Chino írta: ↑2024.09.12. 10:30:35
Én is az előző véleményt osztom. Nagyon távolról sem olyan játékos, akinek a teljesítményét nem vennénk észre, ha hiányzik. Ezt legfeljebb az utóbbi másfél évéről a Xavi-érában lehet elmondani. Azelőtt más edző alatt, más klubban/válogatottban nem ez volt a jellemző. Igenis megéreztük a hiányát, nem is kicsit, bár szerencsére nem kellett sokat nélkülöznünk. Persze az utóbbi 1-2 szezon az amire inkább emlékszünk.
Persze, mert előtte nem volt sérült, nem is derült ki. Az amúgy mindig jó volt benne, hogy az egyetlen igazán terhelhető játékosunk volt, akinél nem kellett félni ha folyamat 90 percezik.
A periódusok, amikor nagyon jó volt, rendre egybeestek azzal, amikor a csapatnak épp nagyon ment. Amikor úgy erőlködés nélkül mentünk végig ilyen Atleti-Reál-Napoli féle csapatokon, akkor lubickolt, tudta azt csinálni, amit tud, vitte fel a labdákat, annyira védekezni sem kellett neki, meg elöl sem kellett sok pluszt hozzátenni, de amennyit kellett, azt megoldotta, mert nyilván jó játékos. Abban a pillanatban, amikor ez kellett volna, nem ment, nem tudott előlépni, hogy majd ő vezérként húzza a csapatot. Szerintem ezekben az időkben (Koeman nagy sorozatánál is volt egy komoly időszaka) nagyon jó volt, de sokan nagyon jók lettek volna. Nem rossz, csak abszolút nélkülözhető. Amikor ment a szekér, egy SR (aki szerintem amúgy hasonló dolgokban jó, hasonló skillekkel) ugyanúgy remekelt. Csak épp 5-6-7-ed akkora fizuért.
Az, hogy mi történik, ha kiesik, nyilván csak akkor tudott kiderülni, ha kiesett. A válogatottnál Reijnders szerintem jobb volt, de objektíve is minimum simán pótolta, pedig a csávóról 25 éves koráig azt sem tudták, eszik-e vagy isszák, és 0 válogatottsága volt. Simán helyettesítette. Tavaly, mikor kiesett, egy SR-el jobban nézett ki a csapat, aki egy sérülések miatt koravén ember volt kényszerposzton, Christensennel meg ég és föld volt a játék hozzá képest, pedig neki sem az a posztja. Most egy Bernal meg egy Casadó feledtette el simán a létezését (a számszerűségen kívül, de azt hagyjuk, hisz lehetne bárki, jó lenne, ha a padon ülne), pedig egyik sem top csapat szint. Az igazi, feljárkálós posztján meg Pedri remekel, és őt is esélytelen lenne kiszorítani.
A Chris eset tökéletesen szemlélteti, mi vele a gond. Jó-jó, tud ő mindent a fociról, jó kirakósdarab, ha megy a szekér, akár nagyon ó is, akkor amúgy kiemelkedik az az 1-2 dolog, amiben nagyon jó. De semmit nem tud extra szinten, ami a poszton kell, és amivel döntő faktor tudna lenni, ha nekünk kell nagyon menni, vagy ha az ellenfél jön ránk nagyon. Chris 1-2 dolgot tudott ott adni, de azt az első 1-2 meccse után pazarul ellátta. Na amikor ő kidőlt, akkor baj volt, azt megéreztük. És nekem ez a fő ok ami megváltoztatta a véleményem DJ-ról. Sokszor az a legbeszédesebb, mi történik, ha kiveszel valakit a csapatból, pláne egy ilyen poszton, ahol valaki nem 20+10-es stattal fejezi be a szezont, nem látványos. Hát, DJ nélkül statisztikailag több pontot hoztunk, nem csak szemre nézett ki jobban, biztonságosabban a játék nélküle. A legfontosabb oka pedig ennek, hogy nem bírja a nyomást, ami nálunk létkérdés. Flicknek mellé kéne megint rendelni valakit, mint Xavinak, mert nem lehet otthagyni. Még egy Bernalt is ott lehetett.
Én őszintén középhátvédként számítanék rá, nem sokszor láttam ott, de az nagyon tetszett.
De ez az egész mind csak a sportszakmai ok, ami nem gázos, csak nem is kiemelkedő. És ugye figyelmen kívül hagyja azt a bizonyos elefántot a porcelánboltban, az okozza a legnagyobb ellenérzést vele szemben világszerte, nem a teljesítménye.
davi10 írta: ↑2024.09.12. 10:49:35
Ha tavaly érkezett volna és nem láttuk volna előtte évekig, akkor el tudnám fogadni. Xavi nem tudott mit kezdeni vele, ahogy az általad ezerszer dicsért Kessie-vel sem, őt mégse középszerezed.
Flick szintén dicsérve van, mert megtalálja a játekosok erősségeit és elfedi a gyengeségeit, még Inigo-ból is egy viszonylag stabil Barca védőt csinált, de Frenkie-nél nem feltételezzük ugyanezt.
Én ezt nem kétlem, és egy pillanatig sem kérdőjeleztem meg, sőt, szerintem le is írtam. Annak ellenére, hogy nem látom, hol, mert vagy Pedri 6-8 közötti helyén kéne lennie (ez lenne neki az ideális), ahol Pedri szerintem egy polccal jobb, vagy Casadó helyén, akinek a szintjét meg megüti, de nem nyomástűrő, nem gyors gondolkodású, nem tudja azt, amit a kicsi, főleg egyedül hagyva. De akárhogy is, Flick alatt biztos jó kirakósdarab lesz, ezt nem kétlem. Csak azt, hogy jobb kirakósdarab lesz, mint akár egy 0 km-es B-ből felhozott ember. Ebben a szűkös helyzetben ha nem tudunk helyette kit hozni, szurkolok, hogy felépüljön, kell ő nekünk, legrosszabb esetben rotációnak (de robbanjon be). Viszont itt találkozik a sportszakmai kérdés az anyagival, ennyi fizuért nem a gyengeségeit kéne elfedegetni, meg jó kirakósdarabnak lenni. Erre a poszton rajta kívül legalább 100 játékos lenne képes Európában. És igen, ez nem az ő hibája, de ez engem nem nagyon érdekel, mert a klub érdekeit nézem. 4-5 játékos fér be a keretbe a helyére.
Kessié ahol játszatva volt, nyolcas poszton, egy középszer volt. Sőt... inkább rosszabb. Igazad, nem középszereztem le. De ennek oka van. Én őt láttam a Milanban két évig húzóemberként, a kiesése után úgy nyelték a gólokat egy szezonon át (mai napig), mint kacsa a nokedlit, mai napig sír utána mindenki a fórumon, mert nem tudták pótolni, konkrétan még napi szinten van emlegetve cikkek alatt. Ha egy meccsen kiesett ottléte alatt, megzuhant a csapat. Na ez a pótolhatatlanság, ami Frenkie-ben nincs meg, beraksz a helyére egy Christ, SR-t, Casadót, Bernalt, és elfelejtetted, hogy valaha nálunk focizott. És nem Rodrival meg Guimaraessel pótolva, hanem középső polcos, vagy posztidegen emberekkel.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy