Nem szidni akarom Ronaldot, de az első gólját ajándékba kapta Kahntól, a másodiknál Rivaldo (?) átlépős csele után akkora területe volt, manapság bármelyik top bajnokságban játszó kezdő csatár beverné 95%-ban, ami csak erősíti azt, amit írtam. Semmi nyomás nem volt a támadókon a mostanihoz képest. Nem kilépni a passzolni készülő játékosra a világ legnagyobb baromsága, hiszen több résen tudja elrúgni, ez egyszerű geometria.gránit írta: ↑2024.07.02. 13:06:07Na igen, csak Ronaldo emellett elrakott két gólt is. A többi pontodat is hasonló csúsztatásnak, túlzásnak vélem.ElBartimaeus írta: ↑2024.07.02. 11:32:10.
[*]Ronaldo kihagyott 4 ordító helyztetet, amiért itt Ferran Torres szét lenne szedve.
Egyáltalán nem arról van szó, hogy akkor nem tudtak védekezni. Azért léptek ki kevésbé a támadókra, mert a támadó megverte volna őket, ezért inkább hátráltak. 5:43 kiváló példa az összefoglalóban. A németek kiléptek a labdás játékosra, és azonnal megfizették az árát, mert a brazilok rögtön benyomták mögé a labdát, rögtön volt beinduló, berobbanó ember, akit lehetett így indítani.
Hozzáteszem, Mourinho játéka sem ért sokat addig, amíg mi űrfocit játszottunk, és szét tudtuk zilálni a betonfocijukat.
A kiemelt jelenetnél kapartam a szemem, ha a védelmet néztem: bal hátsó bekk az alapvonalat öleli 4 méterrel a támadótól (avagy semmi területet nem szűkít), a 2 belső védő nincs vonalban a szélsőkkel, hátrább mozdult a két brazil támadóval, hatalmas teret hagyva 20-25 méterre a kaputól (eddig stimmel minden, amit korábban írtam), 2 német csatár a képen sincs, nincs nyomás a brazil játékosokon tőlük, tátong üresen a középpálya. Jobb szélső kp-s oké helyen ácsorog, jobb belső kp-nak nem lett volna feladata kilépni a támadó kp-ra ennyire, nagyjából jó helyen állt. A bal belső középre hátrált, ahelyett, hogy vagy kilépett volna a passzolóra (ezt kellett volna, de igazából már a labdaátvétel előtt bőven indulnia kellett volna és alapból is távol állt tőle), vagy fel kellett volna vennie a brazil beinduló mozgását (ami szintén hiba lett volna, de akkor legalább nem egy bólya). Bal szélső kp a középre passz után kocog hátrafele, ahelyett, hogy sprintelne a támadóval, aki a tátongó üres helyre indul be. Az ilyen védelmi hibákért még a kispályás bajnokságban is megszóljuk egymást. Hab a tortán a jobb szélső védő reakciója arra, ahogy elmentek a túloldalon: kocog és nézi, ahogy a belső védő kilép az egyértelműen bal szélső középpályás emberére, ezzel 2v1-ben marad a német jobb belső védő a két brazil támadóval, amiből 95%-ban gólt kellene lőni, mégis olyan satnya beadás érkezett, amilyennél bárki szerencsésnek nevezheti magát a mai standardokkal nézve.
Röviden: kiemeltél egy olyan visszajátszást, ahol 5 ordító védelmi hiba volt legalább a németeknél mai szemmel.
Mourinho pedig kis híján kiejtett minket a bl-ből, amikor űrfocit játszottunk, kellett hozzá egy Övrebö és egy hatalmas szerencse, hogy mi menjünk tovább.
Az ok-okozat fordítva van: nem azért voltak Rui Costák meg hasonlók, mert mindenki annyira jó lett volna, hanem azért, mert volt helyük és idejük lubickolni. Nézz meg egy Dembelét mennyivel jobb akkor, ha van egy kis területe és mennyire selejt, ha 2-en követik (mert Ronaldinho korában még az ment, hogy valakit direktbe ráállítottak, most meg a veszélyes játékosokra 1 direktbe, egy meg a cselre figyel, de gyakran a harmadik is lesben áll).Troym írta: ↑2024.07.02. 13:20:53
Érdekes, mert a 90es-2000es években Batistuta, Rui Costa szintű játékosok nyomták egy Fiorentinában, Veron a Parmában, egy Aimar a Valenciában, Makaay, Valeron egy Deporban és így tovább. Kb még a kiscsapatoknak is jutott minimum 1 klasszis.
Én azt látom, hogy 2 fiatal kölyök közül manapság a fizikailag és nem technikailag képzetebbet használják az edzők, emiatt szorul vissza a szép foci, holott utóbbi is használható lenne nagyobb intenzitásnál is, csak esetleg pár héttel később.
Egy jó példa:
Nem tudom ki vette észre, de szinte megszűntek a szabadrúgásgólok. Na ahhoz pedig nem kell sem gyorsan, sem sokat szaladni, hanem kell egy olyan rúgótechnika és fejben rendben kell lenni. Mintha már nem is tanítanák, vagy senkit nem érdekelne a hatásfoka. 3 év alatt cca 1 szabadrúgásgólja volt a Barcának, de mindenhol esik vissza.
A szabadok érdekes dolog, nem is olyan rég Messi szórta belőlük a gólokat, viszont ugye ott is voltak szabálymódosítások, hogy hogyan, hova állhatnak a sorfalak. De pl néhány éves újítás, hogy valaki lefekszik keresztbe a közelebbi lövéseknél, ezzel máris kivéve egy véletlen faktort a képletből, magabiztosabban ugorhatnak a védők is, ezzel nehezítve a rövidet is.