FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Peter
Director del Fútbol

2024.11.11. 02:10:25

gránit írta:
2024.11.11. 01:02:27
Volt egy remek gálakezdőnk, a visszatérőkkel pedig szétbarmoljuk.

Ez a vereség belefért, de szerintem rontunk a minőségen, ha a mostani visszatérőket rakjuk a kezdőbe.
Így néz ki, igen, ugyanakkor nem úszhatjuk meg a visszatérőket, hiszen bármikor szükség lehet rájuk, ezért meccsbe is kell hozni és tartani is őket. Olmo beteg volt a napokban, Yamal most sérült le.
Az valahol érthető, hogy (annak ellenére, hogy mi már nem bízunk benne) Frenkie-ből megpróbálna valamit kihozni, amihez komolyabb meccsek is elengedhetetlenek. Ennek némi optimista alapot teremthet, ahogyan a többiek felvették a fonalat, így talán még lehet némi remény arra is, hogy a holland is felveheti.

Rontunk, igen, de a tanulásnak és a fejlődésnek ára van, amennyiben nem csak szokásos közhely, hogy "tanulunk belőle".
Viharok nélkül igazi nyár sem létezik.... :D
gránit
Director del Fútbol

2024.11.11. 01:02:27

Ezzel nagyon egyetértek, a kezdőcsapatot illetően.
Peter írta:
2024.11.10. 21:01:39
Nincs miért jelenleg belenyúlni a csapatba
Volt még egy másik hozzászólásod az élőben, amivel egyetértek, csak az élőből nem lehet idézni, úgyhogy idézem így:

"Nekem már a BL meccsen sem nyerte el a tetszésemet a Pedri-Frenkie középpálya"

Beigazolódott az, amitől tartottam. Volt egy remek gálakezdőnk, a visszatérőkkel pedig szétbarmoljuk. Elkezdjük szerelgetni azt, ami nem romlott el, és az ilyesminek olykor ez a következménye.

Sokan kiemelték Pedri előretolását, miközben mélységi irányítóként hatékonyabbnak látják. Én a Real Sociedad elleni mérkőzésen de Jong és Fermín kezdetését találtam indokolatlannak. A rotáció nagyon fontos, de vesztett a jelentőségéből, amióta ötöt lehet cserélni egy meccsen. Gyakorlatilag a fél csapatot le lehet cserélni. A rotációt meg lehet oldani cserékkel, de tegnap is csak négyet cseréltünk... Nem az a leghatékonyabb módja a rotációnak, ha nem használjuk ki teljesen a cserelehetőségeinket és nem kezdő anyagnak adunk súlyos játékperceket.

Sajnos úgy tűnik, de Jong visszaépítését komolyan gondoljuk. Szerintem nagyjából az a kezdő nagyon feküdt a csapatnak, ami 15 meccsből megnyert 14-et, és legyőzte a Real Madridot és Bayernt is.

Ez a vereség belefért, de szerintem rontunk a minőségen, ha a mostani visszatérőket rakjuk a kezdőbe.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.11.07. 14:49:39

A távoli gólokhoz hozzáfűzve, az idei rúgott 55 gól mellett rúgtunk 15 kapufát.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.10.30. 09:57:52

Deluigi írta:
2024.10.30. 06:21:01
RLY
Jogos, ha kiejtjük a "váj"-t, akkor az is megfelelő. :)
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Deluigi
Entrenador del Barça

2024.10.30. 06:21:01

RLY
bence0330

2024.10.30. 02:12:03

Lassan elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy amikor két játékosunk fej-fej mellett vezeti a top5 bajnokság g+a táblázatát, és Yamallal kiegészülve négyeket hintenek mindenkinek, már nevet kellene adni nekik. :D Sorban kimondhatatlan, szóval a LYR vagy a RYL jöhet szóba. :) Olmót egyelőre kihagynám belőle. Egyik sem rettenetesen hangzatos, de ez van. :D
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
vg99
Capitá del Barça

2024.10.27. 18:37:37

bence0330 írta:
2024.10.27. 17:52:31
johdepp írta:
2024.10.27. 16:54:03
Nem tudtam, hova írjam, így ide dobom be. A szezon előtt mindenki a vkp posztot akarta erősíteni. Én is, úgyhogy magamnak is beszólok most... :mrgreen:
Egészen elképesztő, hogy a 173-174 cm-es, 60-65 kilós gyerekek (Pedri, Casadó, Fermín) megkajálták kábé reggelire Kimmichet, Tchouaménit, Goretzkát, stbstb... Persze, nyilván túlzás kicsit. Ezek szerint ha a csapat csapatként, rendszerben működik, akkor nem feltétlenül kell dupla tüdejű Yaya Touré a középpályára. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy (és ez itt már off lesz kicsit) az itt sokak által lesajnált, néhányak szerint egyenesen rossz játékos de Jongból mit hoz ki Flick. Mert ha őt is összepakolja arra a szintre, amit tud játszani, akkor félelmetes középpálya lehet ebből. Aztán Gavit még bele sem számoltam, meg ott van Bernal is még. Nem akarom elkiabálni, de nagyon jól néz ki ez a pálya közepére.
Szertintem DJ-ból is klasszist csinál. Ez a középpálya lassan túl jól néz ki, ötletem nincs, ki fog kezdeni stabilan. De egy átlag edzőnél meg nagyon szegényes lenne.
Lassan tényleg az lesz, hogy minden második meccsen másik két kp-snak kell kezdenie.
És én sem gondoltam, hogy ez így elég lesz, és én is hatost vettem volna. De asszem kb a fél világ. Továbbra sem vagyok meggyőződve arról, hogy Olmo ehhez képest megérte (talán ha stabilan tud játszani... talán... mert amúgy ha Casado-Gavi-DJ elérhetőek, még Pedri is ott toporogna a 10-es posztért...), de legalább azt kijelenthetjük, hogy van megoldásunk rá.
Ha Flick tényleg látta már nyáron Casado és Bernal potenciálját, akkor elképesztő a fickó. Azt hittem, ezt kell mondani, mert nincs pénz..
Tényleg, ha DJ, Gavi, Olmo 100%os lesz, tovább erősödünk.
Ahogy Araujo, Christensen a védelembe.
Talán csere csatárok nem nagyon vannak.
Torres, Garcia, Fati, akik kilógnak.
Egészen olcsón lehetne egy mély keretünk, akik évekre megfelelnek, csupa fiatallal.
Lille csatára, Nico W.?, Davies?, Oleguer?, kapus.
Ez max 100M, persze a fiataljaink is egyre többet kell keressenek.
Nem hittem volna, hogy lehet minden elemében ilyen focit tolni pár hónap munka után, ezzel a kerettel. Fantasztikus!
bence0330

2024.10.27. 17:52:31

johdepp írta:
2024.10.27. 16:54:03
Nem tudtam, hova írjam, így ide dobom be. A szezon előtt mindenki a vkp posztot akarta erősíteni. Én is, úgyhogy magamnak is beszólok most... :mrgreen:
Egészen elképesztő, hogy a 173-174 cm-es, 60-65 kilós gyerekek (Pedri, Casadó, Fermín) megkajálták kábé reggelire Kimmichet, Tchouaménit, Goretzkát, stbstb... Persze, nyilván túlzás kicsit. Ezek szerint ha a csapat csapatként, rendszerben működik, akkor nem feltétlenül kell dupla tüdejű Yaya Touré a középpályára. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy (és ez itt már off lesz kicsit) az itt sokak által lesajnált, néhányak szerint egyenesen rossz játékos de Jongból mit hoz ki Flick. Mert ha őt is összepakolja arra a szintre, amit tud játszani, akkor félelmetes középpálya lehet ebből. Aztán Gavit még bele sem számoltam, meg ott van Bernal is még. Nem akarom elkiabálni, de nagyon jól néz ki ez a pálya közepére.
Szertintem DJ-ból is klasszist csinál. Ez a középpálya lassan túl jól néz ki, ötletem nincs, ki fog kezdeni stabilan. De egy átlag edzőnél meg nagyon szegényes lenne.
Lassan tényleg az lesz, hogy minden második meccsen másik két kp-snak kell kezdenie.
És én sem gondoltam, hogy ez így elég lesz, és én is hatost vettem volna. De asszem kb a fél világ. Továbbra sem vagyok meggyőződve arról, hogy Olmo ehhez képest megérte (talán ha stabilan tud játszani... talán... mert amúgy ha Casado-Gavi-DJ elérhetőek, még Pedri is ott toporogna a 10-es posztért...), de legalább azt kijelenthetjük, hogy van megoldásunk rá.
bence0330

2024.10.24. 11:44:25

gránit írta:
2024.10.24. 11:42:50
Nem értem a "problémát". 2 posztra igenis kell 4 ember. Sérülések mindig vannak és lesznek, rotálni is kell. Emellett a két mélységi középpályás közül csak az egyik igazán védekező, a másik inkább mélységi irányító (pl Casadó + Pedri).
Nem probléma, persze, hogy kell annyi, bőség zavara, mert mind kezdhetne, sokkal jobb, mint amikor volt Pedri és Casadó és kész. :D Az a kérdés, melyik kettő lehet az alapkezdő. Vagy egyáltalán hogy lesz-e olyan, hogy alapkezdő!
gránit
Director del Fútbol

2024.10.24. 11:42:50

Nem értem a "problémát". 2 posztra igenis kell 4 ember. Sérülések mindig vannak és lesznek, rotálni is kell. Emellett a két mélységi középpályás közül csak az egyik igazán védekező, a másik inkább mélységi irányító (pl Casadó + Pedri).
Atlantis
Capitá del Barça

2024.10.24. 10:11:31

bence0330 írta:
2024.10.24. 02:36:35
Tételezzük fel, hogy egy darabig nem sérül meg középpályás. Mi a fittyfenét fog Flick kezdeni a jelenlegi 4 játékosunkkal a két pivot posztra? Ki lesz a gálakezdő? Gavi és DJ névre nagyobbak, mint Casado, de Casado rendszerben nagyon tökéletes kirakósdarabnak tűnik, ráadásul egy ekkora edző alatt lehet, hogy még nagy meccsen is, ami eddig elég rizikósnak tűnt. Pedrit meg nem lehet kiszorítani.

Nem tudom, ezt a duót meg lehet-e bontani. Fermín és Olmo gondolom az alap 10-es, ott nagy gond nincs, igazából mindkettő pazar teljesítményre képes, de ott is nehéz lesz dönteni, ki játszik. De a két pivotra ez a 4 játékos... Hát ötletem nincs. Lehet látunk ebből majd egy Pep szintű rotálást ott?
Én abban reményekedek, hogy most a bőség zavarában nagyon óvatosan kezdi játszatni a visszatérőket és perceket adni Nekik. Olmo és FDJ mostanában sokszor sérültek le, Fermin úgyszintén túl volt terhelve és sérült le. Nekik óvatosan kellene adni a játékperceket. Gavi pedig rengeteg hagyott ki és a stílusából, habitusából adódóan lehetetlen a pályán visszafogni, ezért Neki úgyszintén adagolni kellene a perceket. :D

Én azt gondolom decemberre lehet igazán érdekes ez a kérdés majd, amikor mindenki elkezd újra ténylegesen 90 percesen bevethető lenni. Amikorra ráadásul már Araujo, Garcia és Torres is kalkulálva van. (Ott pedig pl. az Inigo Martinez helyzet lesz érdekes számomra)
Én arra számítanék, hogy az ellenfél függvényében rotál majd. Például egy betömörülő kisebb csapat ellen szerintem Casadót simán kihagyja majd és inkább támadóbb szellemű középpályásokkal operál. Ahogy benne van az is, hogy 3 védős módszerre állunk át több középpályással.

Amúgy én is pont amikor tegnap megláttam a keretet gondoltam bele abba, hogy basszus ha mindenki egészséges maradna kisebb 1-2 hetes sérüléseket leszámítva, és most így játszunk, nagyon várom a tavaszt. :D
bence0330

2024.10.24. 02:36:35

Tételezzük fel, hogy egy darabig nem sérül meg középpályás. Mi a fittyfenét fog Flick kezdeni a jelenlegi 4 játékosunkkal a két pivot posztra? Ki lesz a gálakezdő? Gavi és DJ névre nagyobbak, mint Casado, de Casado rendszerben nagyon tökéletes kirakósdarabnak tűnik, ráadásul egy ekkora edző alatt lehet, hogy még nagy meccsen is, ami eddig elég rizikósnak tűnt. Pedrit meg nem lehet kiszorítani.

Nem tudom, ezt a duót meg lehet-e bontani. Fermín és Olmo gondolom az alap 10-es, ott nagy gond nincs, igazából mindkettő pazar teljesítményre képes, de ott is nehéz lesz dönteni, ki játszik. De a két pivotra ez a 4 játékos... Hát ötletem nincs. Lehet látunk ebből majd egy Pep szintű rotálást ott?
gránit
Director del Fútbol

2024.10.14. 12:44:45

Troym írta:
2024.10.13. 20:18:58
Talán, ami nagyobbat dobhatna rajtunk, az Gavi. Ha elérhető lenne, akkor lenne egy kicsit komolyabb kaliber középre a Casado / EG duónál, talán kicsit stabilabbá válnánk.
Egy Gavi-Christensen mélységi középpálya talán megadhatná a stabilitást a legnehezebb meccseken. Ezt még nem volt lehetőség kipróbálni. Ha télen nem szerzünk nagyágyút erre a területre, akkor ebben gondolkodnék, persze nagy kérdés Christensen sérülékenysége. Sajnos benne van, hogy a felépülése után nem sokkal újra lesérül. Erre is kell hogy legyen forgatókönyv, én már télen mindenképp erősítést szeretnék oda.
Chino
Llegenda del Barça

2024.10.11. 18:45:05

Paco Seirul·lo, aki korábban Rijkaard és Pep alatt is a Barcelona erőnléti edzője volt (1994 és 2014 között, majd 2022-ig a klub módszertani igazgatója volt, ezt követően távozott), nyilatkozott a 'mundónak' a nemrég Barcelonába kerülő Julio Tous-ról,. Aki esetleg nem ismerné Pacót, óriási koponya a szakmában, így érdemes különösen figyelni arra, amit mond.

"Julio már diákként is példamutató volt. Mindig nagyon szorgalmas volt, nagy elméleti tudással rendelkezik, amit megfelelően tudott aztán a gyakorlatba is átültetni... Hogyan fedeztem fel? Egy osztálytársam ajánlotta figyelmembe, aki a madridi INEF-en tanult velem. Julio is az erőnléti felkészítésről szóló szakot választotta, és a csapatsportok mesterképzésére tanítottam a barcelonai INEF-en, ahol ma már oktat is egyébként. Az ő esetében igaz a közmondás: a diák felülmúlta a tanárt... Amellett, hogy meghatározza a csapat erőnléti felkészítésének alapvető irányvonalát, Julio arra is törekszik, hogy minden játékosának személyre szabott edzéstervet készítsen, annak alapján, hogy pontosan miben is kell fejlődnie."

Julio már a visszatérése előtt is dolgozott egyénileg bizonyos játékosokkal a Barcelonából, például Pedrivel. Korábban Conte alatt dolgozott sokáig különböző állomáshelyein.
Forca Barca!!!!
bence0330

2024.10.04. 17:47:53

Troym írta:
2024.10.04. 14:53:29
Ameddig Martin és Dominguez szintű elérhető védőink vannak, plusz a 4 alapkezdő, addig FdJ simán khv kéne legyen.
Na, ezzel 100%-osan egyetértek. Ha olyan szintet hozna, mint amikor régen berakták, lehet, hogy simán Cubarsi elé kerülhetne a sorban. Ha egy atom vkp-s lenne, akkor meg sem fordulna a fejemben, de így lehetséges simán, mert ha tényleg mindenki visszatér, akkor beáldozható ő oda. Amíg Gavi, Fermín és Olmo nem nagyon játszhat, addig mondjuk kell a középpályára csereként, egy darabig gondolom amúgy sem lesz kezdő (remélem nem játszik a válogatottban...).
Chino
Llegenda del Barça

2024.10.04. 15:32:16

bence0330 írta:
2024.10.04. 13:41:05
FcBarcelona1 írta:
2024.10.04. 13:32:25
Én ettől nem tartok, hogy ki hol játszik :)
Alap kezdő kp-a De Jong, Pedri topicot összekötve
De Jong
Pedri-Olmo
Remélem össze fog állni, és egészségesek maradnak, akkor lehet vitázni, mi a legjobb kezdőnk. Gavi simán játszhat minden egyes meccsen csereként, és rotációban kezdőként. Őt és De Jongot nagyon kell kímélni jelenleg, másik kettőre is oda kell figyelni.
Casado lehet a csere vkp-s a kupában és kicsik ellen, Fermin pedig Olmot rotálhatja, és az elsőszámú csere, lehet bal szélre is meg kellene próbálni, Ferrantól szerintem jobb, főleg ha középre is húzódik, mikor Balde adja meg a szélességet.
4-3-3? Nem tudom, Flick mennyire akarja ezt. DJ szerintem egyedüli pivotnak mindenképp kevés. Télen remélem Chris bekerül oda majd. Amúgy reális. Én mondjuk Olmót és Raphinhát eleve cserélném, Olmo sokkal inkább "balszélső" (főleg, hogy neki is igazából csak a tizehatos sarkáig kéne kimenni, szóval igazából második 10-es lenne, mint a brazil, csak jobblábasként jobban lábra áll neki). Fermín nem elhalt dolog oda, vele nem tudom mi lesz, szerintem mindenképp ő lesz Forttal együtt az edzőváltás + a nyári transzfer nagy vesztese, nem látom, hogy bárhol többet kapna epizódszerepnél, pedig közben nagyon jó játékos.
De Jong nem hiszem, hogy kérdés, hogy a 4-3-3-hoz kevés. De mellette egy Chris, Gavi, akár Pedri, Casádóval már elég lehet. Nyilván ellenféltől is függ. Nem ugyanaz egy Bayernnel, mint egy Leganes-szel játszani
Olmo ugyanakkor szerintem egy többfunkciós játékos lehet a rendszerben, (Pedrivel együtt) akivel legalább három játékost is rotálni tudunk. Yamalt és Raphinhát is képes padoztatni (nyilván nem egyszerre), Pedrit és Fermint (Torrét) is forgathatja. Igazából az a gond, hogy az előbbi kettő egyszerre nem nagyon tud ülni. Max., ha Ferrant rakjuk ki, ami szerintem ilyen zsákbamacska. A jobb oldalon van mikor lehoz egy korrekt teljesítményt, de van mikor azt nyújtja, mint a baloson. (mondjuk kupában, főleg az első két körben vagy már megnyert meccseken Toni Fernandezt is bedobnám helyette) Szerintem egy De Jong-Gavi-Olmo Raphi-Lewa-Yamal kp+támadósor nem rossz. Padon pedig Pedri, Fati, Fermin, Casádó, PV.. Persze ez most így az egészséges csapat, bejöhetnek sérülések, eltiltások, de vissza is fognak térni decemberben-januárban is nagyon fontos játékosok. Talán ilyen radikális sérüléshullám egyszerre nem fog újra előjönni. (igazából nem is tudom milyen csapatnak volt egyszerre 8, többnyire alapembere az orvosi szobában)

Ha Flick megtalálja a rotációban az arany középutat kis szerencsével elég is lehet. Cubarsí, Balde (talán őt túlságosan is), Pedri, Casádó, EG esetében kb. rendben van, de még Lewy is 10 meccsből csak 4-et fejezett be. Yamal, Raphinha, Koundé esetében viszont vissza kellene venni és remélem többet nem játssza el, hogy 3-4:0-nál még a legerősebb kezdő van fent, következő meccsen pedig egy szinte teljes B-csapat.
Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

2024.10.04. 14:53:29

Ameddig Martin és Dominguez szintű elérhető védőink vannak, plusz a 4 alapkezdő, addig FdJ simán khv kéne legyen.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.10.04. 14:08:15

bence0330 írta:
4-3-3? Nem tudom, Flick mennyire akarja ezt. DJ szerintem egyedüli pivotnak mindenképp kevés. Télen remélem Chris bekerül oda majd. Amúgy reális. Én mondjuk Olmót és Raphinhát eleve cserélném, Olmo sokkal inkább "balszélső" (főleg, hogy neki is igazából csak a tizehatos sarkáig kéne kimenni, szóval igazából második 10-es lenne, mint a brazil, csak jobblábasként jobban lábra áll neki). Fermín nem elhalt dolog oda, vele nem tudom mi lesz, szerintem mindenképp ő lesz Forttal együtt az edzőváltás + a nyári transzfer nagy vesztese, nem látom, hogy bárhol többet kapna epizódszerepnél, pedig közben nagyon jó játékos.
Én abból indulok ki, hogy Flick nem akart vkp-s igazolást. Biztosan akart volna, ha lenne pénz, de nem volt prioritás szerintem.
Most is Pedri játszik dupla pivotban, de ez a valóságban úgy néz ki, hogy sima kp-t játszik. Olmo rengetegszer visszalépett a helyére, és ő vitte, cselezte fel a labdát. Szerintem ez nagyon jól nézett ki. Én továbbra sem látom Raphinhaban azt a kp-t, de Ferminben sem. Mind a kettőt kedvelem, de nem ezek az erényeik, így nem cserélném meg Olmot és Raphinhát.
Majd kiderül De Jong mennyire tud védekezni, amúgy tavaly már elég jó számokat hozott, és nem is ez a lényeges szerintem Flick taktikájában. Viszont nagyon nagy erősítés lehet a labdakihozataloknál, felpasszoknál.
Tegnap mindenhol lehozták Xavier Bosch cikkét, hogy Flicknek javítani kell a védekezésen, mert 10 meccs alatt kaptunk 11 gólt. Közben 30+ rúgtunk. Szerintem sokan még most is furcsállják Flick taktikáját. https://barcauniversal.com/villarreal-m ... cks-style/
Itt van Marcelino véleménye.
A jelenlegi helyzetünkben örülök a sok gólos meccseknek, a BL kieséses szakaszba, vagy a Bayern elleni meccs nem nagyon izgat, mert alapból jobb a keretük, és simán kikaphatunk egy védekező csapattal is.

Szerintem pedig ez a Flick féle foci sokkal közelebb áll az eredeti Barca DNS-hez, mint az utóbbi 10 év meddő tiki-takája. Ha feltoljuk majdnem a félpályáig a védelmünket, szerintem nem is szükséges 2 vkp-s a rendszerbe. A gyors védők annál inkább.
Nekem személy szerint nagyon elegem volt abból, hogy támadgatunk, passzolgattunk, járatjuk körbe a labdát, a kontrákból ugyan úgy nyeltük a gólokat, cserébe a játékunk is impotens volt.
Szerintem simán elfér a krearivitás, még egy támadó szellemű kp-s a csapatban, és ha Gavi és De Jong egészséges marad, nálam egy bal szélső lenne a prioritás.
Yamal és Raphinha ezt nem fogja bírni, Fatitól nem sokat várok, Ferran pedig szerintem kevés ezen a szinten.
Szerk: valahogy úgy látom a kp-ok helyzetét, ahogy Chino megfogalmazta a Pedri topicban.
bence0330

FcBarcelona1 írta:
De Jong
Pedri-Olmo
Remélem össze fog állni, és egészségesek maradnak, akkor lehet vitázni, mi a legjobb kezdőnk. Gavi simán játszhat minden egyes meccsen csereként, és rotációban kezdőként. Őt és De Jongot nagyon kell kímélni jelenleg, másik kettőre is oda kell figyelni.
Casado lehet a csere vkp-s a kupában és kicsik ellen, Fermin pedig Olmot rotálhatja, és az elsőszámú csere, lehet bal szélre is meg kellene próbálni, Ferrantól szerintem jobb, főleg ha középre is húzódik, mikor Balde adja meg a szélességet.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

bence0330 írta:
2024.10.04. 12:51:16
Nehéz amúgy a posztját belőni, mert szerintem Flicknél ez egy 4-2-3-1 és 4-3-3 keverék. Általában is jellemző egy duplapivotos felállásra, hogy az egyik feljebb járkál, és követi az akciókat, de Pedrinél ez szerintem fokozottabban alakul így, belép ilyen nyolcas körüli posztra elég tisztán.

Ha Gavi átveszi a helyét, akkor viszont nem tudom, hol fog focizni. 1-2 hét múlva fennáll az a gond megint, hogy igazából van 5 tizesünk, és nem értjük, miért kellett Olmó, és lesznek ennek vesztesei, elsősorban Fermín, de ha Gaviék jól térnek vissza, akkor akár ő, vagy Pedri is.

De Gavi szerintem Casado helyét veszi majd át.

Pedriről láttam több elemzést, és egyetértek vele, hogy Flick megtalálta neki a tökéletes helyet (ha Casadó helyett egy állat lenne mellette, és normális védelem mögötte). 10-esként gyengébb lenne, kevesebb hatása lenne a meccsre, a látásából kevesebbet tudna megvalósítani, és így ez a kicsit visszavontabb, amolyan Xavi-szerű poszt jobban fekszik neki. Ezzel én egyet is értek. Szerintem jó helyen van, csak nincs megfelelő játékossal kiegészítve.

Nagyon fura lesz, ha Gavi és DJ visszatér, akkor ki hol és mennyit játszik, mert a Gavi-Pedri-DJ hármasból egy szinte mindig padon kezd majd, és akkor nem is említettük, hogy Casadó egy bizonyos szintig gyakorlatilag hibátlant nyújt, így a kisebb meccseken őt is elég igazságtalan lenne jegelni. És még az sem egyértelmű, ki melyik szerepkörben játszik majd. Persze ez legyen a legnagyobb gondunk, akkor legalább lehet egy rendes rotáció a középpályán.
De Jong
Pedri-Olmo
bence0330

2024.10.02. 16:54:28

FcBarcelona1 írta:
2024.10.02. 15:56:10
Nem csak Raphinha miatt, de ha már értékekről beszélünk, nagyban befolyásolja a játékos értékét a formája, csapat formája.
Nekünk ezért is nagyon kellett Flick.
Off: kíváncsi lennék most a tavalyi xG vitákra
Bajnokság 21,29-re 25 lőtt
BL 3,77 5 lőtt gól :)
Passz, mondjuk ide:

Ez egy top csapattól elvárható felülteljesítés, hisz képlethez felhasznált csapatok játékosainak átlagából jön ki (nem tudom, milyen mélyéségig vesznek bele csapatokat), így az átlagnál jobb csapatok átlagnál jobb játékosainál elvárt a néhány százalékos plusz. És azért nálunk van egy Raphinha és egy Yamal, akiknek amúgy a nagyobb helyzetek értékesítése talán a leggyengébb pontjuk. De még ezzel együtt is, egy ilyen támadósornak stabilan xG felett kell teljesítenie. Ez fenntartható, vagy legalábbis nagyságrendileg az.

Persze értelemszerűen ha jóval magasabb az xG, akkor már az is elég lenne nagy előrelépéshez, ha 0-ra hoznánk ki kb hosszú távon, ami kvázi egy alulteljesítés. Leeht létezne valami képlet arra, hogy mennyivel vagyunk mi az átlag felett, és mennnyivel kéne xG felett lőnünk, tippre most valahol ott vagyunk, vagy inkább Flick miatt kicsit afelett.

Amúgy persze, a csapat megítélése is sokat belejátszik az értékbe. Pedig eredményekben tuti nem leszünk jobbak a tavalyi évnél, már csak azért sem, mert a fél tavalyi kezdőnk kiesett. De maga a játék és a marketing az egekben van jelenleg, ha most érkezne egy ajánlat Raphinháért 80 alatt, kiröhögnék őket. Yamal más tészta, mert nála mindig lehetett tudni, hogy 200 alatt nem is szabad szóbaállni senkivel, de alighanem Pedriért is megint komolyabb pénzt kéne kínálni. És lehet, hogy Casadót jelenleg el lehetne passzolni kis szerencsével 25 misiért. Koundéért sem hallgatnánk most meg 60-70 millió alatt senkit, és szerintem lennének is jelen pillanatban ilyen összegű ajánlatok értük.

Eddig Fort és félig Fermín (bár ő nem Flick, mint i kább majd Olmo miatt) vesztesei egyedül szerintem értékben a Flick érának, a többiek mennek felfelé.
Kovbal88
Entrenador del Barça

2024.09.26. 15:22:46

A tegnapi meccs közben az tűnt fel, hogy milyen sokat nőtt a csapat pár év alatt. Nincs Messi, Iniesta, Xavi, Alba helyettük csupa 180 cm feletti ember. Érdekes volt látni. Jó lenne már végre egy igazán jó BL eredmény. Ezzel a pár centivel az gondolom jobbak a lehetőségek
Peter
Director del Fútbol

2024.09.22. 11:36:08

Baromi szuper minden elemzés és részsiker, de annyi viszontagságos év után és romhalmazzal a hátunk mögött jólesne már az, amikor nem szorul a bizonyítvány semmilyen magyarázatra.

Az elmúlt 8 év első leginkább értelmes és racionális döntésének gondolom Flick kinevezését, de vele sem élmény átélni olyan meccseket, ahol az ellenfelek a mi hátunkat képesek arra felhasználni, hogy a saját kis gödröcskéjükből kidugják a fejüket.

A Monaco sorozatban 14 nyeretlen BL meccs után kit győz le? A Barcelonát.....
(ha tévedek, akkor a spíker vezetett félre, vagy rosszul értettem ezt a sorozatot)

Tudom, hogy fejlődtünk, meg fejlődünk meg - talán - kétségem sincs és blablabla, de a foci olyan, hogy amit tud a csapat vagy amire képes a csapat, azt meg is kell tudni mutatni a pályán.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.09.22. 09:23:21

https://telex.hu/sport/2024/09/21/futba ... ck-elemzes
Én kérek elnézést, hogy ilyen forrást linkelek, de ez nagy meglepődésemre elég jóra sikeredett.
Ha már tegnap volt másik magyar nyelvű link :)
Kiemelném a letámadásokat, feltolt védelmet, azt, hogy közelebb vannak egymáshoz a játékosok.
Yamal berobbanása, Raphinha játszatása.
Persze lehet, hogy ma kapunk egy 4-est, de továbbra is azt mondom, hogy nekem tetszik, amit látok. Már csak 1-2 fokkal jobb minőségű játékosokra lenne szükség néhány poszton, ami javulhat a sérültek visszatérésével.
Szerk: bocsi, most látom, hogy megelőztél :)
Mascherano14
Entrenador del Barça

2024.09.21. 20:53:48

Kicsit megcsúszott idejű elemzés. A Monaco elleni meccset én is inkább kisiklásnak látom. Ne várjuk el Flicktől, hogy pár hónap alatt real mentalitást varázsol a fejekbe.
Válasz küldése