Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Kicsit rövid,de egyelőre jó lesz ez míg nincs más. Köszi
Ez jó lesz?szajko írta:Kérnék egy kis segítséget...
Mivel hétfőn szóbelizem infóból ugye tanulgatnom kell a tételeket,de csak 17 tételt kaptam meg a 20-ból. Kettőt már megtaláltam,de a monitort sehogy sem sikerül és már csak azt kell bemagolnom. Aki tudja hol találom vagy megvan neki gépen és át tudja küldeni az kérem jelezzen.Köszönöm!
Nem azt mondom hogy az ember ne tanuljon olyanokat hogy földrajz, biosz vagy ének. Hanem azt, hogy a diákok az általános műveltséghez elegendő szintet tanulják meg már általános iskolában. Szerintem az én korosztályomnak (20) az az egyik baja, hogy nem tud eléggé gyakorlatiasan gondolkozni. Csak elméletben. Mivel ezt tanítják velünk. És megint csak a magam példájával tudok jönni. Unokatesóim és sógorom is ott tanult ahol én tanulok. Építőipari szakközép. Ők 30 és 38 közt vannak. Sokkal gyakorlatiasabb a gondolkodásuk, mint pl nekem. Nekik már 1.-től volt gyakorlat, illetve kötelező nyári gyakorlat (2 majd 3 hét valamilyen építőipari cégnél, amiről írásos igazolást kellett vinni tanévkezdéskor) Nekünk már semmi sincs. Én 5 évig csak könyvből tanultam házat építeni. Ha nem maradok technikusi éven, fogalmam sincs hogy hogy kell pl egy ajtót beállítani egy 10-es válaszfalba. Jó, a fogalmam sincs az túlzás, de ott gyakorlaton olyan praktikákat lehet megtanulni, amik kint az építkezésen jól tudnak jönni. És ha egy szakmunkás mondjuk elém, az építésvezető elé áll egy problémával, akkor el fogom tudni képzelni hogy ennek hogy kellene kinézni, és sokkal könnyebben fogok tudni segíteni Neki, mintha csak arra emlékeznék hogy a könyvben hogy volt lerajzolva. A másik dolog meg, hogy a könyvekben csak a legoptimálisabb eset van leírva. Igen ám, de hogy ha az építkezésen mondjuk valami bökkenő van, ami miatt mondjuk az adott szerkezet nem készíthető el úgy, ahogy én azt a könyvből megtanultam, akkor hogy fogom megmondani a kőművesnek, hogy na figyelj, ezt meg ezt csináld így, és akkor jó lesz.takivini írta:a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esekelég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
Az első rész a BGF, a második fele már közgáz. (a régi nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem)Fecooo írta:de BCE-sek voltak, hiszen az volt a Marx Egyetem nem? meg különben is ott mutatták a suli nevét, vagy más volt? hmm...?takivini írta:a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esekelég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
de BCE-sek voltak, hiszen az volt a Marx Egyetem nem? meg különben is ott mutatták a suli nevét, vagy más volt? hmm...?takivini írta:a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esekelég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
Köszi a segítséget.Sanama, neked azt javaslom, miután elég sokan mondták már nekem is, hogy nyelvből ne tegyél emelt szintű érettségit, mert nagyon sok pontot lehet rajta bukni. Hallottam olyat is, hogy még a felső fokú nyelvvizsgánál is nehezebb, de az biztos, hogy mondjuk egy matek közép és emelt között kisebb a különbség, mint egy nyelvnél. Legalábbis ezt mondták nekem, aztán lehet tévednek. Smile
Szerintem meg isten mentsen meg minket hogy akármit is átvegyünk oktatásban(vagy akármiben) a síkh*lye Amerikától.ElBartimaeus írta: Van Amerikában egy olyan iskola, ahova azok a gyerekek kerülnek, akik több helyről is ki lettek vágva, hogy kezelhetetlenek, rosszak, nem tanulnak, stb. Abba a suliba felveszik őket és azt mondják, hogy bármit csinálhatnak. Ordibálhatnak, rohangálhatnak, rendetlenkedhetnek, de be is mehetnek arra az órára, ami őt érdekli. A gyerekek egy, legfeljebb két hétig "anarchiában élnek", aztán elkezdenek bejárni órára, mert megunják, hogy azt csinálnak, amit szabad. Utána azokra az órákra mennek be, amik érdekli őket, így kiváló szakemberek születhetnek. Legyen az kertész, vagy villamosmérnök. Ez a rendszer nagyon jónak hangzik.
Az oktatásra ráférne egy nagy reform.
A videó szerintem pont azt bizonyítja, hogy teljesen fölösleges benyalnod ezeket, mert úgyis elfelejted. Ami meg a beszélgetésnél lehetséges téma előfordulásokat illeti: ha téged teljesen hidegen hagy a feszültség, akkor nem fogod azt a beszélgetést sem élvezni, akkor meg tök mindegy szerintem, hogy miért hallgatsz.Fecooo írta:előre elnézést kérek a BCE-s és PSZF-es drukkerektől, de ettől a videótól röhögni támadt kedvem... (lehet, h csak én érzem ezeket alapműveltségnek, de pl a tanár se tudott válaszolni egy kérdésre, a büfésnő meg igen...) (hozzáveszem, h elképzelhető, h néhány embernél a lámpaláz okozta a gondot, de akkor is vicces
remélem nincs itt olyan, aki áldozat volt
)
http://vimeo.com/11931684
Köszönöm Mihu, valahogy visszahoztad a lelket belém.Mihu írta: Ha a pontszámod 280 és 359 közt van, akkor kezen állsz egy hétig, akkor is csak költségtérítésesre fognak felvenni, ha 360 fölött van, akkor meg államilag finanszírozottra fognak felvenni.
Unokatesóm a pesti Francia iskolába járt, ott minden tárgyból volt érettségi. Pl: matek, magyar, francia, biosz, fizika, kémia, tesi stb. És volt hogy 1 nap délelőtt és délután is írt valamiből. És Persze mindezt franciául.Sanama írta: Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Egyik osztálytársam jelentkezett egyetemre az USA-ba, ott 3 vagy 4 tárgyból van vizsga (ha jól tudom SAT a neve), plusz ezen kívül egy önéletrajzot kellett írnia (természetesen felmérték, hogy milyen angolból), nem bonyolítják túl. Ja, és a jelentkezés is jóval egyszerűbb, például aláírás nem is kellett, annyi volt az azonosítás, hogy a nevét felírta egy jelentkezési lapra, ha jól tudom az osztályfőnöknek kellett róla egy jellemzést írnia még.Sanama írta: Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Én is butaságnak tartom ezt a fajta rendszert, nekem a törivel nincs bajom, amíg nem írunk belőle dogát.Sanama írta:Egyetértek.
Tudod mi a vicces?
Közgázra felvételi tantárgy lehet a történelem,amit utána nem fogsz tanulni. Kell a matek,meg a nyelv.
Mind1...
Meg azt sem értem,ha Angolból akarok emelt érettségit írni(nem matek v. töri), akkor hiába van angol közép/felső nyelvvizsgám, nem számítják be,csak az emelt érettségiért járó pontot.
Szóval,ha 1 nyelvből írok emeltet, akkor 1 másikból(nálam német) kell egy felsőfokú nyelvvizsga,hogy vigyem a maximális +pontokat.
Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Mert gondolom az a bajuk, hogy van aki kifog magának két tárgyat, amiből dupláz. A többit meg lesz.rja, megírja 2-esre és kész. És ez fáj ott fent az OM-ben a sok okosnak. Miközben fogalmam sincs, hogy miért kényszerítik rá a pulyákat arra, hogy készüljön fel jól mindenből. Olyan tárgyakból is, amiket érettségi után soha a büdös életbe nem fog tanulni. Az alapműveltsége a 2-esből is meglesz. Pl ha valaki műszaki pályára akar menni, az tanuljon irodalomra, nyelvtanra, törire meg angolra mint az állat, mert különben nem lesz meg a pontja. És ezeket a tantárgyakat soha többé nem fogja tanulni. Viszont a matekot igen. És ezt nem értem, hogy miért fáj az okosoknak az, hogy valaki ráteszi az érettségijét a matekra meg informatikára. A másik dolog meg hogy matekból nem is árt készülni, mert építőmérnökön igencsak megszenved mindenki a matekkal.Sanama írta:Remélem ez az emelés tényleg "csak" a BME-t érinti.
Az a durva,hogy közgázra, Corvinusra 445+ pont kell, 452,469....
Ezeken még ha emelnek,be is sz*rok.
Főleg , hogy 2év múlva már ha jól hallottam duplázni sem lehet, mondhatom remek.
Én úgy hallotam,hogy jövőre 40%-tól lesz meg a 2-es minden tantárgyban.Még szerencse,hogy idén éretségiztem.ElBartimaeus írta:Mihu, a ponthatár emelés kb mennyire lehet súlyos, nem tudod? Úgy értem, hogy kb mennyire emelhetnék? Mert nem titkolt szándékom, hogy jövőre odatolom az orcám és érdekel, hogy mennyi pontot bukhatok a törin, meg az irodalman.![]()
Azt mondja most volt o.társam, hogy szerinte olyan 10-15 pont körül lehet az emelés mértéke. De attól függ hogy hányan írtak jó érettségit.ElBartimaeus írta:Mihu, a ponthatár emelés kb mennyire lehet súlyos, nem tudod? Úgy értem, hogy kb mennyire emelhetnék? Mert nem titkolt szándékom, hogy jövőre odatolom az orcám és érdekel, hogy mennyi pontot bukhatok a törin, meg az irodalman.![]()