A vizitdíj. Hát nehéz róla nyilatkozni. Igen Szandi, az új rendelet szerint, ha nem viszel magaddal beutalót, 1000 kemény magyar forintot kell lecsengetned. Váró idő. Ez kétoldalú lesz. Nekem is volt néhány "kellemes" élményem, amit a vizitdíj válott ki. Nagymamámnál az alzheimer egyik változatát diagnosztizálta egy fehérvári ideggyógyász főorvosnő, így néhányalkalommal el kellett kísérnem a rendelőbe. Először is az alap ugye, hogy az orvosok a rendelési idő kezdése után gyakran 1 órával érnek be (vagy házhoz mentek, vagy csak azt mondják). Másrészt, azaz illetve, ezután jön a recept írás, betegek rangsorolása, . . . és mostmár a vizitdíj. Amikor a koponya CT eredményét vittem vissza, természetesen a vizitdíjjal, 10 másik beteggel, vagy hozzátartozóval
3 órát kellett várnom. Ok, ezzel még szerencsének is érezhetném magam, ahogy a hozzászólásaitokat olvasom. Na ez a nem semmi.
Nyugdíjasok. Szerintem fele-fele arányban oszlanak meg a normálisak és bunkók (sajnos). Szerencsére a családomban normális vannak, de volt dolgom már nekem is az arisztokrata nemessel, aki lenéz mert egyáltalán farmert viselek, illetve a boszorkányokkal, akik nyavajognak a buszon a kisiskolások kockatáskái miatt (akik ráadásul gyakran a testsúlyuk 25%-át is cipelhetik). A szaguk, hát Fábry is bevallotta, hogy az ő, illetve szülei generációja a heti 1-2 fürdéshez szokkott hozzá. Másik, hogy sajnos a ruháik, amit a Papám nagyon sokáig (értsd ezredfordulóig) még dohánnyal tartotta távol a szúkat a kabátjaitól, zakóitól.
A vizitdíjra visszakanyarodva. Egyszerű lehúzás, mint ahogy majd az ingatlanadó is lesz. Európában tuti vezetünk, de legalább dobogósak vagyunk azzal a 40-45% körüli személyi jövedeladóval, amit kihúz állambácsi a munkás ember zsebéből. Ebből a keretből elment a tb-be is. Nagyapám sem azért adózott 30-40 évig, hogy aztán azért (illetve azért, hogy az orvosi szolgáltatást egyáltalán igénybe vehesse) fizetnie kelljen nyugdíjas éveire. Az a további probléma, hogy az egykoron háztartásbeli, vagy egyszerű polgári szakmát űző jelenlegi nyugdíjasoknak igencsak nehéz fizetni ezt, akik azért nem lehetnek kevesen (ahogy a rokonságunkban is van).
Még egy rövid bekezdés, és aztán hagyok helyet az oldalon másoknak is. Nem tudom mivel jár az orvosképzés, milyen segéd-, kellékanyagok, bérleményekre van szükség, hogy egyáltalán miért fizetős (tényleg csak költségtérítéssel lehet vki doktor?) így nem is szólnék hozzá az összegekhez. De, az volt anno az elv, hogy az állami képzésben résztvevők azért tanulnak "ingyen" - (tankönyvek, . . .), hogy majd a szakmunkás, középiskolai, technikusi, egyetemi végzettségükkel megszerzett tudást kamatoztava az életben, munkájukkal visszafizetik az állambácsinak azt az összeget, amit Az olyan kegyesen nekik szánt.
Elnézést, és nem haragszok, ha nem akarja vki. végig olvasni.

U.I.: A tolóajtós sztori ütős!