Andris írta: ↑2025.09.12. 11:48:13
Én speciel Pedrinek adnám, szerintem az övé volt a legjobb szezon-teljesítmény tavaly, mindent egybevetve... de hát már megszokhattuk, hogy a gól és gólpassz számokon nem lát túl a többség, beleértve a szakmabelieket is.
Szerintem amúgy nem egészséges 18 évesen megkapni a lasztit, de jövőre meg úgyis megkapja, ha így halad tovább.
Valahol érthető, a focit gólra játsszák, Pedrire én inkább azt mondanám, hogy a 3 kiemelkedő teljesítményű játékos közül talán ő volt a legkevésbé hullámzó - de azért ez a posztja miatt is van így, nyilván egy gólszerzésben nagyobb a hullámzás, mint egy középpályán, Yamal végig jól cselezett és alakított ki helyzeteket, Raphinha meg végig nagyot melózott és jól alakított ki helyzeteket, ebben ők sem voltak hullámzóak.
Amúgy valid lenne Pedri, de szerintem egy középpályásnak extrát kell ehhez mennie. Ha középpályás kapja, akkor meg nem is kérdés, hogy Vitinha, szerintem eleve kicsit jobb volt, és gyakorlatilag mindent megnyert, kivéve a klub vb-t, még a válogatottal is sikeres volt. Én személy szerint Vitinhának is adnám. Pedri top3 középpályás volt a szezonban, de ez szerintem nem elég egy aranylabdához. Ahhoz kiemelkedően a legjobbnak kell lenni, Rodrinál pl. sok kérdés nem volt, védekezésben és támadóstatokban is a legjobb középpályás volt, és az eredmények is jöttek hozzá két fronton, MVP címmel. Pedrinek persze ettől még ott kell lennie az élbolyban, remélem 6.-7. hely körül azért befut, megérdemelné.
Viszont szerintem ha egy támadó extra számokat hoz, konstansan nehéz pillanatokban is (Rapha), és emellé még földöntúli védőmunkával akadályoz meg konkrétan gólokat, vagy épp valaki a legnagyobb felelős a támadásépítésért konstansan (Yamal), akkor ha ők extrák támadó szinten, az mindig többet fog érni, mert a focit gólra játsszák. Ebbe a nemzetközi szereplés szólhatna bele, de hát ott Yamalnál jobb eredményt nem tud elérni Pedri, ebben csak Raphát előzhetné meg. Szóval ha közülünk kerülne ki, akkor szerintem Pedri a 3. Ha a PSG-ből kerülne ki, akkor Vitinha a több cím miatt szerintem jogosabb lenne, plusz azért, mert ott egyik támadónak sem volt űrstatja, ha lett volna valakinek elöl egy Salah/Rapha szintű szezonja számokban, mondjuk úgy +10 gólponttal, akkor nem rúgna labdába a portugál ott sem.
Szóval ha alapvetően a középpálya elismeréséért szurkolsz (megértem, korrekt, valamennyire én is, bizonyos években, Rodrié szerintem az egyik legkorrektebb aranylaszti volt az elmúlt évekből), akkor Vitinháért szoríts, persze nyilván Barca drukker vagy.
De szerintem érthető, miért kapnak alanyi jogon jobb besorolást a támadók. Meg lehet őket verni egy szavazáson, de ahhoz ténylegextra kell. Azért ha megnézed, a nagy dualizmus előtt is kaptak középpályások és védők is, és a dualizmus lezárásával eddig egy Benzema meg egy Rodri győzelem van, és Vitinha most is ott van a kalapban.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy