Ez a film egyszerűen 'tökéletes', és ezeket nem azért mondom mert jaj ezt most mindenki ajnározza, hanem azért mert ez így van.
James Cameron látszik hogy nagyon sokat dolgozott vele, látszik hogy évekig agyalt azon hogy minél tökéletesebb legyen, és minél egyedibb.
Ez a világ amit ő fel épített ez valami hihetetlen, minden él, minden mozog, minden lény, és ott élő növény kinézete egyedi, sehol máshol nem láttam még ehhez foghatót.
És azt nem lehet elmondani hogy Cameron rossz filmeket tett le az asztalra (Alien, Terminator, Titanic), de ez még ezeket is felülmúlta.
Aki azt mondja hogy ez a film, egyre rosszabb ahogy át gondolja, az vagy nem értette meg a filmet, és vette észre egyes mondanivalóját, vagy szimplán elfogult, vagy buta.
Sajnos a film nagyon jól rá világít arra, hogy az ember hogy elrontja a világot, drasztikusabb kifejezéssel élve elpusztítjuk a saját világunkat.
És azt is nagyon jól bemutatja, hogy az ember mennyire önző, barbár és kegyetlen, ha valami van amit ő el szeretne, érni nem érdekli más, vagy így vagy úgy de meg akarja szerezni (legtöbbször erőszakkal). És erre sok dolgot lehetne felhozni ami már megtörtént a történelem során is...
Ha egy valamit szétbarmolt film esetében a földet, akkor nem érdekli az hogy másik népet, bolygót, civilizációt pusztít/pusztítana el, hát megteszi.. Csak ön ön érdekeit nézve, hogy nekik jobb legyen... (szerintem ez szánalomra méltó)...
És az aki megnézi a filmet, szerintem ezeken el gondolkozhatna, sőt minden ember, hogy igen ez így van...
A másik dolga a filmnek, hihetetlen jó sci-fi , gyönyörű képi elemekkel, nagyszerű lényekkel,szerethető karakterekkel. És amit ki emelnék még -e mellé hogy Sigourney Weaver is megjelent a filmben, és hozta a formáját, öröm volt újra filmvásznon látni annyi év után.
És az hogy egyeseknek 'mese' szerű, szerintem butaság ez egy nagyon komoly, nagyon mély érzelmekkel, és erős jelentőségekkel bíró film.
Mindenkinek tudom ajánlani, lehetőleg IMAX 3D -ben. Hatása emberfeletti.
11/10