csababarca írta: ↑2024.07.02. 03:55:19
gránit írta: ↑2024.07.01. 23:16:40
Ne viccelj, amikor Ronaldo Nazario megindult, menekült mindenki előle. Nem mertek kilépni rá, mert adott egy kötény-megkerülős cselt, és már ott sem volt. Ma azért mernek odalépni a játékosoknak, mert nem félnek tőlük. Tudják, hogy vagy beléjük vezetik, vagy gyáván visszapasszolnak/oldalpasszolnak.
Illetlenség Ronaldoval példálózni, a prime időszakos Ronaldo úgy rakná inasba a világlegjobbjának tartott védőit, kezdve a mi Araujonkkal, végig Van Dijkon át, Akanjiig, Rüdigerig, hogy csak néznének, de reagálni se tudnának.
Ezek az idők elmúltak, van egy két ember, aki meghúzza a váratlant, de egy kezemen meg tudom a mai fociban ezt számolni, legalábbis a csúcs szinten.
Ma vannak az egyendroigok, akik pontosan azt csinálják, amit írsz. Megállnak, visszapassz. Vagy hosszan megtolják, hátha utolérik a lasztit. Zsenik.
És ez nem azért van, mert annyival jobbak a védők, hanem mert annyival le van butítva a játékosképzés, csak a tutizás, csak ne hibázzak, inkább legyen egy biztos hátrapassz. Ez van.
Ronaldo csak egy példa. Sok játékos volt még akkor, akire a védők nem mertek kilépni, mert ha kilépnek, megveri őket. Nem csak Ronaldo. Még egy Overmars ellen is behátráltak, mert ha túl közel mentek hozzá, egyszerűen otthagyta őket. De hát Ronaldinho, Roberto Carlos, Rivaldo, az Európában kevésbé ismert, de Brazíliában ünnepelt Bebeto, Romario stb, sok ilyen játékos volt.
A többivel egyetértek. Nem azért nincs játék, mert a kicsik annyival felkészültebbek lennének. Nincs sem ötlet, sem szándék, csak a gyáva, biztonsági tötymörgés. Én nem azt látom, hogy a támadók próbálkoznak, de a felkészült és pokróc védők felaprítják őket. Hanem egyszerűen meg sem próbálják a cselt. Nem tudom, mikor láttam utoljára olyat hogy egy támadó nekirontott volna három védőnek, és otthagyja mindegyiket. Ezt már meg sem próbálják, mert tudják, hogy nem elég jók ehhez.
Ami pedig a felkészültséget illeti, ahogy írtam, Amerikában az analitika, a játék elemi szintekre való lebontása és kielemzése már sokkal régebb óta hozzátartozik a csapatok felkészüléséhez. Ennek ellenére az NBA-ben, NFL-ben azért nincsenek ilyen nézhetetlenségi problémák, így ezt a felkészültséges kamut nem tudom elfogadni.
Lélektelen droidok lepték el a futballt, sajnos.
ElBartimaeus írta: ↑2024.07.02. 11:32:10
.
[*]Ronaldo kihagyott 4 ordító helyztetet, amiért itt Ferran Torres szét lenne szedve.
Na igen, csak Ronaldo emellett elrakott két gólt is. A többi pontodat is hasonló csúsztatásnak, túlzásnak vélem.
Egyáltalán nem arról van szó, hogy akkor nem tudtak védekezni. Azért léptek ki kevésbé a támadókra, mert a támadó megverte volna őket, ezért inkább hátráltak. 5:43 kiváló példa az összefoglalóban. A németek kiléptek a labdás játékosra, és azonnal megfizették az árát, mert a brazilok rögtön benyomták mögé a labdát, rögtön volt beinduló, berobbanó ember, akit lehetett így indítani.
Mourinho arra jött rá, hogy egyre kevesebb az olyan egyéniség, mint Ronaldo (őt nevezte meg a valaha volt legjobbnak, akit a pályán látott). Mivel nincsenek már ilyen egyéniségek, és a csapatok csapatként támadnak, nincsenek már olyan egyénileg villanó partizánok, akik mindent borítanak, ezért a csapatként támadó ellenfelek ellen könnyebben lehet csapatként védekezni. Az oldalpasszokat, visszapasszokat levédekezik. Ezt tényleg meg lehet fojtani. Amíg nincs senki, aki szét tudja zilálni a sorokat, addig könnyen lehet ölni a játékot. Hozzáteszem, Mourinho játéka sem ért sokat addig, amíg mi űrfocit játszottunk, és szét tudtuk zilálni a betonfocijukat.