Tanulószoba

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
szajko
Director del Fútbol

2010.06.08. 18:38:39

Kicsit rövid,de egyelőre jó lesz ez míg nincs más. Köszi :)
Barca_10
Entrenador del Barça

2010.06.08. 18:36:20

szajko írta:Kérnék egy kis segítséget...

Mivel hétfőn szóbelizem infóból ugye tanulgatnom kell a tételeket,de csak 17 tételt kaptam meg a 20-ból. Kettőt már megtaláltam,de a monitort sehogy sem sikerül és már csak azt kell bemagolnom. Aki tudja hol találom vagy megvan neki gépen és át tudja küldeni az kérem jelezzen.[-o< Köszönöm! :wink:
Ez jó lesz?

http://erettsegizz.com/erettsegi_tetele ... a-monitor/
“...I like the idea of a black sun; like a black hole is space, sucking everything into darkness, where we came from and where we’re heading...”
szajko
Director del Fútbol

2010.06.08. 18:29:32

Kérnék egy kis segítséget...

Mivel hétfőn szóbelizem infóból ugye tanulgatnom kell a tételeket,de csak 17 tételt kaptam meg a 20-ból. Kettőt már megtaláltam,de a monitort sehogy sem sikerül és már csak azt kell bemagolnom. Aki tudja hol találom vagy megvan neki gépen és át tudja küldeni az kérem jelezzen.[-o< Köszönöm! :wink:
Mihu
Director del Fútbol

2010.05.28. 23:58:50

takivini írta:a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esek ;) elég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
Nem azt mondom hogy az ember ne tanuljon olyanokat hogy földrajz, biosz vagy ének. Hanem azt, hogy a diákok az általános műveltséghez elegendő szintet tanulják meg már általános iskolában. Szerintem az én korosztályomnak (20) az az egyik baja, hogy nem tud eléggé gyakorlatiasan gondolkozni. Csak elméletben. Mivel ezt tanítják velünk. És megint csak a magam példájával tudok jönni. Unokatesóim és sógorom is ott tanult ahol én tanulok. Építőipari szakközép. Ők 30 és 38 közt vannak. Sokkal gyakorlatiasabb a gondolkodásuk, mint pl nekem. Nekik már 1.-től volt gyakorlat, illetve kötelező nyári gyakorlat (2 majd 3 hét valamilyen építőipari cégnél, amiről írásos igazolást kellett vinni tanévkezdéskor) Nekünk már semmi sincs. Én 5 évig csak könyvből tanultam házat építeni. Ha nem maradok technikusi éven, fogalmam sincs hogy hogy kell pl egy ajtót beállítani egy 10-es válaszfalba. Jó, a fogalmam sincs az túlzás, de ott gyakorlaton olyan praktikákat lehet megtanulni, amik kint az építkezésen jól tudnak jönni. És ha egy szakmunkás mondjuk elém, az építésvezető elé áll egy problémával, akkor el fogom tudni képzelni hogy ennek hogy kellene kinézni, és sokkal könnyebben fogok tudni segíteni Neki, mintha csak arra emlékeznék hogy a könyvben hogy volt lerajzolva. A másik dolog meg, hogy a könyvekben csak a legoptimálisabb eset van leírva. Igen ám, de hogy ha az építkezésen mondjuk valami bökkenő van, ami miatt mondjuk az adott szerkezet nem készíthető el úgy, ahogy én azt a könyvből megtanultam, akkor hogy fogom megmondani a kőművesnek, hogy na figyelj, ezt meg ezt csináld így, és akkor jó lesz.

Rengeteget tanultam ezalatt az egy év alatt. Volt heti 12 óra gyakorlatom a 38-ból.

De mondok jobbat. Jövőre teljesen át fogják szervezni a technikusi képzést. Jövőre 6 óra lesz adva egy héten gyakorlatra, az is úgy, hogy a diák nem fog igazán fizikai munkát látni. Ahogy a gyakorlati tanárom mondta: "jövőre úgy fogunk tanítani hogy megmutatjuk a diáknak hogy nézdcsak ez itt egy ajtó, ami 10-es válaszfalba van állítva, és kész. A diák jól megnézi, mi elmagyarázzuk neki hogy miért így van, meg hogy állítottuk be, és adjon Isten."

Ez a hatalmas nagy probléma szerintem. Pedig mondják hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Először megtanul rabolni, aztán pandúrként már tudja hogy mit kell tenni a rablók ellen. Ugyan ez van az építőiparban is. Nem mondom hogy kőművesből lesz a legjobb építésvezető, de hogy egy építésvezetőnek tudnia kell hogy ez meg az miért van úgy, az biztos. Nem lehet azt mondani, hogy fú hát...várjál felhívom a tervezőt vagy a statikust aztán majd megmondják. Akkor a büdös életben nem fognak komolyan venni a munkások. Pl az egyik unokatesóm építésvezetőként dolgozik a családi vállalkozásukban. Fiatal volt még mikor ebbe a pozícióba került. 30-nál fiatalabb volt. A brigádvezető (a kőműves csapat vezetője, általában a legjobb kőműves) egyszer odament hozzá a tervrajzzal, és elkezdett tőle kérdezgetni mindenfélét. Unokatesóm elmondott mindent, de azért kicsit furán érezte magát, úgy gondolta hogy valamit biztos nem mondott jól. Utána mikor hazament, elmondta az apjának, hogy a brigádvezető odament hozzá a tervrajzokkal, és ezeket kérdezte, Ő meg ezeket a válaszokat adta rá. Az apja azt mondta hogy tökéletes válaszokat adtál. Akkor esett le az apjának, hogy a brigádvezető egyszerűen letesztelte unokatesómat. Úgy volt vele, hogy ha már ez a 20-on éves takony dirigál nekem, akkor kíváncsi vagyok hogy valójában mennyire ért hozzá.

Ezt egy mai építőipari szakközépiskolából kikerült diák nem tudná megcsinálni. Csak nézne a tervrajzra, és bámulna kifele a fejéből. És ez nem gondolom hogy a diák vagy a tanár hibája lenne. Hanem az oktatási rendszeré. Jól néznénk ki, hogy ha egy orvostan hallgató úgy kerülne ki az egyetemről, hogy előtte nem boncolt hullát. Megtanulná a könyvből hogy ez meg ez a szerv így meg így működik, és kész, odaállna műteni. Nem élnének ennyien a világban szerintem.
Kép
Cooltiszo
Entrenador del Barça

2010.05.28. 23:27:10

Fecooo írta:
takivini írta:a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esek ;) elég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
de BCE-sek voltak, hiszen az volt a Marx Egyetem nem? meg különben is ott mutatták a suli nevét, vagy más volt? hmm...?
Az első rész a BGF, a második fele már közgáz. (a régi nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem)
Victor_Valdes
Az EuroBarca Utánpótlása

2010.05.28. 23:23:34

Így visszaolvasva, azonosulni tudok Mihu véleményével. :o
http://www.maon.hu - marketing - üzleti élet - motiváció - vállalkozás -
"mi leszel, ha nagy leszel? közgazdász, vagy bérgyilkos..a kereslet határozza meg a kínálatot.."
"tudom egyszer újra látlak, az imáim hozzád szállnak..." †
Fecooo
Llegenda del Barça

2010.05.28. 23:22:39

de BCE-sek voltak, hiszen az volt a Marx Egyetem nem? meg különben is ott mutatták a suli nevét, vagy más volt? hmm...?
takivini
Capitá del Barça

2010.05.28. 23:21:08

a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esek ;) elég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
Kép
Sanama
Llegenda del Barça

2010.05.28. 23:07:12

Sanama, neked azt javaslom, miután elég sokan mondták már nekem is, hogy nyelvből ne tegyél emelt szintű érettségit, mert nagyon sok pontot lehet rajta bukni. Hallottam olyat is, hogy még a felső fokú nyelvvizsgánál is nehezebb, de az biztos, hogy mondjuk egy matek közép és emelt között kisebb a különbség, mint egy nyelvnél. Legalábbis ezt mondták nekem, aztán lehet tévednek. Smile
Köszi a segítséget.

A tanárom azt mondta elmehetek emeltre. :D
Egyébként meg az van,hogy most fejezem be a 10.et, most érettségiztam közép angolból, és azt fogom csinálni (valószínűleg), hogy az őszi érettségi időszakban megpróbálom az emeltet és ha elrontom nagyon az írásbelit akkor nem megyek szóbelizni,és akkor nem történik semmi ha jól tudom.

Amúgy ilyen videók... Istenem, borzasztóan gáz,hogy egy olyan,aki FIZIKÁT tanul, nem tud ilyen alap dolgot...

A világháború nem különösebben érdekel,de az,hogy egy mérnöknek készülő fazon ne tudja a "szakmájában" alap dolog,az kellemetlen
gergo9
Director del Fútbol

2010.05.28. 23:00:14

ElBartimaeus írta: Van Amerikában egy olyan iskola, ahova azok a gyerekek kerülnek, akik több helyről is ki lettek vágva, hogy kezelhetetlenek, rosszak, nem tanulnak, stb. Abba a suliba felveszik őket és azt mondják, hogy bármit csinálhatnak. Ordibálhatnak, rohangálhatnak, rendetlenkedhetnek, de be is mehetnek arra az órára, ami őt érdekli. A gyerekek egy, legfeljebb két hétig "anarchiában élnek", aztán elkezdenek bejárni órára, mert megunják, hogy azt csinálnak, amit szabad. Utána azokra az órákra mennek be, amik érdekli őket, így kiváló szakemberek születhetnek. Legyen az kertész, vagy villamosmérnök. Ez a rendszer nagyon jónak hangzik.

Az oktatásra ráférne egy nagy reform. :)
Szerintem meg isten mentsen meg minket hogy akármit is átvegyünk oktatásban(vagy akármiben) a síkh*lye Amerikától.
Ez itt tutira nem működne, felsőoktatásban sem kötelező bejárni mindenhova mégsem unom ill érzek késztetést hogy bejárjak. :mrgreen:

A videó meg nagyonnagy gáz, főleg mikor a műszakisakat kérdeznek meg a tollról, teljesen alapdolgok ezek.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2010.05.28. 22:42:17

Fecooo írta:előre elnézést kérek a BCE-s és PSZF-es drukkerektől, de ettől a videótól röhögni támadt kedvem... (lehet, h csak én érzem ezeket alapműveltségnek, de pl a tanár se tudott válaszolni egy kérdésre, a büfésnő meg igen... :D ) (hozzáveszem, h elképzelhető, h néhány embernél a lámpaláz okozta a gondot, de akkor is vicces :D remélem nincs itt olyan, aki áldozat volt :oops: )

http://vimeo.com/11931684
A videó szerintem pont azt bizonyítja, hogy teljesen fölösleges benyalnod ezeket, mert úgyis elfelejted. Ami meg a beszélgetésnél lehetséges téma előfordulásokat illeti: ha téged teljesen hidegen hagy a feszültség, akkor nem fogod azt a beszélgetést sem élvezni, akkor meg tök mindegy szerintem, hogy miért hallgatsz. :)

Amivel nem foglalkozol azt nagyon gyorsan és könnyen el tudod felejteni, ez tény. De engem pl a történelemből érdekel egy csomó minden, de amint köteleznek, elmegy tőle a kedvem. Ugyanez irodalomnál, föcinél, vagy szinte bárminél. Szerintem nem feltétlenül lenne kb 30 éves korban több műveletlen, ha nem lenne kötelező bejárni bizonyos órákra már gimiben. (Általános suli azért kicsit más, de ott se kéne annyira kötelezni szerintem...)
Cooltiszo
Entrenador del Barça

2010.05.28. 10:57:33

Annyiban teljesen egyetértek Fecooo-val, hogy ami viszont nagyon nagy hiba: rosszul változtatnak. A legjobb az lenne, ha mindenkire az a szabály érvényes, ami 9.ben érvényben volt, így sokkal kiszámíthatóbb lenne, hogy kinek mennyi-pont kellhet.
Én is pont beleestem egy változtatásba: először volt 480, plusz márciusban bejelentették (teljesen szabálytalanul), hogy filozófiából lesz írásbeli is májusban. "Vicces volt".

A videó: igen, ez gáz. Emiatt is kell a gimiben megtanulni az alapműveltséget, így is iszonyatosan ciki, hát még egy 30 éves középvezetőtől. Amúgy biztos közrejátszott a lámpaláz, de ez nem mentesít teljesen.
Fecooo
Llegenda del Barça

2010.05.28. 10:41:51

előre elnézést kérek a BCE-s és PSZF-es drukkerektől, de ettől a videótól röhögni támadt kedvem... (lehet, h csak én érzem ezeket alapműveltségnek, de pl a tanár se tudott válaszolni egy kérdésre, a büfésnő meg igen... :D ) (hozzáveszem, h elképzelhető, h néhány embernél a lámpaláz okozta a gondot, de akkor is vicces :D remélem nincs itt olyan, aki áldozat volt :oops: )

http://vimeo.com/11931684

a ponthatáremelésről annyit, h nekem már tönkretették az első jelentkezésemet anno... az eset úgy történt, h jelentkezés előtt, 2004 decemberében elmentünk a Millenárisba az ún. "Edukációs kiállításra", ahol érdeklődtem természetesen az egy évvel korábbi ponthatárokról. a 2005-ben jelent meg a kétszintű érettségi, és akkor alakították át az elérhető maxpontszámokat is. ez azt jelentette, h az addigi max 124 pont helyett 144 lett az elérhető maximum... tehát 20 ponttal lehetett többet elérni. az érdeklődéskor(tehát még fél évvel az érettségi előtt!) megtudtam, h a két helyen, ami engem érdekelt 88 ill. 92 pont volt a ponthatár. mivel már eleve tudtam a max pontszám emelésről, így joggal feltételeztem, h nem lesznek gondjaim, hiszen az előzetes terveim szerint 130 pont felett vártam magam. (emeltszintű törivel és nyelvvizsgával, ami akkor még azt jelentette, h megkapom az emeltszintű 100%os érettségit)
ehhez képest mi történt? nekem meglett a 134 pontom oda, ahol 92 volt a 2004-es ponthatár, mégse jutottam be, ugyanis 135-re emelték azt a bizonyos min. pontszámot...(sztem nem kell mondanom, h "enyhén" dühös lettem....) a másik helyen 88 helyett 128 lett, oda viszont szintén nem volt elég a pontom a "gyenge 5ös" magyar miatt... (tehát az elérhető max 20-szal nőtt, míg a ponthatárok átlagban 40-nel... kicsit aránytalan...)
a lényeg, h akkoriban sok ismerősöm járt úgy, ahogy én, tehát megértem, h idegesek vagytok... táncsak nem lépik meg uazt még 1x.... :evil:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fecooo 2010.05.28. 11:04:32-kor.
Ronaldinho&Barca
Director del Fútbol

2010.05.28. 10:19:48

Mihu írta: Ha a pontszámod 280 és 359 közt van, akkor kezen állsz egy hétig, akkor is csak költségtérítésesre fognak felvenni, ha 360 fölött van, akkor meg államilag finanszírozottra fognak felvenni.
Köszönöm Mihu, valahogy visszahoztad a lelket belém. :) Csak azt hittem, hogy van valamiféle rendszer a költségtérítésesben is, hogy sorba rendezik a diákokat kinek mennyi pontja van és úgy veszik fel? Vagy valami.. Mondjuk ha egy költségtérítéses szakra 16-n jelentkeztek akkor picit bizakodó vagyok. Bár pontszámom meglesz oda, remélem felvesznek, aztán hajtok mint az állat. :)

Amúgy barátom amerikában volt 1 évig. Itt jó 4-es tanuló, ott korrepetálta a diákokat.. Alacsonyabb a színvonal, anál nagyobb a rosta gimi után. Viszont ha jól mondta, ott 4 év alatt tz és minden vizsga, doga után kapsz kredit pontot, mint itt az egyetemen, így 4. végén ott nincs hajtás és kínszenvedés a 4 év anyagával, hanem kiélvezik az utolsó esztendőt. Nem rossz, meg kell jegyezzem. Persze a bunda elég nagy lehet, kitudja. Nálunk sajna elég nagy volt érettségin is. :?
Visca El Barca!
Kép
Més que un club
torrentkiller
Entrenador del Barça

2010.05.28. 07:03:41

Sanama írta: Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Unokatesóm a pesti Francia iskolába járt, ott minden tárgyból volt érettségi. Pl: matek, magyar, francia, biosz, fizika, kémia, tesi stb. És volt hogy 1 nap délelőtt és délután is írt valamiből. És Persze mindezt franciául.
Kép
"Barcelona Svájcból hozatott nagyon drága gyógyszereket, hogy leküzdje a növekedésihormon-hiányosságát, és ezt meg akarják hálálni. Messinek a szíve diktálta, hogy melyik csapatot válassza. Megráztam a kezét, és gratuláltam, megmutatta, hogy vannak még olyan labdarúgók, akiknél az emberi értékek elsődlegesek"- Ernesto Bronzetti
Cooltiszo
Entrenador del Barça

2010.05.28. 02:19:28

Az emelik a pontokat dolog legjobb tudomásom szerint nem járható út (most végzem 2. évemet egyetemen, azóta nem nagyon követem a felvételis változtatásokat, de sztem még mindig fejkvóta rendszer van, ebben pedig az iskola érdeke a minél több diák felvétele és benttartása, úgy hogy az iskola hírneve nagy csorbuljon nagyon a kikerültek tudásszintje miatt). Az iskolák keretszámokat alakítanak ki közösen a minisztériummal és a jelentkezők pontjai határozzák meg a felvételi ponthatárt, nem az iskola. Tehát ponthatár az összes ember függvénye, a létszám az, amire az iskolának befolyása van.
Az iskolák azért is küzdenek a legalább 1 kötelező emeltért, mert ezzel kicsit nagyobb kötelező bemeneti tudással rendelkeznének az emberek. Szerintem nem kell félni a felvételi rendszertől, mert igazából most már nagyjából egyenlő, mindenképpen egyenlőbb mint mikor még én jelentkeztem például. Akkor még nagyon nagy tényező volt a kiváltott emelt nyelv érettségi, ami nélkül nagyon necces volt pl. a Corvinus. Akik töri-nyelvvel jönnek közgázra, azoknál nem mindegy hogy hogy állnak a számoláshoz. El lehet ebben a szakmában is úgy helyezkedni ,hogy nem az a központi dolog, viszont aki alapból béna az ilyenekhez az ki fog bukni. Hogy hol a határ a 2 között az érdekesebb.
Ha senki se duplázhat, akkor egyenlő feltételek lesznek megint, az összpontszám alacsonyabb lesz, de arányosan alacsonyabb lesz a felvételi ponthatár is.
Abból a szempontból érthető a sokféle tárgy tanulása, hogy a középsuli az utolsó olyan hely, ahol szélesítheted a tudásod és a kíváncsiságod, megszerezhetsz alapvető háttértudást a körülöttünk zajló világról. Az egyetemen már egy specializált irányban mélyül el az ember, nem lesz rá ideje. Márpedig társadalmilag nem mindegy, hogy csak a szakmádról tudsz beszélni, vagy a többi témában is megvannak az alapvető ismereteid pl. földrajzból. Amikor ott vagy rossznak és feleslegesnek érzed ezt, de objektívként inkább hasznos és szükséges rossz, aminek az élet bármelyik területén majd hasznát láthatod. (beszédes szituáció pl. ha 30 évesen nem tudnád mondjuk, hogy Egyiptom Afrikában van, hogy az embereknek egyedülálló a DNS-e, hogy a világháborúkban kik harcoltak kivel, ezek ismerete nélkül ki lennél rekesztve rengeteg társadalmi közegből, hiszen műveletlen lennél, és magától az emberek nem ülnek le bioszt tanulni, akik reálos beállítottságúak)

Az amerikai felsőoktatás azért úgy tudom kicsit más rendszerű, de a középsulik is más rendszerben vannak. Ott az elit egyetemekre csak a leges legjobbak vagy a nagy családi és pü-i háttérrel rendelkezők kerülnek be, mert onnan kerülnek ki a vezetők, nem egy túl nyílt rendszer az. Nem érzem helyénvalónak a hasonlítást.
Pocs13
Barça C

2010.05.28. 00:44:55

Sanama írta: Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Egyik osztálytársam jelentkezett egyetemre az USA-ba, ott 3 vagy 4 tárgyból van vizsga (ha jól tudom SAT a neve), plusz ezen kívül egy önéletrajzot kellett írnia (természetesen felmérték, hogy milyen angolból), nem bonyolítják túl. Ja, és a jelentkezés is jóval egyszerűbb, például aláírás nem is kellett, annyi volt az azonosítás, hogy a nevét felírta egy jelentkezési lapra, ha jól tudom az osztályfőnöknek kellett róla egy jellemzést írnia még.
Kép
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2010.05.28. 00:01:08

Sanama írta:Egyetértek.
Tudod mi a vicces? :D

Közgázra felvételi tantárgy lehet a történelem,amit utána nem fogsz tanulni. Kell a matek,meg a nyelv.

Mind1... :)

Meg azt sem értem,ha Angolból akarok emelt érettségit írni(nem matek v. töri), akkor hiába van angol közép/felső nyelvvizsgám, nem számítják be,csak az emelt érettségiért járó pontot.
Szóval,ha 1 nyelvből írok emeltet, akkor 1 másikból(nálam német) kell egy felsőfokú nyelvvizsga,hogy vigyem a maximális +pontokat.

Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Én is butaságnak tartom ezt a fajta rendszert, nekem a törivel nincs bajom, amíg nem írunk belőle dogát. :lol: Amúgy akár izgalmas is lehet, de pl a fizikát önszorgalomból is megtanulom. :)

Sanama, neked azt javaslom, miután elég sokan mondták már nekem is, hogy nyelvből ne tegyél emelt szintű érettségit, mert nagyon sok pontot lehet rajta bukni. Hallottam olyat is, hogy még a felső fokú nyelvvizsgánál is nehezebb, de az biztos, hogy mondjuk egy matek közép és emelt között kisebb a különbség, mint egy nyelvnél. Legalábbis ezt mondták nekem, aztán lehet tévednek. :)

Mihu! Van Amerikában egy olyan iskola, ahova azok a gyerekek kerülnek, akik több helyről is ki lettek vágva, hogy kezelhetetlenek, rosszak, nem tanulnak, stb. Abba a suliba felveszik őket és azt mondják, hogy bármit csinálhatnak. Ordibálhatnak, rohangálhatnak, rendetlenkedhetnek, de be is mehetnek arra az órára, ami őt érdekli. A gyerekek egy, legfeljebb két hétig "anarchiában élnek", aztán elkezdenek bejárni órára, mert megunják, hogy azt csinálnak, amit szabad. Utána azokra az órákra mennek be, amik érdekli őket, így kiváló szakemberek születhetnek. Legyen az kertész, vagy villamosmérnök. Ez a rendszer nagyon jónak hangzik.

Az oktatásra ráférne egy nagy reform. :)
Sanama
Llegenda del Barça

2010.05.27. 20:54:32

Egyetértek.
Tudod mi a vicces? :D

Közgázra felvételi tantárgy lehet a történelem,amit utána nem fogsz tanulni. Kell a matek,meg a nyelv.

Mind1... :)

Meg azt sem értem,ha Angolból akarok emelt érettségit írni(nem matek v. töri), akkor hiába van angol közép/felső nyelvvizsgám, nem számítják be,csak az emelt érettségiért járó pontot.
Szóval,ha 1 nyelvből írok emeltet, akkor 1 másikból(nálam német) kell egy felsőfokú nyelvvizsga,hogy vigyem a maximális +pontokat.

Kíváncsi vagyok milyen másik országban van ilyen kemény érettségi-rendszer?!
Mihu
Director del Fútbol

2010.05.27. 20:48:47

Sanama írta:Remélem ez az emelés tényleg "csak" a BME-t érinti.

Az a durva,hogy közgázra, Corvinusra 445+ pont kell, 452,469....
Ezeken még ha emelnek,be is sz*rok.

Főleg , hogy 2év múlva már ha jól hallottam duplázni sem lehet, mondhatom remek.
Mert gondolom az a bajuk, hogy van aki kifog magának két tárgyat, amiből dupláz. A többit meg lesz.rja, megírja 2-esre és kész. És ez fáj ott fent az OM-ben a sok okosnak. Miközben fogalmam sincs, hogy miért kényszerítik rá a pulyákat arra, hogy készüljön fel jól mindenből. Olyan tárgyakból is, amiket érettségi után soha a büdös életbe nem fog tanulni. Az alapműveltsége a 2-esből is meglesz. Pl ha valaki műszaki pályára akar menni, az tanuljon irodalomra, nyelvtanra, törire meg angolra mint az állat, mert különben nem lesz meg a pontja. És ezeket a tantárgyakat soha többé nem fogja tanulni. Viszont a matekot igen. És ezt nem értem, hogy miért fáj az okosoknak az, hogy valaki ráteszi az érettségijét a matekra meg informatikára. A másik dolog meg hogy matekból nem is árt készülni, mert építőmérnökön igencsak megszenved mindenki a matekkal.

Ez a nagy baja szerintem az oktatási rendszernek, hogy rengeteg hülyeséget tanít a diákokkal. Én pl szakközépiskolába jártam. Építőipariba. Unokatesóim és sógorom is oda járt, igaz a 90-es évek végén végeztek. Nekik már 1.-től kezdve volt gyakorlat. Nekem most csak technikusi évben, 6.-ban van (én 5 évig jártam a sima képzésre, mert 0.-al kezdtem) Szóval 5 évig jártam építőipari szakközépiskolába. Megpróbálták 5 év alatt könyvből megtanítani, hogy hogy kell felépíteni egy házat. Emellett tanultam ilyet, hogy ének, földrajz, biosz. És most technikusi év alatt éreztem rá, hogy mennyire fontos a gyakorlati oktatás.

Legyen ének, földrajz meg biosz gimiben. A szakközépiskolának a nevében is benne van hogy egy szakmára tanít. Tanítsák meg az alap szintet az általános iskolában. Ilyen felesleges tantárgyak elveszik az órákat a gyakorlati oktatástól.
Kép
Sanama
Llegenda del Barça

2010.05.27. 18:56:03

Remélem ez az emelés tényleg "csak" a BME-t érinti.

Az a durva,hogy közgázra, Corvinusra 445+ pont kell, 452,469....
Ezeken még ha emelnek,be is sz*rok.

Főleg , hogy 2év múlva már ha jól hallottam duplázni sem lehet, mondhatom remek.
Junior Gong
Barça B

2010.05.27. 18:32:56

ElBartimaeus írta:Mihu, a ponthatár emelés kb mennyire lehet súlyos, nem tudod? Úgy értem, hogy kb mennyire emelhetnék? Mert nem titkolt szándékom, hogy jövőre odatolom az orcám és érdekel, hogy mennyi pontot bukhatok a törin, meg az irodalman. :lol:
Én úgy hallotam,hogy jövőre 40%-tól lesz meg a 2-es minden tantárgyban.Még szerencse,hogy idén éretségiztem.
Amúgy szept 1-étől lép életbe az új törvény szóval ha valaki megbukott valamiből idén annak nagyon nagy szívás lesz a pótéretségi.
IMÁDOM A BARCÁT már 11éve
Mihu
Director del Fútbol

2010.05.27. 18:12:23

ElBartimaeus írta:Mihu, a ponthatár emelés kb mennyire lehet súlyos, nem tudod? Úgy értem, hogy kb mennyire emelhetnék? Mert nem titkolt szándékom, hogy jövőre odatolom az orcám és érdekel, hogy mennyi pontot bukhatok a törin, meg az irodalman. :lol:
Azt mondja most volt o.társam, hogy szerinte olyan 10-15 pont körül lehet az emelés mértéke. De attól függ hogy hányan írtak jó érettségit.
Kép
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2010.05.27. 17:54:37

Mihu, a ponthatár emelés kb mennyire lehet súlyos, nem tudod? Úgy értem, hogy kb mennyire emelhetnék? Mert nem titkolt szándékom, hogy jövőre odatolom az orcám és érdekel, hogy mennyi pontot bukhatok a törin, meg az irodalman. :lol:
messideco
Presidente del Barça

2010.05.27. 17:26:19

Tiszta jó hejj.... :evil: :twisted: Lehet, hogy újra kell járjuk ezt az évet. A tanárok újabb sztrájkba kezdtek(Románia). Se érettségi, se lezárások, se semmi. Egyelőre hétfőn nem lesz suli, majd a többi kiderül. Teljes a káosz Romániában. :(
Kép
"And my heart will leave you never."
Lezárt