak, és a kapott gól is bőven benne van.
Hosszú távon ez fogja megölni a focit, mindent kiszámolnak, minimális kockázatot vállalnak, ezzel egyidejűleg az élvezeti rész elveszik. Azt viszont el kell ismerni, hogy lehet ez az eredményesebb...
A kettő összefügg, szóval ha külön vesszük, maximálisan egyetértek. De szerintem van kapcsolat aközött, hogy a kiscsapatok 11 emberrel, nagyon szervezetten védekeznek, (beletartozik, hogy a veszélyesebb játékosokat ma már moccanni sem hagyják), és aközött, hogy milyen felfogásban játszik akár a kicsi, akár a nagyobb csapat. A nagy azért játszik kicsit biztonságosabbra esetleg (bár ebben nem vagyok biztos, egyáltalán így van-e), mert tudják, hogy nem fognak 4 gólt vágni, így egy kontra is veszélyes lehet.
De nem vagyok biztos benne, hogy a franciák és az angolok, meg a protugálok nem mernek kockáztatni. Nekem az, hogy fel van tolva a védővonal az ellenfél térfelére, azt mondatja, hogy teljes erőbedobással próbálnak támadni. Egyszerűen nem tudják áttörni ezt a nagyon szűk védekezést. 1-2-szer persze, mert végül azért mégiscsak jó eséllyel ők jutnak tovább, de akkor meg annyival nagyobb a stressz a befejezőn. A spanyoloknak talán annyi az előnyük, hogy a javuk ismeri ezt a tömörülő hülyeséget, több rutinjuk van ellene.
Troym: adnám, de akkor csökkenteni kéne a percszámot is (ez szerintem még 11 emberrel is kb kötelező lenne lassan, az emberek ingerküszöbe is túl magas már 100-130 perc focizhoz, telefonoznak, instagramoznak, (fórumoznak

) közben, a versenynaptár is túl van tolva, és mivel eleve gyorsul a játék, a játékosok ezt már nem nagyon bírják...). Én simán levenném 35-35-re még 11 emberrel is. 10 emberrel 30-30 perc. Ezt már lehet végigülnék a nézők is a TV előtt.
Minden duplaműszakos klub játékosa túl van terhelve, nem harapnak ők már ezeken a versenyeken úgy. A PL-ből a plusz sebesség és plusz sorozat miatt pláne. Alighanem ez is egy tényező, ami csökkenti a kis és nagycsapat közti különbséget.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy